Τραπεζικό κρεσέντο στο χρηματιστήριο

Με ράλι «ανακούφισης» ο τραπεζικός δείκτης ανεβαίνει 10%. Στο «αισιόδοξο» σενάριο ποντάρουν τώρα οι επενδυτές. Ανοδικά τα περισσότερα blue chips. Προσεκτικές κινήσεις συνιστούν οι αναλυτές, που προειδοποιούν για σκαμπανεβάσματα.

Εκρηκτική η πρώτη αποτίμηση στο Χ.Α., καθώς οι αγοραστές με οδηγό τις τράπεζες παρασέρνουν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ και την πλειονότητα των μετοχών-σηματωρών με αποτέλεσμα την επαναφορά του FT 25 προς τις 230 μονάδες.

Οι 230 μον. είναι η πρώτη βραχυπρόθεσμη αντίσταση για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης(*) κι η άμεση επίτευξη του στόχου λύνει τα χέρια των αγοραστών στα... πληκτρολόγια των τερματικών. Ωστόσο οι αναλυτές σημειώνουν ότι η πορεία προς την προσδοκώμενη συμφωνία με τους Ευρωπαίους δεν θα είναι χωρίς σκαμπανεβάσματα γι' αυτό οι κινήσεις θα πρέπει να είναι προσεκτικές. Άλλωστε δεν έχουν περάσει παρά δύο μέρες από την Παρασκευή όπου το κλίμα ήταν εντελώς διαφορετικό.

Σήμερα πάντως καταγράφεται υψηλή ταχύτητα κυκλοφορίας όλων των μετοχών εταιριών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, επιθετικοί αγοραστές και από το εσωτερικό, κυρίως όμως από το εξωτερικό, και παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για άμεσες τοποθετήσεις από κεφάλια του Citi. Κυρίως σε αυτά αποδίδεται το αρχικό έως 13% του Τραπεζικού Δείκτη στις 67-68 μονάδες με γρήγορες κινήσεις σε Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank.

Ήδη στα πρώτα 20' της συνεδρίασης ο τζίρος στις τράπεζες ξεπέρασε τα 8 εκατ. ευρώ, με υψηλότερο στην ΕΤΕ, ενώ εύλογες θεωρούνται οι συντονισμένες αγορές στη μετοχή της Eurobank. Στις 11:30 ο τζίρος είχε φτάσει αισίως τα 31 εκατ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές εστιάζουν σε τρεις κυρίως καταλύτες που ενισχύουν τη μόχλευση και ενεργούν υπέρ της προεξόφλησης: στην αδιαμφισβήτητη στήριξη-ευθεία παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου στα της «ελληνικής περίπτωσης», στις συντονισμένες προσπάθειες Παρισιού - Ρώμης αλλά και των Βρυξελλών να βρεθεί πολιτική λύση, συμπεριλαμβανομένης της μάλλον φιλικής στάσης της ΕΚΤ και βεβαίως -όσον αφορά στα επιμέρους- στην έμπρακτη (υπο)στήριξη τουλάχιστον δύο ξένων μεγαλοπαραγόντων.

Η στάση του Prem Watsa στο θέμα της Eurobank, η άμεση παρέμβαση Δραγασάκη (ας μην το ξεχνάμε) επενεργούν καταλυτικά. Στο ίδιο μήκος κύματος και η παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Σακελλαρίδη που δηλώνει ότι δεν θα μπουν κομματικά στελέχη στις τράπεζες.

Έτσι, πριν από λίγο η μετοχή της Eurobank με 21,82% αντιδρούσε στο 0,134 ευρώ, της ΕΤΕ στο 1,04 ευρώ (12,55%), της Πειραιώς στο 0,567 ευρώ (9,46%) και της Alpha Bank κατά 13,27% στο 0,365 ευρώ.

Οι επιμέρους κινήσεις

Με την ολοκλήρωση μιας και πλέον ώρας συναλλαγών ανοδικά κινούνται περί τις 70 μετοχές και με απώλειες μόλις 6, ενώ οι υπόλοιπες είναι αμετάβλητες. Στην αγορά εκτιμάται, πως εάν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση του Γ. Δραγασάκη, ο οποίος θεωρεί εφικτή μία πολιτική συμφωνία με τον Ζ.Κ. Γιούνκερ τότε το ρίσκο ενός... Grexit θα μειωθεί δραστικά, κάτι που θα αποτυπωθεί σε ομόλογα, ασφάλιστρα κινδύνου και κατ΄ επέκταση σε τραπεζικές μετοχές και σε λοιπές μετοχές και αξίες.

Λόγω της κρισιμότητας του χρόνου, όλα αυτά παρακολουθούνται και αναφέρονται σε συνεχείς αναφορές και σχόλια του Euro2day.gr.

Με αγοραστές η μετοχή του ΟΤΕ έως τα 7,78 ευρώ, με τα 8 να αποτελούν τον κύριο στόχο μας, καθώς προσέγγιση της αντίστασης (πλέον) και ενδεχόμενη υπέρβασή της θα επανέφερε τη μετοχή σε ανοδικό κανάλι. Αντιθέτως η αντίδραση του ΟΠΑΠ έως τα 8 και της ΔΕΗ μέχρι τα 5,24 ευρώ υπολείπεται των πρώτων στόχων μας.

Και σε αυτές τις μετοχές, κυρίως όμως στις τραπεζικές αλλά και στους σηματωρούς θα πρέπει για λόγους μικρότερης έκθεσής μας να συνυπολογίζεται η... ταχύτητα κυκλοφορίας των μετοχών, η ακραία μεταβλητότητα, το πόσο ευάλωτη είναι η αγορά και πόσο εύκολα ένα 12% μπορεί να γυρίσει σε αρνητικές τιμές. Τα παραδείγματα (και τα...παθήματά μας) πάμπολλα αυτήν την περίοδο. Για αυτό μεγαλύτερη έκθεση σε κίνδυνο προϋποθέτει την ισχυροποίηση της κίνησης, την επιβεβαίωση τεχνικών σημάτων και προ πάντων η ροή ειδήσεων, εξελίξεων που οδηγούν σε άμβλυνση του προβλήματος.

Λογικό άλλωστε σε τέτοιες φάσεις της αγοράς και η κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων, η μερική ρευστοποίηση θέσεων πάντα στο αυστηρό όριο του T+2+1.

Eως τα 5,51 ευρώ η μετοχή του Μυτιληναίου, έως τα 9,25 ευρώ της ΜΕΤΚΑ και είναι προφανές πως η στήριξη του Fairfax στη Eurobank δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει την υποστήριξή του και σε αυτές τις δύο εισηγμένες, που ούτως ή άλλως μετρούν θετική απόδοση για την τοποθέτηση του ξένου μεγαλοεπενδυτή.

Εως τα 2,22 ευρώ η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής, έως το 1,91 της ΓΕΚ/Τέρνα καθώς και σε αυτόν τον όμιλο η υποστήριξη των ξένων επενδυτών είναι έμπρακτη (York Capital).

Εως τα 6,39 ευρώ η μετοχή της Μotor Oil, έως τα 3,90 των Ελληνικών Πετρελαίων, ενώ σε ΕΧΑΕ, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, MIG οι τοποθετήσεις συνεχίζονταν μέχρι τις 11.25-11.30.

Ο απολογισμός της πρώτης ώρας είναι ενθαρρυντικός με τη συνεδρίαση να απαιτεί αυξημένη προσοχή και ετοιμότητα. Στην περιοχή των 750 μονάδων ο Γ.Δ. (4,35%), στις 226,5 ο FT25 (4,88%) με τον τραπεζικό στις 65,87 (9,95%).

Η αξία των συναλλαγών ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ με το 66% στις τράπεζες. Υψηλός ο τζίρος και για Jumbo, OTE, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, ΕΧΑΕ, ΤΙΤΑΝ, CC/HBC, Motor Oil, ΕΛ.ΠΕ., Grivalia, FF Group κ.ά.

(*) Στο προσυνεδριακό σχόλιο σημειώναμε πως... για τον FT 25 σοβαρές στηρίξεις δεν διακρίνονται χαμηλότερα, ει μη μόνον στα ιστορικά χαμηλά του δείκτη (171-167 μονάδες), γι' αυτό οποιαδήποτε προσπάθεια αντίδρασης θα πρέπει να φέρει τον δείκτη άμεσα πάνω από τις 230 και τις 247 μονάδες.

Νωρίτερα στον Εκηβόλο ανεβάσαμε μέτρηση του FT 25 με τον εύγλωττο τίτλο: «Αναζητώντας... αφορμές αναστροφής».

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v