Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ζητούμενο μια αντίδραση

Προβληματική η εικόνα των τραπεζών, μετά και τις τελευταίες επίμονες ρευστοποιήσεις. Εκ των ων ουκ άνευ η επιβεβαίωση των 165 μονάδων για τον κλαδικό δείκτη. Στηρίζουν όσο μπορούν και εκ περιτροπής ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και επιλεγμένα χαρτιά-σηματωροί της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Στις 1.226,19 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, χαμηλό 17 συνεδριάσεων (όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος), στις 395,48 ο FT 25, με σωρευτικές εβδομαδιαίες απώλειες 7,26% ο τραπεζικός κλάδος, για ακόμη μία συνεδρίαση συγκριτικά καλύτερη κίνηση για τον FT Mid.

Τρία στα τρία πτωτικά για το Χ.Α., τέσσερα στα τέσσερα για τις ευρωαγορές, αλλά και επιστροφή αγοραστών αργά εχθές το βράδυ στη Wall Street. Στις διεθνείς αγορές η διόρθωση από τα τελευταία ιστορικά υψηλά και τις κορυφές 6ετίας θεωρείται λίγο έως πολύ φυσιολογική κίνηση.

Στην ελληνική το Χ.Α. δείχνει να κολλάει στα ρηχά νερά της κυβερνητικής βραδύτητας και της ασφυξίας της αγοράς λόγω έλλειψης ρευστότητας, και στην πραγματική οικονομία, με το Μαξίμου να περιμένει σαν... δώρο εξ ουρανού τα αυξημένα έσοδα από τη θεαματική ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης.

Έτσι όμως δεν πάμε πουθενά ή μάλλον κάνουμε ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω, τη στιγμή που η κυβέρνηση επιχειρεί να προσδώσει αισιοδοξία και τόνο στην αγορά, αλλά δεν...

Το Χ.Α. οπισθοχωρεί για τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις από τα τελευταία υψηλά της Παρασκευής (οι 1.305,93 μονάδες για τον Γ.Δ., οι 423,17 για τον FT 25 και οι 184,54 μονάδες για τον Τραπεζικό Δείκτη). Η διόρθωση αποδίδεται στις τράπεζες και σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένα, καθώς ο κλαδικός δείκτης υφίσταται σημαντική διόρθωση, ωστόσο τις ρευστοποιήσεις των ξένων σε Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank και Eurobank ακολουθούν και άλλες στις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ αλλά και μετοχών-σηματωρών εισηγμένων - της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Το άδειασμα θέσεων στις τράπεζες μπορεί να δικαιολογείται από την επιφυλακτικότητα των παικτών πως πιθανόν να χρειαστούν και άλλα κεφάλαια. Όμως αυτό, εάν συμβεί, θα πρέπει πρώτα να επιβεβαιωθεί με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests της Ευρωπαϊκής Αρχής, που αναμένεται προς τα τέλη Οκτωβρίου. Εύλογο το ερώτημα γιατί ρευστοποιούνται τραπεζικές θέσεις τώρα, σε αυτήν τη φάση της αγοράς, και πλέον με υποαξίες για όσους έχουν τιμή κτήσης με βάση τις τελευταίες αυξήσεις κεφαλαίου.

Η ρευστοποίηση θέσεων σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ εξηγείται, αφού πρόκειται για τοποθετήσεις που αποφέρουν και βραχυπρόθεσμα και μεσομακροπρόθεσμα ικανές έως τεράστιες υπεραξίες. Ενδεικτικά σημειώνω πως για τη μετοχή του ΟΠΑΠ η απόδοση μηνός είναι 13,69%, φτάνει στο 35,68% από την αρχή του έτους, ενώ εκτινάσσεται στο 100,31% σε περίοδο 52 εβδομάδων. Άλλη μία περίπτωση η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ: η απόδοση μηνός στο 12,40%, φτάνει το 31,13% από την αρχή του έτους και στο 103,41% σε περίοδο 52 εβδομάδων.

Επειδή το πρόβλημα όπως αποτυπώνεται στο Χρηματιστήριο έχει σχέση σε κάποιο (μικρότερο ή μεγαλύτερο) βαθμό με τις εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο ο Φίλιππος Πανταζής δίνει μία εξήγηση. Σημειώνει σχετικά: «...Με το μυαλό του πίσω στην Αθήνα και στην απρόσκοπτη πορεία του κυβερνητικού έργου, ο Αντώνης Σαμαράς συμμετέχει από σήμερα στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες. Προσδοκία του είναι να επιστρέψει αύριο στη χώρα μας έχοντας στις αποσκευές του τα μέγιστα δυνατά οφέλη από τις επαφές του με τους εταίρους, κάτι που συνδυάζεται άρρηκτα και με την κοινή πρόταση της Γαλλίας και της Ιταλίας για ελαστικοποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Είναι ένα αίτημα στο οποίο συμφωνεί απόλυτα η ελληνική πλευρά και θα ήταν ευχής έργον να υπάρξει κάποια σχετική εξέλιξη, ωστόσο, όπως αναγνωρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, κάτι τέτοιο δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα».

Για τις τράπεζες μείζον παραμένει το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων - σχετικό θέμα του euro2day.gr αναφέρεται στις εκτιμήσεις της Πειραιώς και της Alpha Bank όπως τις παρουσίασαν σε εκδήλωση της Citi στο Λονδίνο (23/6).

Τεχνικά η αγορά χρωστά μία τεχνική αντίδραση από τα επίπεδα των 1.250 μονάδων, πόσο μάλλον από τα τρέχοντα χαμηλότερα των 1.226 μονάδων. Η Εθνική, που διορθώνει από τα 2,84 ευρώ της Παρασκευής, χρωστά αντίδραση από τα 2,70-2,73 ευρώ, πόσο μάλλον από τα 2,62 ευρώ που έκλεισε εχθές.

Για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ και η βραχυπρόθεσμη εικόνα είναι ερμηνεύσιμη και προβλέψιμη και -προσώρας- δεν δημιουργεί ανησυχία σε όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα.

Με τις τράπεζες τι γίνεται, καθώς ο κλαδικός δείκτης έχει γείρει επικίνδυνα προς τις 165 μονάδες...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v