ΧΑ: Ζητείται ανάχωμα στο πτωτικό τσουνάμι

Ξεκίνημα με κέρδη στο ΧΑ. Σήμερα θα φανεί η αποτελεσματικότητα της «παρέμβασης» Δραγασάκη, ενώ κρίσιμες είναι οι συνεδριάσεις έως τη Δευτέρα για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς. Στο επίκεντρο η συνάντηση Τσίπρα-Σουλτς αλλά και τα νεότερα για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Εν χορδαίς και οργάνω η μετεκλογική βουτιά στο Χ.Α., με απώλειες 15,39% για τον Γενικό Δείκτη, με τις τράπεζες στο -43,81% και εξαέρωση 11,3 δισ. ευρώ μέσα σε μόλις 3 συνεδριάσεις.

Στις 711,13 μονάδες ο Γ.Δ., στις 210,15 ο FT25, στις 53,94 μονάδες ο Τραπεζικός Δείκτης, διόρθωση που έγινε με συναλλαγές 341,1 εκατομμυρίων μετοχών, αξίας 199,4 εκατ. ευρώ. Από αυτά το 52% στις τράπεζες, με ΕΤΕ, Alpha Bank και Πειραιώς να κάνουν περί τα 95 εκατ. ευρώ. Το άξιον αναφοράς είναι πως άλλα 35 εκατ. ευρώ άλλαξαν χέρια σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, μετοχές που επίσης κατέρρευσαν.

Στα εμπεριστατωμένα θέματα του Θανάση Σταυρόπουλου -Πώς έγινε το πατατράκ...- και του Χρήστου Κίτσιου -Γιατί βάρεσαν τα...νταούλια...- αναλύονται όλες οι λεπτομέρειες των μετεκλογικών συνεδριάσεων, δίνονται χρήσιμα στοιχεία και το κυριότερο επιχειρείται η ανίχνευση της συνέχειας.

Σε αυτήν είμαστε υποχρεωμένοι να εστιάσουμε και δη στις επόμενες 2-3 συνεδριάσεις που ακολουθούν, με αρχή τη σημερινή. Συνεκτιμούμε 2-3 στοιχεία, που μάλλον θα μας φανούν χρήσιμα από σήμερα κιόλας και σχετίζονται με την ταχύτητα που επιχειρεί να κινηθεί το σύστημα, με την εικόνα της χθεσινής συνεδρίασης σε αντιδιαστολή με αυτήν της Παρασκευής και τρίτον με την κινητικότητα σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.

Μερίδα ανθρώπων της αγοράς παρομοίασε την άθλια εικόνα της χθεσινής συνεδρίασης με είδωλο της προεξοφλητικής αντίδρασης των τελευταίων δύο συνεδριάσεων πριν από τις εκλογές, κυρίως όμως με αυτήν της προηγούμενης Παρασκευής.

Εάν συγκρίνουμε τις δύο συνεδριάσεις της Τετάρτης 28/1 και της Παρασκευής 23/1 διαπιστώνουμε πως έχουν πλήθος διαμετρικά αντίθετα στοιχεία και παραμέτρους. Στη διάρκεια της σημερινής και της αυριανής συνεδρίασης εκτιμώ πως αυτές οι παράμετροι θα φανούν. Η μετεκλογική κατάρρευση, κυρίως όμως το ξεπούλημα ειδικά στις τράπεζες σήμανε συναγερμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο και μένει να φανεί η αποτελεσματικότητα της παρέμβασης του Γ. Δραγασάκη.

Το σχετικό θέμα χρήζει δεύτερης και τρίτης ανάγνωσης και επισταμένης προσοχής ειδικότερα όσον αφορά στην άσκηση των μετοχικών συμφερόντων του κράτους χωρίς να θιγούν τα συμφέροντα των ιδιωτών μετόχων. Μα τα συμφέροντα των ιδιωτών μετόχων έχουν.. θιγεί ήδη με απαξία της τάξης του 44% και τη συνολική αποτίμηση των 4 συστημικών τραπεζών στα συνολικά (μόλις) 10,92 δισ. ευρώ.

Ο Μιχάλης Καϊταντζίδης και ο Φώτης Κόλλιας αναλύουν όλες τις πτυχές της νέας γραμμής ιδιωτικοποιήσεων αλλά και τον γρίφο για την τύχη του ΤΑΙΠΕΔ. Η αγορά έχει προεξοφλήσει σε μεγάλο μέρος αυτήν την αλλαγή πλεύσης με απώλειες 22,92% για τη μετοχή του ΟΠΑΠ (από την αρχή του έτους), με 17,59% για τη ΔΕΗ και με 14,62% για τη μετοχή του ΟΤΕ. Ωστόσο για τη μετοχή της ΔΕΗ η προεξόφληση έχει ξεκινήσει από τις αρχές Δεκεμβρίου για να ακολουθήσει ο ΟΠΑΠ, με τον ΟΤΕ να μένει τελευταίος.

Σε ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ οι κινήσεις ήταν σαφώς πιο μετρημένες και λόγω της μικρότερης έκθεσης σε «ξένα κεφάλαια», ενώ ειδική περίπτωση θεωρούνται τα Ελληνικά Πετρέλαια καθώς δεν είναι γνωστή η στάση που προτίθεται να τηρήσει η PO&IH συμφερόντων Λάτση.

Εκτίμηση έμπειρων ανθρώπων της αγοράς (και το κυριότερο όσο γίνεται πιο ψύχραιμων αυτές τις ημέρες) είναι πως όλη αυτή η κατάσταση οδηγεί σε ταχύτατη προεξόφληση των επερχόμενων.

Το Χ.Α. θα συνεχίσει να ταλαιπωρείται μέχρις ότου οι δύο πλευρές καταλήξουν είτε σε συμφωνία είτε σε διάρρηξη των σχέσεών τους, μόνο που σε κάθε ένδειξη πως οι δανειστές συζητούν και δέχονται αιτήματα της Αθήνας θα σημειώνονται εκρηκτικές ανοδικές αντιδράσεις.

Σε κάθε περίπτωση αυτές οι 2-3 συνεδριάσεις είναι πολύ πονηρές, αφού σήμερα είναι η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, σήμερα - αύριο επισκέπτονται την Αθήνα οι Μ. Σουλτς και Γ. Ντάισελμπλουμ και το «φορτίο» που έχει συγκεντρωθεί σε short θέσεις/πώλησης χρειάζεται αντιστάθμιση.

Από σήμερα έως και τη Δευτέρα θα κριθούν πολλά για τη βραχυπρόθεσμη πορεία (και) του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v