Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεδρίαση με ισχυρά κέρδη και… γυρίσματα

Επιβεβαίωσε ότι βρισκόμαστε σε περίοδο υψηλής μεταβλητότητας η σημερινή συνεδρίαση. Το τραπεζικό μπουμ και η μετάθεση του ενδιαφέροντος σε blue chip. Τα σενάρια για «διερευνητικές» κινήσεις υψηλότερα και η επιφυλακτικότητα των «απαισιόδοξων».

Με συνεδρίαση που εξέθεσε τους πρωινούς αγοραστές, στον Τραπεζικό κλάδο, παρά τα τελικά αξιοπρόσεκτα κέρδη του Γενικού Δείκτη, ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά και μετά τις εκατέρωθεν δηλώσεις της Παρασκευής που έστειλαν τις αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων προς νέα, βραχυπρόθεσμα, υψηλά, η Ελληνική Κυβέρνηση αποφάσισε να αναδιπλωθεί. Έτσι μετά το "σκληρό πόκερ", το Σαββάτο ήλθαν οι δηλώσεις Τσίπρα στο Bloomberg (σύμφωνα με τις οποίες το Κυβερνητικό πρόγραμμα σε καμιά περίπτωση δεν περιλαμβάνει τη μη εκπλήρωση των δανειακών υποχρεώσεων της Χώρας απέναντι στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ). 

Ακολούθησε η εσπευσμένη κατά μία μέρα νωρίτερα, συνάντηση του κ. Βαρουφάκη με τον Γάλλο ομόλογό του η οποία έβγαλε αποτελέσματα που καθυσύχασαν τους επενδυτές.

Οι δηλώσεις συμπαράστασης Σασπέν (που ωστόσο μένει να μετουσιωθούν σε πράξη), σε συνδυασμό με τις δηλώσεις Obama και το καλό κλίμα μέσα στο οποίο διεξήχθη η συνάντηση Δραγασάκη - Prem Watsa και η οποία σηματοδότησε τις αλλαγές στο διοικητικό σχήμα της Eurobank, άφησε "χαραμάδα αισιοδοξίας" για το ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης στο Χ.Α.

Η πίεση των τιμών που είχε προηγηθεί, κυρίως στις Τραπεζικές μετοχές, σε συνδυασμό με το εσπευσμένο "short covering" στο οποίο προχώρησαν οι περισσότεροι από όσους άνοιξαν "short" θέσεις, την Παρασκευή, ήταν η αιτία ενός περίπου εκρηκτικού ξεκινήματος.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι 14 μετοχές του FTSE25 και πιο συγκεκριμένα οι Alpha Bank, Eurobank, MIG, Motor Oil, Jumbo, Εθνική, Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, ξεκίνησαν την συνεδρίαση με "ΑΜΕΜ" (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας), ενώ πολύ σύντομα τόσο ο Γενικός Δείκτης, όσο και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών "έβλεπαν" το υψηλό ημέρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι τις 765,5 μονάδες (+6,04%) και ο Τραπεζικός μέχρι τις 69,22 μονάδες (+15,5%).

Ακόμα εντυπωσιακότερα ήταν τα αρχικά κέρδη σε επιμέρους Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Ο τίτλος της Alpha Bank αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,3700 ευρώ (+14,2%), της Εθνικής μέχρι τα 1,06 ευρώ (+14,59%), της Eurobank μέχρι τα 0,1390 ευρώ (+26,36%) και της Πειραιώς μέχρι τα 0,5900 ευρώ (+13,9%).

Από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE25, τα μεγαλύτερα πρωινά κέρδη σημείωσαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (μέχρι τα 1,94 ευρώ, +10,86%), ΔΕΗ (μέχρι τα 5,24 ευρώ, +9,17%), Ελλάκτωρ (μέχρι τα 1,86 ευρώ, +9,41%), ΕΧΑΕ (μέχρι τα 5,20 ευρώ, +9,47%), Μυτιληναίος (μέχρι τα 5,51 ευρώ, +9,54%), Jumbo (μέχρι τα 9,15 ευρώ, +8,54%) και Αεροπορία Αιγαίου (μέχρι τα 7,42 ευρώ, +8,16%).

Δυστυχώς, για τους πρωινούς αγοραστές των Τραπεζικών μετοχών η συνέχεια δεν είχε τον ίδιο "ενθουσιασμό", κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει σημαντικά χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας και μία ακόμα συνεδρίαση να αποδειχθεί "bull trap" για όσους δεν κινούνται με "γρήγορα αντανακλαστικά".

Σαφώς καλύτερη η εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, καθώς αρκετοί τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση στα υψηλά ημέρας, ή αρκετά κοντά σε αυτά.

Να σημειωθεί ότι από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, οι πρώτοι που "κοκκίνισαν" ήταν οι Τιτάν, ΕΕΕ και Grivalia.

Έμπειρος παράγων της Αγοράς, ερωτηθείς από τον γράφοντα την στήλη ως προς το τι προβλέπει, μετά το εκρηκτικό ξεκίνημα περιορίστηκε στο να αναφέρει ότι "χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς ακόμα 'δεν έχει ακόμα μιλήσει ο μεγάλος παίκτης του τραπεζιού".

Μία πρώτη γεύση του τι θα επακολουθήσει πήρε η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά από τις δηλώσεις Σόιμπλε που ακολούθησαν. "Το Βερολίνο δεν θα δεχθεί μονομερείς ενέργειες στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας διαμήνυσε ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας σε συνέντευξή του στο Reuters. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις Σόιμπλε, όχι μόνο έβαλαν "stop" στην μικρή αποκλιμάκωση των πιέσεων που είχε ξεκινήσει στην Αγορά ομολόγων, αλλά έστειλαν τις αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων προς νέα υψηλά: 10ετες (10,96%), 5ετες (15,15%) και 3ετες (19,11%).

Για μία ακόμα συνεδρίαση, ακολούθησαν την κίνηση της υποκείμενης οι εμπλεκόμενοι στην Αγορά Παραγώγων, μειώνοντας την υπάρχουσα υποτίμηση στο συμβόλαιο του δείκτη.

Συμπερασματικά, όποιος παρακολουθεί την τρέχουσα ειδησεογραφία επί καθημερινής βάσεως, μάλλον θα συνεχίσει να δυσκολεύεται να "μαντέψει" την κίνηση της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς, όχι για την επόμενη μέρα, αλλά για την επόμενη ώρα και αυτό γιατί συνεχίζεται το "παιχνίδι εντυπώσεων" με εκατέρωθεν δηλώσεις οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις, οι επόμενες αναιρούν τις αμέσως προηγούμενες.

Εννοείται ότι με αυτά τα δεδομένα, τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια, δεν έχουν κανένα λόγο παρουσίας στο Χ.Α., μέχρι να αποκατασταθεί η "ορατότητα".

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση η παρούσα φάση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου θυμίζει "ταχεία ταλάντευση εκκρεμούς", η οποία θα συνεχιστεί όσο δείχνει μακρά η περίοδος διαπραγματεύσεων, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον Τραπεζικό κλάδο και την εγχώρια Οικονομία. Σε αυτό το διάστημα η νευρικότητα θα παραμένει και θα τροφοδοτείται καθημερινά από τη ροή των ειδήσεων που θα αφορούν στο εσωτερικό και το Ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό.

Από την άλλη και σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές σε πολύ μεγάλο δίλημμα βρίσκεται και ο Mario Draghi, καθώς αυτός ελέγχει την τελευταία πηγή χρηματοδότησης για τα εγχώριο Τραπεζικά Ιδρύματα, ιδιαίτερα αν συνεχιστεί η φυγή καταθέσεων και η ταυτόχρονη μείωση που παρουσιάζεται στα "collateral".

Με βάση το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "στο διάστημα μεταξύ 1η με 23 Ιανουαρίου οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες εξέδωσαν νέα ομόλογα με εγγύηση Δημοσίου ονομαστικής αξίας 12,38 δισ. ευρώ. Το ποσό εκτινάσσεται στα 23 δισ. ευρώ αν συνυπολογισθούν και οι εκδόσεις Δεκεμβρίου. 

Επίσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, αν η Ελληνική Κυβέρνηση επιμείνει στην δέσμευσή της να μην παρατείνει το πρόγραμμα διάσωσης μετά την λήξη του, το Φεβρουάριο και η Ε.Ε. δεν προσφέρει εναλλακτική λύση, οι Τράπεζες θα αναγκαστούν να αντικαταστήσουν περίπου 30 δισ. ευρώ χρηματοδότησης από την ΕΚΤ, με τον ELA.

Επιστρέφοντας στην σημερινή συνεδρίαση και προκειμένου να σιγουρευτεί ένα κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα από το τεχνικά ζητούμενο, που ήταν η υπέρβαση (με κλείσιμο) των 750 μονάδων, υπήρξε "μερική επιστράτευση" και από τις τελικές δημοπρασίες.

Έτσι και παρά το γεγονός ότι τόσο η βραχυπρόθεσμη, όσο και η μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα του Χ.Α. επιμένουν να δείχνουν αδιαμφισβήτητα πτωτικές, το κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα των 750 μονάδων, αφήνει περιθώρια για τους συγκρατημένα αισιόδοξους να εκτιμούν σαν πιθανή μία "διερευνητική κίνηση" του Δείκτη προς τις 780 - 800 μονάδες, όμως από εκεί και ψηλότερα θα χρειαστεί η είδηση - καταλύτης, η οποία προς το παρόν δεν φαίνεται.

Αν παρ΄ ελπίδα επιτευχθεί κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 840 μονάδων, αυτό θα αναγκάσει σημαντικό αριθμό από τους "short να προχωρήσουν σε εσπευσμένο κλείσιμο θέσεων και κινήσεις "stop loss".

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Οι πολιτικές εξελίξεις και η άμεση κόντρα στα άκρα, ήταν λογικό να φέρει την μεγάλη ανασφάλεια και το αποτέλεσμα που είδαμε στο ταμπλό" αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Ο Τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που πλήττεται πρώτος, σε περίπτωση που δεν βρεθεί μία λύση, ενώ οι κερδοσκόποι βρήκαν και πρόσφορο έδαφος να επιταχύνουν την πτώση, μιας και δεν υπάρχει αντίπαλο δέος από τους αγοραστές που περιμένουν τις εξελίξεις.

Τα γεγονότα κάνουν ακόμα πιο στενό τον χρόνο μας, με αποτέλεσμα οι εξελίξεις σε κάθε περίπτωση να έρχονται πολύ πιο γρήγορα από ότι θα μπορούσαν. Εδώ που έφτασε η κατάσταση πρέπει να υπάρξει μία πολύ γρήγορη λύση, μιας και ο χρόνος κυλάει εναντίον μας.

Ο Τραπεζικός κλάδος ακόμα και αν πάρει μία παράταση, όπως είναι λογικό στις 4 Φλεβάρη από τον ELA, δεν έχει ιδιαίτερα περιθώρια ελιγμών. Μπορεί να βρούμε λύση για τα έντοκα που λήγουν στις 6 του μήνα, παρόλα αυτά αν δεν βρεθεί έστω και πρόσκαιρη πολιτική λύση η ασφυξία θα μεγαλώσει σε μέγιστο βαθμό το επόμενο διάστημα.

Ουσιαστικά πρέπει να επανακτήσουμε άμεσα σε κάποιο βαθμό της εμπιστοσύνη τόσο των καταθετών όσο και των ξένων επενδυτών, που μας δανείζουν μέσω εντόκων. Για να συμβεί αυτό και αν δεν βρεθεί μία συμφωνία, θα πρέπει η Κυβέρνηση να πάρει κάποια παράταση στο υφιστάμενο πρόγραμμα, κάτι που δεν θέλει σε καμία περίπτωση, μιας και εξωθεί την ΕΕ σε μία άμεση διαφορετική πολιτική λύση με το IMF εκτός.

Πιο πιθανό είναι μία περαιτέρω στήριξη με τα υπάρχοντα δεδομένα και Ευρωπαϊκούς κανόνες, όσο η Κυβέρνηση "δεν ρίχνει νερό στο κρασί της", κάτι που δεν μας συμφέρει σε καμία περίπτωση μιας και η κατάσταση και στα έσοδα μπορεί να επιδεινωθεί μέρα με την μέρα, με αποτέλεσμα να υπάρχει περίπτωση να κάνουμε σπασμωδικές εσωτερικές κινήσεις που μπορεί να δώσουν πρόσκαιρες λύσεις με πολύ περισσότερα μεσοπρόθεσμα προβλήματα.

Όλες οι εξαγγελίες των Υπουργών, που ακόμα δεν έκατσαν να δουν τα δεδομένα, δεν μπορούν να επιτευχθούν τουλάχιστον άμεσα, μιας και δεν έχουμε την δυνατότητα, ενώ οι προγραμματικές δηλώσεις θα μας δείξουν την πραγματικότητα τις επόμενες μέρες.

Τα μέτωπα που έχουμε ανοίξει τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό είναι πολλά και αυτό δεν είναι ότι καλύτερο τουλάχιστον στην παρούσα φάση, μιας και δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια.

Από την άλλη και έτσι όπως είναι τα δεδομένα, ο προϋπολογισμός τους 2015, όσο και αν αλλάξει, δεν έχει ιδιαίτερες πιθανότητες να βγει πλεονασματικός, μιας και τα έσοδα έχουν ήδη καταρρεύσει σε μεγάλο βαθμό. Οπότε η ανάγκες δανεισμού είναι δεδομένο ότι μεγαλώνουν, κάτι που παράλληλα με τις ήδη υφιστάμενες εξαγγελίες δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να βγει.

Μπορεί να μην αρέσουν σε κάποιους τα νούμερα, αλλά δυστυχώς μόνο με αυτά μπορούμε να πορευτούμε και αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Για να καταλάβουμε τι ζημιά έχει δημιουργηθεί, οι απώλειες του Κράτους από τις Τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους, που έχει προστεθεί στο χρέος μας, είναι άνω των 20 δισ λογιστικά τουλάχιστον, ενώ το πιο πιθανό είναι το επόμενο διάστημα να χρειαστούν περαιτέρω ενίσχυση με το Κράτος να αδυνατεί να στηρίξει χωρίς την βοήθεια του "μαξιλαριού" των 11 δισ. Οι λογιστικές απώλειες μόνο από αυτό, για να πάρουμε μία ιδέα, είναι 7-8 χρόνια ΕΝΦΙΑ …

Ένα είναι το σίγουρο ότι ακόμα και αν Κυβέρνηση καταφέρει να έρθει σε μία συμφωνία, διώχνοντας το IMF και παίρνοντας ένα νέο πακέτο στήριξης από την ΕΕ, η κατάσταση δεν είναι απλή για την συνέχεια μιας και η Κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί με τέτοιο τρόπο που να καταφέρει να ισορροπήσει τα έσοδα φέρνοντας και πάλι ισορροπία και εμπιστοσύνη χωρίς να διώξει επενδύσεις, ή παράλληλα να αυξήσει και τα έξοδα όπως και έχει υποσχεθεί. Δυστυχώς και τα δύο μαζί είναι αδύνατον να γίνουν.

Εν κατακλείδι, η Αγορά συνεχίζει να είναι τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και βραχυπρόθεσμα σε πτωτικό επιθετικό momentum, ενώ οι πολιτικές εξελίξεις συνεχίζουν να είναι ρυθμιστής της. Παραμένουμε με αυξημένα μετρητά μέχρι να δούμε αλλαγές, ενώ όσο και αν προκαλούν οι τιμές της Αγοράς, όσοι δεν έχουν πολύ συγκεκριμένους κανόνες αλλά δεν παρακολουθούν την Αγορά από κοντά, καλύτερα είναι να μην συμμετέχουν.

Από την άλλη τα γεγονότα, θετικά ή αρνητικά, θα φέρνουν σημαντικό volatility στην Αγορά, με συχνές παγίδες που θέλουν προσοχή ενώ η ανεύρεση χαμηλών είναι ουτοπία.

"Αυτοί που από την άλλη ψάχνουν fundamental - αγοραστικές ευκαιρίες, θα πρέπει να κρατάνε παράλληλα μετρητά, μιας και η κατάσταση δεν ξέρουμε πόσο μπορεί να κρατήσει" τονίζει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Το "κόκκινο" επικράτησε στην πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώθηκαν για την Shanghai (-2,56%). Με θετικό πρόσημο διασώθηκε ο ASX 200 (+0,66%).

Μικτά πρόσημα και κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος στην Ευρώπη, χαμηλότερα ξεκίνησε η συνεδρίαση στο NYSE, προσπαθούν να αντιδράσουν ανοδικά πετρέλαιο και ευρώ, ενώ η αδυναμία διατήρησης υψηλότερα των $1300, φέρνει ρευστοποιήσεις στον χρυσό.

Ξεκινώντας από την Ασία και την Κίνα, ο δείκτης HSBC για τον Κινεζικό κλάδο μεταποίησης τον Ιανουάριο, ανήλθε στις 49,7 μονάδες από 49,6 που διαμορφώθηκε το Δεκέμβριο. Τόσο οι νέες παραγγελίες όσο και οι εξαγωγές αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω.

Στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη, ο δείκτης ΡΜΙ της Markit διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στο 51 – σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση. Είναι το υψηλότερο επίπεδο έξι μηνών και σηματοδοτεί μικρή βελτίωση του κλίματος από το 50,6 του Δεκεμβρίου.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, αύξηση 0,4% τον Δεκέμβριο στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 982,1 δισ. δολ. εμφάνισαν οι δαπάνες για κατασκευαστικά έργα στις ΗΠΑ, με ώθηση από τις Δημόσιες δαπάνες, όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε το Αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του "MarketWatch" ανέμεναν αύξηση 0,7% τον Δεκέμβριο.

Επιβράδυνση εμφάνισε η δραστηριότητα του μεταποιητικού τομέα στις ΗΠΑ τον Ιανουάριου σύμφωνα με το σχετικό δείκτη του Institute for Supply Management ο οποίος διαμορφώθηκε στις 53,5 μονάδες από τις 55,1 μονάδες τον Δεκέμβριο, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοσή του σε διάστημα ενός έτους. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του "MarketWatch", εκτιμούσαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 54,5 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Νέα, χαμηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της ΔΕΗ, στα 4,8 από 7,9 ευρώ δίνει η Goldman Sachs σε έκθεσή της στην οποία υποβαθμίζει τη σύσταση σε "neutral" από "buy" και απομακρύνει τον τίτλο από την πανευρωπαϊκή λίστα αγορών της.

Από την άλλη, η Citi διαχωρίζει το ρίσκο με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωπες οι Ελληνικές μετοχές, σε 4 κατηγορίες
Grexit, Οικονομική επιβράδυνση, Ρευστότητα, Κυβερνητική πολιτική.

Σύμφωνα με αυτή την ανάλυση, Μυτιληναίος και Μέτκα παρουσιάζουν το χαμηλότερο ρίσκο, μαζί με τις μετοχές των Τιτάνα, Motor Oil, Folli Follie Group και Coca Cola.

H νέα διοίκηση της Eurobank δεν αναμένεται να σηματοδοτήσει και αλλαγή στρατηγικής από την Τράπεζα, αλλά ίσως ταιριάζει καλύτερα στην τρέχουσα συγκυρία, τονίζει η Citi σε έκθεσή της. 

Η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην νέα Ελληνική Κυβέρνηση και τους διεθνείς δανειστές παραμένει το βασικό σενάριο για την Goldman Sachs, η οποία τονίζει, ωστόσο, πως ο κίνδυνος "Grexit" έχει αυξηθεί. Σε περίπτωση που το "ατύχημα" συμβεί, η Goldman Sachs προβλέπει ότι θα ακολουθήσει έντονη μεταβλητότητα και αναταραχή στις Αγορές. Η ένταση και η διάρκεια της μεταβλητότητας θα εξαρτηθεί από την διαδικασία με την οποία θα προκύψει το "Grexit" και στον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουν τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης, υπογραμμίζει ο οίκος. 

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 765,5 μονάδες (+6,04%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 751,64 (+4,12%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 755,42 μονάδες με κέρδη 4,64%.

Ο τζίρος, ο χαμηλότερος των τελευταίων επτά συνεδριάσεων έφθασε τα 116,3 εκατ. από τα οποία τα 10,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΕΕΕ, ΟΤΕ, ΦΦΓΚΡΠ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ). Επτά τίτλοι (ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ) "απασχόλησαν" το 83% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Διακινήθηκαν συνολικά 226370935 τίτλοι από τους οποίους οι 213968782 αφορούσαν συναλλαγές στο ταμπλώ του FTSE25.

Από τις μετοχές του FTSE25, η συντριπτική πλειονότητα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, πλην των ΕΕΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, Τιτάνα και Grivalia που "είδαν" και τα δύο πρόσημα.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Eurobank και στο υψηλό ημέρας οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΛΠ, Τιτάν και Folli Follie Group.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 97 ανοδικές μετοχές έναντι 35 πτωτικών, ενώ 27 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 9%.

Χαμηλότερα του 25αρη, Αττικής, Χαλκόρ, Υγεία, Ιντρακόμ, Άβαξ και ΕΥΑΘ, ήταν μερικές από τις μετοχές που συνδύασαν υψηλά ημερήσια κέρδη με σχετικά αξιόλογες συναλλαγές.

Επίσης, από σήμερα εισήλθαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 567.188 νέες μετοχές της Τρ. Κύπρου που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με Δημόσια Προσφορά, την 3η και τελευταία φάση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης της Τράπεζας. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Τράπεζας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 8.922.944.533.

Επίσης από σήμερα και μετά την ισόποση αύξηση και μείωση του Μ.Κ., οι μετοχές της εταιρείας Μύλοι Λούλη είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο με τελική ονομαστική αξία μετοχής € 0,94 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού € 0,09 ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρίας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη Τιμή Εκκίνησης: € 1,78.

Μένοντας στην μετοχή της Λούλη (+9,55%, με ελάχιστες συναλλαγές), ίσως αξίζει "δεύτερης ανάγνωσης" η ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η εταιρεία προτίθεται να διενεργήσει αγορές με τις οποίες, ενόψει της εξαιρετικά χαμηλής εμπορευσιμότητας της μετοχής (μικρότερη του 10%), ενδεχομένως θα υπερβεί, το όριο του 25% επί του μέσου ημερήσιου όγκου, όπως αυτό προσδιορίζεται σύμφωνα με την παράγραφο 2 του ως άνω άρθρου κατά τη χρονική περίοδο από 03.02.2015 έως 01.05.2015 με την προϋπόθεση ότι η εμπορευσιμότητα της μετοχής παραμένει σε επίπεδα κάτω του 10%. Η ενδεχόμενη υπέρβαση δεν θα ανέρχεται σε καμία περίπτωση άνω του 50% του ημερήσιου όγκου, όπως αυτός προσδιορίζεται σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 5 του Κανονισμού υπ' αριθμ. 2273/2003 της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

---ΧΠΑ

Με έντονα ανοδική συνεδρίαση ξεκίνησε η χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ αξιοπρόσεκτη άνοδο παρουσίασαν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη.

Αντίθετα, καθίζηση παρουσίασε ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (48.788 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 14.608, 14.359 για τον Φεβρουάριο και 249 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 220,5) κινήθηκε μεταξύ 217 και 232 μονάδων, μειώνοντας την υπάρχουσα υποτίμηση στο 2,29%.

Σχετικά μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.500 Μυτιληναίος, 32.509 ΟΠΑΠ, 500.006 Πειραιώς, 13.014 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.142), ΔΕΗ (1.609), Alpha Bank (14.272), Εθνική (12.427), Πειραιώς (8.252), Eurobank (7.954), ΟΠΑΠ (1.008), Μυτιληναίο (222), MIG (362), Ελλάκτωρα (259), ΕΧΑΕ (109), ΓΕΚ (421), Jumbo (110), Motor Oil (253).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, μέτρια ήταν η κινητικότητα στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης όπου σημειώθηκαν 657 τεμάχια (637 δικαιώματα αγοράς και 20 δικαιώματα πώλησης), ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα περιορίστηκε στο 65%.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (45.107.686 τεμ.), Eurobank (9.772.468 τεμ.), Πειραιώς (26.092.609 τεμ.), Εθνική (1.318.800 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v