Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ολική επαναφορά για το Γενικό Δείκτη

Αλλαγή σκηνικού στο Χρηματιστήριο που μετά τις ισχυρές απώλειες κινείται σε θετικό έδαφος, στον απόηχο των συναντήσεων Τσίπρα και Βαρουφάκη. Κέρδη άνω του 6% για Alpha, Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς. Στο +11% η Eurobank. Άνοδος για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ. Πτώση για Coca Cola, ΟΛΠ, Aegean, Mυτιληναίο.

Ανοδικά γυρίζει και πάλι το Χ.Α., με τις τράπεζες αιχμή της αντίδρασης που σημειώνεται μετά τις 13.50-13.55.
 
Η πρόθεση της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει σε συμβιβαστική λύση λύνει τους επενδυτές, οι οποίοι με άμεσες κινήσεις και αλλαγή θέσης-στάσης φέρνουν την αγορά προς τις 850 μονάδες. 
 
Νωρίτερα είχε επιβεβαιωθεί η ανθεκτικότητα - βραχυπρόθεσμα - της ζώνης των 820 μονάδων, επίπεδα όπου μέχρι και λίγο πριν από τις 13.40 οι επενδυτές περίμεναν χαμηλότερα. 
 
Επίπεδα όπου κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι περιμένουν τις εξελίξεις. Ισχυρή και σήμερα η αξία των συναλλαγών, ένδειξη της επιτάχυνσης της αγοράς (και ενδοσυνεδριακά), των κινήσεων των ενεργών επενδυτών και βεβαίως της αυξημένης μεταβλητότητας.
 
Στοιχεία, που θα πρέπει να θεωρήσουμε κύρια χαρακτηριστικά των επόμενων συνεδριάσεων και μέχρις ότου διαφανεί κάτι ευκρινέστερο στον ορίζοντα.

Το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος και των συναλλαγών παραμένει επικεντρωμένο στον τραπεζικό κλάδο, όπως φαίνεται και από το 70% των συναλλαγών με τις μετοχές των Εθνικής και Eurobank έως 10% υψηλότερα και αυξημένους τζίρους σε Πειραιώς και Alpha Bank

Το υπόλοιπο 30% των συναλλαγών πραγματοποιείται κυρίως σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ αλλά και σε FF Group, Μυτιληναίο, ΕΧΑΕ, Fourlis, Jumbo, Κύπρου, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, ΜΕΤΚΑ, ΤΙΤΑΝ, Σαράντη και CC/HBC.

Μετριότερες σήμερα οι συναλλαγές στα warrants των 3 τραπεζών με το ΑΛΦΑτπ να διορθώνει 4% στο 0,48 ευρώ. 

Ανάλογη είναι η εικόνα και στην αγορά ομολόγων, με τη απόδοση να «τσιμπάει»  και πάλι (ενδεικτικό το... κοντινό 3ετές στο 16,95%), ενώ αξιόλογες είναι οι διακυμάνσεις για τα πιο... μακρινά (10ετές).    

Η αναλογία ανοδικών - καθοδικών διαμορφώνεται στο περίπου 1/2 με 33/62 που θεωρείται λογική, μετά το 2ήμερο μίνι πάρτι.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής σημείωνε πριν από λίγο πως το παράθυρο διαλόγου που ανοίγει με την ελληνική κυβέρνηση, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ενισχύει τη συγκρατημένη αισιοδοξία πως θα υπάρχει η εκατέρωθεν διάθεση να βρεθεί λύση. 
 
Ο κλάδος που επηρεάζεται περισσότερο και πιο άμεσα προφανώς και είναι ο τραπεζικός, κάτι που αποτυπώνεται στην υψηλή μεταβλητότητα του αντίστοιχου δείκτη, στις αυξημένες συναλλαγές, στην ταχύτητα κυκλοφορίας των μετοχών των 4 συστημικών ομίλων αλλά και του ενδιαφέροντος που δείχνουν από το πρωί της Δευτέρας πολλά χαρτοφυλάκια του Λονδίνου. 
 
Συνεχής η ροή ρευστότητας στις 4 μετοχές κυρίως από κωδικούς που λειτουργούν από το Citi (σε αυτούς υπολογίζεται ότι συμπεριλαμβάνονται και αρκετοί αμερικανικοί) με την Εθνική και τη Eurobank να υπολογίζεται πως τραβούν το σημαντικότερο μέρος αυτών των κεφαλαίων.
 
Και αν στη Eurobank μπορεί να θεωρείται λίγο ως πολύ αναμενόμενο, μετά την υποστήριξη του Fairfax, την αλλαγή διοίκησης, ενδιαφέρον παρουσιάζει σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος η κινητικότητα στο μέτωπο της Εθνικής. 
 
Στις επικείμενες διοικητικές αλλαγές και στον όμιλο της ΕΤΕ αναφέρεται ο Χρήστος Κίτσιος, τη στιγμή που οι αγοραστές βγαίνουν έως το 1,33 ευρώ. Εως το 0,167 ευρώ (11,65%) στη μετοχή της Eurobank, έως το 0,681 (8,85%) στη μετοχή της Πειραιώς και έως 5,85% υψηλότερα στο 0,398 στον τίτλο της Alpha Bank
 
Στο εύρος των 720-818 μονάδων ο Γενικός Δείκτης  που νωρίτερα (στις 14.15) σημείωσε υψηλό ημέρας.  Τεχνικά οι 820-850 μονάδες θεωρούνται η πρώτη σημαντική περιοχή, όπου πιθανότατα θα δοκιμασθεί η βραχυπρόθεσμη τάση.
 
Πρόκειται για την προηγούμενη χαμηλή περιοχή που είχε σημειωθεί για τον δείκτη και ενδεχόμενη υπέρβαση της αντίστασης (πλέον) θα άλλαζε τα δεδομένα. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να ισχύσει στην περίπτωση που «ισχυρά χέρια» και insiders είχαν έγκαιρη πληροφόρηση για τον χρόνο πιθανής συμφωνίας ή θετικής κίνησης από την πλευρά του Βερολίνου.
 
Επιμένοντας λίγο περισσότερο στον τραπεζικό κλάδο-κλειδί σε αυτή την φάση της αγοράς θα θυμίσω τι σημείωνε ο Γιώργος Α. Σαββάκης πως «... η αρχική ένταση ήταν τέτοια που κάποιοι πωλητές έδειχναν να φοβούνται τα χειρότερα, αλλά οι καθησυχαστικές δηλώσεις από το εσωτερικό, αλλά και το εξωτερικό για την ώρα έχουν φέρει μια εύθραυστη ισορροπία στην αγορά των μετοχών. Οι δείκτες αποτίμησης των τραπεζικών μετοχών είναι σε τόσο «distress» επίπεδα που έφτασαν να διαμορφωθούν αρκετά χαμηλότερα από ό,τι τον Μάιο του 2012, οπότε προεξοφλούνταν και η πιθανότητα Grexit.
 
Απόλυτα εύστοχη η υπενθύμιση του Γιώργου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα περιθώρια υπεραπόδοσης του κλάδου αλλά και των παγίδων, που θα ελλοχεύουν μέχρις ότου φανεί πως οι εμπλεκόμενες πλευρές φτάνουν προς κάποια συμφωνία. 
 
Αυτό, που θα πρέπει να προσεχθεί σχετίζεται με την βελτίωση της αποτίμησης των 4 τραπεζών, που αλλάζει το ποσοστό βαρύτητας/στάθμισης των βασικών δεικτών, σε σχέση με τους ΟΤΕ,ΟΠΑΠ και ΔΕΗ αλλά και της δεικτοβαρούς CC/HBC. 
 
Με βάση την τρέχουσα αποτίμηση των εισηγμένων (στις 14.35) η CC/HBC διαμορφώνεται στα 5,39 δισ. ευρώ, ο ΟΤΕ στα 4,40, ο ΟΠΑΠ στα 2,91 ενώ η ΔΕΗ στα 1,32 δισ. ευρώ. 
 
Επίσης δεικτοβαρείς μετοχές, με στάθμιση στους δείκτες είναι εδώ και καιρό ΤΙΤΑΝ (1,59 δισ. ευρώ), FF Group (2,02), Jumbo (1,42), ΕΛ.ΠΕ (1,24 δισ. ευρώ). 
 
Στις 14.35-14.40 η αξία των συναλλαγών ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ με 205 εκατ. τεμάχια, σχεδόν στο μισό της χθεσινής συνεδρίασης. Στοιχείο, που δείχνει ότι σημαντικό μέρος της ρευστότητας που τοποθετήθηκε στην διάρκεια της 2ήμερης αντίδρασης παραμένει στα χαρτιά, εντός αγοράς. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν επικρατεί η προσδοκία για κάποια θετική εξέλιξη, που θα μπορούσε να τραβήξει υψηλότερα την αγορά. 
 
Τεχνικά με την ευρύτερη περιοχή των 850 μονάδων να θεωρείται επίπεδο-δοκιμασίας και ελέγχου θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η μέχρι τώρα ανοδική κίνηση μετοχών όπως ΟΛΠ, ΕΧΑΕ η συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά άλλων όπως οι Grivalia, TENEΡΓ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΟΗ, ΓΕΚ/Τέρνα κ.α. 
 
Το ενθαρρυντικό είναι, ως η 2ήμερη ανάκαμψη κυρίως των τραπεζών και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχει παρασύρει και ορισμένες μετοχές/εισηγμένες από τον FT Mid και τη χαμηλότερη κατηγορία. 
 
Εναντι απόδοσης 1,45% του ft25, ο FT Mid ενισχυόταν πριν λίγο έως 1,90% καθώς υπεραπέδιδαν οι μετοχές των Fourlis, Lamda Development, ΣΙΔΕΝΟΡ, Attica Bank, ΥΓΕΙΑ 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v