Εκρηκτικό ξεκίνημα στο Χρηματιστήριο

Με άνοδο άνω του 5% για τον Γενικό Δείκτη και 15% για τον τραπεζικό δείκτη το ξεκίνημα της εβδομάδας. Τις καταιγιστικές εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές καλείται να αποτυπώσει η χρηματιστηριακή αγορά. Τα «πονταρίσματα» και τα «όρια» της συνεδρίασης.

Ισχυρή ανοδική κίνηση στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, με τον Γενικό Δείκτη να ενισχύεται 5,8% στις 764 μονάδες και τον τραπεζικό δείκτη 15% υψηλότερα. 

Με κέρδη άνω του 20% ξεκίνησε ο τίτλος της Eurobank ενώ διψήφια κέρδη καταγράφουν Alpha Bank, Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς. 

Νωρίτερα το Euro2day.gr σημείωνε:

Διεθνής συναγερμός, μέσα στο Σαββατοκύριακο, προκειμένου να προληφθεί το «άνοιγμα» των αγορών τη Δευτέρα.

Η ελληνική υπόθεση στο επίκεντρο και... πρωτοσέλιδο στα ξένα οικονομικά (και όχι μόνο) ΜΜΕ. Στο κόκκινο οι αγορές στην Ασία, απώλειες 0,66% στο Τόκιο και 2,62% στη Σαγκάη. Στο 1,1279-1,1364 η ισοτιμία ευρώ/US$ με τον Aμερικανό πρόεδρο να παρεμβαίνει άμεσα στα της κρίσης.

Σε αυτό το περιβάλλον, όπου οι εξελίξεις έχουν προσλάβει πολυσύνθετη μορφή και ταχύτατο ρυθμό, ξεκινά η εβδομάδα για τις ευρωπαϊκές αγορές και αργότερα το απόγευμα και για τη Wall Street.

Στο Χ.Α., κινούνται στον ρυθμό της κατανόησης, αφομοίωσης και προεξόφλησης όσων διαδραματίζονται τις τελευταίες 2-3 ημέρες κυρίως όμως όσων αναμένονται για τη συνέχεια. Κρίσιμες ημερομηνίες αρκετές μπροστά μας τόσο άμεσα όσο και σε ευθετότερο χρόνο προς τα τέλη Μαΐου.

Ωστόσο ο χρηματιστηριακός χρόνος έχει γίνει εξαιρετικά βραχύς, καθώς η μία εξέλιξη διαδέχεται την άλλη, ή μία ενέργεια την προηγούμενη σε έναν πρωτοφανή καταιγισμό ειδήσεων και ανατροπών που δίνουν μεγάλη μεταβλητότητα στις αξίες.

Από μετοχές, παράγωγα μέχρι ομόλογα και «ασφάλιστρα κινδύνου», στις τράπεζες και στις επιχειρήσεις.

Σημειωτέον πως για τον Γ.Δ. η πρώτη μετεκλογική εβδομάδα μέτρησε νέες απώλειες αυτήν τη φορά 11,26% με τις τράπεζες κατά 28,03% χαμηλότερα, στα όρια χρηματιστηριακής ασφυξίας.

Πολλά τα ανοιχτά μέτωπα, ενόσω ανοίγουν κι άλλα από τις τράπεζες μέχρι τις «μεταρρυθμίσεις - ιδιωτικοποιήσεις», με τον Χρήστο Κίτσιο να αναφέρεται στα επίπεδα ρεκόρ της βοήθειας προς τις τράπεζες, την Ελενα Λάσκαρη να εξηγεί πώς χτίζονται γέφυρες για συμφωνία με την Ευρώπη και τον Φώτη Κόλλια να εστιάζει στη στάση αναμονής των ξένων μεγαλοεπενδυτών.

Μεγαλοεπενδυτές σε... αναμμένα κάρβουνα, γράφει ο φίλτατος Φώτης, ο οποίος θυμίζει τις εκκρεμότητες που έχουν προκύψει αλλά και την κίνηση της αναπληρώτριας υπουργού Νάντιας Βαλαβάνη να ζητήσει την παραίτηση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Μανώλη Κονδύλη και του διευθύνοντος συμβούλου Πασχάλη Μπουχώρη.

Στο σχόλιό μας της 31/1 επιχειρήσαμε να κάνουμε έναν πρώτο λογαριασμό και να ανιχνεύσουμε τις προϋποθέσεις για τη συνέχεια, ωστόσο τα γεγονότα μας έχουν ξεπεράσει.

Οπως εξηγούσε χρηματιστηριακός παράγων σε αυτήν τη φάση παίζονται διεθνώς (προφανώς και στο Χ.Α.) δύο στοιχήματα, με το πρώτο να αφορά την προεξόφληση επίτευξης «μίας κοινά αποδεκτής συμφωνίας», εστιάζει άκρως βραχυπρόθεσμα και βραχυμεσοπρόθεσμα μέχρι τα τέλη Μαΐου, και το δεύτερο στη μη συμφωνία των «εμπλεκόμενων πλευρών».

Στο πρώτο ενδεχόμενο, το οποίο οι αγορές θεωρούν πιθανότερο μέσω «μίας κοινά αποδεκτής συμφωνίας» αποτρέπεται η διόρθωση των αγορών (στα όρια διόρθωσης η Wall Street), ανακάμπτει η ισοτιμία ευρώ/$ και σώζεται η παρτίδα. Το πρόβλημα με αυτό το ενδεχόμενο είναι πως η προεξόφληση σχετίζεται με τον χρόνο και τους όρους μίας τέτοιας συμφωνίας, εάν δηλαδή επιτευχθεί σε άμεσο ή σε δεύτερο χρόνο. Και στα δύο υποενδεχόμενα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για συνεδριάσεις αναταράξεων, έντονων μεταβολών και... ταχύτητας κυκλοφορίας. Από τις τράπεζες, τον ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ μέχρι τις μετοχές-σηματωρούς, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστούν και εξαιρέσεις από τη μεσαία - χαμηλότερη κατηγορία.

Βραχυπρόθεσμα, και πάντα στο αυστηρό όριο του Τ+2+1 η διάσπαση των 245 μονάδων την Παρασκευή έδινε σήμα εξόδου, με αρνητικό πρωταγωνιστή στις τράπεζες. Για τον FT25 σοβαρές στηρίξεις δεν διακρίνονται χαμηλότερα ει μη μόνον στα ιστορικά χαμηλά του δείκτη (171-167 μονάδες), γι αυτό οποιαδήποτε προσπάθεια αντίδρασης θα πρέπει να φέρει τον δείκτη άμεσα πάνω από τις 230 και τις 247 μονάδες.

Στα επιμέρους προβληματίζει η απώλεια των πολύ σημαντικών 8 ευρώ για τη μετοχή του ΟΤΕ, αντιθέτως ενθαρρυντική είναι η καλύτερη εικόνα μετοχών εταιρειών από τον ευρύτερο κλάδο της ενέργειας (ΜΕΤΚΑ, ΕΛ.ΠΕ. ΤΕΝΕΡΓ, ΔΕΗ,) τίτλων όπως Motor Oil, FF Group, TITAN αλλά και Frigoglass, Lamda Development, Πλαστικών Θράκης κ.ά. από τη μεσαία - χαμηλότερη κατηγορία.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v