Νέο κραχ στο Χρηματιστήριο

Απώλειες έως και 20% για τις τραπεζικές μετοχές, ενώ σε επίπεδα ρεκόρ κινείται η απόδοση του 3ετούς ελληνικού ομολόγου. Από κοντά σε ρευστοποιήσεις η ΔΕΗ αλλά και μετοχές εταιρειών υπό αποκρατικοποίηση. Σε υψηλά επίπεδα κινείται και πάλι ο τζίρος.

Στα... κόκκινα το ταμπλό, με τις απώλειες να διευρύνονται μετά τα πρώτα 35-40΄ της συνεδρίασης και τις ρευστοποιήσεις να εντείνονται όσο περνά ο χρόνος.

Με πωλήσεις ξεκίνησε η αγορά, παρότι από νωρίτερα στα περισσότερα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επιχειρούνταν μικρή αντίδραση (μετά τη χθεσινή σημαντική πτώση). Από τα επίπεδα των 781,28 μονάδων ξεκίνησε ο Γενικός Δείκτης υποχωρώντας αρχικά ήπια και παραδιδόμενος στις διαθέσεις των πωλητών στη συνέχεια, για να βυθιστεί στην περιοχή των 730 μονάδων(*).

Στις 12.30 στις 25 μετοχές του δείκτη (εξαίρεση η Folli Follie και ο Τιτάν) είχαν κυριαρχήσει οι πωλητές. Στο -6,8% η έκταση της διόρθωσης για τον Γ.Δ. που στα «υψηλά» της Παρασκευής είχε φτάσει κοντά στις 850 μονάδες. Παράλληλα νέες πιέσεις καταγράφονται στα ομόλογα με το 3ετες yield να φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ (16%).

Με τον τραπεζικό δείκτη έως 19% χαμηλότερα και τις 59 μονάδες να συνεχίζει την... επιστροφή του στο παρελθόν σε όλο και χαμηλότερα επίπεδα που από εχθές μετρούν τους μήνες του 1987. Σταθεροί πωλητές κυρίως ξένοι, σχεδόν αποκλειστικά hudge funds αλλά και άλλα χαρτοφυλάκια με τις μετοχές και των τεσσάρων συστημικών σε κατάσταση αποσύνθεσης.

Στην εξαΰλωση των τραπεζών και στα σενάρια της επόμενης ημέρας αναφερόταν νωρίτερα ο Γιώργος Α. Σαββάκης με τη μετοχή της Εθνικής στα «νέα χαμηλά» του 0,90 ευρώ, της Πειραιώς στο 0,54, της Alpha Bank στο 0,299 και στο 0,107 ευρώ της Eurobank.

Στις 12.30 σε σύνολο συναλλαγών 62 εκατ. ευρώ τα περίπου 32 εκατ. ευρώ είχαν αλλάξει χέρια στις τράπεζες. Κι αυτό γιατί διασπορά ρευστοποιήσεων σημειώνεται και για τους τίτλους της 3άδας (ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ), ενώ κυκλικά γίνονται πωλήσεις και σε μετοχές-σηματωρούς, παρά την προσπάθεια που καταβάλλεται από επιχειρηματίες και επενδυτικά σχήματα.

Νέες σημαντικές απώλειες για τη μετοχή της ΔΕΗ, που μετά πτώση κατά 16,63% φτάνει στα 4,30 ευρώ μετρά. Έως τα 7,41 ευρώ έφθασαν νωρίτερα οι πωλητές στη μετοχή του ΟΠΑΠ, που υποχωρεί 16% από την αρχή της χρονιάς. Συγκριτικά ανθεκτικότερος (ακόμα) ο ΟΤΕ με πωλήσεις μέχρι τα χαμηλά ημέρας των 8,75 ευρώ, με τη μετοχή να έχει υποχωρήσει 3,19% από την αρχή του έτους.

Οπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες η αλλαγή πλεύσης και στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων επιτείνει τις ρευστοποιήσεις από τη ΔΕΗ μέχρι τον ΟΛΠ. Η μετοχή του ΟΛΠ διορθώνει έως τα 9,90 ευρώ (-8%) μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ όπως σημειώνει ο Φώτης Κόλλιας φαίνεται να αλλάζει το μοντέλο ιδιωτικοποιήσεων- συμβάσεων παραχώρησης με πιθανό ένα τέλος(;) στους διαγωνισμούς πώλησης μετοχών κρατικών εταιρειών, ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την... τύχη του ίδιου του ΤΑΙΠΕΔ.

Αλλαγές και ανατροπές, που βέβαια μένει να αποδειχτεί στην πράξη εάν και πώς μπορούν να αποβούν προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος σε μία συγκυρία όπου η νέα κυβέρνηση ανοίγει πολλά μέτωπα.

Όλα αυτά αποτυπώνονται με πρωτοφανείς απώλειες και απαξίωση εισηγμένων για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση και τις μόνες αντιστάσεις που ενεργοποιούνται, μέχρι τώρα, να περιορίζονται στην περιοχή των 227 μονάδων (για τον FT25).


(*) Νωρίτερα στον Εκηβόλο ανεβάσαμε διάγραμμα και μέτρηση του Γ.Δ. με αναφορά στα μέχρι και εχθές χαμηλά των 761 μονάδων...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v