Με την προεξόφληση των μετεκλογικών εξελίξεων αλλά και με το βλέμμα στις ξένες αγορές, θα γίνει το "πρώτο ταμείο" από τη συνεδρίαση της Δευτέρας.
Με προσδοκίες για την δημιουργία λειτουργικού κυβερνητικού σχήματος από τη μία έναντι των ανησυχιών για τα "σύννεφα" που μαζεύονται και πάλι με αφορμή την αμφίσημη απόφαση της Fed θα ξεκινήσει η επόμενη, πρώτη μετεκλογική, εβδομάδα.
Η προηγούμενη έκλεισε με άνοδο και σε ημερήσια αλλά και εβδομαδιαία μέτρηση, με τον Γενικό Δείκτη στις 697,57 μονάδες, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο (στις 287,93 μον. ο ΔΤΡ) και τον FT25 πάνω από το όριο των 200 στις 204,80 μονάδες.
Εμφανής η προσπάθεια κυρίως ξένων αλλά και εγχώριων χαρτοφυλακίων να "τρέξουν" την αγορά, μάλιστα την Παρασκευή εντελώς κόντρα στην γενικευμένη σημαντική διόρθωση των περισσότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων αλλά και των μηνυμάτων που έρχονταν από την Wall Street (τα futures παρέπεμπαν σε καθοδικό άνοιγμα, από τις 17.00, γεγονός που δεν εμπόδισε το κλείσιμο του ΧΑ στο υψηλό ημέρας).
"Καύσιμο" και δέλεαρ η κοινή (και λογική) εκτίμηση πως με την παραίνεση των δανειστών ο νικητής της Κυριακής θα προχωρήσει άμεσα στον σχηματισμό κυβέρνησης, που θα πρέπει να αρχίσει να υλοποιεί τις απαιτήσεις των ξένων από...εχθές. Τόσο ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι όσο το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ ήταν σαφείς στις τελευταίες τοποθετήσεις τους.
Με "καύσιμο" κυρίως αυτή την προεξόφληση στο ΧΑ "έτρεξε" ένα αξιοσημείωτο σερί 4 συνεχόμενων ανοδικών εβδομάδων, θυμίζοντας πως στις 28/8 ο ΓΔ είχε διαμορφωθεί στις 633,81, στις 4/9 στις 646,42, στις 673,84 και την Παρασκευή 18/9 στις 697,57 μονάδες. Οπως φάνηκε και από τα πλασαρίσματα στην αγορά Παραγώγων, σειρά Σεπτεμβρίου/triple witching που "έκλεισε" την Παρασκευή αλλά και σειρά Οκτωβρίου, αρκετοί είναι αυτοί που ρισκάρουν να ποντάρουν στο θετικό σενάριο.
Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θέλει τα ισχυρά χέρια να ανταποκρίνονται στις μετεκλογικές εξελίξεις, να ανεβάζουν στροφές και να ωθούν την αγορά πάνω από τις 720 (με πιθανότερο καταληκτικό στόχο προς τις 750 μονάδες). Θα φανεί από Δευτέρα, το αργότερο Τρίτη, εάν αυτές οι εκτιμήσεις θα επιβεβαιωθούν και εάν θα ακολουθήσουν νέες τοποθετήσεις ή εσπευσμένες ρευστοποιήσεις.
Στον τραπεζικό κλάδο, ήταν εκ προοιμίου γνωστό πως θα παίζονταν τα περισσότερα πονταρίσματα παρά το γεγονός πως πολλά ουσιώδη μέτωπα, εκκρεμότητες για τις τράπεζες παραμένουν ανοιχτά. Και μάλιστα με ορισμένα σενάρια (για το ύψος των απαιτούμενων κεφαλαίων) αρκούντως αποθαρρυντικά για τους υφιστάμενους μετόχους. Κι όμως για τον ΔΤΡ η απόδοση φθάνει στο 16,07% σε διάστημα μηνός, έναντι 3,62% του ΓΔ στο ίδιο διάστημα. Μάλιστα στην περίπτωση της Alpha Bank η εβδομαδιαία απόδοση κυμαίνεται στο 15,79% και στο 53,04% σε διάστημα μηνός. Ακολουθεί η Εθνική με απόδοση 3,39% και 14,23%, η Πειραιώς με απώλειες στην εβδομάδα αλλά κέρδη 10,09% στο μήνα και τελευταία η Eurobank που στα ίδια διαστήματα παρουσιάζει την χειρότερη εικόνα.
Για τον ΔΤΡ η επιβεβαίωση των 240 μονάδων (στο διήμερο 16-17/9) διευκόλυνε το "ξέσπασμα" με 7,52% την Παρασκευή που έδωσε ώθηση προς τις 290 με ζητούμενη πλέον την άμεση πειστική προσέγγιση των 320 μονάδων. Ενδεχόμενο, που θα επιβεβαιωθεί εάν και εφ΄ όσον οι εξελίξεις διευκολύνουν τους αγοραστές.
Ωστόσο το ΧΑ έχει να αντιμετωπίσει το κλίμα στις ξένες αγορές, που βάρυνε και με αφορμή την κίνηση της Fed να μην αυξήσει τα επιτόκια (χωρίς όμως να αποκλείεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο μέχρι το τέλος του χρόνου) και οδήγησε σε σημαντικές πωλήσεις/πιέσεις από Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Μιλάνο, Μαδρίτη.
Εξαίρεση αποτέλεσε η Αθήνα... με το ΧΑ να ξεπερνά χωρίς πολλά προβλήματα και την προ εβδομάδας υποβάθμιση από τον οίκο FTSE. Απεναντίας το ΧΑ ενδέχεται να αποτελέσει το μοναδικό χρηματιστήριο χώρας- μέλους της Ευρωζώνης υποβαθμισμένο σε αυτή την κατηγορία, έχοντας την ευχέρεια να προσελκύσει πιο επιθετικά κεφάλαια. Αλλά αυτό θα φανεί στην πορεία και με την προϋπόθεση, πως η νέα κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων και ότι η αξιολόγηση ολοκληρώνεται χωρίς δραματικές συνέπειες με τις τράπεζες να ενισχύονται κεφαλαιακά και να καλύπτονται επαρκώς. Αυτά σε επόμενο, δεύτερο χρόνο... καθώς προέχει η βραχυπρόθεσμη προσέγγιση της αγοράς.
Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής συναρτούσε τη συνέχεια, εκτιμώντας πως ο Σεπτέμβριος θα μπορούσε να "κλείσει" με κέρδη για το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς από την Δευτέρα θα μετράμε 8 συνεδριάσεις μέχρι και την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου.
Για να συμβεί αυτό εκτιμά πως θα πρέπει,
- να δρομολογηθούν άμεσα πολιτικές εξελίξεις, που θα διευκολύνουν την κατάσταση,
- να προσελκυσθούν περισσότερα κεφάλαια, τουλάχιστον περισσότερα από το μέσο όρο της εβδομάδας, δηλαδή 40+ εκατ. ευρώ,
- να συνεχισθούν οι κυκλικές τοποθετήσεις των ισχυρών χεριών σε μετοχές της 3άδας αλλά και σε μετοχές/εισηγμένες-σηματωρούς και επιλεγμένα blue chips,
- και βέβαια να μην επιβαρυνθεί απρόβλεπτα το κλίμα στις διεθνείς αγορές.
Ξεκινώντας από τις ξένες αγορές, θα γίνει ειδική αναφορά στον κίνδυνο που διαγράφεται για το γερμανικό χρηματιστήριο εάν για τον DAX σημειωθούν διαδοχικά "κλεισίματα" χαμηλότερα των 9.898 μονάδων. Οπως εκτιμά η ομάδα ανάλυσης The Traders Diary σε αυτό το ενδεχόμενο/κίνδυνο ο δείκτης θα μπορούσε να κλίνει περισσότερο προς τα χαμηλά έτους των 8.354,97 μον., με ότι αυτό θα συνεπαγόταν και για τα άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Συνεπώς, με την προϋπόθεση, πως τα ξένα δεν θα μας εκπλήξουν δυσάρεστα το ενδιαφέρον θα στραφεί στα εσωτερικά, όπου ανάλογα με τις εξελίξεις, το ΧΑ θα κινηθεί είτε προς τις 720 (750) ή διορθώνοντας προς την πρώτη περιοχή των 650 μονάδων. Οι 666 μονάδες παραμένουν ισχυρό σημείο αναφοράς μας μέχρι νεοτέρας. Αυτό γιατί ορίζει το επίμαχο διάστημα από την Δευτέρα 3 Αυγούστου, πρώτη συνεδρίαση επαναλειτουργίας του χρηματιστηρίου.
Στο πρώτο σενάριο η προεξόφληση που ώθησε το ΧΑ στα επίπεδα των 700 μονάδων θα συνεχισθεί με αιχμή- πιθανότατα- και πάλι τις τράπεζες, με τα ισχυρά χέρια να επιχειρούν μεθοδικές κινήσεις σε Alpha Bank και Εθνική. Αγορές από τα χαμηλά της εβδομάδας έγιναν και σε Πειραιώς, Eurobank κίνηση που μένει να φανεί εάν θα αποδώσει με την προϋπόθεση πως ο ΔΤΡ θα ξεπεράσει τις 300 (προς τις 320) μονάδες.
Ζητούμενη, σύμφωνα με τους αναλυτές, η προσέλκυση και άλλων κεφαλαίων με συνέχιση της διάχυσης σε εισηγμένες - σηματωρούς. Το ενθαρρυντικό είναι πως για τις περισσότερες από τις μισές μετοχές του FT25 η τρέχουσα τιμή έχει υπερβεί το χάσμα που είχε δημιουργηθεί με το κλείσιμο της αγοράς στα τέλη Ιουνίου. Για τις περισσότερες, όχι μόνο δεν καλύφθηκε η διαφορά/απώλειες αλλά πέρασαν σε υπεραπόδοση με ενδεικτική την περίπτωση της ΜΟΗ.
Ανάλογες αποδόσεις σημειώνονται για μετοχές λ.χ των Jumbo, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακής, ΕΧΑΕ, Ελληνικών Πετρελαίων, Lamda Development αλλά και ορισμένων από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.
Το γεγονός, πως για αρκετές από τις μετοχές του FT25 και ορισμένες του FT Mid Cap έχουν ξεπεραστεί (χρηματιστηριακά) οι απώλειες των capital controls με τους βραχυ-μεσροπόθεσμους επενδυτές να γράφουν κέρδη είναι ενθαρρυντικό ούτως ή άλλως.
Και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να λειτουργήσει ενισχυτικά της προσπάθειας να προσελκυσθούν και νέοι παίκτες και άλλα κεφάλαια.
Οι αποτιμήσεις των blue chips
Τα στατιστικά της εβδομάδας
Στην εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 697,57 μονάδες με άνοδο 3,52%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 ενισχύθηκε 4,09% και ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης κινήθηκε υψηλότερα 0,12%.
Εβδομαδιαία άνοδο σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (+12,78%), Πετρέλαιο-Αέριο (+8,4%), Πρώτες Ύλες (+6,55%) και Τράπεζες (+5,44%).
Στον αντίποδα, εβδομαδιαία πτώση σημείωσαν τρεις κλάδοι: Χημικά (-2,07%), Υγεία (-1,54%) και Τεχνολογία (-1,14%).
Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Yalco (141,67%), Dionic (47,50%), Ακρίτας (39,13%), Καθημερινή (30,52%), Revoil (24,91%), Ελγέκα (19,27%), Νηρεύς (18,67%), Σελόντα (18,67%), Alpha Bank (15,79%) και Autohellas (14,50%).
Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Προοδευτική(-32%), ΑΕΓΕΚ (-27,27%), ΓΕ Δημητρίου (-21,43%), PC Systems (-20%), Κρέκα (-20%), Κέκροψ (-18,61%), Altec (-15,79%), Attica Συμμετοχών (-12,55%), ΑΝΕΚ (-11,59%) και Minerva (-9,36%).