Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ρευστοποίηση… προσδοκιών στο Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 800 μονάδες υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης σε μια συνεδρίαση με βαριές απώλειες για τις τράπεζες (-10% η ΕΤΕ, -14% η Πειραιώς, -8% η Eurobank και -6% η Alpha Bank). Στο επίκεντρο η διαπραγμάτευση και τα αντικρουόμενα μηνύματα από Αθήνα-δανειστές.

Αυτό που απεφεύχθη χθες, όταν ο Δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί έως και 2,53%, για να γυρίσει και να ολοκληρώσει την συνεδρίαση με κέρδη 0,38%, συνέβη σήμερα, σε μία συνεδρίαση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν "διπλή πτώση σε συσκευασία της μίας", καθώς οι πωλητές δεν άφησαν περιθώρια αμφιβολίας από αρχής μέχρι τέλους.

Είναι πλέον πασιφανές, παρά τα τεχνικά "φτιασιδώματα" των τελευταίων ημερών, πως η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά κουράστηκε να ψάχνει ενδείξεις προόδου στις συνομιλίες μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Δανειστών και να μην βρίσκει και να συνεχίζει να κινείται με μοναδικό "καύσιμο" τις προσδοκίες.

Με την "πολυφωνία" έκδηλη μεταξύ Ελληνικής Πλευράς και Δανειστών, αλλά και μεταξύ των εγχώριων Κυβερνητικών Στελεχών, κάθε πρόβλεψη για την βραχυπρόθεσμη τάση μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής και ιδιαίτερα "επώδυνος" αν μετουσιωθεί σε τοποθετήσεις, προτού ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Από εκεί και πέρα δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση διεξήχθη στην "σκιά" του δημοσιεύματος των "Financial Times", όσον αφορά την μελλοντική στάση του ΔΝΤ, στο Ελληνικό ζήτημα και τα "πονταρίσματα" για τον επόμενο "χρησμό" της ΕΚΤ που θα αφορά την Ελλάδα και τις Ελληνικές Τράπεζες.

Ξεκινώντας από το δημοσίευμα των "FT" "το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απειλεί να αποσυρθεί από το Ελληνικό πρόγραμμα και να 'παγώσει' τη δική του συνεισφορά στη δόση των 7,2 δισ. ευρώ, καθώς η εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης έχει εκτροχιαστεί πλήρως και το δημοσιονομικό πλεόνασμα που υποτίθεται ότι θα εμφάνιζε η Ελλάδα φέτος έχει μετατραπεί σε έλλειμμα, έως και 1,5% του ΑΕΠ". Σύμφωνα με το Ταμείο η εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών της Αθήνας παραπέμπει σε περαιτέρω διόγκωση του Δημόσιου χρέους. Για να καταστεί αυτό βιώσιμο, είτε πρέπει η Ελληνική Κυβέρνηση να λάβει δραστικά μέτρα λιτότητας, είτε οι Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις να συναινέσουν σε 'κούρεμα' του χρέους".

"To ΔΝΤ δεν δήλωσε ότι το Ελληνικό χρέος χρειάζεται 'κούρεμα' ώστε να μπει σε βιώσιμη τροχιά", ανέφερε ο Β. Σόιμπλε σύμφωνα με το Reuters.

"Δεν θα υπάρξει συμφωνία στην συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα 11 Μαΐου", διεμήνυσε ο επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ, προσθέτοντας πως "στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία προτού υπάρξει πραγματική κρίση ή χρεοκοπία".

"Οι σοβαρές διαφωνίες και αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ, δημιουργούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και υψηλούς κινδύνους", υποστηρίζει η Κυβέρνηση δια διαρροών του Μεγάρου Μαξίμου.

α. Το ΔΝΤ θέτει τις "κόκκινες" γραμμές τους στις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά, ενώ έχει χαλαρές γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Στο πίσω μέρος της σκέψης του ΔΝΤ βρίσκεται η διαγραφή του χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.

β. Αντιθέτως η Κομισιόν έχει "κόκκινες" γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και συνεπακόλουθα στην μη διαγραφή του χρέους και χαλαρές γραμμές στις σκληρές μεταρρυθμίσεις όπως αυτές του συνταξιοδοτικού και των εργασιακών.

"Τσεκούρι" έπεσε στις προβλέψεις για την ανάπτυξη της φετινής χρονιάς αλλά και στις εκτιμήσεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη από την Κομισιόν στις Εαρινές προβλέψεις για την Οικονομία της Ευρωζώνης. Οι Βρυξέλες κατεβάζουν σε μόλις 0,5% του ΑΕΠ από 2,5% προηγουμένως (και εκτίμησης της Ελληνικής Κυβέρνησης για 1,4% του ΑΕΠ, όπως αναφέρεται στη λίστα μεταρρυθμίσεων Βαρουφάκη) την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας το 2015 και στο 2,9% από 3,6% για το επόμενο έτος. Και μάλιστα ο στόχος υπόκειται σε αστερίσκους, βασικότερος εκ των οποίων να υπάρξει συμφωνία με τους Εταίρους τον Ιούνιο. Το χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, εκτιμάται, τώρα, ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 180,2% και στο 173,5% το 2016, έναντι του 170,2% και 159,2% αντίστοιχα που αναμένονταν στις προηγούμενες εκτιμήσεις. Η ανεργία αναμένεται φέτος να διαμορφωθεί στο 25,6% (έναντι προηγ. εκτ. 25%) και το 2016 στο 23,2% (προηγ. εκτ. 22%).

"Οι διαπραγματεύσεις με την Αθήνα εξελίσσονται καλύτερα από ότι στο παρελθόν, αλλά πολύ αργά", γράφει σε νέο άρθρο της η Γερμανική εφημερίδα "Die Welt". Τόσο αργά που είναι απίθανο η Αθήνα να δει γρήγορα τα χρήματα από τα πακέτα της Ευρωπαϊκής στήριξης που θα τη βοηθήσουν να αποπληρώσει τις άμεσες ταμειακές της υποχρεώσεις.

"Κι όμως, ακόμα κι αν η συμφωνία αργήσει, τα χρήματα για τους Έλληνες πρέπει να θεωρούνται σίγουρα. Για ένα νέο πακέτο, οι Έλληνες θα πρέπει να κάνουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις από όσες θέλουν, όμως λιγότερες από όσες ζητά το Βερολίνο. Με άλλα λόγια, αν η Αθήνα δεν κατορθώσει και πάλι να κάνει ανοικτά και δημόσια κάποια "χονδροειδή βλακεία", τότε θα λάβει τα χρήματα από την Ευρώπη. Η Γερμανίδα Καγκελάριος το έχει αποφασίσει, ίσως και κόντρα στην άποψη του ίδιου του Υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε" αναφέρει το άρθρο.

"To Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα εγκρίνει την παράταση της χρηματοδότησης των Ελληνικών Τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ELA, αλλά δεν αναμένεται να αυξήσουν το όριο για τα έντοκα", δήλωσαν πηγές στο Reuters.

"Οι άνθρωποι έχουν βαρεθεί. Αλλά η απόσυρση συνολικά του ELA θα ήταν μια πυρηνική βόμβα" σημείωσε ανώτατος Αξιωματούχος.

Από εκεί και πέρα, δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο με αυστηρότερα κριτήρια για τα "collateral" που θα μπορούσαν να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα στην Ελληνική Κυβέρνηση ότι ο χρόνος τελειώνει.

Εξαιρετικά επιφυλακτική δηλώνει η πλειονότητα των εγχώριων παραγόντων της Αγοράς, τονίζοντας ότι η αυριανή επίσκεψη - συνάντηση στη Φρανκφούρτη των κ.κ. Γιάννη Δραγασάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, είναι περισσότερο κίνηση εντυπωσιασμού και τακτικισμού, καθώς είναι τοις πάσι γνωστό πως ο Ντράγκι δεν αποφασίζει μόνος του, αλλά ενεργεί με βάση κανόνες και διαδικασίες και πάντα με την πολιτική κάλυψη του Eurogroup.

Σύμφωνα με τους ίδιους, ο Μάιος είναι ιδιαίτερα δύσκολος μήνας για την Ελληνική Οικονομία και η Κυβέρνηση θα πρέπει να αντιληφθεί ότι οι "υποχρεώσεις" της δεν τελειώνουν αν εξασφαλίζει μισθούς και συντάξεις, καθώς υπάρχει και το "αόρατο" (για την Κυβέρνηση) κομμάτι της Ελληνικής Οικονομίας, που δεν είναι άλλο από το ότι έχει απομείνει από τον Ιδιωτικό Τομέα, με τον οποίο δεν δείχνει να ασχολείται κανείς (!)

Σύμφωνα με την απαισιόδοξη σχολή σκέψης, η εικόνα που παρουσίασε σήμερα το Τραπεζικό ταμπλώ, επιβεβαιώνει όλους όσους συνεχίζουν να υποστηρίζουν πως "απαγορεύονται" οι μεσομακροπρόθεσμες τοποθετήσεις σε Τραπεζικούς τίτλους, μέχρι να αποκατασταθεί η "ορατότητα" για το που βαδίζει η Χώρα, κάτι για το οποίο φαίνεται να συνηγορούν και όλες οι τελευταίες "εισαγόμενες" εκθέσεις, από ξένους οίκους, με θέμα τον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο.

Άλλωστε το σημερινό -9,65% του Τραπεζικού δείκτη δεν αφήνει αμφιβολίες για τους αρνητικούς πρωταγωνιστές ημέρας, που δεν αποκλείεται να συνεχίσουν την "νότια" πορεία τους αν επιβεβαιωθούν οι φήμες που έκαναν τον γύρο της Αγοράς, ενώ σημαντικές πιέσεις υπέστησαν και τα Τραπεζικά warrants.

Κοντά στο χαμηλό ημέρας ο Τραπεζικός Δείκτης

Τεχνικά και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 800 μονάδων (μόνο δύο συνεδριάσεις κατόρθωσε κλεισίματα υψηλότερα από το παραπάνω όριο) αφήνει περιθώρια minimum υποχώρησης προς τις 775 μονάδες, ενώ η καθοδική διαφυγή του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης χαμηλότερα των 240 μονάδων δεν αποκλείεται να επαναφέρει σε δοκιμασία την ζώνη 231 - 228.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το "stop" για τους "long", εντοπίζεται στις 784 μονάδες, για τον Γενικό Δείκτη και στις 233 μονάδες για τον FTSE25, που είναι σε σχετική απόσταση μετά τα μίνι "μαγικά" των τελικών δημοπρασιών (βλ. διάγραμμα).

Με βοήθειες από τις δημοπρασίες ο ΓΔ

Επιμένουν στο μικρό premium οι εμπλεκόμενοι στην Αγορά Παραγώγων, που σήμερα ανέβασαν, κάπως, τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ, αντίθετα, μάλλον αρνητικά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, όπου σημειώθηκε αξιοπρόσεκτη επιστροφή πωλητών και η οποία είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους: 10ετες (10,7%), 5ετες (14,59%) και 3ετες (19,92%).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν μπορεί να αρνηθεί τελικά τη φύση του κατά τον ίδιο τρόπο ο σκορπιός δεν μπορεί να σταματήσει να δαγκώνει, όποτε του δίνεται η ευκαιρία να το κάνει" αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Εν προκειμένω, το Χ.Α. συνεχίζει να έχει την επενδυτική φυσιογνωμία μιας ρηχής Αγοράς με έντονη μεταβλητότητα, καθώς οι κινήσεις των πρωταγωνιστών του, δηλαδή των hedge funds που διενεργούν το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών, είναι επιθετικές και επιδιώκουν την καταγραφή βραχυπρόθεσμων κερδών.

Έτσι, η μη εκπλήρωση της προσδοκίας για κάποια συμφωνία στις αρχές της εβδομάδος που είχε προκαλέσει ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη μέχρι τις 826 μονάδες, οδήγησε σε ρευστοποιήσεις που εύκολα κατέρριψαν το "χάρτινο" όριο των 800 μονάδων, καθώς η επιδείνωση του κλίματος αύξησε πάλι την αβεβαιότητα περί το χρόνο και τη μορφή μιας τελικής συμφωνίας της Χώρας με τους Δανειστές της.

Δύο εξελίξεις συνέβαλλαν στην επιδείνωση του κλίματος: η σκληρή στάση του ΔΝΤ που εκτιμώντας ότι δεν θα επιτευχθεί φέτος πρωτογενές πλεόνασμα ζητεί άμεσες ενέργειες από την Ε.Ε. , είτε δηλαδή την έξοδο του από Δανειστής της Χώρας, είτε την άμεση αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο. Από την άλλη πλευρά, η Ε.Ε. διατυπώνει πλέον την πρόβλεψη ότι η Ελληνική Οικονομία δεν θα πετύχει ουσιαστικό ρυθμό ανάπτυξης φέτος, επισημοποιώντας δηλαδή την αρνητική συγκυρία της πραγματικής Οικονομίας που όλοι βιώνουμε τους τελευταίους μήνες.

Κατά τα λοιπά, το πρόβλημα ρευστότητας απειλεί να οδηγήσει σε αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του Κράτους κατά τον τρέχοντα μήνα, καθώς υπάρχουν δανειακές ανάγκες ύψους 1 δισ ευρώ και λοιπές ανελαστικές ανάγκες ύψους 2,7 δισ. ευρώ. Μετά βεβαιότητας ωστόσο, η διαδικασία γίνεται απαγορευτική τον Ιούνιο οπότε το σύνολο των υποχρεώσεων φτάνουν τα 4,8 δισ ευρώ!

Επομένως, η ανάγκη ενός ολοένα και περισσότερο επώδυνου συμβιβασμού με τους Δανειστές γίνεται επιτακτική, καθώς ο χρόνος δεν λειτουργεί, πλέον, υπέρ μας, αφού το στράγγισμα της ρευστότητας στην Αγορά συνιστά μείζονα απειλή για την Οικονομία, ενώ η προοπτική επανεκκίνησής της συνιστά ουτοπία. Το κλειδί της ρευστότητας βρίσκεται για την ώρα στην ΕΚΤ, από την οποία προσδοκούμε να αναθεωρήσει τη σκληρή της στάση σε σχέση με τοποθετήσεις Τραπεζικών διαθεσίμων σε έντοκα γραμμάτια.

Είναι σαφές επομένως, ότι το βραχυπρόθεσμο παιχνίδι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο θα είναι πτωτικού χαρακτήρα με το ενδεχόμενο επαναπροσέγγισης των 700 μονάδων.

Στο μεταξύ το αναδομημένο επιτελείο θα συνεχίζει να διαπραγματεύεται με στόχο την επίτευξη συμφωνίας και τη φιλολογία ενός "Grexit" να επανέρχεται στο διεθνή τύπο, ενόψει μάλιστα των Βρετανικών εκλογών το αποτέλεσμα των οποίων είναι ενδεχόμενο να αναζωπυρώσει και το "Brexit" (=σενάριο εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε.).

"Δύσκολες μέρες δηλαδή για τη συνοχή του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, με την ΕΚΤ να πρέπει να επαγρυπνεί αδιάλειπτα" τονίζει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση του "κόκκινου" στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, με τις μεγαλύτερες απώλειες για Shanghai (-4,06%). Υπενθυμίζεται ότι τα Χρηματιστήρια της Ιαπωνίας, της Ν. Κορέας και της Ταϋλάνδης ήταν κλειστά λόγω Εθνικών εορτών.

Πτωτικές διαθέσεις και στην Ευρώπη, ενώ με αρνητικά πρόσημα ξεκίνησε και η συνεδρίαση στην Wall Street.

Κέρδη για πολύτιμα μέταλλα, US Oil και ευρώ.

Ξεκινώντας από Ανατολικά, η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας προχώρησε σε μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης στο ιστορικό χαμηλό του 2%, με την συντριπτική πλειονότητα των αναλυτών να έχει προεξοφλήσει μία τέτοια κίνηση.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης προχώρησε η Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, προβλέπει ανάπτυξη του ΑΕΠ στην ΕΕ το 2015 κατά 1,8% και στην Ευρωζώνη κατά 1,5%, αναβαθμίζοντας τις αρχικές της εκτιμήσεις κατά 0,1% και 0,2% αντιστοίχως. Για το 2016, η Κομισιόν προβλέπει ανάπτυξη 2,1% για την ΕΕ και 1,9% για την Ευρωζώνη.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, το εμπορικό έλλειμμα εκτοξεύτηκε 43% στα 51,1 δισ. δολάρια το Μάρτιο, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο των τελευταίων δεκαοχτώ ετών. Το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο 0,9% στα 187,8 δισ. δολάρια, αλλά οι εισαγωγές πραγματοποίησαν άνοδο ρεκόρ 7,7% στα 239,2 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές του Marketwatch προέβλεπαν ότι το έλλειμμα θα αυξηθεί στα 43,5 δισ. δολάρια το Μάρτιο από 35,9 δισ. δολάρια το Φεβρουάριο.

Τεχνικά και όσον αφορά τον Γερμανικό δείκτη DAX, αυτός έχει δώσει σήμα εξόδου με την διάσπαση του 11672. Το 11750 - 11720 είναι σημαντική μας αντίσταση, ενώ μία διάσπαση του 11400 μπορεί να μας φέρει στο 11100 -10960 επίπεδο. Αντίστοιχα σε μία κατοχύρωση των 11750 μονάδων, μπορεί να δοκιμάσει και πάλι το 11950-12020.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Το Eurogroup είναι απίθανο να εξετάσει βραχυπρόθεσμα την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ωστόσο η σκληρή γραμμή του ΔΝΤ θα μπορούσε να πιέσει τους Ευρωπαίους να δείξουν μεγαλύτερη ευελιξία έναντι της Ελλάδας", σύμφωνα με την RBS.

Επιπλέον, η RBS σημειώνει πως την περασμένη Παρασκευή αφαίρεσε το "volatility hedge" και άλλαξε τη θέση της σε "long" για τον ΟΤΕ.

Στα 1,32 ευρώ από 1,87 πριν, μειώνει την τιμή-στόχο για την μετοχή της ΕΛΤΕΧ –Ανεμος η Alpha Finance σε σχετική έκθεση στην οποία διατηρεί τη σύσταση "outperform". 

Στα 9,5 ευρώ από 16,8 πριν μειώνει την τιμή-στόχο για την μετοχή της ΔΕΗ η Alpha Finance διατηρώντας παράλληλα τη σύσταση "outperform". H χαμηλότερη τιμή-στόχος σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με τις εκτιμήσεις για ενισχυμένες κεφαλαιακές δαπάνες το 2015 αλλά και για το αυξημένο ρίσκο Χώρας, σύμφωνα με την χρηματιστηριακή, με αποτέλεσμα η Επιχείρηση να αντιμετωπίσει θέματα ρευστότητας, που για την ώρα είναι διαχειρίσιμα.

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 785,74 μονάδες (-4,88%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 787,36 (-4,68%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 794,23 μονάδες με απώλειες 3,85%.

Στα δύο διαγράμματα που συνοδεύουν το κείμενο είναι εμφανές τόσο οι μικρές βοήθειες που πήρε ο Δείκτης από τις τελικές δημοπρασίες, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης "αφέθηκε στην τύχη του", κλείνοντας πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας.

Αρκετά μεγαλύτερη της χθεσινής, η μικτή αξία συναλλαγών έφθασε τα 96,7 εκατ. από τα οποία τα 7,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΦΦΓΚΡΠ, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΠΕΤΡΟ, "πακέτο 150.000 τεμαχίων, ή ποσοστού 2,12%, πέρασε μέσω του Χ.Α. στην τιμή των 3,26 ευρώ. Η συνολική αξία της συναλλαγής ανήλθε σε 489.000 ευρώ).

Διακινήθηκαν 182974211 τίτλοι, από τους οποίους οι 170595888 ήταν συναλλαγές στο ταμπλώ του FTSE25.
Κακή η τελική εικόνα με 30 ανοδικές μετοχές, έναντι 90 πτωτικών, ενώ 31 τίτλοι σημείωσαν ημερήσιες απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ (-4,76%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2014, € 0,20 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό : € 0,18 ανά μετοχή).

Επίσης από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 5.765.117 νέες μετοχές της εταιρείας ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-4,62%) που προέκυψαν από την μετατροπή 140 ομολογιών, με τιμή μετατροπής € 2,43 ανά μετοχή. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που διαπραγματεύονται στο Χ.Α. ανέρχεται σε 100.227.485.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η York Global Finance Offshore BDH (Luxembourg) S.a.r.l., απέκτησε 5.765.117 μετοχές και δικαιώματα ψήφου, ήτοι ποσοστό 5,752% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ την 5/5/2015 λόγω μετατροπής ομολογιών σε μετοχές και το ποσοστό μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου, υπερβαίνει το όριο του 10% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της εισηγμένης.

Μένοντας στο ταμπλώ του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΜΙΓ, ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ και ΦΦΓΚΡΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο ΟΛΠ και στο υψηλό ημέρας οι ΕΕΕ, ΟΤΕ και Motor Oil.

-----ΧΠΑ

Καθαρά πτωτική συνεδρίαση και στην Αγορά Παραγώγων, που συνδυάστηκε με αξιοπρόσεκτη αύξηση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (94.616 συμβόλαια).

Μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις, για τον πρώτο μήνα, στα 49.118 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.641, 5.356 για τον Μάιο, 285 για τον Ιούνιο και 0 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 238) κινήθηκε μεταξύ 235,25 και 245 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες, γύρισε σε υποτίμηση 0,28%.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (50.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (1.069), Alpha Bank (17.086), Εθνική (18.065), Πειραιώς (24.426), Eurobank (30.347), ΟΠΑΠ (360), ΟΤΕ (1.169), MIG (432), ΓΕΚ (147), Μυτιληναίο (166), Ελλάκτωρα (128), Viohalco (110), ΕΧΑΕ (120), Folli Follie Group (164), Jumbo (235).

Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες, ενώ ο πίνακας στο τέλος του σχολίου αναφέρεται μόνο στα συμβόλαια επί μετοχών του πρώτου μήνα.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης ανήλθε στο 65% ενώ άλλαξαν χέρια μόλις 251 τεμάχια (222 calls και 29 puts).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (54.694.845 τεμ.), Eurobank (35.382.645 τεμ.), Πειραιώς (30.118.245 τεμ.), Εθνική (3.477.174 τεμ.), Folli Follie Group (1.159.460 τεμ.), ΔΕΗ (1.190.733 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v