Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Βουτιά 22% για τον τραπεζικό δείκτη στο ξεκίνημα

Βαριές απώλειες με το άνοιγμα της συνεδρίασης. Ανω του 9% η πτώση για το ΓΔ, στο ξεκίνημα, περιορίζεται στο 6% στη συνέχεια. Μαζικές ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές μετοχές. Ανοδικά οι αποδόσεις ομολόγων.

Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς οι ραγδαίες εξελίξεις που μεσολάβησαν από το "κλείσιμο" της χθεσινής συνεδρίασης και διαδραματίζονται μέχρι τώρα, βάζουν (και) το χρηματιστήριο στην πρώτη φάση της ουσιαστικής διαπραγμάτευσης.

Ανω του 20% η πτώση για ΕΤΕ, Πειραιώς, κατά 18% υποχωρεί η Alpha Bank και 16% η Eurobank. Ανοδος 221 μονάδες καταγράφεται στο spread του 3ετούς ομολόγου. Μετά τα πρώτα 20 λεπτά ωστόσο οι πιέσεις περιορίστηκαν και η πτώση του ΓΔ κινείται στο 5%.

Το γιατί αποφάσισε να τραβήξει το... χαλί ο Μ. Ντράγκι, εξηγεί η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, για σκληρό μήνυμα ΕΚΤ σε κυβέρνηση-τράπεζες κάνει ο λόγο ο Χρήστος Κίτσιος σε μία λεπτή συγκυρία που έχει αρχίσει το μαρτύριο της σταγόνας όπως «μετρά» η Ελενα Λάσκαρη.

Λαβαίνουν λοιπόν θέσεις στις αφετηρίες τους οι εμπλεκόμενοι, μετά από έναν αναγνωριστικό γύρο της κυβέρνησης προς τους εταίρους και δανειστές, δοκιμάζονται εκατέρωθεν τα συστήματα για αυτό, που τόσο εύστοχα περιγράφει ο Γιώργος Παπανικολάου σαν το «παιχνίδι του δειλού».

Νωρίτερα το Euro2day.gr μετέδωσε:

Σε σημείο εκκίνησης τόσο η ελληνική πλευρά όσο αυτή των δανειστών, του Βερολίνου με τον χρηματιστηριακό (και όχι μόνο) χρόνο τόσο πυκνό και σύνθετο που επιβάλλει ακόμη μεγαλύτερη προσοχή, συνεχή παρακολούθηση, και βεβαίως ψυχραιμία, γερά νεύρα και στομάχι, ετοιμότητα.

Οσοι τις προηγούμενες συνεδριάσεις βιάστηκαν να προεξοφλήσουν την επίτευξη μίας γρήγορης και "αναίμακτης" συμφωνίας διαψεύδονται δραματικά. Οσοι τις τελευταίες μέρες συνειδητοποιούσαμε για τι πρέπει να προετοιμαζόμαστε χρειάζεται να είμαστε ακόμη πιο "ετοιμοπόλεμοι".

Στην περιοχή των 850 μονάδων ο Γενικός Δείκτης σε μία κίνηση προεξόφλησης που προσέφερε "ανάσες" χρήσιμες θαρρώ για σήμερα-αύριο, και βλέπουμε ανάλογα των εξελίξεων του Σ.Κ από Δευτέρα.

Προέχει όμως το 2ήμερο, σήμερα αύριο, έχοντας δώσει από εχθές τις γραμμές άμυνας μας που για τον ft25 έχουν διαμορφωθεί στις 247 και 237 μονάδες, θεωρώντας αναποφευκτο ένα καθοδικό ΄΄χάσμα΄΄/ gap που θα δημιουργηθεί κατά πάσα βεβαιότητα από την πίεση του τραπεζικού κλάδου.

Στις 823,9 μονάδες ο αναπροσαρμοσμένος Τραπεζικός Δείκτης, που μετρά ήδη απόδοση 35,26% σε διάστημα εβδομάδας.

Οτι πήραμε τις προηγούμενες συνεδριάσεις πήραμε, μου έλεγε νωρίτερα στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής ο οποίος έκανε λόγο για συστράτευση δυνάμεων στα γραφεία της ΑΧΕΠΕΥ του από τα... μαύρα χαράματα.

Και μια, που είναι της...μόδας τα γερμανικά σε αυτές τις περιπτώσεις λένε, Willkommen im hexenkessel, δηλαδή...καλωσόρισμα στο «καζάνι των μαγισσών».

Ειδικών χαρακτηριστικών κατ΄ αρχήν η σημερινή συνεδρίαση και προφανώς η αυριανή αλλά η κρισιμότητα των όσων συμβαίνουν μας υποχρεώνει να περιοριστούμε στα άμεσα.

Δεδομένου, ότι ο... εκβιασμός των δανειστών γίνεται μέσω της ρευστότητας, των τραπεζών το μεγαλύτερο βάρος της πίεσης και των όποιων αμυνών μπορεί να αναπτυχθούν πέφτει στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Καταρχήν χρηματιστηριακά γιατί παράλληλα με τα του ΧΑ εξελίσσεται ανάλογη πίεση στις επιχειρήσεις, στην πραγματική οικονομία, ενώ θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τις επόμενες ημέρες ποιά θα είναι η αντίδραση του κόσμου. Ενα- ένα, όμως με τις μετοχές των 4 συστημικών ομίλων να έχουν "μετρήσει" εντυπωσιακές αποδόσεις σε διάστημα εβδομάδας.

Ειδικότερα για τη μετοχή της Alpha Bank (αποτιμάται στα 4,88 δισ. ευρώ) η απόδοση διαμορφώθηκε στο 17,54%, για της ΕΤΕ (4,59 δισ. ευρώ) στο 38,30%, για της Πειραιώς (4,61 δισ. ευρώ) στο 43,81% και στο 44,74% για τη μετοχή της Eurobank που αποτιμάται στα 2,43 δισ. ευρώ.

Ας κρατήσουμε την τρέχουσα (χθεσινή) χρηματιστηριακή αξία των συστημικών τραπεζών που συνολικά φθάνει τα 16,51 δισ. ευρώ έχοντας κερδίσει μερικά δις ευρώ τις τελευταίες συνεδριάσεις. Να μετρήσουμε την συνολική αποτίμηση μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης αλλά και της αυριανής.

Ωστόσο θα σταθώ στην εκτίμηση ενός ψύχραιμου παράγοντα, ο οποίος θεωρεί ότι από τη στιγμή που ξεκινά μία διαδικασία θα πρέπει να κάνουμε προβλέψεις για την κατάληξη της, να προβάλλουμε σε... δεύτερο χρόνο το όποιο πιθανό αποτέλεσμα.

Ασχετα από την σημερινή-αυριανή αντίδραση της αγοράς το ερώτημα σχετίζεται με την κατάληξη αυτής της διαδικασίας, που εδώ και λίγες ώρες έχει μπει στην ουσία της. Σε βάθος χρόνου το αποτέλεσμα που θα προκύψει θα είναι θετικό ή αρνητικό για το ΧΑ (και όχι μόνο).

Εξετάζοντας τεχνικά, και πολύ βραχυπρόθεσμα, ειδικά σε αυτή την φάση μόνο για τη σημερινή συνεδρίαση η απόφαση της ΕΚΤ «δείχνει» διόρθωση του FT 25 κατ΄ αρχήν προς τις 247 μονάδες, με το καθοδικό χάσμα/gap να καθορίζει εάν στη συνέχεια θα δοκιμασθούν και χαμηλότερες τιμές. Θυμίζω, πως έχουν δοθεί ήδη, από εχθές τόσο οι 247 όσο οι 237 μονάδες για τον FT 25.

Χρηματιστές μας έλεγαν νωρίτερα, πως λόγω των σημαντικών υπεραξιών που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες συνεδριάσεις κυρίως στις τράπεζες ο κλάδος θα είναι αυτός, ου θα καθορίσει την τάση από τις πρώτες κιόλας εντολές που θα περαστούν στο σύστημα συναλλαγών.

Στα υπόψη, πως ανάλογη κινητικότητα αναμένεται από την αρχή της συνεδρίασης στην αγορά Παραγώγων, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία του Θανάση Σταυρόπουλου οι "short", αύξησαν σημαντικά τις ανοιχτές θέσεις που έφθασαν τα 50.441 συμβόλαια, από τα οποία τα 49.092 συμβόλαια αφορούν τον πρώτο μήνα.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 19.341, 18.733 για τον Φεβρουάριο και 608 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 253,25) κινήθηκε μεταξύ 244,75 και 264 μονάδων, αυξάνοντας την υπάρχουσα υποτίμηση στο 1,80%. Οι τελευταίες πράξεις έγιναν με υποτίμηση 2,3%.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap διαμορφώθηκε στο 73%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 784 δικαιώματα (451 calls και 333 puts).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (45.107.686 τεμ.), Eurobank (9.772.468 τεμ.), Πειραιώς (25.272.609 τεμ.), Εθνική (1.919.602 τεμ.).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v