Ανασύνταξη δυνάμεων, προσπάθεια δημιουργίας αναχώματος αλλά και καταγραφή κέρδων τα κύρια χαρακτηριστικά της συνεδρίασης με τον Γενικό Δείκτη να ενισχύεται 2,7%, στις 730 μονάδες.
Με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο και τις περισσότερες μετοχές του δείκτη να ακολουθούν επιχειρείται να «χτιστεί» σταδιακά μία απόσταση ασφαλείας από την περιοχή των 700 μονάδων (*). Με συνεχείς εναλλαγές μεταξύ αγοραστών-πωλητών, μεταβλητότητα για τους δείκτες, μετοχές-σηματωρούς και αυξανόμενες συναλλαγές στις τράπεζες.
Αρχικά με περιορισμένες, αλλά στοχευμένες συναλλαγές κυρίως στις τέσσερις συστημικές τραπεζικές μετοχές και μετά τα πρώτα 20-25’ σε τίτλους της ΔΕΗ αλλά και σηματωρών όπως είναι οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, MIG, Μυτιληναίος κ.α.
Στα... υψηλά ημέρας λίγο πριν τις 10.55 ενεργοποιήθηκαν πωλήσεις με συνέπεια την διολίσθηση δεικτών και μετοχών και απώλεια του μεγαλύτερου μέρους της αρχικής αντίδρασης. Λίγο μετά τις 11.00 «γύρισε» η Πειραιώς στο -3,75%, ενώ πωλητές πίεζαν ΟΤΕ και ΟΠΑΠ χαμηλότερα στα 7,51 και 6,80 ευρώ αντίστοιχα. Εν συνεχεία αποκαταστάθηκε το θετικό πρόσημο και στις 12.00 η ΕΤΕ σημείωνε άνοδο 10,7%, η Eurobank 17%, η Πειραιώς 5%.
Σταδιακά αυξάνεται η κυκλοφορία/ταχύτητα στις τραπεζικές με το σχεδόν 70% των συναλλαγών να έχει αλλάξει χέρια σε Alpha Bank, Πειραιώς, Εθνική και Eurobank καθώς κυρίως βραχυπρόθεσμοι προχωρούν σε «αναστροφή» θέσεων τους στην υποκείμενη αγορά και εν μέρει στο Χρηματιστήριο Παραγώγων.
Εως τις 217 μονάδες ο ft25, καθώς η αρχική απόδοση του Τραπεζικού Δείκτη έφθασε έως το 7,95% για να υποχωρήσει στο 5,65% λόγω της ταχύτατης εναλλαγής θέσεων και γρήγορων κινήσεων που γίνονται από ενεργούς παίκτες.
Στις 12.00 η αξία των συναλλαγών είχε ξεπεράσει τα 57 εκατ. ευρώ.
Εντονη μεταβλητότητα, προσπάθεια αντίδρασης και σχεδόν άμεση ενεργοποίηση εντολών πώλησης, αντιπαράθεση πωλητών- αγοραστών σε μετοχές και Παράγωγα. Οπως εξηγούσε χρηματιστηριακός παράγων το «φορτίο» θέσεων πώλησης/short στα Παράγωγα είναι τέτοιο που θα πρέπει να γίνει κατ' αρχήν ομαλή μετακύληση αρκετών θέσεων σε Συμβόλαια αγοράς/long ειδάλλως θα παγιδευτούν πολλοί «ανοιχτοί» επενδυτές, που έβλεπαν ακόμη χαμηλότερα τα ΣΜΕ του FT25 προς τις 205 μονάδες. Για αυτό οι... αναταράξεις θα συνεχιστούν στην διάρκεια μιας συνεδρίασης που εκ προοιμίου ήταν γνωστό πως θα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά.
Από την τεχνική πλευρά μία αντίδραση της τάξης του 7,95% μετά από βίαιη διόρθωση 44% δεν μπορεί να θεωρηθεί επαρκής και πειστική για κάποιον, που θέλει να αναλάβει ρίσκο σε ορίζοντα Τ+2+1 συνεδριάσεων. Τεχνικά θα πρέπει η αντίδραση του Τραπεζικού Δείκτη, αυτού που συμπιέστηκε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, να ξεπεράσει τουλάχιστον το 10-12% σήμερα αύριο και μάλιστα με αυξημένες συναλλαγές.
Ειδικότερα στις τράπεζες η μετοχή της Alpha Bank αντέδρασε έως τα 0,308 ευρώ με μη πειστική κίνηση, η ΕΤΕ έως τα 0,90 επίσης με μη επαρκή στοιχεία, η Eurobank έως τα 0,112 με μη πειστική κίνηση, ενώ ούτε η Πειραιώς έως τα 0,525 ευρώ μπορεί να θεωρηθεί πως πείθει.
Να σημειωθεί ότι παράγοντες της αγοράς θεωρούν ακατανόητη την κίνηση των αρχών να... πολλαπλασιάσουν τον κλαδικό δείκτη δίνοντας σε αρκετούς την εντύπωση πως ο κλάδος έχει περισσότερο κάτω απ΄ όσο μπορεί να «αντέξει» με την τρέχουσα μέτρηση του. Σε κάθε περίπτωση... splitάρισμα δείκτη και μάλιστα του Τραπεζικού δεν θυμάμαι στα σχεδόν 30 χρόνια, που παρακολουθώ τη μαρκέτα. Τέλος πάντων...
Στα 4,66 η μετοχή της ΔΕΗ με αγοραστές, έως τα 2,06 της ΤΕΝΕΡΓ, στα 5,40 ευρώ του Μυτιληναίου, στα 6,20 της ΜΟΗ, έως τα 4,65 ευρώ της ΕΥΔΑΠ.
Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά περίπου 12% στις 60% μονάδες, ενώ αυξημένος τζίρος καταγράφεται σε ΕΧΑΕ, Μυτιληναίο, Jumbo, CC/HBC, ΕΛ.ΠΕ,ΤΙΤΑΝ, ΑΡΑΙΓ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΟΗ, Attica Bank, FF Group.
(*) εδώ και καιρό έχουμε «ανεβάσει» στον Εκηβόλο, την εκτίμηση-μέτρηση- των φίλων Ημερολογιτών που έβλεπαν ως καταληκτικό του ΓΔ τις 666 μονάδες (!)