Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιταχύνει στο φινάλε το Χρηματιστήριο

Ανεβάζουν ταχύτητα οι αγοραστές ωθώντας τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 810 μονάδες. Κέρδη υψηλότερα του 5% για Πειραιώς, ΕΧΑΕ, Motor Oil, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, MIG. Aνοδος για Εθνική Τράπεζα, Alpha, OTE. Με απώλειες Aegean, ΟΠΑΠ, Jumbo, Μέτκα.

Μετά τις απαραίτητες στάσεις για ανάσες οι αγοραστές ξανά παίρνουν τα ηνία της συνεδρίασης, καθώς με συντονισμένες κινήσεις στις τράπεζες ωθούν και πάλι την αγορά πάνω από τις 810 μονάδες με κέρδη για τράπεζες και τα blue chips. 

Διόρθωση έως τις 791,08 μονάδες νωρίτερα για τον Γενικό Δείκτη, με αφορμή το γύρισμα του Τραπεζικού στις 615 από τις 640 μονάδες και την υποχώρηση του ft25 έως τις 238 από τις 243 μονάδες. Σχετικά σύντομο το διάστημα της υποχώρησης και λόγω της μερικής κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων θέσεων έφτασε στα χαμηλά ημέρας στις 11.40-11.45 επίπεδο από όπου σταδιακά ενεργοποιήθηκαν και πάλι εντολές αγοράς από τον τραπεζικό κλάδο μέχρι την πλειονότητα των μετοχών του FT25 αλλά και του FT Mid, που επίσης παρουσιάζει κινητικότητα και ενδιαφέρον τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Μικρή συμφωνία για μεταρρυθμίσεις θέλει η Αθήνα, λέει ο Χρήστος Κίτσιος, ενώ η Μαρίνα Μάνη και ο Φίλιππος Πανταζής εστιάζουν στα έξι μηνύματα Τσίπρα εντός και εκτός, θυμίζοντας πως η Αθήνα θα έχει σαφέστερη εικόνα για τις προθέσεις των δανειστών κατ΄ αρχάς την ερχόμενη Τετάρτη ανάλογα με την απόφαση της ΕΚΤ.

Πάντως η αγορά, από τη μέχρι τώρα στάση αρκετών "ισχυρών χεριών" εξακολουθεί να προσβλέπει στην προοπτική διεξόδου - λύσης εκτιμώντας πως μία ενδεχόμενη ημισυμφωνία σε εύλογο χρόνο θα άμβλυνε αισθητά τον ασφυκτικό κλοιό που σφίγγει την ελληνική πλευρά.

Σε αυτό το επικρατέστερο ενδεχόμενο συνεχίζουν να ποντάρουν και σήμερα βραχυπρόθεσμοι αλλά και ορισμένοι πιο μάκρο επενδυτές κρίνοντας από τις κινήσεις τους σε μη τραπεζικές μετοχές - εισηγμένες.

Στις τράπεζες έχει επικεντρωθεί σημαντικό μέρος του βραχυπρόθεσμου ενδιαφέροντος, καθώς οι υψηλές αποδόσεις των τελευταίων 4-5 ημερών φαίνεται πως προσέλκυσαν και νέα κεφάλαια, εάν συνεκτιμήσουμε τον μέχρι τώρα τζίρο και τις συναλλαγές σε Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank. Σχετική κινητικότητα στα 3 warrants ειδικότερα στης Alpha Bank ενώ η εικόνα των συμβολαίων επί των ίδιων μετοχών στα παράγωγα δεν δείχνει να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις άμεσα.

Στα περίπου 55 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών από τα οποία το 57% στις τράπεζες ενώ συγκριτικά αυξημένες είναι για τις μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, FF Group, Grivalia, CC/HBC, EXAE, Μυτιληναίου κ.ά.

Τεχνικά η επιστροφή της αγοράς στην περιοχή των 800 μονάδων (μετά από 28 συνεδριάσεις σύμφωνα με τον φίλο VG) ενισχύει το βραχυπρόθεσμο ανοδικό σενάριο με την προϋπόθεση πως θα επιβεβαιωθεί η ζώνη τιμών-στήριξης των 780/770 μονάδων (σχετικά για τον Γ.Δ. στον Εκηβόλο).

Εάν σε αυτές τις συνεδριάσεις όντως επιβεβαιωθεί η τεχνικότητα της αγοράς τότε υπό προϋποθέσεις και με τις ανάλογες θετικές εξελίξεις θα είναι εφικτός ένας επόμενος κύκλος προς τις 880-890 μονάδες.

Μέχρι τώρα η συνεδρίαση εξελίσσεται λίγο ως πολύ όπως την ανέμεναν οι ειδικοί της αγοράς. Με ενδοσυνεδριακή διόρθωση, μερική κατοχύρωση θέσεων, μερική επανατοποθέτηση από λίγο χαμηλότερες τιμές και δοκιμασία τόσο του άνω όσο και του κάτω ορίου του εύρους/στόχου των 800 μονάδων, που είχε τεθεί.

Το ενθαρρυντικό είναι πως στον τραπεζικό κλάδο παρά τη σημαντική αντίδραση, παρά τις μερικές ρευστοποιήσεις οι τοποθετήσεις - εισροές δεν έχουν σταματήσει από την αρχή της συνεδρίασης μέχρι πριν από λίγο. Στο 1,19-1,26 ευρώ γίνονται οι συναλλαγές στη μετοχή της Εθνικής, στο 0,297-0,312 της Alpha Bank, στο 0,36-0,376 της Πειραιώς και στο 0,125-0,132 στη μετοχή της Eurobank.

Με αγοραστές και η 3άδα: στον ΟΤΕ έως τα 8,24 ευρώ, στον ΟΠΑΠ έως τα 8,16 και μέχρι τα 5,56 ευρώ στη ΔΕΗ.

Σημειωτέον πως και των 3 μετοχών η βραχυπρόθεσμη τεχνική εικόνα είναι θετική/ανοδική.

Με θετικό πρόσημο και σήμερα οι μετοχές των 4... κρατικόχαρτων ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ και ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, με αγοραστές από τα χαμηλά ημέρας στους τίτλους των Μυτιληναίου, ΜΕΤΚΑ, ΕΧΑΕ, Grivalia. Υπεραποδίδουν οι τίτλοι των ΓΕΚ/Τέρνα, MIG, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακής.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v