Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κέρδη 4,44% για τον ΓΔ στο εξάμηνο

Τρίτος συνεχόμενος πτωτικός μήνας ο Ιούνιος, με οριακές απώλειες για τον Γενικό Δείκτη και πτώση 4,8% για τον τραπεζικό. Επιφυλακτικές κινήσεις στη σημερινή συνεδρίαση. Υπεραπόδοση για ΔΕΗ, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή. Ποια είναι η μετοχή του εξαμήνου.

Άνευρη συνεδρίαση διεκπεραιωτικού χαρακτήρα, η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας και ταυτόχρονα η τελευταία του μήνα και του εξαμήνου, με τον τζίρο να κινείται σε "θερινά επίπεδα".

Ακόμα και το "καθιερωμένο" "window dressing", λόγω λήξης χρηματιστηριακού εξαμήνου, δεν φάνηκε να είναι στις πρώτες προτεραιότητες των ενεργών παικτών και οι όποιες εκπλήξεις προέκυψαν από τις τελικές δημοπρασίες, που έδωσαν "αέρα" περίπου έξι μονάδων στον Γενικό Δείκτη.

Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, ο Ιούνιος αποδείχθηκε ο τρίτος συνεχόμενος πτωτικός μήνας, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει μηνιαίες απώλειες 0,75% και τον Τραπεζικό δείκτη, στο ίδιο διάστημα, απώλειες 4,8%.

Η λήξη του πρώτου χρηματιστηριακού εξαμήνου, βρίσκει τον Γενικό Δείκτη με κέρδη 4,44%, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης, παρά και την νέα κεφαλαιακή ενίσχυση των εγχώριων Τραπεζικών Ιδρυμάτων, σημειώνει απώλειες 6,1%.
Μετοχή του α΄ εξαμήνου η Spider με κέρδη 316,67%.

Με το Μουντιάλ και τον προγραμματισμό των Θερινών διακοπών, να είναι τα κύρια θέματα στα εγχώρια χρηματιστηριακά γραφεία και τα ξένα χαρτοφυλάκια να παραμένουν σε μάλλον επιφυλακτική στάση, μην προχωρώντας σε νέες τοποθετήσεις, ήταν περίπου φυσιολογική κατάληξη ο σημερινός τζίρος να είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων δέκα συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 16/6 (91,7 εκατ.).

Μπορεί, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. να κερδίζουν ακόμα χρόνο, όσο τουλάχιστον ο Γενικός Δείκτης "αναπνέει" υψηλότερα των 1210 μονάδων και ο FTSE25 υψηλότερα των 390 μονάδων, όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις δεν θα μπουν σε δοκιμασία οι αποφασιστικές στηρίξεις στις 1195 και 386 μονάδες, αντίστοιχα.

Από την άλλη, "ανακωχή" στο πλαγιοκαθοδικό σενάριο, θα δώσουν κλεισίματα υψηλότερα των 1260 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και υψηλότερα των 403 μονάδων για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι θα συνοδευτούν με αξιοπρόσεκτη αύξηση της καθαρής αξίας συναλλαγών.

Τεχνικά, περισσότερο προβληματική κρίνεται η εικόνα του Τραπεζικού κλάδου, καθώς και οι τέσσερις Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι παραμένουν σε πλαγιοκαθοδικό κανάλι, που έχει ξεκινήσει από τα 0,4400 ευρώ (κλείσιμο 11/6) για την Eurobank, από τα 0,7560 ευρώ (κλείσιμο 20/6) για την Alpha Bank, από τα 2,86 ευρώ (κλείσιμο 19/6) για την Εθνική και από τα 1,93 ευρώ (κλείσιμο 6/6) για την Πειραιώς.

Αν οι παραπάνω Τραπεζικοί τίτλοι συνεχίσουν να κινούνται "πλαγίως νότια", οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 0,3300 ευρώ για την Eurobank, στα 0,6800 και στα 0,6000 ευρώ για την Alpha Bank, στα 2,50 ευρώ για την Εθνική και στα 1,50 ευρώ για την Πειραιώς.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

H Αγορά, την εβδομάδα που πέρασε, δεν κατάφερε να κρατήσει το 405 επίπεδο στον FTSE25 και το 1250 στον Γενικό Δείκτη, δίνοντάς μας έξοδο και σε ημερήσιο γράφημα, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.
 
Πλέον τα εν λόγω επίπεδα είναι κοντινές σημαντικές αντιστάσεις, με πιθανότητες να δοκιμαστούν αν μη τι άλλο. Το 1190 επίπεδο του Γενικού Δείκτη και το 385 του 25αρη, είναι σημαντικές στηρίξεις που θα μπορούσαν να δοκιμάσουν αντίδραση, ενώ μία διάσπαση μπορεί να μας δώσει συνέχιση της καθοδικής κίνησης.
 
Οι τζίροι αισθητά μειωμένοι, ενώ η Αγορά περιμένει την ψήφιση του νομοσχεδίου για την "μικρή ΔΕΗ" που είναι το πιο σημαντικό κοντινό γεγονός.
 
Ο Τραπεζικός κλάδος συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος συναλλαγών, παρόλα αυτά είναι και ο μόνος κλάδος που ακόμα δεν είναι μεσοπρόθεσμα ανοδικός, όσο ο Τραπεζικός δείκτης παραμένει κάτω από το επίπεδο του 210-215.
 
Σπάζοντας το 175 έβγαλε νέες ρευστοποιήσεις και παλεύει και πάλι με το πολύ σημαντικό 165 επίπεδο, ενώ οι 185 μονάδες έχουν γίνει σημαντική αντίσταση.
 
Πλέον το Κράτος, μέσα στο Καλοκαίρι, φαίνεται να θέλει να προσπαθήσει μία νέα έξοδο στις Αγορές, ενώ πλησιάζει και το EUROGROUP στις 8 Ιουλίου, με την Κυβέρνηση να πρέπει να έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα, με τα όποια προβλήματα να δημιουργούν ανασφάλεια στην Αγορά.
 
Τεχνικά, η Αγορά σε πρώτη φάση πρέπει να επανέλθει πάνω από τις 1250-1270 μονάδες για να μπορέσει να ισορροπήσει, ενώ από τίτλους οι μόνοι που ανθίστανται στην παρούσα είναι ο ΟΠΑΠ, ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ο ΟΛΘ κρατώντας τις "Long" τους θέσεις.
 
Οι ξένοι είναι δεδομένο ότι ελέγχουν την Αγορά χωρίς να ενοχλούνται από τις διακυμάνσεις στα επίπεδα, μιας και είναι δεδομένο πως δεν βιάζονται. Πλέον η συμμετοχή τους έχει ανέλθει στο 60% της συνολικής κεφαλαιοποίησης, γεγονός που δείχνει την εμπιστοσύνη τους στην Ελληνική οικονομία.
 
"Συνεχίζουμε να είμαστε αισιόδοξοι, μεσοπρόθεσμα, με την Αγορά με τον στόχο μας να είναι στην περιοχή του 1450. Το Χ.Α. άλλαξε επίπεδο από τον 10ο μήνα του 2013 και έκτοτε έχει 8 μήνες συσσώρευσης ανάμεσα στο 1100-1380 επίπεδο. Μπροστά μας έχουμε το πολύ σημαντικό δεδομένο της συζήτησης για την βιωσιμότητα του χρέους", αναφέρει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Στάση αναμονής συνεχίζει να τηρεί η επενδυτική κοινότητα και έτσι τα μικτά πρόσημα και οι κινήσεις πέριξ των προηγούμενων κλεισιμάτων, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά από την Ασία, μέχρι τις πρώτες ώρες της σημερινής συνεδρίασης στην Wall Street.
 
Ξεκινώντας από την Ευρώπη, στο 0,5% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη το Μάιο σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Τα στοιχεία είναι σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών που εκτιμούσαν - βάσει δημοσκόπησης του πρακτορείου Reuters - ότι ο πληθωρισμός θα μείνει αμετάβλητος το Μάιο.
 
H Tράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (ΒΙS) προειδοποιεί, στην ετήσια έκθεσή της, ότι η ευφορία και η άνοδος των Χρηματιστηριακών Αγορών δεν συμβαδίζουν με την κατάσταση της διεθνούς οικονομίας και καλεί τις Κυβερνήσεις να μειώσουν τα Δημόσια ελλείμματα και να εφαρμόσουν πολιτικές που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα αλλά και θα δημιουργήσουν δίχτυ προστασίας από πιθανές "φούσκες" σε assets.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι Ελληνικές Τράπεζες πούλησαν τίτλους αξίας 4,840 δισ. ευρώ το Μάιο, από 256 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση θέσεων σε Κρατικά ομόλογα από τον Αύγουστο του 2001. Αντίστοιχα, οι θέσεις των Ιταλικών Τραπεζών σε Κρατικά ομόλογα μειώθηκαν το Μάιο κατά 5,122 δισ. ευρώ. Αντίθετη πορεία ακολούθησαν οι Ισπανικές Τράπεζες που αύξησαν τις θέσεις τους σε Κρατικά ομόλογα κατά 6,305 δισ. ευρώ το Μάιο.
 
Η Fitch προειδοποιεί ότι ο αποπληθωρισμός στην Ευρωζώνη αποτελεί σημαντικό ρίσκο, ενώ η έξοδος της Fed από τα μέτρα επεκτατικής νομισματικής πολιτικής μπορεί να αυξήσει την μεταβλητότητα στις διεθνείς Αγορές. Όσον αφορά τις ΗΠΑ, η Fitch αναμένει άμεση ανάκαμψη της οικονομίας από την αναπάντεχη συρρίκνωση το πρώτο τρίμηνο, με την αύξηση του ΑΕΠ το 2014 να υπολογίζεται στο 2% για το 2014, στο 3,1% για το 2015 και στο 3% για το 2016.
 
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, επιβράδυνε τον Ιούνιο η επιχειρηματική δραστηριότητα στα Μεσοδυτικά των ΗΠΑ. Ειδικότερα, ο δείκτης Chicago PMI υποχώρησε τον Ιούνιο στις 62,6 μονάδες μετά το υψηλό επτά μηνών που κατέγραψε τον Μάιο στις 65,5 μονάδες. Ο δείκτης έχασε τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για ηπιότερη πτώση στις 62,9 μονάδες.
 
Άλμα σημείωσε τον Μάιο ο αριθμός των Αμερικανών που υπέγραψαν συμβόλαιο για την αγορά μεταχειρισμένης κατοικίας. Ειδικότερα, ο δείκτης της National Association of Realtors για τις πωλήσεις κατοικιών σε εκκρεμότητα σημείωσε άνοδο 6,1% τον Μάιο, σκαρφαλώνοντας στις 103,9 μονάδες. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη μηνιαία άνοδος από τον Απρίλιο του 2010, όταν οι πωλήσεις είχαν καταγράψει αύξηση 9,6%. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση 1,1%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Σε αύξηση της τιμής-στόχου για την μετοχή της Folli Follie, στα 36 ευρώ από 33 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε η Wood Company, δίνοντας σύσταση "Buy".
 
Η πρόσφατη αδυναμία που εμφάνισαν οι Ελληνικές Τράπεζες προσφέρει άλλο ένα σημείο εισόδου, σύμφωνα με την JP Morgan, η οποία τονίζει πως προτιμά την Εθνική Τράπεζα, για την οποία αυξάνει την τιμή-στόχο στα 3,59 ευρώ ανά μετοχή από τα 2,85 ευρώ προηγουμένως. Ο διεθνής οίκος αυξάνει επίσης την τιμή-στόχο για την Alpha Bank σε 1,01 ευρώ από 0,95 ευρώ προηγουμένως και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,45 ευρώ από 2,29 ευρώ προηγουμένως. Και για τις τρεις Τράπεζες δίνει σύσταση "overweight".
 
Με τιμή-στόχο τα 3,30 ευρώ ανά μετοχή και σύσταση "buy" (από "neutral") ξεκινά και πάλι την κάλυψη της μετοχής της Εθνικής Τρ. η Bank of America Merrill Lynch. Όπως αναφέρει ο οίκος, "του αρέσει" το χαμηλό προφίλ ρίσκου της ΕΤΕ σε σχέση με τις άλλες Ελληνικές Τράπεζες, αλλά και η βελτιωμένη κεφαλαιακή της θέση.
 
Στα πλαίσια της περαιτέρω ενίσχυσης της γεωγραφικής του παρουσίας στην περιοχή δραστηριοποίησής του και του περαιτέρω εμπλουτισμού του προϊοντικού χαρτοφυλακίου του, ο Όμιλος Σαράντη προέβη στην υπογραφή συμβολαίου για την εξαγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ASTRID S.R.O. Το τίμημα της εξαγοράς ανήλθε σε 6,5 εκατ. EUR και αντιπροσωπεύει την αξία των εμπορικών σημάτων, ενώ δεν αποκτήθηκαν στοιχεία ενεργητικού ή παθητικού.

Στην έκδοση ευρωομολογιών 5ετούς διάρκειας ύψους 300 εκατ. θα προχωρήσει η θυγατρική της Τιτάν, Titan Global Finance, με στόχο την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων του ομίλου. Oι ομολογίες αναμένεται να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου. Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την έκδοση θα χρησιμοποιηθούν για αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων του ομίλου. Το εύρος του επιτοκίου εκτιμάται σε 4,4%-4,7%.

Την αξιολόγηση "ΒΒ" για τον Τιτάνα, με σταθερό outlook, επιβεβαίωσε ο οίκος Standard and Poor's με αφορμή την έκδοση ομολόγων ύψους 300 εκατ. ευρώ από την εταιρεία αλλά και το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών που ανακοίνωσε. Ο οίκος υπογραμμίζει ότι η ρευστότητα του ομίλου είναι "επαρκής" παρά την ήπια ανάκαμψη των επόμενων 12 μηνών.

Σε έξοδο των δικαιωμάτων (ADRs) που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης πρόκειται να προχωρήσει προς τα τέλη Ιουλίου η Coca Cola HBC, σύμφωνα με το Reuters. Η εταιρεία εμφιάλωσης, η οποία μετέφερε την φορολογική της βάση από την Ελλάδα στην Ελβετία και το primary listing από την Αθήνα στο Λονδίνο πέρυσι, ανέφερε πως το πρόγραμμα ADR δεν συνεισφέρει πολλά στην διευκόλυνση του trading των τίτλων τους, καθώς αντιπροσώπευε μόλις το 1,3% του συνολικού όγκου το τελευταίο 12μηνο.

Ερχόμενοι στα της σημερινής συνεδρίασης, από σήμερα οι μετοχές της εταιρείας Καρέλιας (0%) είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2013, € 8,50 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: € 7,65 ανά μετοχή).

Επίσης η ΕΧΑΕ, σε συνέχεια της ανακοίνωσης της εταιρείας Μ. Ι. Μαΐλλης (+7,84%), σύμφωνα με την οποία υπεγράφη συμφωνία με τους πιστωτές του ομίλου Μαϊλλη και στρατηγικό επενδυτή για την αναδιάρθρωση του δανεισμού, αποφάσισε την άρση της προσωρινής αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρίας από σήμερα Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε επιφυλακτικά έχοντας σημειώσει σαν ενδοσυνεδριακό υψηλό τις 1217,29 μονάδες. Από τις 16.06 και μετά κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 1204,48 μονάδες (-0,45%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1208,19 (-0,15%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1214,31 μονάδες με κέρδη 0,36%.
 
Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι Εθνική, Μέτκα και Motor Oil, ενώ δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι MIG (εξαφανίστηκε ο επιθετικός αγοραστής της Παρασκευής), ΕΧΑΕ, Eurobank, Intralot.
 
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι MIG, EEE, Intralot και Ελ. Πετρέλαια, και στο υψηλό ημέρας οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ και Jumbo.

Στην κίνηση του Δείκτη, από τις τελευταίες δημοπρασίες, συνέδραμαν και οι Πειραιώς (στις 17.00 ήταν αμετάβλητη και τελικά έκλεισε με κέρδη 1,89%) και ο Τιτάνας που περιόρισε τις απώλειές του από 1,68% (στις 17.00) στο -0,5%.

Μένοντας στο ταμπλώ του FTSE25, ίσως αξίζει αναφοράς η τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον τίτλο του ΟΛΠ, με ελάχιστες συναλλαγές. Αν συνεχίσουν οι αγοραστές να υποδηλώνουν την επιλεκτική παρουσία τους, η επόμενη τεχνική αντίσταση εντοπίζεται στα 19,00 ευρώ.

Ο τζίρος περιορίστηκε στα 95,3 εκατ. από τα οποία τα 8,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ. ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΔΕΗ). Έξι τίτλοι (ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ) "απασχόλησαν" το 72% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Χαμηλότερα του 25αρη, προσπάθεια αντίδρασης για τον Παπουτσάνη, μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ οι φήμες για πιθανή πώληση του "Πόρτο Καρράς" συνεχίζουν να δίνουν "ανοδικά καύσιμα" σε Τεχν. Ολυμπιακή και Μοχλό.

Νέα υψηλά 58 μηνών για την FG Europe, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την MIG Real Estate, συνεχίζεται το "ασανσέρ", με ελάχιστες συναλλαγές, στην Φουντλίνκ, δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την Αεροπορία Αιγαίου, μετά την αποκοπή του δικαιώματος για επιστροφή 1 ευρώ ανά μετοχή, συνεχίστηκαν οι ασφυκτικές πιέσεις για το ΛΑΜΔΑΔ (-64%), ενώ και η Lamda Development συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Τέλος, στην Audiovisual και στα 0,2570 - 0,2580 ευρώ, άλλαξαν χέρια 400000 τεμ. (όχι προσυμφωνημένη συναλλαγή) και ίσως χρήζει προσοχής (!)

--ΧΠΑ

Με συνεδρίαση οριακής ανόδου ξεκίνησε η εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι συναλλαγές υποχώρησαν σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (6.227 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8.604, 6.654 για τον Ιούλιο, 1.525 για τον Αύγουστο και 425 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 390) κινήθηκε μεταξύ 387,75 και 393,5 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες γύρισε σε υποτίμηση 0,31%. Όμως μετά τις 17.00, οι τελευταίες πράξεις έγιναν με premium έως και 0,52%.

Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων (7.300 ΟΤΕ, 19.100 Πειραιώς, 78.000 Eurobank, 20.000 Viohalco, 214,400 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (547), ΔΕΗ (388), Alpha Bank (565), Εθνική (813), Πειραιώς (1.439), ΟΠΑΠ (104), MIG (609), Eurobank (1.101), ΓΕΚ (106), Ελ. Πετρέλαια (125).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, αμελητέα ήταν η δραστηριότητα στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης όπου άλλαξαν χέρια μόλις 93 δικαιώματα (63 calls και 30 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα έμεινε σταθερή στο 36%.

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (104.307.671 τεμ.), Πειραιώς (19.437.814 τεμ.), Eurobank (1.978.765 τεμ.).

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v