Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Μέρκελ «πρεσάρει» το Χρηματιστήριο

Βραχύβια αποδείχθηκε η άνοδος του ΧΑ καθώς ο ΓΔ γύρισε και πάλι πτωτικά μετά την αποκάλυψη του γερμανικού εγγράφου για τις ελληνικές προτάσεις. Πτώση για Εθνική, Alpha, Εurobank, Coca Cola. «Kρατά» κέρδη 11% η Πειραιώς.

Η αποκάλυψη του εγγράφου της γερμανικής κυβέρνησης οδηγεί σε πτώση το Χρηματιστήριο που νωρίτερα επέστρεψε από κάμψη 2% σε αντίστοιχου μεγέθους άνοδο. Εξαίρεση η Πειραιώς που συνεχίσει ανοδικά με διψήφια κέρδη.

Αναλυτικότερα συνεχείς εναλλαγές προσήμου και τάσης στο Χ.Α., καθώς οι κινήσεις (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων επηρεάζονται από τις δηλώσεις, τις ειδήσεις και τις εξελίξεις που μπορεί να τρέξουν ακόμη και 3-4 φορές στη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης.

Χαρακτηριστική περίπτωση η σημερινή... ευμετάβλητη συνεδρίαση, καθώς η στάση πολλών εξαρτάται από το τι δήλωσε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ ή ο Μ. Σουλτς για να βγουν αγοραστές ωθώντας άνω των 860 μονάδων τον Γενικό Δείκτη αλλά και από τα μηνύματα του Βερολίνου.

Ενδεικτικά προ ολίγου στις 16.13 ανέβηκε το θέμα του Euro2day.gr για το  «Όχι» σε όλα του Βερολίνου και άμεση ήταν η υποχώρηση βασικών δεικτών, μετοχών σε διάστημα λίγων λεπτών.

Τούμπα ο Γενικός Δείκτης με αφορμή τη γερμανική απάντηση με τις τράπεζες να χάνουν μεγάλο μέρος των κερδών τους, έως 1,34% ο Γ.Δ., έως 0,85% ο ft 25 στις 250 μονάδες με περισσότερα από 15 εκατ. ευρώ να αλλάζουν χέρια στο διάστημα 16.15-16.20.

Σημαντικές ρευστοποιήσεις σε τίτλους των Μυτιληναίου, ΓΕΚ/Τέρνα, Jumbo, κ.ά. με απώλειες 3,35% η CC/HBC στα 14,51 ευρώ βαραίνοντας σημαντικά στον δείκτη.

Στα 172 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών με σταθερά το 70% στις τράπεζες, ενώ στις περισσότερες μετοχές του 25άρη τα τελευταία 10-15΄ κυριαρχούν και πάλι οι πωλητές.

Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει πιστή στις δεσμεύσεις της, που έχει αναλάβει τονίζεται σε έγγραφο που αποκαλύπτει το Reuters εν όψει του αυριανού EWG. Διαρροή ή αποκάλυψη ή οτιδήποτε άλλο ενός ξένου ΜΜΕ, που αλλάζει το σκηνικό στην αγορά μετοχών, οδηγεί σε αντανακλαστικές κινήσεις στα Συμβόλαια του ft25 στα παράγωγα και ξανά «φουσκώνει» λίγο την απόδοση των κρατικών τίτλων.

Συνεχές άνω-κάτω για δείκτες, μετοχές μόνο που η «αρνητική είδηση» έρχεται προς το τελευταίο μέρος της συνεδρίασης υποχρεώνοντας τους βραχυπρόθεσμους να αναπροσαρμόσουν άρον-άρον τις θέσεις τους λόγω της αυριανής συνάντησης.

Εντυπωσιακή ευμεταβλητότητα διαθέσεων, τάσης που αν μη τι άλλο δείχνει το πόσο ευάλωτο είναι (και θα παραμείνει το ΧΑ) το όσο εύκολα μπορεί ο ΓΔ από το μείον 2% να εκτιναχθεί στο συν 2% προτού ξανά αλλάξει φορά.

Ωστόσο από τη μέχρι τώρα εικόνα της συνεδρίασης φαίνεται, πως όλες οι διακυμάνσεις και μεταβολές πραγματοποιούνται στο εύρος των 818-864 μονάδων δηλαδή υψηλότερα από αυτό της προηγούμενης εβδομάδας.

Αυτό τεχνικά δείχνει πως για τον ΓΔ η κλίμακα έχει ανέβει κατά τι επιβεβαιώνοντας έτσι την περιοχή των 800 μονάδων για στήριξη και αντίστοιχα των 247 μονάδων για τον ft25.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής με αφορμή και τα τελευταία «γυρίσματα» της αγοράς σημείωνε, πως είναι ενθαρρυντική η ανθεκτικότητα των μετοχών του τραπεζικού κλάδου στο επίμαχο διάστημα που υποχώρησε η αγορά.

Το γεγονός, ότι στις τραπεζικές μετοχές δεν ενεργοποιήθηκαν ρευστοποιήσεις δείχνει πως τα «ισχυρά χέρια» είτε περίμεναν θεωρώντας λογική μία «σκληρή γερμανική» γραμμή μία μέρα πριν το EWG είτε προεξοφλούν ανάλογης έντασης κινήσεις -προειδοποιήσεις του Βερολίνου.

Το σίγουρο είναι, πως καθημερινά θα σημειώνονται αρκετές τέτοιες αυξομειώσεις. Κατά 7,95% κρατά η αντίδραση του Τραπεζικού Δείκτη στην περιοχή των 815 μονάδων, καθώς η Πειραιώς με 15,55% ενισχύεται στα 0,72 ευρώ, η Eurobank με 13,42% στα 0,170, η Εθνική με 4,10% στα 1,27 ευρώ και η Alpha Bαnk με 3,99% στα 0,313 ευρώ.

Από τις μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης με αγοραστές ήταν οι Viohalco, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, σε μία κυρίως τραπεζοβαρή προσπάθεια αντίδρασης. Την ώρα που ο ΓΔ πέρναγε και πάλι σε θετικό έδαφος (0,14%) στις 842 μονάδες σε 17 μετοχές του 25άρη τον πρώτο λόγο εξακολουθούσαν να έχουν οι πωλητές.

Η δε αξία των συναλλαγών ξεπερνούσε τα 180-182 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v