Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Κατακόκκινα τα blue chips

Ισχυρές πιέσεις για τον ΓΔ, ο οποίος κινείται κάτω από τις 800 μονάδες, μετά την εμπλοκή με το ΔΝΤ και τις προβλέψεις της Κομισιόν. Απώλειες για το σύνολο των μετοχών του FT 25 και για 18 από τους 20 τίτλους του FT Mid. Διψήφια πτώση για Πειραιώς. Τα κρίσιμα όρια για τους δείκτες.

Μάχη για τις 800 μονάδες, με το Χ.Α. να διορθώνει μετά την... εμπλοκή του ΔΝΤ και του «τσεκουριού» από την Κομισιόν στις προβλέψεις για την ανάπτυξη. Την ώρα που η κυβέρνηση αποδύεται σε αγώνα δρόμου για να πείσει τους δανειστές, το γενικευμένο «κούρεμα» από την Ε.Ε. (ενώ αναβαθμίζει τον στόχο ανάπτυξης για την ευρωζώνη) έρχεται μία μέρα πριν από την απόφαση της ΕΚΤ να πυροδοτήσει ρευστοποιήσεις σε τραπεζικές και λοιπές μετοχές.

Σε... βαθύ κόκκινο και οι 25 μετοχές του FT 25, με απώλειες για τις 18 από τις 20 μετοχές του FT Mid, η αγορά διορθώνει, μετά την τελευταία βραχυπρόθεσμη αντίδρασή της. Κίνηση που ξεκίνησε από τα χαμηλά των 690 μονάδων (21-22/4) και σε αυτήν τη φάση ολοκληρώθηκε στην περιοχή των 840. Άμεσα δοκιμάζονται οι 790 μονάδες, που υπό προϋποθέσεις αποτελούν την πρώτη στήριξη πριν από τις 770 μονάδες του Γενικού Δείκτη και με τη βραχυπρόθεσμη τάση να εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την αυριανή απόφαση του Μ. Ντράγκι.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής εκτιμούσε πως, εάν σήμερα κρατήσουν οι 790 μονάδες σε κλείσιμο και αύριο η ΕΚΤ δεν αλλάξει το ισχύον μέτρο-ποσοστό των εγγυήσεων των ελληνικών τραπεζών, δεν αποκλείεται η συγκεκριμένη ζώνη να αποτελέσει σημείο αναφοράς και βάση για μία επόμενη προσπάθεια αντίδρασης. Ωστόσο, σε ένα χρηματιστήριο τόσο ρηχό και ευμετάβλητο στις εξελίξεις ,με τα hedge funds και τα χαρτοφυλάκια που ενεργούν σε περιφερειακές αγορές, όσο το ελληνικό, η σημερινή κίνηση θεωρείται φυσιολογική.

Το ΔΝΤ αλλάζει τα πλάνα διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης, σημείωνε νωρίτερα η Μαρίνα Μάνη με την... εμπλοκή του Ταμείου να εκλαμβάνεται ως πρώτης τάξεως αφορμή για ρευστοποιήσεις και κατοχύρωση θέσεων. Η προσέγγιση σημαντικών περιοχών αντίστασης, με ισχυρά τεχνικά σημεία, η αναμονή για την απόφαση της ΕΚΤ κι η μετάθεση της προοπτικής εξεύρεσης διεξόδου ήταν επαρκείς λόγοι και αφορμές για να γίνει ένα συντονισμένο ταμείο σε μετοχές και παράγωγα.

Τόσο στην υποκείμενη αγορά όσο και στα συμβόλαια του FT 25 η διαφαινόμενη κορύφωση της τελευταίας κίνησης της αγοράς ενεργοποίησε σχεδόν παράλληλα την πώληση μετοχών -ξεκινώντας από τον τραπεζικό κλάδο- με τη μετακύλιση θέσεων long σε short σε ΣΜΕ του δείκτη.

Από τις 651 έως τις 609 μονάδες ο Τραπεζικός Δείκτης, θυμίζοντας πως στη διάρκεια της προηγούμενης διόρθωσης το εύρος των 580-610 μονάδων ήταν αυτό που καθόριζε τη βραχυπρόθεσμη προσέγγισή μας για τον κλάδο.

Από το 0,37 έως το 0,383 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, που όπως και η Εθνική, η Alpha Bank και η Eurobank χρωστά ακόμη έναν -τελευταίο- γύρο ανόδου (στο πλαίσιο της αντίδρασης από τα χαμηλά των 421,81 μονάδων για τον κλαδικό δείκτη). Θα φανεί σήμερα ανάλογα με την τελική τιμή των εν λόγω μετοχών και κυρίως αύριο το περιθώριο περαιτέρω διόρθωσης ή νέας άμεσης ανοδικής αντίδρασης.

Στο 1,12-1,19 ευρώ η μετοχή της Εθνικής με αυξημένες και σήμερα συναλλαγές, ενώ η Alpha Bank στο 0,291 ευρώ δεν θα πρέπει να χάσει τελικά το 0,290. Στο 0,123 ευρώ η μετοχή της Eurobank με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές.

Στο μείον ΟΤΕ, ΟΠΑΠ αλλά και ΔΕΗ, με τη μετοχή του Οργανισμού έως τα 7,96 ευρώ χαμηλότερα, θυμίζοντας τα πολλά πακέτα στα 8,15-8,16 ευρώ στη χθεσινή συνεδρίαση. Στο εύρος των 7,93-8,08 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ που εμφανίζεται πιο ανθεκτικός από τον ΟΤΕ. Σε καθοδικό κανάλι η ΔΕΗ με τη μετοχή στα  5,36, ενώ στη CC HBC συναλλαγές πραγματοποιούνται στα 19,03-19,32 ευρώ με σημαντική στήριξη στα 19,05.

Πωλητές σε ΕΥΔΑΠ (μέχρι τα χαμηλά των 4,88 ευρώ), Μυτιληναίο (5,79 ευρώ), ΕΧΑΕ (5,32 ευρώ), Motor Oil (7,65 ευρώ), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (2,55 ευρώ), Τιτάν (22 ευρώ), με τις αναφερόμενες τιμές να αποτελούν τις χαμηλές ημέρας, μέχρι τώρα.

Στα 63 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές, σαφώς λιγότερες από το μέσο όρο της προηγηθείσας αντίδρασης, με το 61% να έχει αλλάξει χέρια στις τράπεζες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v