Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Παιχνίδι» νέου τύπου στο Χρηματιστήριο

Αντιμέτωποι με νέα δεδομένα στο Χρηματιστήριο οι επενδυτές. Οι κινήσεις των hedge funds και η στάση των ξένων οίκων. Πώς κινούνται οι εγχώριοι παίκτες. Ποιος κλάδος προκαλεί ανησυχίες. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Με "συμμάζεμα" προς το τέλος της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.200 κλείνοντας στις 1.209,97 μονάδες.

Με ενεργοποίηση των αγοραστών στην τελευταία 1-1,5 ώρα της συνεδρίασης, με λίγες αλλά σημαντικές ανατροπές, "μάζεμα" προσφοράς στα χαμηλά επίπεδα στα τέλη Μαίου και ενίσχυση των επιφυλάξεων για τη συνέχεια.

Κλείσιμο ακριβώς αντίθετο από αυτό της προηγούμενης Παρασκευής όταν με αγορές της τελευταίας στιγμής ο Γενικός Δείκτης ενισχυόταν με 1,47% στις 1.305,93 μονάδες, δηλαδή στο υψηλό ημέρας (*). Οπως σημειώνει ο Θανάσης Σταυρόπουλος με απώλειες 7,35% σε μόλις 5 συνεδριάσεις η τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου ήταν η μέχρι τώρα χειρότερη της χρονιάς. Από βάθος διόρθωσης μπορεί να συγκριθεί με τις άλλες δύο σημαντικές "βυθίσεις" του 2014, την πρώτη στο διάστημα 3-15 Απριλίου όταν από τις 1.323 υποχώρησε στις 1.186 μονάδες και την δεύτερη στις 8-19 Μαίου όταν από τις 1.224 διόρθωσε μέχρι τις 1.062 μονάδες.

Με βάση τη μέχρι τώρα πορεία της αγοράς (από την αρχή του έτους μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής 27/6) η βραχυ-μεσοπρόθεσμη τάση του Γενικού Δείκτη παραμένει ανοδική (απόδοση 4,07% για τον ΓΔ ) αλλά με τον τραπεζικό κλάδο να παραμένει κύρια εστία προβληματισμού και επιφυλακτικότητας.

Σημειωτέον, πως ο κλαδικός δείκτης μετρά απώλειες 6,33% από την αρχή του έτους με τη μετοχή της Εθνικής στο -31,43%, της Πειραιώς στο + 3,92%, της Alpha Bank στο + 7,77% και στο - 31,65% της Eurobank.

Εύγλωττη η απόδοση (θετική, αρνητική των 4 μετοχών των συστημικών τραπεζών) με τον κλάδο να πιέζεται κυρίως λόγω ρευστοποιήσεων hedge funds με τα... σύννεφα να συγκεντρώνονται από την αρχή του μήνα (έκθεση ΔΝΤ) να πυκνώνουν στη συνέχεια και τους ξένους οίκους να εμφανίζονται όλο και επιφυλακτικότεροι (ενδεικτικά S&P, BofA/Merrill Lynch).

Τραπεζοβαρής η αγορά με τον κλάδο να παραμένει στο επίκεντρο για το επόμενο διάστημα και όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου όταν και υπολογίζεται πως θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των ελέγχων των παν- ευρωπαικών stress tests. Οπως σημείωνε χρηματιστηριακός παράγων ο τραπεζικός κλάδος καθίσταται "όμηρος" των ξένων που ανάλογα με το γενικότερο κλίμα θα κινούνται ανάλογα. Είτε αγοράζοντας/ανοδικά είτε ρευστοποιώντας/καθοδικά.

Ομως αυτό που φαίνεται να προβλημάτισε αρκετά στελέχη του ΧΑ είναι η σχεδόν παραλληλη επιβάρυνση του πολιτικού κλίματος στο εσωτερικό, η λίγο ως πολύ φυσιολογική υποχώρηση των ξένων χρηματιστηρίων από τα τελευταία υψηλά τους και η... στάση αγορών από την πλευρά πολλών ξένων διαχειριστών/παικτών.

Την προηγούμενη εβδομάδα μπορεί το μεγαλύτερο μέρος των ρευστοποιήσεων να προήλθε από την πλευρά hedge funds ωστόσο ορισμένα μακρο-πρόθεσμα χαρτοφυλάκια κατοχύρωσαν μέρος των υπεραξιών τους. Συνέπεια αυτών των πωλήσεων η σχεδόν ολοκληρωτική υποχώρηση των 24 από τις 25 μετοχές του δείκτη "μεγάλης κεφαλαιοποίησης". Είναι χαρακτηριστικό, πως μόνον για μια μετοχή- της MIG- η εβδομαδιαία απόδοση ήταν θετική και μάλιστα μετά το κόντρα κλείσιμο της Παρασκευής διαμορφώθηκε στο 5,71% καθώς η τιμή του τίτλου "έπιασε" τα 0,50 ευρώ, σε μία ομολογουμένως θεαματική κίνηση αναστροφής.

Να δούμε λίγο την εβδομαδιαία διακύμανση/απόδοση και των άλλων 24 μετοχών του δείκτη, όπως μερικά περίεργα της "μεσαίας" και "χαμηλότερης" κεφαλαιοποίησης αλλά και τα νέα δεδομένα, που διαμορφώνονται για τη συνέχεια. 

Ομολογουμένως εντυπωσιακή η βραχυπρόθεσμη εικόνα- σε ακριβώς αντίθετη φορά από αυτήν της προηγούμενης Παρασκευής- με τη μετοχή της Alpha Bank να μετρά απώλειες 9,3%, της ΒΙΟΧΑΛΚΟ 2,05%, της ΓΕΚ/Τέρνα 7,75%, της ΔΕΗ 9,12%, της CC/HBC 3,80%, του ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ 2,35%, των Ελληνικών Πετρελαίων 2,35%, της Εθνικής 7,04%,

Απώλειες στην εβδομάδα 4,62% για ΕΥΔΑΠ, 4,30% για Eurobank Properties, 7,13% για Eurobank, 5,10% για την ΕΧΑΕ, 0,97% για Intralot, 7,69% για ΜΕΤΚΑ, 7,88% για Motor Oil, 6,90% για Jumbo 6,90%, 10,04% για του Μυτιληναίο, 1,80% για ΟΛΠ.

Ο ΟΠΑΠ υποχώρησε 5,72%, ο ΟΤΕ 10,08%, η Πειραιώς 11,67%, η Τέρνα Ενεργειακής 9,22%, ο ΤΙΤΑΝ 6% και 15,70% η FF Group.

Ωστόσο θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως προς το τέλος της συνεδρίασης μαζεύτηκε εξ' ολοκλήρου η προσφορά στους τίτλους των Eurobank Properties, Eurobank, Intralot και Πειραιώς ενώ εκτός από τη μετοχή της Marfin Investment Group ενισχύθηκαν στις δημοπρασίες ΟΛΠ και CC/HBC.

Παράγοντες της αγοράς οι οποίοι υποστηρίζουν πως οι συνθήκες δεν έχουν αλλάξει δραματικά εκτιμούν πως παρά τα τελευταία "σύννεφα" οι αγορές και το ΧΑ δεν έχουν πει την τελευταία λέξη τους.

Οσον αφορά στο εσωτερικό μέτωπο μπορεί και η BofA να εστιάζει στην πολιτική ρευστότητα ωστόσο διατηρεί την σύσταση της για ΟΤΕ (κορυφαία επιλογή) και προτείνει αγορά για Πειραιώς, Alpha Bank. Για τις τράπεζες παρά την επιβάρυνση του κλίματος ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank θεωρεί ώριμες τις συνθήκες για πλήρη ιδιωτικοποίηση των τραπεζών.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια ολοκλήρωσαν με επιτυχία τη διαδικασία βιβλίου προσφορών και τιμολόγησης για το πενταετές ευρω-ομόλογο, ύψους 325 εκατ., με σταθερό επιτόκιο 5,25%.

Σημαντική βελτίωση θα παρουσιάσει φέτος ο κύκλος εργασιών του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ από τον τομέα κατασκευών, όπως υποστήριξε σήμερα η διοίκηση, κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης. Στα τέσσερα δισ. ευρώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεων.

Σε αυτό το αρκετά ρευστό περιβάλλον έκπληξη προκαλεί η εκτόξευση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Ιούνιο. Άγγιξε το 103,7 που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Αντίθετη η τάση στην ευρωζώνη με αιφνιδιαστική μείωση του δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης στο 102.

Αρκούν αυτά τα... «δευτερεύοντα» για να αντιδράσει η αγορά συνολικότερα, ενώ μπορεί να υπάρξει συνέχεια εάν επιβεβαιωθούν οι δεύτερες στηρίξεις για τους 4 βασικούς δείκτες.

Αποτελεί κοινή εκτίμηση, πως το ΧΑ όπως οι περισσότερες αγορές συγχρονίζονται πλέον σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Από τις τελευταίες εξελίξεις στην βουλγαρική αγορά μέχρι την ανατολική Ουκρανία και τις διεργασίες για ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν καθίσταται σαφές πως οι αγορές θα αναταράσσονται είτε υψηλότερα, είτε χαμηλότερα. Συχνά θα βρίσκονται σε "κενά αέρος" ενόσω διαμορφώνεται η "επόμενη ημέρα" (από την Ελλάδα μέχρι την ευρύτερη περιοχή).

Τα δεδομένα μετά την προηγούμενη χειρότερη εβδομάδα- μέχρι τώρα- για το 2014 δείχνουν
αποχώρηση 2 ή 3 hedge funds (αναδεικνύοντας το πόσο εύκολα επηρεάζεται ένα ρηχό χρηματιστήριο όπως το ελληνικό), μικρής έκτασης κατοχύρωση θέσεων κυρίως ξένων "συντηρητικών χαρτοφυλακίων" (μικρής έκτασης συγκριτικά με το σύνολο της θέσης τους, όπως καταγραφόταν στα στοιχεία Μαίου), τη μη δυνατότητα επηρεασμού της αγοράς από τους εγχώριους παίκτες (τουλάχιστον όπως άλλοτε) αλλά και την επιμονή ορισμένων να αυτονομούνται ακόμη και εν μέσω διόρθωσης.

Ενδεικτικό το "νέο υψηλό" στα 30 ευρώ για τη μετοχή του ΟΛΘ (στις 26/6), η αντίδραση επιλεγμένων μετοχών της "μικρής" κατηγορίας (Ευρωσύμβουλοι, Lavipharm, ΕΛΓΕΚΑ, Τεχνική Ολυμπιακή, ΜΟΧΛΟΣ, ΙΑΣΩ κ.α.). 

 

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Στην εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.209,97 μονάδες με πτώση 7,35%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 υποχώρησε 7,74% και ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης κινήθηκε χαμηλότερα 2,05%.

Μόνος κλάδος που σημείωσε άνοδο στο ΧΑ ήταν των Μέσων Ενημέρωσης (+14,06%).

Εβδομαδιαία πτώση σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Εμπόριο (-15,65%), Τηλεπικοινωνίες (-10,08%), Πρώτες Ύλες (-9,53%) και Τράπεζες (-8,69%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Βαρβαρέσος (49,54%), Medicon Hellas (43,71%), Πήγασος (36,11%), Αθηνα (28,57%), Dionic (26,53%), Αττι-Κατ (26,32%), Ακρίτας (25%), Ελγέκα (24,28%), Pasal (20.25%) και Forthnet (19,81%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: AXON Συμμετοχών (-18,60%), Τηλέτυπος (-17,65%), Κορδελλου (-16,67%), Βιοτέρ (-16,28%), FF Group (-15,70%), Unibios (-14,75%), Μαίλλης (-14,29%), Εριουργία Τρία 'Αλφα (-14,23%), Spider (-13,79%) και Compucon (-13,64%).

 

(*) Ομολογώ, πως ο τρόπος κλεισίματος της 20/6 με οδήγησε στην εντελώς λαθεμένη μέτρηση/εκτίμηση της αγοράς. Το σχόλιο μου του προηγούμενου Σαββατοκύριακου, πως "ενισχύεται το ανοδικό σενάριο" κάηκε πανηγυρικά... Ήταν από τις φορές, που ήμουν τόσο λάθος στην εξέταση της αγοράς, των δεδομένων και της προοπτικής άμεσης κίνησης του ΧΑ για πάνω από τις 1.310 μονάδες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v