Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκρηκτική άνοδος στο ΧΑ με οδηγό τις τράπεζες

Ισχυρά κέρδη πάνω από 10% με υψηλό τζίρο για τον ΓΔ. Αιχμή οι τραπεζικοί τίτλοι με τον κλαδικό δείκτη να εμφανίζει άνοδο 17,5%. Στο πράσινο το σύνολο των μετοχών του FT25, με διψήφια άνοδο και για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΓΕΚΤέρνα, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Jumbo. Ράλι και στα ομόλογα.

Διψήφια κέρδη για τράπεζες και μετοχές-σηματωρούς, επιλογές των πανίσχυρων «ξένων χεριών» καταγράφονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Σε επίπεδα υψηλότερα και πάλι των 800 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, με αθρόες τοποθετήσεις (κυρίως βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα), ενεργότατη τη συμμετοχή των ξένων στον ρυθμό της προεξόφλησης των πρώτων φάσεων μίας διαδικασίας που θα χρειαστεί χρόνο και επιμονή μέχρις ότου καταλήξει σε συμφωνία.

Με τον τζίρο να πλησιάζει τα 120 εκατ. ευρώ (στις 14.00-14.10) είναι προφανής η ροή ρευστότητας, η ενεργοποίηση και νέων κωδικών αλλά και ο ορίζοντας αυτής της συγκεκριμένης κίνησης. Που, θα θυμίσω, ξεκίνησε (άρα τη... μετράμε) από τα χαμηλά της Παρασκευής (δες προσυνεδριακό σχόλιο), στηρίχθηκε στις εξελίξεις του Σ/Κ, έδωσε εχθές μία πρώτη αντίδραση εν όψει της αυριανής κρίσιμης συνάντησης Τσίπρα- Ζ.Κ. Γιούνκερ, αλλά χρειάστηκε ως αφορμή την πρόταση-σχέδιο Βαρουφάκη για το χρέος.

Με επίκεντρο τις τράπεζες η αντίδραση, καθώς ο κλαδικός δείκτης ενισχύεται έως 18,24% προς την περιοχή των 75/76 μονάδων επιβεβαιώνοντας όχι μόνο τον κομβικό ρόλο του κλάδου αλλά και το... μοχλό της όποιας βίαιης κίνησης (που σε αυτή τη φάση είναι ανοδική).

Είναι δε τέτοια η ένταση της... εκτόνωσης του υπερπιεσμένου (μέχρι τα χαμηλά 29ετίας) κλαδικού δείκτη, που μέσα σε μόλις δύο συνεδριάσεις καλύφθηκαν οι επίσης ακραίες απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας και κυρίως του πονηρού 2ήμερου αμέσως μετά τις εκλογές. Μία εβδομάδα μετά την... αποφράδα Τρίτη (27/1) οπότε η κατάσταση έτεινε να προσλάβει ανεξέλεγκτη μορφή, ο δείκτης έχει επανέλθει, μετρώντας μάλιστα κέρδη 2,77% (σε διάστημα εβδομάδας).

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής σημείωνε πως η αγορά προεξοφλεί την αλληλουχία εξελίξεων και ενεργειών που τις τελευταίες ημέρες είχαν ταχύτατο ρυθμό. Από τη... ρήξη της Παρασκευής (και την απόλυτη βεβαιότητα των short πως θα πετύχουν συμβόλαια μέχρι τις 200 μονάδες για τον FT25) στις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις των ισχυρών του παγκόσμιου συστήματος και σήμερα στη χρηματιστηριακή ευφορία (όπου οι long υπερισχύουν εμφανώς). Ωστόσο οφείλω να σταθώ (για ακόμη μία φορά ) στην καταλυτική παρέμβαση Δραγασάκη (αλλά και 2-3 Ελλήνων επιχειρηματιών) το δύσκολο απόγευμα της Πέμπτης, όταν οι περισσότεροι μιλούσαν για την επερχόμενη... καταστροφή. Μεγάλο παιχνίδι, διεθνές, με επίκεντρο (και απορρυθμιστή) την Ελλάδα.

Γίνομαι κουραστικός γιατί δεν θα πρέπει να ξεγελά κανέναν ούτε το 2ήμερο κρεσέντο ούτε το 2ήμερο άδειασμα(26-27 Ιανουαρίου), καθώς η συμφωνία ΔΕΝ είναι κοντά, και με πιθανές ανάλογες αναταράξεις θα συνεχίσουμε για κάποιες εβδομάδες.

«Δεν θα ανατρέψουμε τα πάντα για ένα εκλογικό αποτέλεσμα» προειδοποιεί ο Ζ.Κ. Γιούνκερ μία μέρα πριν από την κρίσιμη συνάντηση, δύσκολες διαπραγματεύσεις βλέπει και η Nomura.

Ομως η αγορά ξέρει πως οποιαδήποτε συμφωνία (ή μη) περνά από το Βερολίνο, συνεπώς ο ορισμός της τελικής συνάντησης Τσίπρα- Μέρκελ/Σόιμπλε θα είναι αυτό που θα δείξει (πιθανότατα) την ολοκλήρωση ενός κύκλου που σηματοδοτήθηκε (και) από το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου.

Στα του... ταμπλό παραμένουμε πάντα προσηλωμένοι στο όριο του Τ+2+1 (δεν θα κουραστώ να θυμίζω πως ξεκινάμε τη μέτρηση από τα χαμηλά της Παρασκευής) και όσο οι δείκτες και μετοχές-σηματωροί δοκιμάζουν τις πρώτες βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις κάνουμε και λίγο... ταμείο.

Κλειδί ο FT25 και βεβαίως ο Τραπεζικός Δείκτης, με τον πρώτο να έχει αντιδράσει νωρίτερα μέχρι τις 249,83 μονάδες.

Για τον FΤ25 η ομάδα ανάλυσης The Trader's Diary εκτιμά πως η υπέρβαση των 227 μονάδων συνιστά σημαντική εξέλιξη, αρκεί στην πρώτη διόρθωση να μείνει απαραβίαστη. Αναλογικά για τον Τραπεζικό προέχει η επιβεβαίωση των 55 μονάδων (στην πρώτη διόρθωση).

Να συνεκτιμηθεί πως στις 14.10 το περίπου 68% των συναλλαγών δηλαδή σχεδόν 78 εκατ. ευρώ είχε αλλάξει χέρια στις τράπεζες. Υψηλότερος ο τζίρος σε Εθνική, Alpha Bank αλλά εξίσου υψηλός και στη μετοχή της Eurobank.

Από την 3άδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ στον Οργανισμό έχουν γίνει συναλλαγές 14,4 εκατ. ευρώ (στο εύρος 8,08-8,90 ευρώ), στον ΟΠΑΠ σχεδόν 8 εκατ. ευρώ (8,13-8,97) και στη ΔΕΗ άλλα 3,9 εκατ. ευρώ (5,20-5,59 ευρώ).

Με την Αθήνα να δίνει το ρυθμό, νωρίτερα σημειώθηκε νέο ιστορικό υψηλό» τις 10.984 μονάδες για τον DAX, ενώ... ανακούφιση αποτυπώνεται στις αγορές ομολόγων ολόκληρου του ευρωνότου.

Σημειωτέον πως για τον DAX το υψηλό σημειώθηκε στον απόηχο κάποιων πρώτων πιο φιλικών σχολίων (από δευτερόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και ΜΜΕ).

Θεωρώ ενδεικτικά των γερμανικών προθέσεων όσα αναφέρονται στο σχετικό θέμα του Euro2day.gr, πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα στην πάταξη της φοροδιαφυγής, παγώνοντας τα περιουσιακά στοιχεία πλούσιων Ελλήνων φοροφυγάδων που ζουν στην Ε.Ε., όπως δήλωσε στην Bild ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας.

Αν η νέα ελληνική κυβέρνηση θέλει πράγματι να πατάξει τη φοροδιαφυγή, τότε η Ε.Ε. θα πρέπει να τη στηρίξει ενεργά, είπε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

"Μέρος αυτού θα ήταν το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και λογαριασμών των υπερπλούσιων Ελλήνων που έχουν διαπράξει σοβαρά φορολογικά αδικήματα και οι οποίοι διαμένουν στην Ε.Ε.", σημείωσε χαρακτηριστικά στην Bild.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v