Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με το αριστερό το ποδαρικό στο Μάιο

Ισχυρές απώλειες στο ξεκίνημα με τα περισσότερα blue chips στο «κόκκινο» και διψήφια πτώση για Viohalco. Η πορεία της διαπραγμάτευσης στο επίκεντρο. Κλειδί οι τραπεζικοί τίτλοι. Τα κρίσιμα τεχνικά όρια για τους τρεις δείκτες, οι ενθαρρυντικές ενδείξεις και τα ρίσκα.

Καλό μήνα, και χρηματιστηριακά, πρώτη συνεδρίαση για τον Μάιο με τις εξελίξεις να αναμένονται ραγδαίες και καθοριστικότατες.

Περιμένοντας τον... λευκό καπνό (και) το Χ.Α., με την Αθήνα να τρέχει για να εξασφαλίσει πολύτιμη ρευστότητα, τους F.T. να εκτιμούν πού οδηγεί το «μπρα ντε φερ» ΣΥΡΙΖΑ - δανειστών και την πρόεδρο της Εθνικής να επισημαίνει την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας.

Στις 822,88 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 651,18 ο Τραπεζικός και στην περιοχή των 245 μονάδων ο FT 25. Και οι τρεις βασικοί δείκτες έχουν υπερβεί τις πρώτες κρίσιμες βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις και υπό προϋποθέσεις βλέπουν ψηλότερα.

Μοχλός παραμένουν οι τράπεζες, κλάδος όπου επικεντρώνεται η προσπάθεια προεξόφλησης στην οποία συμμετέχουν σημαντικά ξένα και εγχώρια «ισχυρά χέρια». Οι εξελίξεις θα καθορίσουν τη συνέχεια, άμεσα, το bank alert της Τετάρτης και η στάση της ΕΚΤ θα σηματοδοτήσουν ενδεχομένως αρκετά, ενώ οι ενθαρρυντικές ενδείξεις πληθαίνουν και τεχνικά.

Ωστόσο σχεδόν όλα είναι συνάρτηση της τροπής που θα λάβει η μάχη στο μέτωπο δανειστών - Αθηνών - η Μαρίνα Μάνη σημειώνει πως σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένες τις δυσκολίες, διέρρευσε το σενάριο η Αθήνα να επιχειρήσει να προχωρήσει σε μια συνολική συμφωνία εντός του Μαΐου η οποία θα καλύπτει τη φετινή και την επόμενη χρονιά.

Ωστόσο, αυτό που μένει να φανεί είναι το πώς θα εξασφαλιστεί γρήγορα η χρηματοδότηση της οικονομίας (ελπίζεται ότι το φορολογικό πακέτο μπορεί να ανοίξει παράθυρο για αύξηση του ορίου εντόκων από την ΕΚΤ) αλλά και ποιες θα είναι οι αποφάσεις για τα δύσκολα θέματα του εργασιακού και του ασφαλιστικού.

Τεχνικά, όπως εκτιμά η ομάδα ανάλυσης The Trader's Diary, η υπέρβαση της τοπικής κορυφής των 238 μονάδων και της κατερχόμενης γραμμής τάσης R, βελτίωσε αισθητά την τεχνική εικόνα. Η βραχυπρόθεσμη τάση είναι πλέον σαφέστατα ανοδική. Δεν έχετε λοιπόν παρά να διατηρήσετε τη θέση σας για όσο διάστημα ο δείκτης παραμένει πάνω από τη ζώνη που οριοθετείται από τον εκθ. ΜΚΟ 30 ημερών (231 μονάδες) και τη στήριξη του συστήματός μας που σήμερα διέρχεται από τις 227 μονάδες. Ενδεχόμενη διόρθωση μέχρι και την προαναφερόμενη ζώνη 231-227 μονάδων, θα αποτελέσει απόλυτα φυσιολογική και αναμενόμενη εξέλιξη.

Εμφανής η προσδοκία αναμονής και στην αγορά παραγώγων, όπου αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις, για τον πρώτο μήνα Μάιο, στα 43.007 συμβόλαια.

Το ΣΜΕ του FT 25 (συνολικά 13.748, 13.690 για τον Μάιο, 58 για τον Ιούνιο και 0 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 243,25) κινήθηκε μεταξύ 239 και 247 μονάδων και παρουσιάζοντας καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, αύξησε την υπερτίμηση στο 2%. Μετά τις 17.00, έγιναν πράξεις με premium έως και 0,5%.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (41.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (821), Alpha Bank (19.038), Εθνική (17.537), Πειραιώς (24.292), Eurobank (24.018), ΟΠΑΠ (675), ΟΤΕ (776), MIG (898), ΓΕΚ (216), Jumbo (125), ΕΧΑΕ (128), Μυτιληναίο (277), Ελλ. Πετρέλαια (274), Σιδενόρ (146), ΕΥΔΑΠ (198), Frigoglass (299), Intralot (146).

Τέλος, σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap υποχώρησε στο 58%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν πολύ χαμηλός στα 177 μόλις δικαιώματα (168 calls και 9 puts).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v