Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε καθοδική τροχιά ο Γενικός Δείκτης

Σε χαμηλότερα επίπεδα δείκτες και μετοχές μετά το ράλι των τελευταίων συνεδριάσεων. Με το βλέμμα στα κρίσιμα ραντεβού οι επενδυτές. Ηπιότερες οι πιέσεις στις τράπεζες, σε θετικό έδαφος ο ΟΠΑΠ. Υψηλές απώλειες για Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, Folli. Σε υψηλά επίπεδα διατηρείται ο όγκος συναλλαγών.

Πτωτικά στο ξεκίνημα το Χ.Α., με τις απώλειες να φθάνουν έως τα όρια των 820 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη. 

Σε μία λίγο έως πολύ αναμενόμενη πτωτική αρχή, λόγω της απόλυτα φυσιολογικής προσπάθειας κατοχύρωσης (κυρίως) βραχυπρόθεσμων θέσεων, η αγορά υποχώρησε μέχρι τις πρώτες στηρίξεις. Το γεγονός της επιβεβαίωσής τους ως αναχωμάτων πάντα στο αυστηρά περιοριστικό βραχυπρόθεσμο όριο του Τ+2+1 οδήγησε ορισμένους (μετά τις 10.45-10.50) σε νέες κινήσεις τοποθετήσεων.

Έτσι μέχρι πριν από λίγο η διακύμανση για τον Γενικό Δείκτη γινόταν μεταξύ των 819,98 και των 835,57 μονάδων και με τους αγοραστές/long να ανεβάζουν σταδιακά τον πήχη μετά τα πρώτα 15΄-20΄ της συνεδρίασης. Είναι το διάστημα, όπως σημείωνε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, που θα φαινόταν η διάθεση των ενεργών επενδυτών, κυρίως όμως των λεγόμενων «ισχυρών χεριών».

Το γεγονός πως η προσφορά σε αυτό το αρχικό διάστημα δεν ξεπέρασε τα 15 εκατ. ευρώ, για να ακολουθήσουν επιπλέον συναλλαγές 4-5 εκατ. ευρώ κυρίως σε τράπεζες και ΟΠΑΠ, δείχνει την τακτική και τις προθέσεις τους σε αυτήν τη λεπτή φάση (και) για το χρηματιστήριο.

Κλειδί ο τραπεζικός κλάδος, όπου έχει μεταφερθεί το μεγαλύτερο μέρος του βραχυπρόθεσμου παιχνιδιού. Στο 73% με 75% η αξία των συναλλαγών σε Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank, κινητικότητα και στα warrants των πρώτων τριών, ενώ ο κλαδικός δείκτης από τις 720,15 αντέδρασε πριν από λίγο μέχρι τις 776,24 μονάδες (σ.σ. ισχύει ο πολλαπλασιασμός του δείκτη επί 10 και για το λόγο αυτό στην πλαϊνή στήλη με τους δείκτες υπάρχει ένα λάθος στη μεταβολή).

Θα μείνουμε λίγο παραπάνω στον τραπεζικό κλάδο καθώς είναι το βασικότερο κλειδί και της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Κι αυτό γιατί όπως σημειώνει ο φίλος (thesmartgoldfish), μακράν το πιο κρίσιμο επίπεδο για τον ΔΤΡ είναι τα προηγούμενα χαμηλά (85 μονάδες*). Είναι εμφανής καθαρά η αδυναμία του δείκτη μετά τη συνεδρίαση της 29ης/12 να απομακρυνθεί ανοδικά και ο τοπικός σχηματισμός H&S που δημιούργησε ακριβώς στις 85 μονάδες. Αυτός ήταν (από διαγραμματική σκοπιά) και ο βασικός λόγος που ήταν αναμενόμενα τα νεότερα τοπικά χαμηλά πριν από λίγες ημέρες.

Συνήθως την καθοδική διάσπαση ενός κρίσιμου επιπέδου την ακολουθεί μια προσπάθεια επαναπροσέγγισής του για επιβεβαίωση της διάσπασης. Η τρέχουσα έντονη ανοδική κίνηση δείχνει ακριβώς αυτήν την προσπάθεια... Μπορούμε, επομένως, να πούμε ότι το εν λόγω επίπεδο είναι πλέον μία ισχυρή αντίσταση. Αν οι καθοδικές δυνάμεις είναι πολύ ισχυρές, τότε αναμένεται η συνέχιση της καθοδικής κίνησης προς νεότερα χαμηλά.

Από τη διακύμανση των 4 μετοχών θα καθορίζεται εν πολλοίς, και μέχρι νεωτέρας, η γενικότερη κίνηση του FT 25 λόγω της αυξανόμενης στάθμισης/βαρύτητας που αποκτούν σταδιακά οι τίτλοι του κλάδου.

Ειδικότερα, με βάση τις τρέχουσες τιμές, η Εθνική στο 1,23 ευρώ αποτιμάται στα 4,35 δισ. ευρώ (θυμόμαστε πως είχε περιοριστεί και σε λιγότερα των 3,95 δισ. ευρώ), η Πειραιώς στο 0,625 ευρώ αποτιμάται στα 3,81 δισ., η Alpha Bank στο 0,373 ευρώ στα 4,74 δισ. ευρώ, ενώ η Eurobank στο 0,148 ευρώ έχει χρηματιστηριακή αξία 2,19 δισ. ευρώ.

Για συνεδριάσεις ή του... ύψους ή του... βάθους θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, σημειώναμε στα χθεσινά σχόλιά μας, και η μέχρι τώρα διακύμανση των δεικτών από τα χαμηλά στα υψηλά και ξανά στα χαμηλά (μετά τις 11.00-11.05) επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας αυτή. Επιπλέον το ότι η κάθε συνεδρίαση ξεχωριστά απαιτεί αυξημένη προσοχή και ετοιμότητα και όσο το δυνατόν στενότερη παρακολούθηση.

Μετά τα πρώτα 40΄-45΄, με την αξία των συναλλαγών να ξεπερνά τα 35 εκατ. ευρώ, ο μεν Γ.Δ. υποχωρούσε και πάλι (2,16%) προς τις 820 μονάδες, καθώς ο Τραπεζικός είχε γυρίσει σε αρνητικό έδαφος (0,49% χαμηλότερα), ενώ σε ΟΤΕ, ΔΕΗ αλλά και CC HBC τον πρώτο λόγο είχαν οι πωλητές/short.

Με τη δεικτοβαρή CC HBC στο -3,13% και τα 14,53 ευρώ, με τον ΟΤΕ στα 8,74 ευρώ (-1,55%), τη ΔΕΗ στα 5,45 ευρώ (-4,22%), ο 25άρης δοκίμαζε και πάλι τις 247 μονάδες. Πρώτη περιοχή βραχυπρόθεσμης στήριξης, όπως αναφέραμε νωρίτερα στην ανάρτησή μας στον Εκηβόλο με τον εύγλωττο τίτλο «Αφορμές για αλλαγή τάσης...».

(*) Για τον Τραπεζικό Δείκτη να υπολογίζεται πλέον η επί 10 μέτρησή του.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v