Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αγοραστικό κρεσέντο σε μετοχές και ομόλογα

Διψήφια κέρδη για τις τράπεζες και άνοδος πάνω από τις 800 μονάδες για το Γενικό Δείκτη. Πτώση 320 μονάδων βάσης στην απόδοση του 3ετούς ομολόγου. Ευρεία άνοδος και για ΟΤΕ, ΔΕΗ. Σε πολύ υψηλά επίπεδα ο τζίρος.

Τα σπάει όλα τα βραχυπρόθεσμα φράγματα το Χ.Α., καθώς οι αγοραστές από τα πρώτα κιόλας λεπτά της συνεδρίασης προχωρούν σε σημαντικές τοποθετήσεις σε τραπεζικές μετοχές αλλά και σε τίτλους εταιριών της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Με συναλλαγές 22 εκατ. ευρώ (στα πρώτα 25΄) από τις οποίες το 60% στις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών, διαμορφώνεται εκρηκτική κατάσταση στον κλάδο, και όχι μόνο. Στα ελληνικά ομόλογα επίσης καταγράφεται ράλι με αποτέλεσμα η αντιστρόφως κινούμενη απόδοση να βυθίζεται.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες, από τους αισιόδοξους των ημερών, εμφανίζονταν θετικά αιφνιδιασμένοι νωρίτερα, καθώς ο Τραπεζικός Δείκτης με συντονισμένες αγορές προσέγγισε αμέσως την πολύ σημαντική αντίσταση των 72 μονάδων. Κάνουν λόγο για συντονισμένες εντολές οι οποίες περνούν στο σύστημα από τις τραπεζικές χρηματιστηριακές, που γίνονται για λογαριασμό «κωδικών από το Citi», υπονοώντας πως στο χθεσινό-σημερινό ξέσπασμα των τραπεζών και της αγοράς ενεργό συμμετοχή έχουν τα λεγόμενα «ισχυρά χέρια».

Η απόλυτη δικαίωση της «τεχνικής μέτρησης» της κίνησης δεικτών, μετοχών (καθώς το μεγαλύτερο μέρος των εντολών δίνεται μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων) έλυσε μετά τις 10.45-10.50 ακόμη περισσότερο επιπλέον βραχυπρόθεσμους παίκτες, βάζοντας κι άλλους στο... παιχνίδι.

Το κλίμα που δημιουργήθηκε στις τράπεζες δεν χρειάστηκε πολύ για να παρασύρει το σύνολο των μετοχών του FT 25, κυρίως όμως μετοχές που είχαν υπερπιεστεί στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Η του... ύψους ή του... βάθους, λέγαμε, πως θα είναι οι ακραίες κινήσεις στο Χ.Α., άκρως ριψοκίνδυνες, με υψηλή μεταβλητότητα κυρίως στις υπερσυμπιεσμένες τράπεζες σε ένα ποντάρισμα προεξόφλησης που θα έχει διάρκεια και συνεχείς εναλλαγές και μεταπτώσεις.

Όπως σημείωνε νωρίτερα στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, η εκρηκτική αντίδραση του τραπεζικού κλάδου που οφείλεται κατά κύριο λόγο στις κινήσεις ξένων οίκων αποδίδεται στην ενίσχυση της εκτίμησης πως η επίτευξη συμφωνίας καθίσταται πιο εφικτή όσο η Αθήνα παρουσιάζει πολύ πιο λογικές προτάσεις για τη «διευθέτηση του χρέους».

Στις αγορές αρέσει ο ρεαλισμός και αυτό βλέπουν και επιχειρούν να προεξοφλήσουν (και) χρηματιστηριακά, κάτι που αποτυπώνεται κυρίως στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου και δευτερευόντως στην αγορά ομολόγων.

Όπως σημείωνε το ίδιο στέλεχος, οι καθησυχαστικές δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων προς τους τραπεζίτες, κυρίως όμως στους πανίσχυρους ξένους ιδιώτες επενδυτές, λειτούργησαν κατευναστικά, με άμεση ανταπόκριση στο... ταμπλό.

Όταν σε μία ρηχή αγορά, και ειδικότερα όταν σε έναν κλάδο που έχει... εξαϋλωθεί (άρα έχουν προεξοφληθεί τα περισσότερα αρνητικά σενάρια) δοθεί μία θετική αφορμή, ένα έναυσμα προς την κατεύθυνση της λύσης, τότε έρχεται νομοτελειακά αυτό που αναφερόταν στο προσυνεδριακό σχόλιο του Euro2day.gr: «Εάν έχει συνέχεια η αντίδραση των τραπεζών, τότε σε ενδεχόμενη κίνηση του FT 25 προς τις 240 μονάδες το πιθανότερο είναι πως μετοχές που υπερσυμπιέστηκαν το προηγούμενο διάστημα θα έχουν την αναμενόμενη... εκτίναξη ελατηρίου».

Το ενθαρρυντικό όμως είναι στην... παράλληλη πορεία των ελληνικών ομολόγων, θυμίζοντας πως οι χθεσινές αποδόσεις παρέμειναν πολύ κοντά στα «υψηλά» τους παρά το ράλι που γινόταν την ίδια ώρα στο χρηματιστήριο και στις μετοχές.

Όπως σημείωνε το Euro2day.gr, η αγορά ομολόγων αντιδρά θετικά στην πρόταση Γ. Βαρουφάκη για το ελληνικό χρέος. Ειδικότερα, ευρεία άνοδο καταγράφουν τα ελληνικά ομόλογα στον απόηχο των νέων προτάσεων του υπουργού Οικονομικών. Η απόδοση του 3ετούς (που κινείται αντίστροφα της τιμής) υποχωρεί κατά 320 μονάδες βάσης στο 16,64%, ενώ του 5ετούς τίτλου υποχωρεί κατά 208 μονάδες βάσης στο 13,46%. Το 10ετές yield υποχωρεί κατά 137 μονάδες βάσης στο 10,03%

Στο Χ.Α. παράλληλες κινήσεις γίνονται σε μετοχές και παράγωγα, καθώς από τα χαμηλά της Παρασκευής έχουν αντικατασταθεί πολλά συμβόλαια πώλησης/short με άλλα αγοράς/long. Στο προσυνεδριακό σχόλιο είχαμε αναφερθεί στα σημεία εκκίνησης, δηλαδή στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά της συνεδρίασης της Παρασκευής που θα πρέπει να λογίζονται ως στηρίξεις στο όριο μίας Τ+2+1 κίνησής μας.

Πέραν των τραπεζών σημαντικές κινήσεις σημειώνονται στην τριάδα των μετοχών ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ αλλά και στην πλειονότητα των μετοχών του FT 25, ενώ ενθαρρυντικές είναι οι ενδείξεις και από τον FT Mid και τη χαμηλότερη κατηγορία.

Έως τα 8,90 ευρώ με εκρηκτικό ξέσπασμα η μετοχή του ΟΤΕ, υπερκαλύπτοντας τον ελάχιστο απαιτούμενο στόχο-αντίσταση των 8 ευρώ, έως 7,50% η μετοχή του ΟΠΑΠ στα 8,60 ευρώ, με αυξημένες συναλλαγές στα 5,50 ευρώ η ΔΕΗ.

Λίγο πριν από τις 11.30, δηλαδή σχεδόν με την ολοκλήρωση μίας ώρας συνεδρίασης, ο Γ.Δ. είχε φτάσει έως 7,10% προς τις 810 μονάδες, ο FT 25 με 8,25% στην περιοχή των 245 μονάδων (καλύπτοντας τον στόχο που είχε τεθεί), με τον Τραπεζικό Δείκτη κατά 13% στις 72+... μονάδες (καλύπτοντας επίσης τον στόχο που είχε τεθεί).

Με την αξία των συναλλαγών να έχει φτάσει συνολικά τα 58 εκατ. ευρώ καθώς οι εντολές από ξένους και «ξένους» κωδικούς εισέρρεαν ταχύτατα στο σύστημα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v