Οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, συνεχίζουν να αποτελούν θετικές εκπλήξεις για τους εμπλεκόμενους στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά και όχι μόνο και είναι κοινή διαπίστωση πως η αλλαγή της φρασεολογίας δίνει περαιτέρω "καύσιμα" ανόδου στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ενώ το εσπευσμένο "short covering" ανεβάζει στροφές στην ανοδική αντίδραση.
Οι νέες "ενέσεις" στην ψυχολογία των αγοραστών ήλθαν από τις δηλώσεις του Υπουργού στους "Financial Times" και στην Γαλλική "Le Monde"., στις οποίες αφ' ενός διευκρινίζει ότι η Κυβέρνηση δεν θα ζητήσει "κούρεμα" και αφ' ετέρου κατευνάζει τις ανησυχίες για τις ιδιωτικοποιήσεις.
Με τα νεότερα δεδομένα, ήταν απόλυτα φυσιολογικό και σήμερα η συνεδρίαση να ξεκινήσει με "ΑΜΕΜ" (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας) για ουκ ολίγους Δεικτοβαρείς τίτλους.
Πιο συγκεκριμένα, με "ΑΜΕΜ" ξεκίνησαν την συνεδρίαση οι Alpha Bank, Eurobank, MIG, Viohalco, EEE, Motor Oil, Jumbo, Folli Follie Group, Εθνική, Πειραιώς, Αεροπορία Αιγαίου, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ και Τιτάν.
Ιδιαίτερα υψηλός ο τζίρος (ο υψηλότερος των τελευταίων επτά συνεδριάσεων), έστω και αν κατέβασε κάπως στροφές στην συνέχεια. Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι στο πρώτο 10λεπτο η καθαρή αξία συναλλαγών ξεπερνούσε τα 10,3 εκατ. και το πρώτο ημίωρο τα 29,7 εκατ. Η συμπλήρωση της πρώτης ώρας βρήκε τον τζίρο στα 24,5 εκατ. από τα οποία τα 2,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.
Οι ιδιαίτερα υψηλές συναλλαγές οφείλονταν σε επιθετικές τοποθετήσεις, κινήσεις αντιστάθμισης κινδύνου από όσους διατηρούσαν "short" θέσεις στην Αγορά Παραγώγων, αλλά και σημαντικές ρευστοποιήσεις από όσους θεώρησαν ότι το εκρηκτικό ξεκίνημα ήταν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για κινήσεις μείωσης θέσεων.
Το ποιοι θα δικαιωθούν θα το δείξουν οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, καθώς η τάση της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς θα συνεχίσει να εξαρτάται από πολιτικές δηλώσεις - ανακοινώσεις και από τις "εισαγόμενες" εκθέσεις διεθνών οίκων, με το Χ.Α. να δείχνει ιδιαίτερη " ευαισθησία" σε οποιαδήποτε δήλωση Αξιωματούχου που εμπλέκεται με τις διαπραγματεύσεις.
Ασφαλώς και η "ποιότητα" των αγοραστών των τελευταίων συνεδριάσεων "δεν είναι και η καλύτερη" και μόνο σε επενδυτές μεσομακροπρόθεσμου χαρακτήρα δεν παραπέμπει. Είναι κοινό μυστικό ότι στην πρώτη αλλαγή κλίματος, οι "όψιμοι" αγοραστές θα προστεθούν στις τάξεις των εν δυνάμει πωλητών, χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό!
Από εκεί και πέρα, ο Τραπεζικός κλάδος που έχει υποστεί και το μεγαλύτερο σφυροκόπημα, πιθανότατα θα συνεχίσει να ηγείται της ανοδικής αντίδρασης και πρέπει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με χθες, σήμερα δεν "ξεφούσκωσαν" τα ενδοσυνεδριακά κέρδη των Τραπεζικών μετοχών και αυτό είναι θετική ένδειξη.
Από την άλλη, τα "καυτά" θέματα για τις εγχώριες συστημικές Τράπεζες είναι μπροστά, όπως σεισάχθεια, εκροές καταθέσεων και πιθανή έλλειψη του "μαξιλαριού" των 11 δισ ευρώ, από το ΤΧΣ, αν οριστικοποιηθεί η λήξη του προγράμματος στις 28/2.
Σε αυτή την περίπτωση, το ενδιαφέρον της Αγοράς θα επικεντρωθεί και στο αίτημα της Ελληνικής Κυβέρνησης για έκδοση νέων εντόκων γραμματίων ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα "σπάει" το ετήσιο όριο των 15 δισ. που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα. Ωστόσο, το αίτημα αύξησης του ορίου εκδόσεων εντόκων γραμματίων από την πλευρά της Ελληνικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ισχύοντα, πρέπει να περάσει από το Eurogroup και να συμφωνήσουν σε αυτό τόσο οι 19 Χώρες Μέλη, όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με αναλυτές η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να έχει έτοιμο κάποιο πρόγραμμα που θα έχει σημαντικές ελπίδες να περάσει από το Eurogroup πριν το τέλος Φεβρουαρίου, για να διευκολύνει την ΕΚΤ να συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις Ελληνικές Τράπεζες μέσω του ELA, αποδεχόμενη τα Ελληνικά ομόλογα στις συναλλαγές της.
Τρεις από τις τέσσερις Ελληνικές συστημικές Τράπεζες έχουν αρχίσει να αντλούν κεφάλαια από τον ELA, καθώς οι εκροές καταθέσεων έχουν πιέσει τα επίπεδα ρευστότητάς τους, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters. Οι Τράπεζες, όπως αναφέρουν οι πηγές, έχουν δανειστεί περίπου 2 δισ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδας από τότε που εγκρίθηκε η χρήση του ELA από την ΕΚΤ, στις 21 Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ είχε εγκρίνει την έκτακτη γραμμή χρηματοδότησης των Ελληνικών Τραπεζών για δυο εβδομάδες και αναμένεται να επανεξετάσει την κατάσταση αύριο Τετάρτη.
Πολλά τα ανοιχτά μέτωπα για τον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο, όμως είναι βέβαιο ότι αυτά θα αρχίσουν να απασχολούν, εκ νέου, την Αγορά σε λίγο υψηλότερες τιμές, όταν το δέλεαρ κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών γίνει ισχυρότατο!
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μόλις δύο συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 16,43% και ο Τραπεζικός δείκτης κέρδη 25,8%, δικαιώνοντας όσους θαρραλέους προχώρησαν σε "bottom fishing" στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις.
Ακόμα εντυπωσιακότερα είναι τα βραχυπρόθεσμα κέρδη σε επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλους. Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί ότι σε μόλις τέσσερις συνεδριάσεις ο τίτλος της Eurobank σημειώνει αθροιστικά κέρδη 49%, της Alpha Bank 38,75%, της Εθνικής 46,1% και του ΟΠΑΠ 33,09%.
Από εκεί και πέρα, το σημερινό +11,27% του Γενικού Δείκτη είναι η μεγαλύτερη άνοδος των τελευταίων 42 μηνών, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 29/8/2011 (+14,37%). Επίσης, το σημερινό +17,96% του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών είναι η μεγαλύτερη άνοδος των τελευταίων 21 μηνών, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 13/5/2013 (+20,75%).
Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη
Χωρίς διαθέσεις "shortαρίσματος" οι εμπλεκόμενοι στην Αγορά Παραγώγων, επέλεξαν να ακολουθήσουν την κίνηση της spot Αγοράς, ενώ θετικά ήταν τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, όπου με σχετική χρονοκαθυστέρηση σημειώθηκε σχετική αποκλιμάκωση των πιέσεων στους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους με τις αποδόσεις να υποχωρούν σε: 10ετες (9,44%), 5ετες (12,51%) και 3ετες (16,02%).
Από εκεί και πέρα, μπορεί ο Τραπεζικός κλάδος να είναι ο πιο "αρεστός" στους "traders", όμως σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις παραγόντων της Αγοράς, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χαλάνε οι "βαρύτητες" σε ένα χαρτοφυλάκιο, προκειμένου κάποιος να πάρει μεγαλύτερες θέσεις λόγω "trading".
Τεχνικά, σαν πρώτο ζητούμενο δείχνει η παραμονή του Δείκτη υψηλότερα των 810 - 820 μονάδων (σε περίπτωση που στις επόμενες συενδριάσεις υπερισχύσουν οι κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών), προκειμένου το επόμενο ανοδικό κύμα, βοηθούμενο και από τις ανάλογες ειδήσεις και το "short covering" να φέρει τον Γενικό Δείκτη προς την "δύσκολη" ζώνη των 920 - 930 μονάδων.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
Αν η συγκρουσιακή ατμόσφαιρα της Παρασκευής ανάμεσα σε Ντάιζελμπλουμ και Βαρουφάκη επισφράγησε το σπάσιμο της παράδοσης θετικών January effects, το ξεκίνημα του Φεβρουαρίου προϊδεάζει για την αντίθετη κατεύθυνση, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.
Έτσι, η ρητορική των "άγαρμπων" εξαγγελιών με αιχμή εκείνες για τη ματαίωση - ανατροπή των συντελεσμένων ιδιωτικοποιήσεων και εμμονή στο "κούρεμα" του χρέους που οδήγησαν τις αποδόσεις των ομολόγων στα ύψη (10ετή πάνω από 11%) και το Γενικό Δείκτη στη ζώνη των 700 μονάδων, δείχνει να παραμερίζεται υπέρ θέσεων που έχουν προϋποθέσεις συζητηθούν από τους δανειστές.
Οσονούπω, διαβεβαιώνεται ότι δεν θα ανατραπούν συντελεσμένες ιδιωτικοποιήσεις. Ρεαλιστική είναι και η πρόταση ανταλλαγής του χρέους με ομόλογα διττών χαρακτηριστικών (με ρήτρα ανάπτυξης τα περισσότερα και άληκτα στο διηνεκές για όσα κατέχονται από την ΕΚΤ), σε συνδυασμό με τη δέσμευση εκτέλεσης προϋπολογισμών λελογισμένα πλεονασματικών με έμφαση στη συστηματική προσπάθεια σύλληψης της φοροδιαφυγής.
Είναι φανερό δηλαδή ότι ο "οδικός χάρτης" της Κυβέρνησης αναδιατάσσεται καθημερινά, σε σχέση με τα της διαμόρφωσης θέσεων, ώστε εντός του Φεβρουαρίου να υπάρξει τουλάχιστον μια ενδιάμεση συμφωνία για να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ταμιακές ανάγκες που αφορούν τις λήξεις εντόκων και τις ανάγκες του προϋπολογισμού.
Τα παραπάνω ωστόσο, διαμορφώνουν απλώς ένα συγκρατημένα αισιόδοξο πλαίσιο σε σχέση με το στόχο της επίτευξης μιας νέας συμφωνίας "χωρίς τρόικα", καθώς πρέπει να βρεθεί ένα αμοιβαία αποδεκτό νέο πλαίσιο επιτήρησης της Ελληνικής οικονομίας σε σχέση με την εκπλήρωση των νέων δεσμεύσεών της.
Και μέχρι τώρα, η Ελλάδα έχει μεν την συμπαράσταση του Ομπάμα, την κατανόηση των Χωρών του Ευρωνότου και την προτροπή αρθρογράφων των F.T. για επίτευξη συμφωνίας, καθώς ο κίνδυνος μετάδοσης προβλημάτων στην Ευρωζώνη από τυχόν Ελληνικό "ατύχημα" δεν έχει εκλείψει, αλλά το τελικό λόγο τον έχει πάντα το Βερολίνο (!)
Που για την ώρα παραμένει αμετακίνητο στις θέσεις του, σταθμίζοντας τα δεδομένα του "Ελληνικού προβλήματος" που εξελίχθηκε σε πολυπαραγοντικό πρόβλημα για τη Γερμανική στρατηγική.
Η αβεβαιότητα, επομένως, θα συνεχίσει να επηρεάζει το Χρηματιστήριο με τη μεταβλητότητα να κυριαρχεί, καθώς το διήμερο σκηνικό αισιοδοξίας είναι το προϊόν έντονης ανατιμητικής κερδοσκοπίας βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, σε συνέχεια ενός κρεσέντο υποτιμητικής που είχε προηγηθεί.
Με όλα τα σενάρια ανοικτά λοιπόν, η συνέχεια για την πορεία του Γενικού Δείκτη και την τεχνική του εικόνα να προκρίνει την ανοδική κίνηση βραχυπρόθεσμα.
Με τις δηλώσεις Ελλήνων και ξένων πολιτικών να "χρωματίζουν" αναλόγως την ατμόσφαιρα (αισιόδοξα ή απαισιόδοξα δηλαδή), παραμερίζοντας την ψύχραιμη και νηφάλια ανάλυση, ιδιαίτερα εκείνη που αφορά τις κερδοφόρες εταιρείες που συνεχίζουν να επιτελούν τους στόχους στο ιδιαίτερα ταραγμένο περιβάλλον που βιώνουμε.
"Για τις οποίες όμως απαιτούνται τα παντελώς απόντα σε αυτή τη φάση από το Ελληνικό Χρηματιστήριο, κεφάλαια μακράς πνοής, τονίζει ο σύμβουλος επενδύσεων της επενδύσεων της TecGroup.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισε το -1,27% του δείκτη Nikkei και τα +2,45% για την Shanghai και +1,46% για τον δείκτη ASX 200.
Μένοντας στην Ανατολή, η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας προχώρησε σε μείωση του βασικού της επιτοκίου στο ιστορικό χαμηλό, 2,25%.
Θετική η εικόνα στην Ευρώπη, με την Ισπανική Αγορά να υπεραποδίδει, καθώς η Banco Santander, ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα 4ου τριμήνου.
Με θετικό βηματισμό ξεκίνησε και συνεδρίαση στην Wall Street.
Παραμένοντας στην "άλλη άκρη του Ατλαντικού", βουτιά σημείωσαν τον Δεκέμβριο οι εργοστασιακές παραγγελίες, συμπληρώνοντας πέντε διαδοχικούς πτωτικούς μήνες. Οι νέες παραγγελίες υποχώρησαν 3,4%, όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για πτώση 2,5% σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires. Σύμφωνα με αναλυτές το ακριβό δολάριο και η μειωμένη ζήτηση από Ασία και Ευρώπη θα συνεχίσουν να πλήττουν τις εξαγωγικές εταιρείες των ΗΠΑ.
Σημαντικές πιέσεις δέχεται ο χρυσός, ενώ συνεχίζεται η ανοδική αντίδραση από ευρώ και πετρέλαιο.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στα δικά μας, οι κορυφαίες επιλογές της Euroxx για το 2015 είναι οι μετοχές: Aegean (τιμή-στόχος 9,8 ευρώ), ΕΧΑΕ (τιμή-στόχος 7 ευρώ), Jumbo (τιμή-στόχος 13,6 ευρώ), Μυτιληναίος (τιμή-στόχος 8,0 ευρώ), ΟΤΕ (τιμή-στόχος 12,7 ευρώ) και Τιτάν (τιμή-στόχος 27 ευρώ). Για όλα τα "top picks" η σύσταση είναι "overweight".
Μικρή μεταστροφή της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνει η JP Morgan με αφορμή τις δηλώσεις Βαρουφάκη στους "FT". Ο διεθνής οίκος παρατηρεί πως οι δηλώσεις των στελεχών της Κυβέρνησης την προηγούμενη εβδομάδα ήταν "πολεμικές", ενώ πλέον είναι ελαστικότερες. "Φαίνεται να αναγνωρίζεται ότι το 'κούρεμα' στην ονομαστική αξία των ομολόγων είναι πολύ δύσκολο, καθώς μάλιστα η Ελλάδα θα χρειαστεί στήριξη εφόσον οι διαπραγματεύσεις διαρκέσουν παραπάνω από λίγες εβδομάδες", τονίζει η JP Morgan.
Παράλληλα, επαναδιατυπώνει την πρόβλεψη ότι το "μονοπάτι" των διαπραγματεύσεων και της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης θα είναι δύσβατο.
H Ελληνική Κυβέρνηση έχει αποδυθεί σε μια σειρά επαφών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο να αποκλιμακώσει τις εντάσεις, τονίζει η Nomura, σημειώνοντας ότι οι πρόσφατες εξελίξεις και συναντήσεις οδηγούν σε ένα πιο διαλλακτικό αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση η Κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις.
Στα 8,6 ευρώ από 11,4 πριν μειώνει την τιμή-στόχο για την μετοχή της Jumbo η IBG, σε έκθεση στην οποία υποβαθμίζει τη σύσταση σε "Hold" από "Accumulate".
Σε υποβάθμιση του outlook της αξιολόγησης της ΔΕΗ σε αρνητικό από σταθερό, προχώρησε ο οίκος Standard and Poor's σε έκθεση στην οποία επιβεβαιώνει και την αξιολόγηση "Β" για την εισηγμένη.
Καταγράφει ακόμη το ρίσκο αύξησης του κόστους και μείωσης των τιμολογίων για την Επιχείρηση, τα ρίσκα όσον αφορά στις προβλέψεις και την ικανότητα συλλογής των οφειλών καθώς και την ακύρωση της προγραμματισμένης αναδιάρθρωσης.
Οι αναλυτές της Credit Suisse πιστεύουν ότι οι Ελληνικές Τράπεζες θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τον ELA, εκτός αν υπάρξει απόλυτη ρήξη με την τρόικα. Πιστεύουν ακόμα ότι τα 38 δισ. ευρώ ομολόγων του EFSF που έχουν στην κατοχή τους οι Τράπεζες θα συνεχίσουν να γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ, ακόμα και αν η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα. Η Credit Suisse εκτιμά πως οι Τράπεζες μπορούν να καλύψουν τις εκροές καταθέσεων μέσω της χρήσης του ELA, εφόσον κριθεί αναγκαίο.
Επιστρέφοντας στα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 843,72 μονάδες (+11,69%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 843,28 (+11,63%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 840,57 μονάδες με κέρδη 11,27%.
Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 219 εκατ. από τα οποία τα 12,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ). Το 75% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, "απασχολήθηκε" από μόλις έξι τίτλους (ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ).
Διακινήθηκαν συνολικά 408564515 τίτλοι, από τους οποίους οι 388385157 αφορούσαν συναλλαγές στο ταμπλώ του FTSE25.
Μένοντας στο ταμπλώ των Δεικτοβαρών μετοχών, αξίζει να αναφερθεί ότι πλην της ΕΥΔΑΠ, όλες οι υπόλοιπες μετοχές του 25αρη, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι MIG, Viohalco, EEE, Motor Oil, Αεροπορία Αιγαίου, Μέτκα και Τέρνα Ενεργειακή.
Τουλάχιστον ικανοποιητική η τελική εικόνα με 109 ανοδικές μετοχές έναντι 30 πτωτικών, ενώ 38 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου.
---ΧΠΑ
Σκηνικό επιταχυνόμενης ανόδου και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ το εσπευσμένο κλείσιμο "short" θέσεων και οι κινήσεις αντιστάθμισης κινδύνου εκτόξευσαν τις συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (87.218 συμβόλαια).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 28.225, 27.509 για τον Φεβρουάριο και 716 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 253) κινήθηκε μεταξύ 226,75 και 254 μονάδων, μειώνοντας την υπάρχουσα υποτίμηση στο 0,31%.
Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (8.091 Εθνική, 8.102 ΟΠΑΠ, 280.992 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (2.970), ΔΕΗ (2.869), Alpha Bank (14.168), Εθνική (22.394), Πειραιώς (22.890), Eurobank (15.782), ΟΠΑΠ (1.348), Μυτιληναίο (583), MIG (1.120), Ελλάκτωρα (517), ΕΧΑΕ (375), ΓΕΚ (418), Jumbo (256), Motor Oil (239), Folli Follie Group (105), Intralot (286), Ελ. Πετρέλαια (205), Τέρνα Ενεργειακή (155), Τιτάνα (150).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, ικανοποιητικό όγκο συναλλαγών παρουσίασε η Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς άλλαξαν χέρια 2.122 δικαιώματα (981 calls και 1.141 puts), ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα ανήλθε στο 76%.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (45.107.686 τεμ.), Eurobank (9.772.468 τεμ.), Πειραιώς (26.092.609 τεμ.).
Ας σημειωθούν τα 310 δικαιώματα πώλησης για την Εθνική, λήξεως Μαρτίου, με τιμή εξάσκησης τα 1,10 ευρώ.