Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε καθοδική τροχιά η τελευταία προεκλογική συνεδρίαση

Ευθυγραμμισμένο με τις ευρωπαϊκές αγορές το χρηματιστήριο, κινείται προς χαμηλότερα επίπεδα με μέτριο όγκο συναλλαγών. Μοναδική εξαίρεση η Alpha Bank. Η αποτίμηση της απόφασης της Fed και η προσμονή του εκλογικού αποτελέσματος.

Με απώλειες ξεκίνησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, χαμηλότερα κλίνει και το Χ.Α., καθώς στα πρώτα 50' της συνεδρίασης ενεργοποιούνται περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις σε δεικτοβαρείς μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Συνέπεια της απόφασης της Fed και της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας στις ασιατικές αγορές (λόγω Κίνας) η αρνητική εικόνα που επικρατεί σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, αλλά και Μιλάνο, Μαδρίτη, ενώ ήπιες πιέσεις ασκούνται στα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας αλλά και στη βασική ισοτιμία του ευρώ.

Σε αυτό το περιβάλλον, βραχυπρόθεσμα, οι αγορές έχουν λόγους να «γυρίσουν» λίγο χαμηλότερα και λόγω της σημερινής λήξης της «τριπλής σειράς Συμβολαίων» στα Παράγωγα, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για αυτή τη φάση των αγορών.

Μεγαλύτερες οι απώλειες για τον DAX, τον CAC 40 ή τον Euronext 100, μικρότερες στο Χ.Α. για τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες. Περιορισμένες οι συναλλαγές, χαμηλός ο συνολικός τζίρος σε αντίθεση με τις τελευταίες ημέρες, οπότε είχαν πραγματοποιηθεί αρκετά πακέτα-προσυμφωνημένες πράξεις σε μετοχές/εισηγμένες του FT 25.

Έως 0,95% χαμηλότερα στις 10.130 μονάδες ο DAX νωρίτερα στη Φρανκφούρτη, ανάλογο ποσοστό 0,86% για τον CAC 40 που υποχωρούσε έως τις 4.615 μονάδες, ενώ και ο Euronext διόρθωνε προς τις 890 μονάδες (-0,72%).

Μέτριος ο τζίρος στα δύο κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (Φρανκφούρτη, Παρίσι), ακόμη λιγότερος στο ελληνικό.

Ενδεικτικά τα μεγέθη (*) παραπέμπουν σε μία πολύ... άνυδρη συνεδρίαση, τουλάχιστον μέχρι τις 13:45-14:00, εκτός εάν στη συνέχεια, λόγω triple witching, αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον με αφορμή τα Παράγωγα. Πάντως, μέχρι τις 11:20 η εικόνα στο ΧΠΑ ήταν ανάλογα μέτρια και για τα Συμβόλαια του δείκτη και για τα ΣΜΕ των τραπεζικών μετοχών.

Υποτονικό, μέχρι ανίας, το κλίμα στην αγορά, με τις συζητήσεις στα χρηματιστηριακά γραφεία να περιορίζονται στη μεθαυριανή αναμέτρηση και στις τελευταίες εξελίξεις από το πολιτικό «μέτωπο».

Πολύ κάτω από τον μέσο όρο των προηγούμενων 4 συνεδριάσεων, με το 34% να έχει αλλάξει χέρια στις τράπεζες, ενώ συγκριτικά σχετική κινητικότητα παρατηρείται στις μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Motor Oil, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίου κ.ά.

Σε στενό εύρος η διακύμανση για τους βασικούς δείκτες, με τον Γενικό Δείκτη μεταξύ 689,11-692,68 μονάδων, με τον δείκτη να παραμένει σε αρνητικό έδαφος στη μεγαλύτερη διάρκεια της συνεδρίασης, μέχρι τις 11:25.

Μικρές απώλειες για τον Δείκτη Τραπεζών, αλλά με άνετη επιβεβαίωση των 260 μονάδων (μέχρι τις 11:25), με την Alpha Bank να ξεχωρίζει και σήμερα, ενώ η ΕΤΕ και η Πειραιώς υποχωρούν. Στη μετοχή της Alpha Bank συνεχίζεται να τοποθετείται το μεγαλύτερο μέρος των ενεργών ροών κεφαλαίων (κυρίως) από ξένα χαρτοφυλάκια που ακολουθούν τον τραπεζικό τίτλο, ο οποίος βραχυπρόθεσμα κάνει τη θετική διαφορά για τον κλάδο. Ενδεικτικά σε μηνιαία μέτρηση ο ΔΤΡ ενισχύεται 7,54%, όταν για την Alpha Bank πλησιάζει το 35% στο ίδιο διάστημα.

Περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις στις μετοχές της τριάδας ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, καθώς ορισμένοι παίκτες προχωρούν στην απόλυτα φυσιολογική και αναμενόμενη κατοχύρωση θέσεων. Πρόκειται κυρίως για πωλήσεις βραχυπρόθεσμων θέσεων που μέχρι χθες-σήμερα αποφέρουν μικρότερη ή μεγαλύτερη θετική απόδοση για τους επενδυτές. Σχετική αναφορά είχε γίνει στο προσυνεδριακό σχόλιό μας.

Δεδομένης της εικόνας της αγοράς και των πιέσεων που ασκούνται στην πλειονότητα των μετοχών του FT 25, θα πρέπει να θεωρείται πιθανότατη η «επιστράτευση» δεικτοβαρών μετοχών όπως λ.χ. της Coca Cola. Σε στενότατο εύρος διακύμανσης η μετοχή, μεταξύ 18,85-19 ευρώ, με πολύ χαμηλές συναλλαγές/τζίρο (μόλις 15 χιλιάδες ευρώ, στις 11:30), με ζητούμενη τη σταθεροποιητική κίνηση του τίτλου τουλάχιστον μέχρι την ώρα που θα «κλείσει» η σειρά στα Παράγωγα.

Με μικρή αρνητική απόκλιση/discount το Συμβόλαιο του FT 25 στις 200 μονάδες, όταν ο δείκτης στην υποκείμενη αγορά διαμορφώνεται στις 201,31 μονάδες.

Ήπια διόρθωση, με λελογισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις/κατοχύρωση θέσεων και σταθεροποίηση της Coca Cola, μέχρι νεωτέρας.

(*) Λίγο μετά τις 11:30 είχαν αλλάξει χέρια μόλις 12,4 εκατ. μετοχές, συνολικής αξίας, μετά βίας, 4,8 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v