Χρηματιστήριο: Νέες ρευστοποιήσεις σε τράπεζες και κρατικόχαρτα

Σε κλοιό πιέσεων και σήμερα η αγορά, με τις τράπεζες στο στόχαστρο των πωλητών και τον κλαδικό δείκτη σε νέα χαμηλά. Πτώση έως 2,5% για τον Γενικό Δείκτη. Ισχυρές απώλειες για ΔΕΗ, ΟΛΠ και ΕΥΔΑΠ. Τα έξωθεν «καμπανάκια» και οι φόβοι των επενδυτών.

Ισχυρές πιέσεις και σήμερα στο χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί έως τις 765 μονάδες με απώλειες 2,5% και τους πωλητές να επικεντρώνονται και σήμερα στους τραπεζικούς τίτλους, αλλά και σε μετοχές κρατικών εταιριών όπως η ΔΕΗ, ο ΟΛΠ και η ΕΥΔΑΠ, καθώς διαφαίνονται οι προθέσεις της νέας κυβέρνησης για "πάγωμα" των ιδιωτικοποιήσεων. 

Νωρίτερα, το euro2day.gr μετέδιδε: 

Συνεχίζεται η άτακτη επιστροφή του Χ.Α. στο... παρελθόν, ως απόρροια των σημαντικότατων πολιτικών (και όχι μόνο) μεταβολών που συντελούνται στην Ελλάδα (αλλά και στην Ευρώπη), με συγκεκριμένη ομάδα ξένων χαρτοφυλακίων να πυροβολεί αδιακρίτως τράπεζες αλλά και επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Μετά και το χθεσινό, δεύτερο συνεχόμενο, άδειασμα με τον Γενικό Δείκτη στις 783,53 μονάδες, τον FT25 στις 239,09 με βαρίδι κυρίως τον τραπεζικό, η αγορά έχει φθάσει σε οριακό σημείο, καθώς πλέον απειλείται και η μακροπρόθεσμη τάση βασικών δεικτών.

Την ώρα που δανειστές/τρόικα-Αθήνα/νέα κυβέρνηση διερευνούν οι μεν τις διαθέσεις και αντοχές των δε, στο ελληνικό χρηματιστήριο πολλά hedge funds συνεχίζουν να αδειάζουν θέσεις τους κυρίως στις τράπεζες χωρίς όμως να φείδονται πωλήσεων στις μετοχές της ΔΕΗ ή του ΟΠΑΠ και όπως φοβούνται ορισμένοι σύντομα στον ΟΤΕ.

Η επιστροφή του τραπεζικού κλαδικού δείκτη στη δεκαετία του ΄80 συνεχίζεται μετά και το χθεσινό -11,66% στις 73,56 μον. αλλά με χαμηλό ημέρας στις 67,79 μονάδες που είναι και το χαμηλότερο σημείο 28 ετών. Η έκταση της... εξαέρωσης του κλάδου είναι τέτοια και τόσο μεγάλης έντασης σε σημείο που η συνολική αποτίμηση των 4 συστημικών τραπεζών να είναι μικρότερη της χρηματιστηριακής αξίας, μίας εξ αυτών στα υψηλά του κλάδου.

Για να έχουμε μία καλύτερη τάξη μεγέθους και αίσθηση του τι συντελείται εδώ και μήνες στον κλάδο θυμίζω πως τον Οκτώβριο του 2007 για τον κλαδικό δείκτη υψηλότερη τιμή είχε καταγραφεί στις 7.751,08 μονάδες. Οπως σημείωνε, παλιός χρηματιστής, σε λίγο καιρό η συνολική αποτίμηση των εισηγμένων εταιρειών του Χ.Α. θα είναι χαμηλότερη της χρηματιστηριακής αξίας των (μόνο) 4 συστημικών τραπεζών στα υψηλά τους.

Σε αυτήν τη συγκυρία και μία μέρα μετά την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης η πλευρά των δανειστών στέλνει τα μηνύματά της είτε σε πιο ήπια μορφή διά στόματος του Ευρωπαίου επιτρόπου οικονομικών και δημοσιονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί είτε με τη μορφή τελεσιγράφων με πιο τελευταίο αυτό της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελας Μέρκελ.

Παράλληλα οι δανειστές στέλνουν τους Γ. Ντάισελμπλουμ και Μ. Σουλτς σαν ανιχνευτές του εδάφους, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν παραλείπει να θυμίσει προς τη νέα κυβέρνηση πως για τα δεινά της χώρας ευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά η «ελληνική ελίτ».

Το γεγονός ότι Β. Σόιμπλε και πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη (λ.χ. Γ. Σταθάκης) ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες μεν, με την ίδια στόχευση δε, προοιωνίζεται το ντόμινο ραγδαίων-συστημικών μεταβολών που το Βερολίνο ζητά από τη νέα κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην Ελλάδα.

Από την έκταση και την ταχύτητα αυτών των μεταρρυθμίσεων (όπως τις θεωρούν οι δανειστές) θα εξαρτηθεί όχι μόνο η βιωσιμότητα της νέας κυβέρνησης, αλλά και το ποντάρισμα που παίζεται διεθνώς με την «ελληνική υπόθεση».

Προσώρας (και) το χρηματιστήριο είναι σε διαδικασία ξεκαθαρίσματος με την κατάρρευση των δεικτών να αποτυπώνει αυτές τις σαρωτικές μεταβολές. Η προσπάθεια διαφοροποίησης συγκεκριμένων εισηγμένων και επιχειρηματιών δεν θα πρέπει να θεωρηθεί τυχαία και συμπτωματική ούτε οι εντολές αγοράς που γίνονται για λογαριασμό (κυρίως) ξένων, την ίδια στιγμή που «φορτία» εντολών πώλησης προκαλούν τριγμούς σε άλλους κλάδους.

Σημειωτέον πως αυτή η προσπάθεια διαφοροποίησης συντελείται εν μέσω άτακτης υποχώρησης (κυρίως) των τραπεζών αλλά και επιθετικών ρευστοποιήσεων σε μετοχές λ.χ. της ΔΕΗ και τελευταία του ΟΠΑΠ.

Μετεκλογικές απώλειες 23% για τον Τραπεζικό Δείκτη μέτρησε ο Θανάσης Σταυρόπουλος με την Εθνική στο 1,12 και χαμηλό ημέρας στο 1,04 ευρώ, με την Πειραιώς στο 0,704 και χαμηλό στο 0,64 ευρώ, με την Alpha Bank στο 0,37 και χαμηλό ημέρας στο 0,328 και τη Eurobank στο 0,135 και χαμηλό ημέρας στο 0,124 ευρώ.

Από την άλλη ο FTSE προειδοποιεί πως θα αντιδράσει σε μία έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ή μία επίσημη ανακοίνωση για πρόθεση αποχώρησης ωστόσο ο ίδιος οίκος θεωρεί ιδιαίτερα απίθανο το Grexit μετά τις εκλογές.

Προειδοποιήσεις, που σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες δεν αποκλείεται να προκαλέσουν αναταράξεις και σε μετοχές-σηματωρούς εάν ορισμένα χαρτοφυλάκια επιδιώξουν να μειώσουν την έκθεσή τους για προληπτικούς λόγους.

Βραχυπρόθεσμα και με γνώμονα τη μέτρηση της ομάδας ανάλυσης The Trader's Diary ο κίνδυνος περαιτέρω διόρθωσης του FT25 προς τις 227 (όπου και ο τελευταίος προμαχώνας των.. ταύρων) απειλεί πλέον τη μακροπρόθεσμη τάση του δείκτη και ενδεχόμενη παραβίασή του θα αποτελέσει σημαντική τεχνική εξέλιξη.

Λίγο χαμηλότερα η ορμή της διόρθωσης προσλαμβάνει άλλες διαστάσεις και πυροδοτεί ενεργοποίηση stop losses, για αυτό είναι απαραίτητη η άμεση ανάσχεση της πτώσης και η διάσωση των 227 μονάδων.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v