Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ράλι σε τράπεζες και ομόλογα

Με ευρεία άνοδο το ξεκίνημα της συνεδρίασης ενώ βουτιά καταγράφεται στις αποδόσεις των ομολόγων. Κρίσιμη η ζώνη των 225-230 μονάδων για τον FTSE 25 για το βραχυπρόθεσμο υψηλού ρίσκου παιχνίδι. Οι πρώτες αντιστάσεις για το Γενικό Δείκτη.

Διψήφια κέρδη για τις τράπεζες, άνοδος 4,4% για το Γενικό Δείκτη και πτώση 320 μονάδων για το τριετές ελληνικό ομόλογο, στον απόηχο των προτάσεων Βαρουφάκη για το χρέος. Ευρεία άνοδο έως και 9% για ΟΤΕ.

 

Νωρίτερα το Euro2day.gr μετέδωσε:

Συνεδρίαση με ισχυρά κέρδη και... γυρίσματα η χθεσινή, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με το Χ.Α. να κινείται προεξοφλητικά προς την περιοχή των 750-760 μονάδων.

Ο κύριος στόχος, που ήταν η αποφυγή της περαιτέρω απαξίωσης και υποχώρησης σε τιμές χαμηλότερες και των 700 μονάδων, αποφεύχθηκε μετά από συντονισμένες προσπάθειες (κυρίως) ξένων, αλλά με σημαντική τη στήριξη και Ελλήνων επενδυτών.

Διαδρομή επίπονη, με ακραίες μεταβολές, κέρδη και... γυρίσματα, τουλάχιστον όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση και τουλάχιστον μέχρι την τελική συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ, που θα σηματοδοτήσει την επόμενη ημέρα.

Μέχρι τότε (και) το Χ.Α. θα είναι και του... ύψους και του... βάθους, συνεκτιμώντας πως έχει ήδη υποχωρήσει σε πολυετή χαμηλά (προεξοφλώντας εδώ και καιρό τα περισσότερα -όχι όλα, όμως- αρνητικά ενδεχόμενα) με... εξαΰλωση του τραπεζικού κλάδου και δραματική απαξίωση ακόμη και υγιών επιχειρήσεων.

Στην αγορά κοινή είναι η εκτίμηση πως τα "ισχυρά χέρια", γνωρίζοντας εκ των προτέρων (ή έχοντας βάσιμες ενδείξεις) για την τελική λύση, θα κινηθούν ανάλογα (ενισχύοντας ή μειώνοντας τις θέσεις τους), θα μας δείξουν την κατεύθυνση αρκετές συνεδριάσεις πιο πριν. Αυτό θα επιχειρήσουμε να το ανιχνεύσουμε τις επόμενες εβδομάδες, να το εντοπίσουμε προκειμένου να λάβουμε (ανάλογα) τα μέτρα μας.

Προσώρας παραμένουμε επικεντρωμένοι στο όριο των Τ+2+1 συνεδριάσεων, μετρώντας από τα χαμηλά της Παρασκευής και συγκεκριμένα από τις 714,49 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, τις 213,60 για τον FT 25 και για τον Τραπεζικό Δείκτη από τις 59,21 μονάδες.

Αυτήν την πολύ βραχυπρόθεσμη κίνηση παρακολουθούμε από τα χαμηλά της 30ής/1, υπολογίζοντας τα χθεσινά υψηλά και τις πρώτες βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις. Οι 770 μονάδες για τον Γ.Δ., οι 227 για τον FT 25 και οι 67 μονάδες είναι οι πρώτες περιοχές που θα πρέπει να διασπασθούν σύντομα και με τζίρο ώστε να υπάρξει συνέχεια.

Στην αγορά είναι κοινή πεποίθηση ότι τόσο σύντομα (μέχρι και την Πέμπτη) όσο και βραχυπρόθεσμα (μέχρι το Εurogroup) η αγορά θα κινηθεί προεξοφλώντας τις... καταιγιστικές εξελίξεις.

Κρίσιμο το "καυτό 48ωρο στο τρίγωνο Ρώμη - Παρίσι - Βρυξέλλες" όπου αναφέρεται ο Φίλιππος Πανταζής, το πλάνο χρηματοδότησης των τραπεζών ως το Eurogroup όπως αναλύει η Αναστασία Παπαϊωάννου, με την ουσία να περικλείεται σε όσα αποκαλύπτει ο Tony Barber. Αυτό είναι, κατά τον Γ. Βαρουφάκη, το σχέδιο για το χρέος σύμφωνα με τον Tony Barber, αλλά η πρόταση αφορά τη λύση δημιουργίας "γέφυρας" έως την 1η Ιουνίου.

Θα... καλοκαιριάσουμε, για αυτό θα χρειαστεί αυξημένη προσοχή, συνεχή παρακολούθηση (στο intraday) και λίγη τύχη.

Για τον τραπεζικό κλάδο-κλειδί, στο "πάγωμα" πωλήσεων θυγατρικών, όπως αναφέρει ο Χρήστος Κίτσιος σε κάποιο βαθμό θα αποτυπωθεί (και) βραχυπρόθεσμα, η ευόδωση (ή όχι) του ELA επίσης, όπως και οι εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής διοίκησης στη Eurobank.

Εάν έχει συνέχεια η αντίδραση των τραπεζών, τότε σε ενδεχόμενη κίνηση του FT 25 προς τις 240 μονάδες το πιθανότερο είναι πως μετοχές που υπερσυμπιέστηκαν το προηγούμενο διάστημα θα έχουν την αναμενόμενη... εκτίναξη ελατηρίου.

Σε αντίθετη περίπτωση οχυρωνόμαστε και πάλι προς τις στηρίξεις πέριξ των 715 μονάδων για τον Γ.Δ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v