Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασκήσεις ψυχραιμίας στο Χρηματιστήριο

Σε οριακά χαμηλότερα επίπεδα ο Γενικός Δείκτης μετά τη «βουτιά» στο ξεκίνημα. Μεικτά πρόσημα για τις τράπεζες, καθώς κλειδώνουν βραχυπρόθεσμες υπεραξίες. Αγοραστές σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Πτώση άνω του 10% για τον τίτλο της Viohalco. Αυξημένες οι συναλλαγές.

Συνεχίζεται η ελεγχόμενη υποχώρηση στο Χ.Α. συνεπεία της φυσιολογικής μερικής κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων υπεραξιών, κυρίως στις τράπεζες.

Στην εν γένει εικόνα του χρηματιστηρίου και δη του τραπεζικού κλάδου αλλά και των παραγώγων, των ομολόγων και των ασφαλίστρων κινδύνου αποτυπώνεται η κοινή εκτίμηση πως η συμφωνία δανειστών - ελληνικής κυβέρνησης είναι θέμα χρόνου και προϋποθέσεων. Ούτως ή άλλως οι αντοχές ρευστότητας της Αθήνας δεδομένες, τα περιθώρια ελιγμών πολύ περιορισμένα, η εσωτερική αγορά εξαντλημένη, ενώ  το ΙΟΒΕ  καταγράφει το οικονομικό κλίμα (για τον Απρίλιο) στα χαμηλά 16 μηνών.

Από τη στιγμή που τις προηγούμενες ημέρες δεν προέκυψε κάτι που να προοιωνίζεται άμεσα διέξοδο (τουλάχιστον, όπως η κυβέρνηση είχε επιχειρήσει να καλλιεργήσει...) και το Χ.Α. επικεντρώνεται εκ νέου στην απόφαση της ΕΚΤ, μεθαύριο Τετάρτη.

Γερμανοί παρατηρητές διακρίνουν θετική στροφή στις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group, ενώ τα ΜΜΕ της χώρας δε χάνουν την ευκαιρία να αποδώσουν τα εύσημα στην ανανεωμένη διαπραγματευτική ομάδα υπό τον Γιώργο Χουλιαράκη (και τις... βολές στον αντιπαθή τους Γιάνη Βαρουφάκη...), την ώρα που ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ εκτιμά πως τα χειρότερα για το ελληνικό ζήτημα θα αποτραπούν, κάτι που «ισχυρά χέρια» (εκτός και εντός συνόρων) επιχείρησαν να προεξοφλήσουν ήδη μία φορά και μάλιστα επιτυχώς στις τελευταίες συνεδριάσεις του Απριλίου.

Δεδομένου ότι από την ετυμηγορία της ΕΚΤ θα αποσαφηνισθεί η στάση των δανειστών κυρίως στο φλέγον ζήτημα της άμεσης επαναχρηματοδότησης της ελληνικής πλευράς, η σημερινή υποχώρηση κυρίως των τραπεζών αλλά και του μεγαλύτερου μέρους του FT 25 θεωρείται απόλυτα φυσιολογική. Για δικαιολογημένη στάση, για απόλυτα φυσιολογικές ρευστοποιήσεις και για χρήσιμη αναδιάταξη δυνάμεων στην περιοχή των 780-810 μονάδων κάνουν λόγο παράγοντες της αγοράς.

Το ενδιαφέρον είναι πως, παρά την αργία στο Λονδίνο, οι συναλλαγές είναι περισσότερες απ' ό,τι αναμενόταν, που πρακτικά σημαίνει ότι εντολές γίνονται και από άλλα ευρωπαϊκά κέντρα, κυρίως τη Φρανκφούρτη.

Ανοδικά κινούνται τα περισσότερα κύρια ευρωχρηματιστήρια, με τον DAX στις 11.585 μονάδες (1,15%), ενώ οριακές είναι οι διακυμάνσεις στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου.

Εικόνα αναμονής και συναλλαγών-αλλαγών θέσεων από τη ζώνη των 800 μονάδων για τον Γ.Δ., και των 239 για τον FT 25. Για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ανεβαίνει διάγραμμα και τεχνικά στοιχεία στον Εκηβόλο.

Δεδομένης της κατάστασης στην αγορά μεγάλη μερίδα επενδυτών ανασυντάσσεται και, όπως σημείωνε ο Γιώργος Α. Σαββάκης, αναζητούνται τα επόμενα blue chips που ...κλείνουν το μάτι στη συμφωνία.

Προς ώρας, η προσοχή παραμένει στραμμένη στις τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να κυμαίνεται στο εύρος των 628,06 - 671,70 μονάδων επιβεβαιώνοντας τόσο την ευρύτερη ζώνη στήριξης όσο και τις... βλέψεις για κίνηση άνω των 680 μονάδων εάν και εφόσον υπάρξουν ευνοϊκές εξελίξεις.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής εκτιμούσε πως όσο η εικόνα σε ομόλογα και CDS δεν είναι σε... συναγερμό τόσο θα συνεχίζεται η αναδιάρθρωση θέσεων στις τράπεζες. Ενδεικτικά το 2ετές έχει υποχωρήσει στο 18,80%, ενώ έχει αποκλιμακωθεί και η απόδοση κινδύνου.

Στον τραπεζικό κλάδο η μετοχή της Πειραιώς παραμένει με θετικό πρόσημο, στο εύρος του 0,387-0,423 ευρώ έχοντας αντιδράσει από τα ελάχιστα του 0,196 στη συνεδρίαση της 21ης/4. Στο 0,106 (8,16%) το ΠΕΙΡτπ. Με θετικό πρόσημο και η Eurobank, με διακύμανση στο εύρος του 0,131-0,14 έχοντας αντιδράσει από τα ελάχιστα του 0,08 στη συνεδρίαση της 15ης/4. Στο εύρος του 1,18-1,26 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, που εάν υπερβεί το 1,28 ευρώ αλλάζει τάση προς το 1,40-1,42 ευρώ, ενώ στο 0,31 ευρώ διαμορφώνεται η μετοχή της Alpha Bank και το ΑΛΦΑτπ χαμηλότερα στο 0,513 ευρώ.

Μικτές τάσεις στα παράγωγα για τα συμβόλαια των 4 τραπεζικών τίτλων, καθώς οι εκτιμήσεις για την άμεση πορεία σχετίζονται με την απόφαση της ΕΚΤ, την Τετάρτη. Η πλειονότητα των τιμών των ΣΜΕ είναι πέριξ αυτών της υποκείμενης αγοράς.

Με αγοραστές ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, ισχυρότερη η μετοχή του πρώτου έως τα 8,25 ευρώ, ενώ στον Οργανισμό έφτασαν μέχρι τα 8,21 ευρώ. Σαφώς περισσότερες οι συναλλαγές στον ΟΤΕ (5,4 εκατ. ευρώ, στις 13.45) έναντι του ΟΠΑΠ (1,9 εκατ. ευρώ). Στο 1,2 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών στη μετοχή της ΔΕΗ όπου ζητούμενη είναι η επιβεβαίωση της στήριξης στα 5,65 ευρώ.

Αυξημένη αξία συναλλαγών και σήμερα στη μετοχή της ΣΙΔΕΝΟΡ με την τιμή στο 0,90 ευρώ (28,2%) με τη Viohalco έως 9,5% χαμηλότερα στα 2,38 ευρώ. Στα 5,01-5,30 ευρώ η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, με αυξημένες συναλλαγές και λόγω της αποκοπής 0,20 ευρώ αύριο Τρίτη. Να προσεχθεί πως σήμερα κόπηκε 1,95 ευρώ για τη μετοχή του ΟΛΘ, ενώ ακολουθούν κι άλλες προσαρμογές εκτός της ΕΥΔΑΠ με τη ΜΕΤΚΑ να έχει σειρά την Πέμπτη.

Στα 7,43-7,70 ευρώ η Αεροπορία Αιγαίου, στα 7,16-7,21 ευρώ της Grivalia, σταθερή στα 19,18 ευρώ η CC HBC, στα 22,62 ευρώ ο Τιτάνας. Κινητικότητα και σε αρκετές μετοχές του FT Mid, καθώς εκτός από τη ΣΙΔΕΝΟΡ, ξεχωρίζουν η Intralot στο 1,74 ευρώ (6,75%), η Intracom στο 0,458 ευρώ (1,25%), η Lamda Development στα 3,49 ευρώ (1,45%), ο Φουρλής στα 2,49 ευρώ (2,85%).

Στις 13.50 η σχέση ανοδικών προς καθοδικές ήταν μοιρασμένη στο 49/47. Αυξημένα πακέτα -τέσσερα συνολικά- είχαν αλλάξει χέρια στη μετοχή του ΟΤΕ στην τιμή των 8,15 ευρώ, ενώ από μία προσυμφωνημένη πράξη είχε γίνει σε Πειραιώς και Lamda Development.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v