Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Ισορροπεί στις 1.210 μονάδες

Λίγο πάνω, λίγο κάτω το ΧΑ σε μία συνεδρίαση με τζίρο... διακοπών. Ελαφρύ προβάδισμα των αγοραστών σε Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank. Κέρδη για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΛΠ. Πτώση για Τιτάν, Ελλάκτωρ. Απώλειες 60% καταγράφει το δικαίωμα της Lamda.

Αδρανής η αγορά με τους βασικούς δείκτες και μετοχές στα πολύ...ρηχά με τζίρο... διακοπών. Η αγορά γύρισε σε αρνητικό έδαφος λίγο μετά τις 11.55 και έκτοτε ισορροπεί πέριξ των 1.210 μονάδων, σε μία συνεδρίαση που μέχρι τώρα έχει για κύριο χαρακτηριστικό της τις πολύ χαμηλές συναλλαγές.

Η όποια λιγοστή προσφορά απορροφήθηκε μεχρι τις 13.15 με συνέπεια οι βασικοί δείκτες να επανακάμψουν προς τα σημεία ισορροπίας τους. Πάντα με λιγοστές συναλλαγές και μετρημένες κινήσεις τόσο από τους πωλητές όσο κι από τους αγοραστές.

Λιγότερες και από το μέτριο μ.ο. των προηγούμενων πέντε συνεδριάσεων γεγονός που δημιουργεί... αδράνεια στην αγορά. Πρακτικά πωλητές - αγοραστές σε μία σχέση 1 1/2 προς 1, με τζίρο που μετά βίας έφθανε τα 28,5 εκατ. ευρώ (στις 13.25) από τα οποία το 65% έχει αλλάξει χέρια στις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών, με τα περίπου 9,8 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Εθνικής.

Με τους ξένους παρατηρητές απέχοντες, η βραχυπρόθεσμη τάση δύσκολα δείχνει να ξεφεύγει από το πλαγιοκαθοδικό κανάλι, που οδηγεί στη δοκιμασία των 385/87 μονάδων για τον FT25.

Όπως σημείωνε παράγων της αγοράς, σε τέτοιες φάσεις όσο αυτονόητη είναι η διολίσθηση βασικών δεικτών και μετοχών άλλο τόσο εύκολη είναι η χειραγώγηση προς μία ανοδική αντίδραση εάν και εφόσον κριθεί χρήσιμο.

Προσώρας τα ισχυρά χέρια λάμπουν διά της... απουσίας τους, οι μετρημένοι ξένοι περιορίζουν τις όποιες συναλλαγές σε μόλις 4-5 μετοχές με την Εθνική να παραμένει και σήμερα η κυριότερη επιλογή τους. Στο στενό εύρος των 2,65-2,70 ευρώ η μετοχή της, στηρίζει τον κλαδικό δείκτη, ο οποίος από τις 170,41 μονάδες (στο πρώτο 10λεπτο) διολισθαίνει προς τις 167,24.

Νωρίτερα στον Εκηβόλο ανεβάσαμε περισσότερα για τον τραπεζικό δείκτη και μία σύντομη προσέγγιση με εμφανείς τις σημαντικές τεχνικές περιοχές.

Μένοντας λίγο στον κλάδο σημειώνεται πως η JP Morgan και η BofA ML επαναπροσεγγίζουν τις μετοχές δίνοντας τιμή-στόχο και σύσταση, μετά από καιρό.

Ειδικότερα: "...Η πρόσφατη αδυναμία που εμφάνισαν οι ελληνικές τράπεζες προσφέρει άλλο ένα σημείο εισόδου, σύμφωνα με την JP Morgan, η οποία τονίζει πως προτιμά την Εθνική Τράπεζα, για την οποία αυξάνει την τιμή-στόχο στα 3,59 ευρώ ανά μετοχή από τα 2,85 ευρώ προηγουμένως. Ο διεθνής οίκος αυξάνει την τιμή-στόχο επίσης για την Alpha Bank σε 1,01 ευρώ από 0,95 ευρώ προηγουμένως και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,45 ευρώ από 2,29 ευρώ προηγουμένως. Και για τις τρεις τράπεζες δίνει σύσταση overweight.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, μετά τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν για το α' τρίμηνο και μετά από συναντήσεις με τις διοικήσεις των τραπεζών, διατηρεί αμετάβλητες τις εκτιμήσεις του για την Alpha Bank και την Πειραιώς, ενώ αναβαθμίζει την εκτίμηση για τα κέρδη ανά μετοχή της Εθνικής για τα έτη 2014-2017 κατά 26%, 16%, 9% και 7% αντίστοιχα".

Η BofA από την πλευρά της με τιμή-στόχο τα 3,30 ευρώ ανά μετοχή και σύσταση "buy" (από "neutral") ξεκινά και πάλι την κάλυψη της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας.

Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, του «αρέσει» το χαμηλό προφίλ ρίσκου της ΕΤΕ σε σχέση με τις άλλες ελληνικές τράπεζες, αλλά και η βελτιωμένη κεφαλαιακή της θέση.

Σταθερή η εικόνα μετοχών όπως Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ-Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος, Motor Oil. Από τα 4,10 ευρώ μαζεύεται η περιορισμένη προσφορά στη μετοχή της Ελλάκτωρ, από τα 5,80 ευρώ στη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, από το 0,485 στη μετοχή της MIG, από τα 8,33 ευρώ στη μετοχή των Ελλ. Χρηματιστηρίων.

Στα 23,77 ευρώ με οριακή διόρθωση η μετοχή του Τιτάνα, που προχωρά στη έκδοση ευρωομολόγου 300 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά της ΜΟΗ σημειώνεται πως το ποσοστό συμμετοχής στη Cyclon έχει αυξηθεί στο 60,6% του μ.κ. της εισηγμένης. Σημειώνεται πως το δικαίωμα της Lamda υποχωρεί 60%, στο 0,124 ευρώ.

Χρηματιστηριακά στελέχη θεωρούν ερώτημα για τον κλάδο -πανευρωπαϊκά- την έκβαση της περίπτωσης της BNP Paribas, καθώς σήμερα αναμένονται οι αποφάσεις για το πρόστιμο των 8,9 δισ. Πάντως η μέχρι τώρα εικόνα των ευρωχρηματιστηρίων είναι μάλλον ήρεμη με ενδεικτικό το -0,05% του CAC 40 στις 4.435 και το 0,35% του DAX, λίγο ψηλότερα προς τις 9.849 μονάδες.

Λίγο πριν από τις 13.30 ανοδικά κινούνταν 49 μετοχές, ενώ 41 υποχωρούσαν. Από την προηγούμενη αναφορά μας επίσης έχουν αλλάξει χέρια άλλα 4 πακέτα μετοχών. Το ένα στην Alpha Bank στο 0,68 ευρώ όπως και τα άλλα δύο της αρχής, ένα των 60.000 μτχ. του ΟΤΕ στα 10,835 ευρώ, ένα 500.000 μτχ. της ΕΤΕ στα 2,675 και ένα των 66.628 μτχ. της Jumbo στα 11,18 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v