Μεταξύ Γερμανο-Ολλανδικών «συμπληγάδων» το ΧΑ, με τους πωλητές να έχουν επιστρέψει και τις απώλειες για τον Γενικό Δείκτη να διευρύνονται μετά και τις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Κυρίως οι δηλώσεις W. Scheuble και οι πληροφορίες πως ζητά εμπλοκή της τρόικας προκαλούν αναταράξεις στην ούτως ή άλλως σε «κενό αέρος» ελληνική αγορά.
Αλλά και η συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του Eurogroup, J. Dijsselbloem που προφανώς και δεν θα έβγαζε είδηση, υποχρεώνει αρκετούς βραχυπρόθεσμους να ρευστοποιήσουν ή να καλύψουν τις θέσεις τους.
Εως 1,20% χαμηλότερα «δοκιμάζεται» ο Γενικός Δείκτης στην περιοχή των 720-725 μονάδων διορθώνοντας από το αρχικό υψηλό των 745-749 μονάδων. Αφορμή οι πιέσεις του Βερολίνου, ενώ όπως σημειώνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες, η αγορά δοκιμάστηκε και νωρίτερα (στις 12.00) με «γύρισμα» του δείκτη και πωλήσεις βραχυπρόθεσμων θέσεων.
Ο τραπεζικός κλάδος έχει υποχωρήσει από το αρχικό 66,71 προς τις 60,70 μονάδες με τα αρχικά μεγαλύτερα κέρδη να εξανεμίζονται και πριν λίγο να έχουν περιοριστεί στο 0,77%. Οι τράπεζες ήταν κυρίως ο κλάδος που συντηρούσε την συνεδρίαση σε θετικό έδαφος, καθώς σε πληθώρα μετοχών του FT25 οι πωλητές είχαν ελαφρύ προβάδισμα ακόμη και όταν οι δείκτες ήταν στα υψηλά ημέρας.
Τραπεζοβαρής η σημερινή προσπάθεια, πολύ περισσότερο απ' ότι η χθεσινή, ήταν λογικό να «κοκκινίσουν» οι δείκτες από τη στιγμή που ενεργοποιήθηκαν εντολές πώλησης στις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών. Από τα 1,02 ευρώ η μετοχή της Εθνικής υποχώρησε έως 3,30% στα 0,908 ευρώ με αυξημένες συναλλαγές. Να σημειωθεί οι συναλλαγές αυξήθηκαν όταν μετά τις 14.30 η τάση βάρυνε περισσότερο και φάνηκε πως υποχωρήσει ακόμη χαμηλότερα.
Ηταν από την αρχή γνωστό, πως η διαδικασία διαπραγμάτευσης και διάρκεια θα είχε και εκατέρωθεν εναλλαγές βολών, απειλών, οξύνσεων αλλά κινήσεων κατευνασμού. Ηταν αναμενόμενο, σημειώνουν άνθρωποι της αγοράς, πως ειδικά η πλευρά του γερμανού «τσάρου» θα ξεκινούσε σε υψηλούς - αυστηρούς τόνους, που δεν αποκλείεται να κλιμακωθούν στη συνέχεια. Η όξυνση είναι μέρος της διελκυστίνδας σημείωναν οι ίδιοι, οι οποίοι θεωρούσαν αναπόφευκτες αναταράξεις όπως αυτές των τελευταίων ημερών.
Τεχνικά η αδυναμία για τον ΓΔ να ξεπεράσει τις 740 μονάδες- στις 750 η οροφή- ήταν η ένδειξη πως δύσκολα μη τραπεζικές μετοχές θα συνέχιζαν την ανοδική αντίδραση τους. Ούτε ο ΓΔ υπερέβη τις 740/750 μονάδες, ούτε ο Τραπεζικός τις 68-70, ούτε ο σηματωρός ΟΤΕ κινήθηκε πάνω από τα 7,95-8 ευρώ. Το «γύρισμα» ήταν σχεδόν παράλληλο για δείκτες και μετοχές-σηματωρούς καθώς οι εντολές αγοράς ή πώλησης ενεργοποιούνται με σχεδόν...αυτόματο τρόπο.
Κοντά στα χαμηλά ημέρας των 7,43 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ με συναλλαγές 6,8-6,9 εκατ. ευρώ, σταθερή στα 4,78 ευρώ η ΔΕΗ με 4,4 εκατ. ευρώ, ενώ αντιδρά στα 7,32 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ με συναλλαγές 12,2 εκατ. ευρώ.
Λίγο πριν τις 16.15 με πωλητές ήταν οι Μυτιληναίος, MIG, Viohalco, CC/HBC, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.α.
Με αγοραστές στις Motor Oil, Grivalia, ΕΥΔΑΠ, ενώ από τις τράπεζες σε Alpha Bank και Πειραιώς οι αγοραστές επέμεναν έχοντας τον πρώτο λόγο. Με συναλλαγές 20,3 εκατ. ευρώ στην Πειραιώς και περίπου 15 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank σε σύνολο 94,4 εκατ. ευρώ.