Με... αναταράξεις συνεχίζεται η συνεδρίαση στο Χ.Α.Στον ρυθμό των δηλώσεων και ενεργειών των δύο πλευρών (και) το χρηματιστήριο (όπως άλλωστε ομόλογα, αξίες, ρευστότητα, πραγματική οικονομία...) με την αυστηρή προειδοποίηση του W. Scheuble να ρίχνει την αγορά (περίπου στις 12.00), για να ανακάμψει σταδιακά στη συνέχεια.
Ετσι πριν από λίγο για τον Γενικό Δείκτη είχε επανακτηθεί μεγάλο μέρος των αρχικών κερδών, το σημαντικό ποσοστό των οποίων χάθηκε στο διάστημα 11.00-12.00. Νέες ρευστοποιήσεις, μετά τις 13.25-13.30 ψαλίδισαν και πάλι την απόδοση δεικτών και μετοχών, με την αντίδραση να περιορίζεται κυρίως στον τραπεζικό κλάδο και στον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κάτω από τις 730 μονάδες.
Μικρή αποκλιμάκωση στην απόδοση των ελληνικών ομολόγων, που όμως παραμένουν στα όρια κινδύνου.
Διακυμάνσεις και εναλλαγές τάσης από τούδε και στο εξής μέχρις ότου διαφανεί εάν δανειστές - Αθήνα συμφωνούν και καταλήγουν σε κοινά αποδεκτή λύση ή τα σπάνε. Εξακολουθεί να είναι δυνατή μία συμφωνία Ελλάδας - τρόικας, εκτιμά η Fitch όμως τα ρίσκα παραμένουν υψηλά. Χαμηλότερος από το 2012 ο φόβος ενός Grexit, όμως -έστω και θεωρητικά, με ελάχιστες πιθανότητες- παραμένει στο τραπέζι.
Εύλογα σε ένα τέτοιο ασταθές περιβάλλον οι επενδυτικές κινήσεις των ισχυρών ξένων κεφαλαίων θα είναι μετρημένες, ενώ όπως σημείωνε επιχειρηματίας, ζητούμενο σε αυτή τη φάση είναι να μην τα... βροντήξουν όσοι έχουν ήδη επενδύσει κεφάλαιά τους σε ελληνικές επιχειρήσεις (εκτός από τις τράπεζες).
Η ρευστότητα της κατάστασης εξηγεί το υψηλό ποσοστό συμμετοχής κεφαλαίων, που ρισκάρουν σε «υποβαθμισμένες αγορές», σε «χρηματιστήρια αυξημένης επικινδυνότητας».
Χαρτοφυλάκια σαφώς πιο επιθετικά στις αγορές και πωλήσεις τους, σαφώς πιο βραχυπρόθεσμα ως προς τη διάρκεια τοποθέτησής τους στην αγορά. Με την αυξημένη μεταβλητότητα έχει ήδη συμβιβαστεί η αγορά, το ζητούμενο είναι να διαμορφωθεί ένα επίπεδο διακύμανσης με κάτω όριο/στήριξη και άνω όριο/αντίσταση, ένα πλαίσιο όπου θα μπορέσουμε να κινηθούμε το επόμενο διάστημα.
Ο Γιώργος Α. Σαββάκης δίνει ένα εύρος τιμών με χαμηλή στις 685 και υψηλή στις 805-820 μονάδες, κοινά αποδεκτό εύρος σε αυτή τη συγκυρία.
Τραπεζοβαρής η αντίδραση, ειδικά σήμερα σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση όπου σημειώθηκε διάχυση της ανοδικής κίνησης στην πλειονότητα των μετοχών του FT25 ( ακολούθησαν πολλές και από τον FT Mid και από χαμηλότερες κατηγορίες). Στο εύρος των 60,90-66,71 μονάδων ο Τραπεζικός Δείκτης, έχοντας θέσει από την προσυνεδρίαση ως απαραίτητη προϋπόθεση την υπέρβαση τουλάχιστον των 68 μονάδων με ιδανικό ενδεχόμενο ένα κλείσιμο του δείκτη άνω των 70 μονάδων.
Μέχρι τώρα στις τραπεζικές μετοχές γίνεται το 63% των συναλλαγών που είναι σαφώς λιγότερες απ΄ ό,τι εχθές την ίδια ώρα. Τζίρος περίπου 75 εκατ. ευρώ με 150 εκατ. τεμάχια είναι μέτριος, αλλά υπό προϋποθέσεις μπορεί να συντηρήσει την κίνηση στην περιοχή των 750 μονάδων.
Η συνεδρίαση έκανε κοιλιά γύρω στις 12.00 με αφορμή, όπως ειπώθηκε, τις σκληρές δηλώσεις Σόιμπλε, με τις ρευστοποιήσεις και την κατοχύρωση θέσεων να έχει ξεκινήσει σταδιακά μετά τις 11.15. Δηλώσεις όπως αυτή (είτε αρνητικές είτε θετικές) θεωρείται πιθανότατο πως θα λειτουργούν ως αφορμές για πωλήσεις-διόρθωση και αγορές-άνοδο.
Στις τράπεζες Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank αντιδρούν με 7% σε αντίθεση με την ΕΤΕ που γύρισε σε αρνητικό έδαφος.
Είναι δε εντυπωσιακό πως παρά τη διήμερη προσπάθεια ανάκαμψης οι εβδομαδιαίες απώλειες είναι τεράστιες. Ειδικότερα για τη μετοχή της Alpha Bank στο 0,35 ευρώ οι απώλειες φθάνουν το 24,9% σε διάστημα εβδομάδας. Για την Πειραιώς στο 0,565 ευρώ η διόρθωση φθάνει στο 41,81%, για την ΕΤΕ στο 0,975 ευρώ φθάνει στο 33%, ενώ για τη Eurobank στο 0,142 διαμορφώνεται στο 29,48% πάντα σε εβδομαδιαία μέτρηση.
Συνεπώς είναι σαφές πως ακόμη είναι πολύ πρώιμο να θεωρηθεί ότι ο κλαδικός δείκτες και οι μετοχές έχουν διασφαλίσει τα χαμηλά τους. Να συνεκτιμηθεί πως ανάλογη κίνηση σημειώνεται και για τα warrants των τριών τραπεζών με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές σε ΑΛΦΑτπ και ΠΕΙΡτπ.
Το ενθαρρυντικό είναι πως η 3άδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ παρουσιάζει βελτίωση της εικόνας της, καθώς νωρίτερα γύρισε θετικά η μετοχή της ΔΕΗ (από τα 4,62 έως τα 4,94 με εντυπωσιακό ημερήσιο διάγραμμα) και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ παραμένουν οι αγοραστές έως τα 7,86 και τα7,48 ευρώ αντίστοιχα. Στις 3 μετοχές έχουν γίνει συναλλαγές περίπου 15 εκατ. ευρώ, ενώ αυξημένες είναι και για τις FF Group, Jumbo, Motor Oil, Μυτιληναίο, ΕΧΑΕ, Αεροπορία Αιγαίου, Intralot, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ελληνικά Πετρέλαια κ.ά.
Πέραν των τραπεζικών μετοχών (και δευτερευόντως των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ) σημαντική μεταβολή τιμής καταγράφεται σε λίγες περιπτώσεις. Στο 1,82 ευρώ με 2,55% η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στα 5,96 ευρώ η Motor Oil, στα 26,54 τα FF Group, σταθερές ΤΕΝΕΡΓ, Grivalia, ΓΕΚ-Τέρνα.
Ενδεικτικό το ότι η μετοχή του ΤΙΤΑΝΑ υποχωρεί 2,58% στα 19,54 ευρώ, της ΜΕΤΚΑ κατά 2,18% στα 8,99 ευρώ, των ΕΧΑΕ κατά 1,79% στα 4,93, του Μυτιληναίου κατά 0,57% στα 5,22 ευρώ.
Σε ΣΙΔΕΝΟΡ, ΕΥΑΘ, Attica Bank, Frigoglass, Lamda Development περιορίζεται το ούτως ή άλλως μέτριο ενδιαφέρον για μετοχές του FT Mid.