Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Μάχη» με τις 800 μονάδες

Διευρύνονται οι πτωτικές τάσεις στο ΧΑ, με την αγορά να έχει στραμμένη την προσοχή της (και) στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης. Στο -9% η Πειραιώς, απώλειες μεγαλύτερες του 5% για Εθνική, Alpha, Ελλάκτωρ. Στο «κόκκινο» ΟΛΠ, ΟΤΕ, Coca Cola.

Η... αιφνίδια εμπλοκή του ΔΝΤ προβληματίζει (και) το Χ.Α., προκαλώντας ρευστοποιήσεις σε τράπεζες και blue chips, με συνέπεια την εκ νέου υποχώρηση της αγοράς προς την περιοχή των 800 μονάδων.

Μικρή προσπάθεια ανάσχεσης της πτώσης με ανεπιτυχή έκβαση, καθώς οι πωλητές επανήλθαν δριμύτεροι μετά τις 11.20 με νέες πωλήσεις κυρίως στις τράπεζες. Στα 30 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών από τα οποία σχεδόν το 72% στις 4 τραπεζικές μετοχές.

Στο σχετικό θέμα της Μαρίνας Μάνη καταγράφεται ακριβώς αυτός ο προβληματισμός από την παρέμβαση Τόμσεν παρά το αίτημα για «κούρεμα», μία μέρα πριν από την κρίσιμη απόφαση της ΕΚΤ.

Η επαναφορά της αβεβαιότητας, πρακτικά νέων... αστάθμητων (ακόμη) παραγόντων, είναι αυτό που ανατρέπει εν μέρει τον ρυθμό της αγοράς και οδηγεί (μέχρι νεωτέρας) ορισμένους παίκτες σε κατοχύρωση θέσεων και πωλήσεις.

Ξεκινώντας από τον κλάδο που τελευταία έχει υπεραποδώσει περισσότερο από κάθε άλλον, τον τραπεζικό και συνεχίζοντας στις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, CC HBC αλλά και σε τίτλους-σηματωρούς της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής σημείωνε πως η επαναφορά της απομείωσης του χρέους (και αυτήν τη φορά από το ΔΝΤ) καθότι έχει διπλή ανάγνωση εξηγεί τις πρώτες πωλήσεις που ενεργοποιήθηκαν από την πρώτη κιόλας εντολή που πέρασε στο σύστημα. Επιπρόσθετα, μετά την τελευταία ανοδική αντίδραση βασικοί δείκτες και μετοχές προσέγγισαν (και δοκιμάζουν) σημαντικές αντιστάσεις - σημεία αναφοράς.

Ούτως ή άλλως, η αγορά κινείται στον ρυθμό της ΕΚΤ, έχοντας όμως στρέψει την προσοχή της και στην Ουάσιγκτον.

Το πτωτικό ξεκίνημα δεν μπορεί να θεωρηθεί απόρροια της διόρθωσης των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αφού τα ποσοστά για τον DAX, τον CAC 40 αλλά και για τους... περιφερειακούς MBI και IBEX νωρίτερα ήταν οριακά. Πρόκειται για καθαρά ελληνική υπόθεση που, αφορμής δοθείσης, οδηγεί για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση σε ρευστοποιήσεις και σε κατοχύρωση θέσεων με παράλληλη δοκιμασία των πρώτων στηρίξεων. Θυμίζω πως για τον Γ.Δ. χαμηλό ημέρας σημειώθηκε εχθές στις 802 μονάδες.

Έως τις 240 υποχώρησε ο FT 25 στα πρώτα 5΄ της συνεδρίασης, χαμηλές τιμές όπου έγιναν λίγες αγορές κυρίως στους δεικτοβαρείς τίτλους της CC HBC και της Τιτάν. Έως τις 623,36 μονάδες ο Τραπεζικός Δείκτης, δοκιμάζοντας περίπου τα χθεσινά χαμηλά ημέρας (628,06 μονάδες) καθώς πωλήσεις έγιναν και συνεχίζονται και στις 4 συστημικές, με την Πειραιώς μέχρι το 0,39 ευρώ.

Από τις μετοχές του κλάδου θα εστιάσουμε στην Εθνική, καθώς νωρίτερα υποχώρησε έως το 1,16 ευρώ, ενώ όπως παρατηρεί φίλος της στήλης εχθές και σήμερα έχει αυξηθεί αισθητά το open interest της ΕΤΕ, εξέλιξη που μας υποχρεώνει να προσέξουμε λίγο περισσότερο τον τίτλο στη συνέχεια.

Από τα 19,27 στα 19,32 ευρώ η μετοχή της CC HBC, που με την αποτίμηση των 7,10 δισ. ευρώ και την καταλυτική στάθμιση (σχεδόν το 1/5 του δείκτη) λειτουργεί ανασχετικά. Από τα 22,08 στα 22,67 ευρώ η μετοχή του Τιτάνα, με την Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος να αναμένει κερδοφόρο πρώτο τρίμηνο για τον όμιλο που ανακοινώνει τα αποτελέσματά του την Πέμπτη, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Από τα 5,01 ευρώ η μετοχή της ΕΥΔΑΠ (μετά την αποκοπή 0,20 ευρώ/μετοχή), ενώ στα 8,26-8,30 ευρώ κυμαίνεται η μετοχή της ΜΕΤΚΑ (ακολουθεί αποκοπή την Πέμπτη).

Μετά από περίπου 2 ώρες συνεδρίαση όλες οι μετοχές του FT 25 υποχωρούσαν με ΟΠΑΠ και Grivalia να καταγράφουν την καλύτερη συμπεριφορά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v