Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαζεύονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο

Καλύτερη η εικόνα της αγοράς μετά τις δημοπρασίες, με τον Γενικό Δείκτη στη ζώνη των 685-690 μονάδων. Σταθεροποιητική εικόνα για τράπεζες, άνοδος για Πειραιώς. Σημαντικές απώλειες καταγράφουν ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ. Πτώση για Coca Cola, ΔΕΗ. Χαμηλός ο τζίρος.

Χωρίς σημαντικές διαφοροποιήσεις έκλεισε νωρίτερα ο μήνας Σεπτέμβριος στην αγορά Παραγώγων.

Η εκκαθάριση, σύμφωνα με το τμήμα Παραγώγων της Solidus ΑΧΕΠΕΥ, θα γίνει για τον FT25 με βάση την τελική τιμή των 199,14 μονάδων.

Στα 1.757 ο αριθμός των Συμβολαίων του δείκτη, με ενδιαφέρον το ότι οι θέσεις για τον αμέσως επόμενο μήνα Οκτώβριο έχουν ανοίξει έως τις 204,75 μονάδες (συνολικά 1.937 ΣΜΕ, στις 15.05΄) εξέλιξη που εξηγεί το "γύρισμα" του δείκτη στην υποκείμενη αγορά από τις 199,16 προς τις 201,84 μονάδες.

Αυτά προ ολίγου, μέχρι τις 15.05΄, με τον τραπεζικό κλάδο να αντιδρά και ορισμένους αγοραστές να ανεβάζουν τον πήχη σε 6-8 μετοχές.

Αναλυτικότερα ο ΔΤΡ από τις 258,37 ανέκαμψε προς τις 272,73 μονάδες, ο 25άρης προς τις 201/202 με τον Γενικό Δείκτη από τις 682 προς τις 692 μονάδες.

Περιορισμένες οι συναλλαγές, μέτριος ο τζίρος που δεν ξεπερνούσε τα 18,2 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά η Alpha Bank, με σημαντικά κέρδη η Πειραιώς, στα 0,589 ευρώ ανακάμπτει η Εθνική. Κέρδη για Grivalia, Μυτιληναίο, ΤΙΤΑΝ, FF Group και Lamda Development.

Την ώρα, που στο ΧΑ οι απώλειες για τον ΓΔ περιορίζονταν (-0,39%) στις 690 μονάδες, στις ευρωπαικές αγορές οι απώλειες παρέμεναν διευρυμένες στο 2,75% για τον DAX στην Φρανκφούρτη, στο 2,60% για τον CAC 40 στο Παρίσι.

Προφανώς στα ευρωπαικά χρηματιστήρια προεξοφλούσαν αρνητικό/πτωτικό ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Νωρίτερα, το Euro2day.gr μετέδιδε:

Μεγαλώνει η πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, έως τις 680 μονάδες έφθασε νωρίτερα η διόρθωση για τον Γενικό Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Μεγαλύτερη η ζημία, από την αμφίσημη απόφαση της Fed να αφήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια, στη λοιπή Ευρώπη, μικρότερη στην Ελλάδα, καθώς η χώρα κινείται στον προεκλογικό "πυρετό" των τελευταίων ωρών πριν την αναμέτρηση της 20ής Σεπτεμβρίου.

Περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις προκειμένου να κατοχυρωθούν βραχυπρόθεσμες υπεραξίες με το βλέμμα στραμμένο και στη διαδικασία της δημοπρασίας (13:45-14:00), λόγω της λήξης της "τριπλής σειράς" προϊόντων στα Παράγωγα.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής εκτιμούσε πως η πίεση στις ευρωαγορές είναι μεγαλύτερη, καθώς η κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελιγμών στην ΕΚΤ, με τον προβληματισμό για ακόμη μεγαλύτερη επιβράδυνση της ανάπτυξης και για την ευρωπαϊκή οικονομία να επανέρχεται.

Σημαντικές οι απώλειες για τα κυριότερα χρηματιστήρια, με τον DAX έως 2,55%, που χάνοντας και πάλι το ψυχολογικό όριο των 10.000 (στις 9.964,52 μονάδες) προβληματίζει για τη βραχυπρόθεσμη πορεία του. Ανάλογη εικόνα στο Παρίσι και για τον CAC 40, που υποχωρεί 2,39% στις 4.541 μονάδες.

Ανάλογη εικόνα στην αγορά συναλλάγματος (για τη βασικότερη ισοτιμία του ευρώ/δολαρίου), στην αγορά ομολόγων κυρίως της ευρω-περιφέρειας, με την απόδοση των κοντινότερων σειρών (3ετίας) να "τσιμπούν" και πάλι (έως 50 μ.β).

Σε αυτό το περιβάλλον στο Χ.Α. η πλειονότητα των ενεργών επενδυτών τηρεί στάση αναμονής, παρακολουθώντας και τη μετακύληση των τελευταίων Συμβολαίων στο "κλείσιμο" της σειράς Σεπτεμβρίου και των υπόλοιπων στη σειρά Δεκεμβρίου (στις 18/12 το τελευταίο triple witching του 2015).

Ο χαμηλός τζίρος στην υποκείμενη αγορά αλλά και στο ΧΠΑ ενισχύει την εκτίμηση πως η πλειονότητα των επενδυτών "βλέπει" πέρα από το triple witching, με ορίζοντα τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, οπότε προεξοφλείται πως θα πρέπει να έχει συγκροτηθεί ένα λειτουργικό κυβερνητικό σχήμα.

Στα 1.757 ο αριθμός των ΣΜΕ του FT 25 στην πρώτη σειρά με discount προς τις 199 μονάδες και 1.599 με μικρότερη απόκλιση (στις 201 μον.) για την επόμενη σειρά Δεκεμβρίου.

Τεχνικά, τόσο για τον ΓΔ, όσο για τον FT 25 και τον ΔΤΡ, οι τρέχουσες τιμές παρά τη διόρθωσή τους παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα σε μέτρηση μηνός. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν ο Γ.Δ. κλείσει σήμερα με απώλειες, εάν δεν χάσει τις 673,84 μονάδες, θα "μετρά" για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα θετικό κλείσιμο.

Ενα σερί 4 συνεχόμενων θετικών εβδομαδιαίων κύκλων, με την προϋπόθεση πως ο Γ.Δ. δεν θα χάσει σε "κλείσιμο" τις 673 μονάδες. Αντίστοιχα για τον Δείκτη Τραπεζών οποιοδήποτε κλείσιμο χαμηλότερα των 273 μονάδων θα ακυρώνει το σερί μηνός.

Σημειωτέον πως νωρίτερα (στις 13:55) ο ΔΤΡ υποχωρούσε έως 3% στις 259 μονάδες.

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας της δημοπρασίας είχαν αλλάξει χέρια μόλις 37 εκατ. μετοχές, αξίας 12,6 εκατ. ευρώ.

Πολύ χαμηλός ο τζίρος και στο ΧΠΑ, ενώ μόλις δύο από τις 25 μετοχές του δείκτη FT 25 παρουσίαζαν θετικό πρόσημο. Η μετοχή της Lamda Development στα 4,56 ευρώ (0,22%) και της Grivalia με 0,37% στα 8,03 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v