Επιφυλακτικό ξεκίνημα με ισχυρές απώλειες και για τους τρεις βασικούς δείκτες. Δοκιμάσθηκαν εκ νέου οι 800 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, καθώς έφτασαν μέχρι 3,25% οι απώλειες για τις τράπεζες. Συντονισμένες αγορές από τα χαμηλά ημέρας στο διάστημα 10.55-11.00, με σημαντικό μάζεμα της πτώσης και τον ΓΔ να αναρριχάται έως τις 825 μονάδες, επιστρέφοντας ωστόσο ξανά σε αρνητικό πρόσημο.Με χαμηλές συναλλαγές, αλλά με το 65% να επικεντρώνεται στις τράπεζες και να αφορά κυρίως κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων, ο κλάδος-βαρόμετρο υποχώρησε προς τις 635 μονάδες. Στήριξη όπου ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς από ισχυρά χέρια, κατ' αρχάς στην Πειραιώς, για να ακολουθήσει λίγο αργότερα η Eurobank.
Στα 22 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών λίγο μετά τις 11.35. Αυξημένες συναλλαγές και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ αλλά και σε ΣΙΔΕΝΟΡ, Lamda Development. Πακέτα σε Lamda Development και Πειραιώς.
Με το βλέμμα στις εργασίες του Brussels Group, αλλά με την προσοχή στραμμένη στο μεθαυριανό διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, οι μετρημένες πωλήσεις κυρίως στον τραπεζικό κλάδο θεωρούνται αναπόφευκτες. Πρόκειται για μερική κατοχύρωση θέσεων, μετά τη σημαντική ανοδική αντίδραση των τελευταίων συνεδριάσεων του Απριλίου, και το μίνι-ράλι προεξόφλησης που έφερε διψήφιες αποδόσεις.
Φυσιολογική η κίνηση των βραχυπρόθεσμων επενδυτών από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάτι πιο χειροπιαστό στο θέμα της συμφωνίας, ει μη μόνον διαρροές, εκδήλωση προθέσεων και εντεινόμενες πιέσεις. Ούτως ή άλλως εξαρχής ήταν γνωστό πως από τη στάση της ΕΚΤ, την Τετάρτη, θα φανούν οι προθέσεις των δανειστών, το πόσο κοντά είναι μία συμφωνία και υπό ποιους όρους ενδεχομένως να δοθούν κάποιες πρώτες ανάσες στην ελληνική πλευρά.
«Διαβολοβδομάδα» για την κυβέρνηση, όπως σημειώνει η Μαρίνα Μάνη, με την κυβέρνηση να επιδιώκει συμφωνία-πακέτο μέσα στον Μάιο. Όπως εκτιμούσε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, η απόφαση του Μάριο Ντράγκι θα αποσαφηνίσει σε μεγάλο βαθμό τον ακριβή χρόνο και το περιεχόμενο, τις προϋποθέσεις που θα θέσουν οι δανειστές. Οι θέσεις του κεντρικού τραπεζίτη γνωστές, εκπεφρασμένες, με κύκλους της ΕΚΤ να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο να αυξηθεί το περιθώριο στα ελληνικά έντοκα στο πλαίσιο όμως νέων υποχωρήσεων της Αθήνας. Αυτό είναι το ένα ερώτημα για την ελληνική πλευρά αλλά και τις τράπεζες, καθώς το άλλο αφορά στο ύψος του «κουρέματος» των εγγυήσεων που παρέχουν οι συστημικοί όμιλοι στη Φρανκφούρτη.
Προφανώς εάν η ΕΚΤ δεν αυξήσει το haircut θα είναι μία εξέλιξη ενθαρρυντική για τον κλάδο, την αγορά, συνάμα ενδεικτική του χρόνου επίτευξης της λεγόμενης συμφωνίας δανειστών - ελληνικής κυβέρνησης.
Αυξημένη μεταβλητότητα κατ' αρχάς για τις 4 τραπεζικές μετοχές, με την Πειραιώς να κυμαίνεται στο 0,387-0,405 ευρώ και να είναι η πρώτη από τον κλάδο με επίμονες εντολές από τους αγοραστές σε ανοδικό γύρισμα της τιμής και με τη Eurobank να ακολουθεί λίγο μετά τις 11.05.
Σε Πειραιώς και Eurobank οι αγοραστές απορροφούν την προσφορά από τα χαμηλά ημέρας με αποτέλεσμα τη μείωση των αρχικά μεγαλύτερων απωλειών για τον κλαδικό δείκτη. Λίγο έως πολύ αναμενόμενες οι ρευστοποιήσεις για κατοχύρωση σημαντικών βραχυπρόθεσμων υπεραξιών λ.χ. στην Πειραιώς. Κι αυτό γιατί η μετοχή από το 0,196 ευρώ στη συνεδρίαση της 21ης/4 αντέδρασε μέχρι το 0,41 νωρίτερα. Αγοραστές από τα αρχικά χαμηλά και σε Εθνική (από το 1,18 ευρώ) και Alpha Bank (από το 0,299 ευρώ).
Σε ανώτερες τιμές οι συναλλαγές σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, έως τα 8,18 και τα 8,10 ευρώ αντίστοιχα οι δύο μετοχές σε σχεδόν παράλληλη διακύμανση βραχυπρόθεσμα, καθώς στη ΔΕΗ σημειώνονται πωλήσεις μέχρι τα 5,68 ευρώ. Όμως και στη μετοχή της Επιχείρησης η αρχική προσφορά απορροφήθηκε χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία και με τους αγοραστές να ανεβαίνουν σταδιακά μέχρι τα 5,90 ευρώ.
Συνεχίζεται η πίεση στη μετοχή της Viohalco, που υποχωρεί 9,13% στα 2,39 ευρώ, την ώρα που της ΣΙΔΕΝΟΡ συνεχίζει με 26,5% στο 0,88 ευρώ. Με αγοραστές έως το 1,66 ευρώ η μετοχή της Frigoglass, στα 17,30 ευρώ η μετοχή του ΟΛΘ λόγω της αποκοπής μερίσματος 1,95 ευρώ. Να σημειωθεί πως αύριο είναι η αποκοπή 0,20 ευρώ για τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ που νωρίτερα αντέδρασε έως τα 5,18 ευρώ.