ΧΑ: Πτωτικά στο ξεκίνημα ο Γενικός Δείκτης

Το χθεσινό ράλι και η σημερινή ειδησεογραφία καθορίζουν τη στάση των επενδυτών. Ανοιγμα με πτώση 2% για το Γενικό Δείκτη, αλλά οι απώλειες «μαζεύονται». Πρωταρχικό ποντάρισμα η... μεταβλητότητα. Οι εκτιμήσεις για τη στάση των δανειστών στα ραντεβού Τσίπρα και Βαρουφάκη. Ποια είναι τα κρίσιμα τεχνικά όρια για το ΓΔ.

Μετά το εκρηκτικό διήμερο, η αγορά αποτιμά τα νέα δεδομένα και συνεχίζει. Πτωτικό άνοιγμα στο Χρηματιστήριο με το Γενικό Δείκτη να ξεκινά με πτώση 2% Υποχωρεί κατά περίπου 5% η ΕΤΕ και 4% η Πειραιώς. Αντίθετα ανοδικά κινείται ο ΟΠΑΠ.

Σύμφωνα με την Αγγελική Παπαμιλτιάδου, τον ρόλο του διαμεσολαβητή είναι διατεθειμένος να αναλάβει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, όμως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (που το απόγευμα βλέπει και τον Φρ. Ολάντ) δεν πρέπει να αναμένει από τη σημερινή συνάντηση θαύματα.

Συν τω χρόνω η ΕΚΤ σκληραίνει τη στάση της λίγο πριν από τις κρίσιμες συναντήσεις Αθήνας - Φρανκφούρτης/Βρυξελλών, ενισχύοντας την εκτίμηση όσων περίμεναν εξαρχής επίπονη και σύνθετη περίοδο για τη διαπραγμάτευση και την πιθανή συμφωνία των εμπλεκόμενων μερών.

Την ίδια στιγμή, πυκνώνουν οι παρεμβάσεις (και οι διαφορετικές θέσεις) από παράγοντες, ΜΜΕ και επενδυτές του εξωτερικού, με τους Financial Times (Martin Wolf) να προτρέπουν για το κλείσιμο συμφωνίας, η μορφή της οποίας προφανώς θα είναι ετεροβαρής για την πιο αδύναμη πλευρά (την ελληνική), πλην όμως για τις αγορές θα είναι μία λύση-διέξοδος.

Παράλληλα τρέχουν οι εξελίξεις στο εσωτερικό αλλά και στα εσωτερικά της κυβέρνησης, με τον Φίλιππο Πανταζή να σκιαγραφεί τα πρώτα μέτωπα (με αφορμή το θέμα της ιθαγένειας) και την αγορά να περιμένει να ακούσει τις προγραμματικές δηλώσεις και την πρώτη «κοινοβουλευτική μάχη» το τριήμερο Σαββάτου - Δευτέρας.

Σε αυτόν τον ρυθμό των εξελίξεων θα συνεχίσει να κινείται (και) το Χ.Α., έχοντας ολοκληρώσει ήδη έναν πρώτο γύρο προεξόφλησης. Γύρος βραχυπρόθεσμος, με ισχυρή μεταβλητότητα, αυξημένο ρίσκο, ευκαιρίες και παγίδες.

Σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, οριοθετείται από την αντίδραση-επαναφορά του Γ.Δ. από τα χαμηλά της τελευταίας συνεδρίασης του Ιανουαρίου, της Παρασκευής 30/1 και τα επίπεδα των 714,49 μονάδων. Καταληκτική περιοχή, πάντα για τον Γ.Δ., η ευρύτερη περιοχή των 850, και συγκεκριμένα (σε κλείσιμο) οι 843,72 μονάδες. Απόδοση περίπου 130 μονάδων σε διάστημα τριών συνεδριάσεων και πάντα στο αυστηρά περιοριστικό πλαίσιο των Τ+2+1 συνεδριάσεων.

Όπως πολύ εύστοχα σημειώνει ο Γιώργος Α. Σαββάκης, η αγορά ξεκινάει και πάλι από μηδενική βάση για τη νέα κυβέρνηση, αφού η τιμή του Γενικού Δείκτη σταμάτησε ακριβώς εκεί από όπου ξεκίνησε την τελευταία ημέρα πριν από τις εκλογές (23/1) και σημειώνει θετικό πρόσημο για το 2015. Από την άλλη, η χθεσινή συνεδρίαση προσθέτει περισσότερη ανησυχία στις ούτως ή άλλως κρίσιμες επόμενες μέρες, μιας και ο όγκος των συναλλαγών ξεπέρασε κάθε προηγούμενο την τελευταία πενταετία.

Νωρίτερα στον Εκηβόλο ανεβάσαμε (με την πολύτιμη συνδρομή της Άννας Φαλτάιτς) μέτρηση και διάγραμμα των βασικών δεικτών, σύμφωνα με την επεξεργασία στοιχείων από τον Ηλία Ζαχαράκη.

Συνεκτιμώντας την τεχνικότητα της βραχυπρόθεσμης τάσης, τα όρια του Γενικού Δείκτη στην ευρύτερη περιοχή των 850 μονάδων, τις διψήφιες αποδόσεις που σημειώθηκαν για πολλές μετοχές, θα χρειαστεί αυξημένη προσοχή και ετοιμότητα στα πρώτα 5΄-10΄ της συνεδρίασης.

Με κύριο γνώμονά μας τον Τραπεζικό Δείκτη, που... πληθωρισμένος (Χ 10) έχει διαγράψει την πορεία από τις 592,10 έως τις 753,90 μονάδες από τα χαμηλά της Παρασκευής μέχρι και τα χθεσινά «τοπικά υψηλά». Βάσει αυτής της νέας αναθεωρημένης μέτρησης του κλαδικού δείκτη, το χθεσινό χαμηλό των 639,10 μονάδων είναι το σημαντικότερο σημείο αναφοράς μας, για την αρχή, και βλέπουμε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v