Σήμερα και από... Δευτέρα, τα σπουδαία. Πρώτη είδηση στα περισσότερα ξένα ΜΜΕ η απόφαση της Fed να κρατήσει στον «πάγο» τα επιτόκια, ενώ στα ελληνικά πράγματα, οι τελευταίες σκιαμαχίες των πολιτικών αρχηγών πριν από την αναμέτρηση της Κυριακής.O Γιώργος Α. Σαββάκης επιχειρεί μία καταρχήν προσέγγιση της κατάστασης και αναφέρεται στο νέο «στοίχημα» του ελληνικού χρηματιστηρίου στην περιοχή των 700 μονάδων.
Τεχνικά, οι τιμές των 708 και των 725 μονάδων για τον Γ.Δ. αποτελούν τις «προκλήσεις» της «επόμενης ημέρας», με την προϋπόθεση πως ανάλογη θα είναι η τάση στις διεθνείς αγορές.
Διατήρηση δυνάμεων στις αγορές από τις ευρωπαϊκές, το Χ.Α., την αμερικανική, την ώρα που η διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ διατηρούσε την εκτίμηση για τουλάχιστον μία αύξηση μέσα στο 2015. Παράλληλα χαμήλωνε την πρόβλεψη για ανάπτυξη και πληθωρισμό μέσα στο 2016, όπως αναφέρει αναλυτικά ο Αλέξανδρος Μανωλάτος.
Στο Χ.Α., όπως και στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, επικράτησαν τάσεις αναμονής, ενώ όταν αργότερα έγινε γνωστή η απόφαση της Fed, η τιμή του χρυσού κατέγραψε άνοδο, το πετρέλαιο κάλυψε μέρος των απωλειών του, ενώ το επιτόκιο του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε στο 2,226% (7 μ.β.) και του 30ετούς στο 3,038% (3,1 μ.β.).
Στις επιφυλακτικές κινήσεις των παικτών αναφέρθηκε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με τον Γενικό Δείκτη «ακίνητο» στις 692,30 μονάδες, τον τραπεζικό με κέρδη 1,38% στις 267,80 και τον FT 25 στην περιοχή των 202,73 μονάδων.
Στα 126,7 εκατ. μετοχές οι συναλλαγές, στα 45,2 εκατ. ευρώ ο τζίρος, με το 24% στις τράπεζες και αρκετά πακέτα-προσυμφωνημένες πράξεις σε Jumbo και Motor Oil. Με τη μετοχή της δεύτερης να καταγράφει «νέο υψηλό 52 εβδομάδων», με ενδοσυνεδριακή κορυφή στα 10,13 ευρώ και κλείσιμο στα 10,05 ευρώ και τη συνολική αξία συναλλαγών να διαμορφώνεται τελικά στα 9,5 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον, όπως αναφέραμε στον Εκηβόλο, ότι η αποτίμηση του ομίλου διαμορφώνεται πλέον στο 1,11 δισ. ευρώ, πιάνοντας δηλαδή τον στόχο για είσοδο στην κατηγορία billion+, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να ελκύσει ακόμη περισσότερα ξένα επενδυτικά κεφάλαια.
Στα της αγοράς, μερίδα αναλυτών θεωρεί πως στο Χ.Α. θα επικρατήσουν μετριοπαθείς τάσεις σήμερα, τελευταία συνεδρίαση πριν από την αναμέτρηση της Κυριακής, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν αμφίρροπη «μάχη» και αρκετοί βραχυπρόθεσμοι παίκτες δεν θα επιδιώξουν να αναλάβουν μεγαλύτερη έκθεση σε κίνδυνο.
Θεωρούν πιθανή την προσπάθεια διασφάλισης θέσεων, χωρίς να αποκλείουν έναν δεύτερο γύρο περιορισμένων ρευστοποιήσεων, με σκοπό την κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών.
Ορισμένοι όμως εκτιμούν πως τα ισχυρά χέρια θα κινηθούν στη λογική των ξένων αγορών, στον ρυθμό της αγοράς Παραγώγων, λόγω λήξης σήμερα του triple witching και ενδεχομένως άλλων εκτιμήσεων για το αποτέλεσμα της Κυριακής, κυρίως όμως με λογική προεξόφλησης των μετεκλογικών εξελίξεων από τη Δευτέρα, που -κατ' αυτούς- ποντάρουν στο πολύ πιθανό ενδεχόμενο άμεσης συγκρότησης λειτουργικού κυβερνητικού σχήματος.
Εκτιμήσεις και πονταρίσματα που πιθανόν να αλλάξουν στη διάρκεια της συνεδρίασης και ανάλογα με τη ροή των ειδήσεων, των διαρροών και φημών, και βεβαίως με την εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.
Τεχνικά στο Χ.Α. ενδεχόμενο κλείσιμο του Γ.Δ. υψηλότερα των 683 μονάδων θα «έδενε» ένα σερί 4 συνεχόμενων ανοδικών εβδομάδων με θετικό πρόσημο, ενώ ανάλογα κλεισίματα θα μετρούσαν και για τον FT 25 και τον ΔΤΡ.
Σε αυτό το ενδεχόμενο θα εστιάσουν ορισμένοι παίκτες, καθώς κατ' αυτούς προέχει η σε μηνιαία μέτρηση ανοδική φορά του Χ.Α., προκειμένου να ενισχυθούν οι προϋποθέσεις για έναν πιο μεσοπρόθεσμο απεγκλωβισμό του από τα τελευταία χαμηλά της 24ης Αυγούστου (και της 3ης Αυγούστου).
Παραθέτουμε αναλυτικά ορισμένα στοιχεία που ίσως σήμερα κάνουν τη διαφορά από Δευτέρα, συνεκτιμώντας πως ο Σεπτέμβριος ολοκληρώνεται και χρηματιστηριακά στη συνεδρίαση της μεθεπόμενης Τετάρτης (30/9).
Για τον Γ.Δ., τα «κλεισίματα» στις 28/8 ήταν στις 633,81, στις 4/9 στις 646,42, στις 11/9 στις 673,84 μονάδες και χθες στις 692,30 μονάδες. Για τον Δείκτη Τραπεζών αντίστοιχα το «κλείσιμο» στις 28/8 ήταν στις 220,07, στις 4/9 στις 234,01, στις 11/9 στις 273,07 και χθες ανοδικά στις 267,80 μονάδες.
Για την ιστορία να θυμίσουμε πως τον Σεπτέμβριο του 1999 και του 2007 καταγράφηκαν οι δύο «υψηλότερες κορυφές» (ιστορικό υψηλό στις 17/9/99) για το ελληνικό χρηματιστήριο.