Sell off σε Χρηματιστήριο και ομόλογα

Τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση ισχυρών πιέσεων με μεγάλο τζίρο στο ΧΑ, με τον ΓΔ να υποχωρεί προς τις 710 μονάδες. Σε νέα ιστορικά χαμηλά ο τραπεζικός δείκτης, με τις μετοχές του κλάδου να καταγράφουν πτώση έως 29%. Υπό πίεση και τα ελληνικά ομόλογα. Βουτιά και για ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΛΠ.

Σε κατάσταση συναγερμού το Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς η ομοβροντία πωλήσεων (κυρίως) από hedge funds προκαλεί δραματική υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών, με τον Τραπεζικό Δείκτη έως 24% χαμηλότερα, αλλά και τίτλων εταιρειών και οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Στην αυξανόμενη αξία των συναλλαγών αποτυπώνεται η βιασύνη των αποχωρούντων, η εγκατάλειψη θέσεων αλλά και τα τελευταία 10-15΄ η ενεργοποίηση «αναγκαστικών ρευστοποιήσεων» από 3-4 χρηματιστηριακές.

Ξεπερνά το 33% η συνολική υποχώρηση του Τραπεζικού Δείκτη από την αρχή της χρονιάς γεγονός που καταδεικνύει την εστία της διόρθωσης, το πρόβλημα της αγοράς και τον κλάδο όπου επιτίθενται τα κάθε λογής επιθετικά χαρτοφυλάκια.

Σφυροκόπημα και στα ομόλογα με το 3ετές yield στο 16% και χρηματιστηριακούς παράγοντες να αποδίδουν την άτακτη φυγή στην εκτίμηση ξένων παικτών πως η κυβέρνηση δεν θα συνδιαλλαγεί με τους δανειστές αλλά θα συγκρουστεί. Εκτίμηση που προεξοφλείται από όσα χαρτοφυλάκια πωλούν μαζικά ελληνικές μετοχές δημιουργώντας εδώ και μία ώρα εικόνα χάους στην αγορά.

Το... πολεμικό κλίμα συντηρείται από τα ξένα ΜΜΕ (με αφορμή και τη στάση της Ελλάδας στο θέμα της Ρωσίας - Ουκρανίας), με τα ελληνικά ομόλογα να βρίσκονται σε κλοιό, συνεχίζοντας την κάθετη πτωτική πορεία των τελευταίων ημερών. Στην πλατφόρμα Tradeweb, η απόδοση του 3ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε κατά 183 μονάδες βάσης, αγγίζοντας το 16,03% που είναι το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων. Η απόδοση του 10ετούς τίτλου ενισχύθηκε κατά 50 μονάδες βάσης στο 10,30%, ενώ το 5έτες βρίσκεται σε νέο ιστορικό υψηλό αγγίζοντας το 13,12%, με άλμα 117 μονάδων βάσης.

Το πρακτορείο Reuters επισημαίνει πως οι αγορές αντιδρούν στη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου και στις εξαγγελίες για πάγωμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και "θεωρούν ότι αυτό είναι σημάδι πως ο κ. Τσίπρας θα τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις, σκίζοντας το μνημόνιο, εγκαταλείποντας την πολιτική λιτότητας παρά τις προειδοποιήσεις από αξιωματούχους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ".

Την ίδια στιγμή στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 10 μονάδες βάσης στο 2,31%, του ισπανικού κατά 6 μονάδες βάσης στο 1,45% και του ιταλικού στο 1,59%. Τα yield και των τριών χωρών είχαν βρεθεί σε ιστορικά χαμηλά την προηγούμενη εβδομάδα με την ανακοίνωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στο Χ.Α. και πάλι, καθώς ο τραπεζικός κλάδος συνθλίβεται υπό το βάρος συνεχόμενων ρευστοποιήσεων, με τις απώλειες να φτάνουν ενδοσυνεδριακά και το 25% (Πειραιώς) και την αποτίμηση των ομίλων να εξαερώνεται.

Οπως σημείωνε ο Χαμαιλέων σε κάτι λιγότερο από 15 δισ. ευρώ αποτιμώνται με βάση το χθεσινό κλείσιμο του Χ.Α. οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας (Alpha Bank 4,72 δισ. ευρώ, Πειραιώς 4,29 δισ., Εθνική 3,95 δισ. και Eurobank 1,985 δισ. ευρώ). Αν κάποιος συνεκτιμήσει ότι:

- Μόνο πέρυσι, οι τέσσερις αυτές τράπεζες άντλησαν μέσα από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου 8,3 δισ. ευρώ,
- λίγα ακόμη δισ. ευρώ σήκωσαν το 2013, μέσω άλλων αυξήσεων κεφαλαίου,
- από την αρχή της κρίσης έως και το 2012 είχαν γίνει κάμποσες ΑΜΚ, τόσο άμεσα από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, όσο και από εκείνες (π.χ. Εμπορική) που στη συνέχεια απορρόφησαν,
- μεσολάβησαν οι γνωστές κεφαλαιακές ενισχύσεις από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας,

τότε μπορεί να αντιληφθεί πόσο πραγματικά έχουν μειωθεί οι αποτιμήσεις. Μιλάμε για πραγματική ισοπέδωση.

Χαρακτηριστικό είναι πως μόνο την τελευταία πενταετία (χρόνια δηλαδή μετά το μέγιστο του 2007 και αφού είχε ξεκινήσει πριν από μία διετία η οικονομική κρίση), οι μετοχικές απώλειες των τραπεζών κυμαίνονται από το -83,5% της Πειραιώς, έως και το 99,7% της Eurobank.

Σε προηγούμενα σχόλιά μας θυμίζαμε το «υψηλό» του Οκτωβρίου 2007, όταν ο κλαδικός δείκτης ήταν στις 7.751 μονάδες.

Πριν από λίγο ο Τραπεζικός Δείκτης είχε υποχωρήσει χαμηλότερα και των 60 μονάδων καθώς η Εθνική με απώλειες 28% έφθανε τα 0,83 ευρώ, η Πειραιώς με 29,9% τα 0,57, η Alpha Bank με 22% τα 0,28 και με 19,2% στα 0,109 ευρώ η Eurobank.

Ανάλογη εικόνα και στα warrants, ό,τι αυτό συνεπάγεται όχι μόνο για τη θέση του ΤΧΣ (τεράστιες οι λογιστικές ζημίες) αλλά και των ίδιων των τραπεζών, των μετόχων και επενδυτικών-επιχειρηματικών κύκλων που έχουν γραμμές χρηματοδότησης ενεργές.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προχωρά στη διενέργεια ελέγχων σε πραγματικό χρόνο για τις πωλήσεις τραπεζικών τίτλων.

Η εγκατάλειψη δεν περιορίζεται στον κλάδο αλλά έχει επεκταθεί και στις μετοχές των ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ και σε τίτλους-σηματωρούς της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Η ελληνική αγορά κινείται εκτός... τροχιάς των ευρωπαϊκών και όσων ξένων έχουν στραμμένο το βλέμμα τους (και) στη συνεδρίαση της Fed, της πρώτης για το 2015.

Η ελληνική αγορά, όπως και η χώρα, παραμένει πρώτο θέμα σχεδόν σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ και κύριο αντικείμενο συζήτησης-ανάλυσης ξένων σχολών σκέψης (ενδεικτικά το θέμα των Financial Times- για την κόντρα Ελλάδας-Ε.Ε. για τη Ρωσία και του Startfor για Ελλάδα, Ε.Ε. και τη λίστα των κακών επιλογών).

Στις 211 μονάδες κινείται ο FT25 και ενώ είχαν γίνει ήδη συναλλαγές 147 εκατ. ευρώ από τα οποία πάνω 45 εκατ. ευρώ στις 4 τραπεζικές μετοχές. Αυξημένος και σήμερα ο αριθμός των πακέτων-προσυμφωνημένων πράξεων, ενώ στα χαμηλά ημέρας συναλλαγές έγιναν στις μετοχές των Μυτιληναίου, ΤΙΤΑΝ, Jumbo, Αεροπορίας Αιγαίου, ΕΚΠΕ (πέραν των τραπεζικών και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ).

Σε Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Eurobank, Jumbo, TITAN, EXAE, Αλφατπ, ΜΟΗ, FF Group, CC/HBC, Πειρ Τπ, ΑΡΑΙΓ, Ελληνικά Πετρέλαια, Κύπρου είχαν γίνει (μέχρι τις 16.00) οι περισσότερες συναλλαγές.

Εως τα 4,25 ευρώ με -15% η μετοχή της ΔΕΗ που αποτιμάται οριακά στο 1 δισ. ευρώ. Στην τρέχουσα τιμή η μετοχή έχει «επιστρέψει» στα χαμηλά επίπεδα του Οκτωβρίου του 2012.

Εως τα 6,9 ευρώ με -9,7% η μετοχή του ΟΠΑΠ που αποτιμάται στα 2,34 δισ. ευρώ. Η μετοχή έχει επανέλθει στα επίπεδα Αυγούστου του 2013. Θυμίζω τα 3,85 ευρώ στα τέλη Μαΐου του 2012.

Εως τα 8,05 ευρώ με -9,5% η μετοχή του ΟΤΕ που αποτιμάται στα 4,04 δισ. ευρώ. Για τη μετοχή χαμηλή τιμή σημειώθηκε πρόσφατα στα 7,92 ευρώ (26/1).

Από τις μετοχές σηματωρούς του FT 25 ο Μυτιληναίος διορθώνει μέχρι τα 5,1 ευρώ (χαμηλό στα 4,18 από τις 8/1), έως τα 1,75 ευρώ ο τίτλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ (ισοφαρίζοντας το τελευταίο χαμηλό), έως τα 6,43 ευρώ της Motor Oil (χαμηλό τα 5,52 από τις 30/10/2014), έως τα 1,89 της ΤΕΝΕΡΓ (χαμηλό τα 1,70 από τις 8/1), της ΤΙΤΑΝ έως τα 20 ευρώ με χαμηλό τα 16,10 από τις 16 Οκτωβρίου.

Λίγα λεπτά μετά τις 16.10 και ενώ ο Γ.Δ. βυθιζόταν 9% ενεργοποιούνταν κι άλλες εντολές πωλήσεων κυρίως από ξένους διαχειριστές, κάτι που αποτυπωνόταν στο ταμπλό. Στα επίπεδα των 148 εκατ. ευρώ ο τζίρος με συναλλαγές 234 εκατομμυρίων μετοχών.

Στα υπόψη πως ενώ η μεγάλη κεφαλαιοποίηση υπερπιεζόταν και οι τράπεζες υποχωρούσαν με διψήφιο ποσοστό, 21 μετοχές κινούνταν κόντρα στο ρεύμα. Στην πλειονότητά τους από τις...μικρές κατηγορίες (ΚΡΕΚΑ, Lavipharm, ΜΑΘΙΟΣ, ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ, HOL, Minoan, ΕΒΖάχαρης, Attica) καθώς από τον FT25 διασώζονταν ΤΙΤΑΝ, FF Group και ΑΝΕΜΟΣ, Attica Bank και Πλαίσιο από τον FT Mid.

 

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v