Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εβγαλε άμυνες ακόμα και στην… Μέρκελ

Συνεδρίαση γκραν γκινιόλ στο Χρηματιστήριο. Από το profit taking στο ράλι και μετά στη βουτιά. Πώς ήρθε το θετικό κλείσιμο. Κέρδη 20% για Πειραιώς, 10% για Eurobank. Υψηλού ρίσκου οι επόμενες συνεδριάσεις με τη διαπραγμάτευση στο επίκεντρο. Στα 206 εκατ. ο τζίρος.

Μόλις στο χθεσινό μετασυνεδριακό σχόλιο, μεταξύ άλλων, η στήλη ανέφερε: "η τάση της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς θα συνεχίσει να εξαρτάται από πολιτικές δηλώσεις - ανακοινώσεις και από τις 'εισαγόμενες' εκθέσεις διεθνών οίκων, με το Χ.Α. να δείχνει ιδιαίτερη 'ευαισθησία' σε οποιαδήποτε δήλωση Αξιωματούχου που εμπλέκεται με τις διαπραγματεύσεις. Ασφαλώς και η 'ποιότητα' των αγοραστών των τελευταίων συνεδριάσεων δεν είναι και η καλύτερη και μόνο σε επενδυτές μεσομακροπρόθεσμου χαρακτήρα δεν παραπέμπει. Είναι κοινό μυστικό ότι στην πρώτη αλλαγή κλίματος, οι 'όψιμοι' αγοραστές θα προστεθούν στις τάξεις των εν δυνάμει πωλητών, χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό".

Η σημερινή συνεδρίαση ήλθε απλά να επιβεβαιώσει τις χθεσινές εκτιμήσεις, που έτσι κι αλλιώς είναι κοινό μυστικό για όλους τους traders που έχουν το απαιτούμενο "στομάχι" και δραστηριοποιούνται στην παρούσα φάση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, αλλά και να επιβραβεύσει όλους όσους έχουν επιλέξει την ασφαλή τακτική της αποχής, από τα δρώμενα στο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Και τι δεν είδαμε στην σημερινή συνεδρίαση. Τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., με ευκολία γιο - γιο να κινούνται από το "βαθύ κόκκινο" στο "βαθύ πράσινο", αλλά και τους περισσότερους traders, οι οποίοι το πρωί "πέταγαν τα χαρτιά από τα παράθυρα", μετά τις 14.00 να κυνηγούν να ξαναπάρουν τις θέσεις τους, οι περισσότεροι σε υψηλότερες τιμές από αυτές που ρευστοποιούσαν το πρωί.

Για να ακολουθήσει η Γερμανική "μπαλταδιά" που έφερε την κάθετη, νέα, υποχώρηση του Δείκτη μέχρι τις παρυφές των 827 μονάδων και νέο αρνητικό πρόσημο, που όμως αυτή την φορά δεν έδειξε να επηρεάζει τις μετοχές των Πειραιώς και Eurobank. Η "ανάνηψη" των Εθνικής και Alpha Bank, από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά επανέφερε τον Δείκτη σε θετικό πρόσημο, λίγο μετά τις 16.47, όμως ένας Θεός ξέρει τι επιφυλάσσουν, όχι οι επόμενες μέρες, αλλά οι επόμενες ώρες.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με καθαρά πτωτικές διαθέσεις, στα όρια του "profit taking", από τα σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη των προηγούμενων ημερών, αλλά και στον απόηχο του δημοσιεύματος των "FT", σύμφωνα με το οποίο "η ΕΚΤ δεν είναι πρόθυμη να εγκρίνει την αύξηση του ορίου εντόκων γραμματίων κατά 10 δισ. ευρώ. 

Ο Γενικός Δείκτης με μία περίπου κάθετη κίνηση "είδε" το πρώτο χαμηλό ημέρας των 819,98 μονάδων (-2,45%), ενώ ο Τραπεζικός δείκτης κατρακυλούσε μέχρι τις 720,15 μονάδες (-4,48%).

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Ακόμα χειρότερη ήταν η πρωινή εικόνα σε επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλους, με την Alpha Bank να υποχωρεί μέχρι τα 0,3610 ευρώ (-3,99%), την Εθνική μέχρι τα 1,10 ευρώ (-9,84%), την Eurobank μέχρι τα 0,1420 ευρώ (-4,7%), την Πειραιώς μέχρι τα 0,5950 ευρώ (-4,8%), την MIG μέχρι τα 0,1650 ευρώ (-8,33%), την ΓΕΚΤΕΡΝΑ μέχρι τα 2,10 ευρώ 9-7,08%), τον Μυτιληναίο στα 5,75 ευρώ (-6,05%) και την Τέρνα Ενεργειακή μέχρι τα 2,34 ευρώ (-6,02%).

Μετά το πρώτο "ξεφόρτωμα", που έγινε αιτία ο τζίρος της πρώτης ώρας να φθάσει τα 43,8 εκατ. το Χ.Α. μπήκε σε φάση πτωτικής αναμονής περιμένοντας τα αποτελέσματα των συναντήσεων Βαρουφάκη - Ντράγκι και Τσίπρα - Γιούνκερ.

"Εποικοδομητική" χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Mario Draghi o Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης στην Φρανκφούρτη. Εννοείται ότι αυτή η δήλωση δεν πρόσθεσε "ορατότητα" στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά και ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε σε αρνητικό πρόσημο, σημειώνοντας μάλιστα νέο χαμηλό ημέρας στις 818,43 μονάδες (-2,63%).

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το δεύτερο βύθισμα του Δείκτη ήταν απόρροια πιέσεων σε μη Τραπεζικούς Δεικτοβαρείς τίτλους, ενώ ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών δεν σημείωσε νέα χαμηλά.

Ακολούθησαν οι δηλώσεις Τσίπρα, μετά την συνάντηση με τον Γιούνκερ, που μεταξύ άλλων δήλωσε "είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε για την εύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης. "Είμαστε εδώ για να διορθώσουμε το πλαίσιο, όχι για να το διαλύσουμε".

Αυτό το εξέλαβε σαν άκρως θετικό μήνυμα η Αγορά και με επικεφαλής τον Τραπεζικό κλάδο εκτινάχθηκε μέχρι τις 863,87 μονάδες (+2,77%), ενώ ο Τραπεζικός δείκτης, απαλλαγμένος και από τις πρωινές πωλήσεις των "βιαστικών" αναρριχήθηκε μέχρι τις 855,63 μονάδες (+13,49%). Να σημειωθεί ότι από σήμερα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έχει "splitαριστεί" επί 10.

Η μετοχή της Alpha Bank αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,4240 ευρώ (+12,77%), της Εθνικής μέχρι τα 1,34 ευρώ (+9,84%), της Eurobank μέχρι τα 0,1750 ευρώ (+17,45%) και της Πειραιώς μέχρι τα 0,7520 ευρώ (+20,32%).

Κάπου εκεί το Reuters δημοσίευσε το Γερμανικό έγγραφο που ετοιμάστηκε ενόψει της συνεδρίασης του EuroWorking Group και το οποίο έγινε αφορμή νέου "συνωστισμού στην θύρα εξόδου", που έφερε τον Γενικό Δείκτη σε αρνητικό πρόσημο και μέχρι τις παρυφές των 827 μονάδων.

Στην νέα πτωτική αναταραχή, έδειξαν να διαφοροποιούνται οι Πειραιώς (+20,80%) και Eurobank (+10,74%), που όχι μόνο απέτρεψαν τα επόμενα χειρότερα για τον Γενικό Δείκτη, αλλά αποτέλεσαν και το εφαλτήριο για την νέα αντεπίθεση των αγοραστών που επανέφερε, μετά τις 16.40, τον Γενικό Δείκτη σε κίνηση πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος και τελικά σε θετικό πρόσημο, όταν ανένηψαν εκ νέου οι Εθνική (+6,56%) και Alpha Bank (+1,6%).

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις προκειμένου να αντιληφθεί κανείς ότι σε μία Αγορά όπου κάθε ώρα βιώνει διαφορετικά συναισθήματα και καταστάσεις και όπου οι Τραπεζικοί τίτλοι συμπεριφέρονται με μεγαλύτερο volatility από τις μετοχές της "άκρας περιφέρειας", δεν έχουν κανένα λόγο παρουσίας τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια.

Και βέβαια οι "νουνεχείς" θα συνεχίσουν να τηρούν τον ρόλο του θεατή, στην καλύτερη περίπτωση, σε μία Αγορά όπου ο Τραπεζικός δείκτης μπορεί με χαρακτηριστική ευκολία να κινηθεί από το -4,48%, στο +13,49% και αντιστρόφως (!)

Εννοείται ότι σε τέτοιες συνεδριάσεις "ειδικών συνθηκών", που όλα δείχνουν ότι θα έχουν και συνέχεια, η τεχνική ανάλυση μπορεί να θεωρηθεί σαφώς επισφαλέστερη από την ... αστρολογία και τις καθημερινές προβλέψεις που αφορούν τα ζώδια.

Σε αυτές τις περιπτώσεις συνηθέστατα χαμένοι είναι αυτοί που προσπαθούν να ακολουθήσουν την κίνηση της Αγοράς, έχοντας σαν "μοχλό αποφάσεων" την ψυχολογία. Σε σαφώς καλύτερη κατάσταση όσοι παραμένουν εκτός, καθώς αυτοί σε περίπτωση ανοδικής κίνησης, απλά ... θα έχουν διαφυγόντα κέρδη.

Από εκεί και πέρα και με βάση τα ημερήσια διαγράμματα, για όσους συνεχίζουν να τα παρακολουθούν, ο FTSE25 έχει μπροστά του το 264 (σήμερα αναρριχήθηκε μέχρι τις 263,94 μονάδες) σαν επόμενη αντίσταση, ενώ το 247 είναι κοντινή στήριξη και ταυτόχρονα το πρώτο "stop" για τους "long".

Στα όρια νευρική κρίσης όσοι συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στην Αγορά Παραγώγων, για πολλοστή συνεδρίαση ακολούθησαν την κίνηση της spot Αγοράς, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι προς το τέλος έκαναν την εμφάνισή τους κάποιες διαφοροποιήσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα οι τελευταίες πράξεις στο συμβόλαιο του δείκτη να γίνουν με διευρυμένο discount.

Τίποτα το συγκλονιστικά διαφορετικό από την Αγορά ομολόγων, όπου την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων διαμορφώνονται ως εξής: 10ετες (9,57%), 5ετες (12,6%) και 3ετες (15,96%), κάτι που σημαίνει οριακή αποκλιμάκωση των πιέσεων για τα ομόλογα κοντινότερης λήξης.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Τις τελευταίες μέρες η νέα Κυβέρνηση και η Ελλάδα, βιώνουν τον "θερμό και φιλόξενο εναγκαλισμό" της Ευρώπης και του πολιτισμένου Κόσμου και όλοι στέκονται εντυπωσιασμένοι από την ευκολία που αυτό επετεύχθη, επισημαίνει ο Κώστας Φέγγος.

Στο πλαίσιο αυτό ήδη έχει σταματήσει η ρητορική για μονομερείς ενέργειες, για "κούρεμα" του χρέους κατά περισσότερο από 50% και για συμμαχία του Νότου που θα παρασύρει τον Βορρά.

Από την άλλη μεριά έχει "καταργηθεί" η τρόικα, έχει γίνει κατανοητό ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στην Κυβέρνηση και έχει εκτιμηθεί το γεγονός, ότι η νέα Κυβέρνηση θα δώσει έμφαση στη πάταξη της φοροδιαφυγής και την φορολόγηση όσων δεν άγγιξαν οι προηγούμενοι.

Δυστυχώς, σε όλα τα παραπάνω, λεφτά για την Ελλάδα, υπάρχουν μόνο στο τελευταίο (δηλαδή φοροδιαφυγή και φορολόγηση). Επίσης μέχρι στιγμής, όλοι θέτουν σαν προϋπόθεση για τη συνέχιση του "θερμού εναγκαλισμού", την τήρηση των συμφωνιών από μέρους της Ελλάδας. Το χειρότερο είναι ότι αυτοί που έχουν να δώσουν χρήματα στην Ελλάδα, ακόμη δεν έχουν μιλήσει.

Οι ξένοι, κυρίως, επενδυτές εξέλαβαν τα παραπάνω σαν έναρξη μιας ήπιας διακυβέρνησης που θα τηρήσει τις συμφωνίες και δεν θα συγκρουστεί πολύ. Αυτό προκάλεσε την πρόσφατη χρηματιστηριακή ανάκαμψη την σχετική πτώση των spreads.

Όλες οι εκτιμήσεις βασίζονται σε "κρυφά" μηνύματα, που δίνονται στα πλαίσια μιας διαπραγμάτευσης και κυρίως στον τρόπο που αυτά εκλαμβάνονται από τα ξένα funds. Η κατάσταση "καίει" ή καλύτερα είναι μια "πύρινη κόλαση".

Σύμφωνα με την άποψη του προέδρου της Versal ΑΕΠΕΥ, το επόμενο δίμηνο μάλλον προσφέρεται για ενεργό trading με σκοπό τη δημιουργία μιας χρηματιστηριακής θέσης που θα αποφέρει κέρδη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Δυστυχώς, όμως, το trading είναι συνδυασμός μεγάλων κερδών και μεγάλων ζημιών και δεν συνίσταται για άπειρους επενδυτές (!)

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισε το +1,23% του δείκτη ASX 200 και το +1,98% του Nikkei, μετά τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα της Sony και της Toyota, ενώ σε αρνητικό έδαφος βρέθηκε η Κίνα μετά τα στοιχεία για τον κλάδο υπηρεσιών. Σύμφωνα με την HSBC, ο δείκτης Υπηρεσιών βρέθηκε σε χαμηλό 6 μηνών, στις 51,87 μονάδες τον Ιανουάριο από 53,4 που βρισκόταν το Δεκέμβριο.

Μένοντας στην Ασία και στην Κίνα, η Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας ανακοίνωσε την μείωση του λόγου υποχρεωτικών Τραπεζικών αποθεμάτων κατά 0,5% στο 19,5%, με στόχο να αυξηθεί η ρευστότητα στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα και να ενισχυθεί η χρηματοδότηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Με μικρές απώλειες κινούνται τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, ενώ με μικτά πρόσημα και έκδηλη την διάθεση κατοχύρωσης κερδών ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Ρευστοποιήσεις βραχυπρόθεσμων κερδών στο πετρέλαιο, μικρά κέρδη για τα πολύτιμα μέταλλα, χαμηλότερα κινείται το ευρώ.

Σύμφωνα με την άποψη της "Trading Vectors", Ευρώ-Δολάριο: Αναμένεται να κινηθεί στο εύρος 1,1420-11510 με σημαντικό επίπεδο αντίστασης τα 1,1450 δολάρια ανά ευρώ. Άνοιγμα θέσεων υπέρ του δολαρίου συστήνονται στο επίπεδο του 1,14.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, ταχύτερα των εκτιμήσεων αναπτύχθηκε η οικονομική δραστηριότητα της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο. Ο δείκτης PMI της Markit για τον τομέα της Μεταποίησης και των Υπηρεσιών ενισχύθηκε στις 52,6 μονάδες τον Ιανουάριο από τις 51,4 μονάδες του Δεκεμβρίου. Άνοδο 0,3% σε μηνιαία βάση εμφάνισαν οι λιανικές πωλήσεις το Δεκέμβριο του 2014 τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, σε ετήσιο επίπεδο, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2,8% στην Ευρωζώνη και κατά 3,2% στην Ε.Ε.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας επιβραδύνθηκε στην Αμερικανική Οικονομία τον Ιανουάριο. Οι εργοδότες προχώρησαν σε προσλήψεις 213.000 εργαζόμενων, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει η Υπηρεσία "Automatic Data Processing Inc." των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του ADP, οι Αμερικανοί εργοδότες είχαν πραγματοποιήσει 253.000 προσλήψεις τον προηγούμενο μήνα, τον Δεκέμβριο.

Ο δείκτης PMI της Markit διαμορφώθηκε στις 54,2 μονάδες τον Ιανουάριο από 53,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Ο τελικός σύνθετος δείκτης PMI (για τον κλάδο της Μεταποίησης και τις Υπηρεσίες) διαμορφώθηκε στις 54,4 τον Ιανουάριο από 53,5 μονάδες τον Δεκέμβριο, όπως ανακοίνωσε η Markit.

Το ISM ανακοίνωσε ότι ο δείκτης PMI για τον κλάδο των Υπηρεσιών ενισχύθηκε στις 56,7 μονάδες από 56,5 μονάδες τον Δεκέμβριο. Ο δείκτης διέψευσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για υποχώρηση του δείκτη στις 56,1 μονάδες σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας "εντός των τειχών" το ποσό των 812,5 εκατ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 2,75% από 2,30% στην προηγούμενη δημοπρασία.

"Η πρόταση του Γ. Βαρουφάκη για το χρέος δύσκολα θα γίνει δεκτή από την Ευρώπη στην τρέχουσα μορφή της, αλλά η μετακίνηση της Ελληνικής θέσης από το 'κούρεμα' δημιουργεί περιθώριο διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της Αθήνας", υπογραμμίζει σε έκθεσή της η HSBC, ενώ εκτιμά ότι θα είναι ακόμα πιο δύσκολες οι διαπραγματεύσεις της νέας Ελληνικής Κυβέρνησης με τους πιστωτές για την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων και αναμένει να συνεχιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, πιθανόν έως τη λήξη ομολόγου ύψους 3,5 δισ. τον Ιούλιο που έχει στα χέρια της η ΕΚΤ.

Μια προσωρινή συμφωνία θα σημάνει ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστεί να τραβήξουν περισσότερα κεφάλαια από τον ακριβό Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος το Μάρτιο.

Στα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 818,43 (-2,63%) και 863,87 (+2,77%) μονάδων. Στις 17.00 βρέθηκε στις 8545,22 (+0,55%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 848,04 μονάδες με κέρδη 0,89%.

Ο τζίρος έφθασε τα 206,9 εκατ. από τα οποία τα 9,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ). Άλλαξαν χέρια 396878521 τίτλοι, από τους οποίους οι 366319554 αφορούσαν συναλλαγές στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Εντυπωσιακός ο συγκεντρωτισμός, καθώς μόλις τέσσερις τίτλοι (ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ) απέσπασαν το 69,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο δύο τίτλοι δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο (ΑΡΑΙΓ, ΕΕΕ), ενώ μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Τιτάν και Viohalco.

Αρκετά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 67 ανοδικές μετοχές έναντι 50 πτωτικών, ενώ για 24 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν τις τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες.

Σημαντικές οι αλλαγές στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., όπου στην πρώτη θέση παραμένει η ΕΕΕ (5,402 δισ). Ακολουθούν σε "πυκνή άφιξη" οι Alpha Bank (4,877 δισ), Πειραιώς (4,606 δισ), Εθνική (4,593 δισ) και ΟΤΕ (4,264 δισ).

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, έπαυσε η διαπραγμάτευση και διεγράφησαν από το Χ.Α. οι 755.261 ίδιες μετοχές της εταιρείας FHL Κυριακίδης. Από την ίδια ημερομηνία, το σύνολο των μετοχών της εταιρίας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 23.719.554.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση εντυπωσιακής μεταβλητότητας, με συνεχείς αλλαγές προσήμων και στην Αγορά Παραγώγων.
Αξιοπρόσεκτη η μείωση του όγκου συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (99.526 συμβόλαια).

Κινητικότεροι, προς το τέλος της συνεδρίασης οι "short", αύξησαν σημαντικά τις ανοιχτές θέσεις που έφθασαν τα 50.441 συμβόλαια, από τα οποία τα 49.092 συμβόλαια αφορούν τον πρώτο μήνα.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 19.341, 18.733 για τον Φεβρουάριο και 608 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 253,25) κινήθηκε μεταξύ 244,75 και 264 μονάδων, αυξάνοντας την υπάρχουσα υποτίμηση στο 1,80%. Οι τελευταίες πράξεις έγιναν με υποτίμηση 2,3%.

Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (42.785 Εθνική, 26.616 ΟΠΑΠ, 55.000 ΑΔΑΚ20, 5.015 ΔΕΗ, 15.045 ΕΧΑΕ, 13.000 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.185), ΔΕΗ (1.687), Alpha Bank (18.939), Εθνική (22.371), Πειραιώς (32.592), Eurobank (16.224), ΟΠΑΠ (1.304), Μυτιληναίο (920), MIG (1.478), Ελλάκτωρα (335), ΕΧΑΕ (471), ΓΕΚ (680), Jumbo (255), Motor Oil (170), Ελ. Πετρέλαια (184), Τέρνα Ενεργειακή (109).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap διαμορφώθηκε στο 73%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 784 δικαιώματα (451 calls και 333 puts).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (45.107.686 τεμ.), Eurobank (9.772.468 τεμ.), Πειραιώς (25.272.609 τεμ.), Εθνική (1.919.602 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 620 δικαιώματα πώλησης για την Εθνική, λήξεως Μαρτίου, τα 300 με τιμή εξάσκησης τα 1,10 ευρώ και τα άλλα 320 με τιμή εξάσκησης τα 1,30 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v