ΧΑ: Οι τράπεζες κρατούν το κλειδί των εξελίξεων

Ανοδικό ξεκίνημα για το Γενικό Δείκτη μετά τη χθεσινή αντίδραση. Σε ρόλο οδηγού ο τραπεζικός κλάδος. Στις επαφές Δραγασάκη - Watsa το ενδιαφέρον της αγοράς. Ποια είναι τα τεχνικά όρια για τους βασικούς δείκτες.

H μία άφιξη μετά την άλλη στην Αθήνα, με την ελληνική πλευρά να ζητά πίστωση χρόνου και ρευστότητα, όπως σημειώνει η Έλενα Λάσκαρη, δίνοντας το στίγμα των ημερών και τη διάσταση του προβλήματος που θα πρέπει να επιλύσει άμεσα η νέα κυβέρνηση. Ρευστότητα, ρευστότητα...

Στο χρηματιστήριο η έμφαση δίνεται στις τράπεζες. Η εικόνα του κλάδου τις τελευταίες ημέρες ήταν αποκαρδιωτική με αποτέλεσμα να αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα της συνάντησης που θα έχει σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με τον μεγαλομέτοχο της Eurobank, Prem Watsa.

Σημειώνεται ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μετά το βομβαρδισμό που δέχτηκαν οι τραπεζικές μετοχές είχε σπεύσει να δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε διαβούλευση με τους ιδιώτες επενδυτές και θα ακούσει τις θέσεις τους.

Στις διεθνείς αγορές αποκαθίστανται σταδιακά η ηρεμία και οι ψυχραιμότερες σκέψεις, ενώ τα κυριότερα χρηματιστήρια της ηπειρωτικής Ευρώπης παραμένουν στα υψηλά τους. Πάντως το αγγλικό χθες είχε απώλειες, ενώ το βράδυ στη Wall Street σημειώθηκε άλμα 226 μονάδων για τον Dow Jones.

H Αγγελική Παπαμιλτιάδου αναφέρεται στα της επίσκεψης του προέδρου του Eurogroup. Η εκλεκτή συνάδελφος υπόσχεται αποκαλύψεις (από τη Δευτέρα) για υπόγειες πολιτικές από την πλευρά των δανειστών.

Όσα διαδραματίζονται στο προσκήνιο, κυρίως όμως όσα εξυφαίνονται στο παρασκήνιο αφορούν άμεσα (και) τη χρηματιστηριακή αγορά. Κι αυτό γιατί όπως εκτιμούν έμπειρες χρηματιστηριακές αρχές οι δείκτες και οι μετοχές θα παραμένουν όμηροι όσο θα διαρκεί η διαπραγμάτευση, με βυθίσεις και αναταράξεις εντός και εκτός ταμπλό. Σε όλο αυτό το διάστημα θα κυριαρχούν οι βραχυπρόθεσμοι, τα στοιχήματα και οι κινήσεις προεξόφλησης με τις επενδυτικού χαρακτήρα κινήσεις σε δεύτερη μοίρα.

Πρακτικά αυτό μας προϊδεάζει για συνεδριάσεις μεταβλητότητας, έντονων διακυμάνσεων, νέων δοκιμασιών για τα χαμηλά δεικτών και μετοχών. Με... καταρρεύσεις όπως αυτή του 3ημέρου Δευτέρας-Τετάρτης αλλά και με ανάσες, όπως η χθεσινή. Και σε αυτό το νέο περιβάλλον είμαστε υποχρεωμένοι να προσαρμοστούμε και να κινηθούμε, αυτές τις νέες ιδιαιτερότητες της αγοράς επιχειρούμε να καταγράφουμε καθημερινά στο Euro2day.gr

Από συνεδρίαση σε συνεδρίαση, αλλά το κυριότερο μέσα στη διάρκεια της κάθε ημέρας.

Το χρηματιστήριο καθαρά προεξοφλητικός μηχανισμός θα δώσει πρώτο το σήμα ενδεχόμενης αποτυχίας των διαπραγματεύσεων και ρήξης ή πιθανής συμφωνίας, ενός συμβιβασμού του ισχυρότερου-δανειστών με τον πιο αδύναμο-ελληνική πλευρά. Στο δεύτερο σενάριο η ανοδική αντίδραση θα είναι εκρηκτική, θα απελευθερώσει πρωτοφανείς δυνάμεις αποσυμπίεσης, αλλά προφανώς αυτό σε ενδεχόμενο ενός αμοιβαία αποδεκτού συμβιβασμού, στην περίπτωση του θετικού σεναρίου.

Προσώρας και στην αυστηρά βραχυπρόθεσμη μέτρησή μας, πάντα στο όριο του Τ+2+1, η χθεσινή αντίδραση λίγο ως πολύ αναμενόμενη (αλλά με καταλυτική την παρέμβαση Δραγασάκη, το βράδυ της Τετάρτης), έδωσε σε ορισμένες περιπτώσεις ενδείξεις επαρκείς για τη συνέχεια (μέχρι και τη Δευτέρα, το πολύ Τρίτη), σε άλλες όχι.

Κλειδί παραμένουν οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να αντιδρά κατά 12,90% στις 60,90 μον., με υψηλό ημέρας τις 62,17 μονάδες.

Για τον Τραπεζικό Δείκτη εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για τη συνέχεια είναι η υπέρβαση των 68-70 μονάδων, σήμερα. Ειδάλλως...

Αντίστοιχα για τον FT25, στις 218,88 (4,15%), απαιτείται η υπέρβαση των 224 μονάδων που σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα άνοιγε τον δρόμο για περαιτέρω κίνηση προς την αντίσταση των 231 μονάδων. Από τις μετοχές του δείκτη αρνητικά μας ξάφνιασε η εμφανής αδυναμία για τη μετοχή του ΟΤΕ. Με απώλειες 2,60% στα 7,60 ευρώ με συναλλαγές 22,6 εκατ. ευρώ. Κατά την εκτίμησή μας αρνητική εξέλιξη θα συνιστά το σπάσιμο της τάσης και για τη μετοχή του Οργανισμού, καθώς έχει προηγηθεί της ΔΕΗ (από τις αρχές Δεκεμβρίου) και πρόσφατα του ΟΠΑΠ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v