ΧΑ: Αμυντικά αντανακλαστικά από τους επενδυτές

Προσεκτικές κινήσεις στο ταμπλό με το βλέμμα προς το Μέγαρο Μαξίμου και τις Βρυξέλλες. Πτώση 10% για Βιοχάλκο και άνοδο 30% για Σιδενόρ μετά την απόφαση συγχώνευσης. Διορθώνουν οι τράπεζες, «αντιστέκονται» ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Εναλλαγές προσήμου στη ζώνη των 800 μονάδων για το ΧΑ με λίγες συναλλαγές και υπό την πίεση της περαιτέρω υποχώρησης του DAX έως τις 11.357 μονάδες.

Με λιγοστές ρευστοποιήσεις από τις πρώτες κιόλας εντολές, με εμφανή τη διάθεση για κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων κατ΄αρχάς στις τράπεζες αλλά και στην πλειονότητα των μετοχών του ft25, καθώς σήμερα κλείνει ο Απρίλιος και αρκετοί επενδυτές αποφεύγουν να μείνουν εντός αγοράς μέχρι τη Δευτέρα. Η αυριανή αργία, το καυτό τριήμερο που μεσολαβεί μέχρι τη συνεδρίαση της 4ης Μαΐου (της πρώτης για τον μήνα), η σημαντική υποχώρηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και η κλίση του γερμανικού οδήγησαν σε μικρής έκτασης πωλήσεις. Σαφώς λιγότεροι και σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές, δεν δείχνουν (και δεν έχουν λόγους) να βιάζονται καθώς ο Γ.Δ. μπορεί να υποχωρήσει έως τις 780 μονάδες χωρίς να αλλάζει ή να ακυρώνεται η βραχυπρόθεσμη τάση (όπως ξεκίνησε από τα χαμηλά των 690 μον. στις 21-22/4).

Στο επίκεντρο του περιορισμένου, μέχρι τώρα, ενδιαφέροντος η αντίδραση των μετοχών ΒΙΟΧΑΛΚΟ και ΣΙΔΕΝΟΡ λόγω των τελευταίων αποφάσεων της διοίκησης του ομίλου. Σε σχετικό θέμα ο Στέφανος Κοτζαμάνης αναλύει τις πτυχές του εγχειρήματος και στο ταμπλό γίνεται ήδη ο πρώτος απολογισμός. Εως τα 2,51 ευρώ με απώλειες που έφθασαν μέχρι και σε διψήφιο ποσοστό η μετοχή της μητρικής, στο 30% και στο 0,702 ευρώ η ΣΙΔΕΝΟΡ.

Στο προσυνεδριακό σχόλιό μας συμπεριλαμβάναμε και τις μετοχές των τριών θυγατρικών του FT Mid, δηλαδή Ελληνικά Καλώδια, Σωληνουργεία Κορίνθου και Χαλκόρ που...εύλογα παρουσιάζουν βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον και αυξημένη κινητικότητα. Στο 1,13 ευρώ (11,88%) η μετοχή των Σωλ. Κορίνθου με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές, στο 0,335 (9,25%) με χαμηλότερο τζίρο η ΧΑΚΟΡ. Συγκριτικά στις δύο μετοχές (ΒΙΟΧκ-ΣΙΔΕ) έχουν γίνει μέχρι τώρα, αναλογικά αυξημένες συναλλαγές με πωλητές στην πρώτη και αγοραστές στη δεύτερη.

Εως τις 589 μονάδες ο Τραπεζικός Δείκτης, που ακόμη και σε αυτά τα επίπεδα μετρά απόδοση 13,35% σε εβδομαδιαία βάση, υψηλό ποσοστό που δικαιολογεί την ουρά ρευστοποιήσεων και στις τέσσερεις μετοχές του κλάδου.

Παράγοντες της αγοράς δεν θεωρούν αφορμή της διόρθωσης την υποβάθμιση από τον οίκο Moody's, αλλά την εντεινόμενη υποχώρηση (ειδικά ) του DAX και τη δυνατότητα να διαμορφωθούν χαμηλότερες τιμές-σημεία εισόδου εν όψει των επόμενων κρίσιμων ημερών. Στην αγορά έχει προεξοφληθεί η λεγόμενη ενδιάμεση συμφωνία και έχει αποτυπωθεί με την αντίδραση του Γ.Δ. έως τα επίπεδα των 817 μονάδων με ζητούμενο για τη συνέχεια το επόμενο... κίνητρο. Αυτό θα μπορούσε να προκύψει είτε από μία ευνοϊκή απόφαση της ΕΚΤ είτε από την περαιτέρω σύγκλιση δανειστών - ελληνικής πλευράς στις αμέσως επόμενες ημέρες.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και με την προϋπόθεση πως επιβεβαιώνονται οι 780 μον. ως βραχυπρόθεσμη στήριξη στο ΧΑΑ υπάρχει περιθώριο ενίσχυσης του Γ.Δ. έως τις 860-880 μονάδες.

Οι τράπεζες παραμένουν το κλειδί, ωστόσο δεικτοβαρείς μετοχές όπως (κυρίως) η CC/HBC αλλά και άλλες (ΤΙΤΑΝ, ΕΛ.ΠΕ., ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ κ.ά.) δημιουργούν τάση. Στην αγορά αποτελεί κοινό μυστικό πως με την άνοδο της CC/HBC έως τα 19,99 ευρώ (από τα χαμηλά των 13,55) συγκρατήθηκε και περιορίστηκε η έκταση της διόρθωσης του Γ.Δ. και του ft25. Πρακτικά εάν η μετοχή της CC/HBC παρέμενε στα 13,55-14,00 ευρώ ο Γ.Δ. θα είχε γράψει τα ελάχιστα των αρχών Ιουνίου. Ανάλογα λειτουργεί και η μετοχή της ΤΙΤΑΝ ως μαξιλάρι για τον δείκτη και φρένο για τα παράγωγα.

Δεδομένης της αυξημένης στάθμισης της μετοχής της CC/HBC (περίπου στο 18%-20% του δείκτη) γίνεται κατανοητή η σημασία της ως αντίβαρου και σηματωρού για τη συνέχεια.

Κινητικότητα και στις μετοχές των λιμενικών φορέων με αγοραστές στον ΟΛΠ και πωλητές στον ΟΛΘ. Η πρόθεση της κυβέρνησης να παραχωρήσει ακόμη και το 51% του Μ.Κ. (προκειμένου να ικανοποιήσει τους δανειστές) διατηρεί τους δύο τίτλους στο προσκήνιο. Στο 15,30% η μηνιαία απόδοση για τη μετοχή του ΟΛΠ με την τιμή στα 13,49 ευρώ, στο 10,06% για τον ΟΛΘ στην τιμή των 18,71 ευρώ.

Ο ΟΛΘ όπως και τα ΕΛ.ΠΕ. λόγω της επικείμενης αποκοπής χρήζει προσοχής - η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων στα 4,15-4,33 ευρώ.

Λίγο πριν από την ολοκλήρωση της πρώτης ώρας συνεδρίασης οι πωλητές υπερίσχυαν στις 18 από τις 25 μετοχές του δείκτη με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ σταθερή στο 1,82 ευρώ, όπως η ΓΕΚ/Τέρνα στο 1,62 ευρώ και οι Αεροπορία Αιγαίου, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, FF Group και Jumbo σε μικρή άνοδο.

Στα 11,2 εκατ. ευρώ η αξία των μέτριων συναλλαγών από τις οποίες το 75% στις τράπεζες και ένα μικρό πακέτο 4.238 μετοχών στα 7,10 (αξίας 30.090 ευρώ) στην Αεροπορία Αιγαίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v