Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Τα νέα δεδομένα μετά την τριήμερη πτώση

Νέα υποχώρηση για τον Γενικό Δείκτη που κατέγραψε το χαμηλότερο κλείσιμο των τελευταίων 17 συνεδριάσεων. Απώλειες άνω του 4% για Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς. Στο "κόκκινο" Coca Cola, Alpha Bank, ΜΕΤΚΑ. Κέρδη σημείωσαν ΟΤΕ, Τιτάνας. Η τεχνική εικόνα. Tα σενάρια για την επόμενη ημέρα.

Ασορτί με τον υδράργυρο, που "χτύπησε κόκκινο", συνεχίζει να κινείται και το ταμπλώ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, καθώς τόσο ο Γενικός, όσο και ο Τραπεζικός δείκτης συμπλήρωσαν τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, δίνοντας την εντύπωση ότι οι πωλητές διατηρούν τον πρώτο λόγο στην διαμόρφωση κλίματος και διαθέσεων, με ιδιαίτερη ευκολία.

Κατά τις τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αθροιστικές απώλειες 6,11%, ενώ το σημερινό κλείσιμο είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 17 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 30/5 (1223,48 μονάδες).

Σαφώς "πιο ευκίνητος στον κατήφορο" ο Τραπεζικός δείκτης, για το ίδιο διάστημα, σημειώνει αθροιστικές απώλειες 8,83%.

Ένα σενάριο "συνωμοσίας" και δύο περισσότερο λογικοφανή, κάνουν τον γύρο των χρηματιστηριακών γραφείων, αναφερόμενα όχι μόνο για τις αιτίες της νέας πτωτικής κίνησης, αλλά και προσπαθώντας να προβλέψουν την "επόμενη μέρα" στο Χ.Α.

Σύμφωνα με το "υποψιασμένο" σενάριο, η εν εξελίξει διόρθωση είναι καθαρά τεχνικού χαρακτήρα και η πίεση των τιμών διαμορφώνεται από ξένα χαρτοφυλάκια που θεώρησαν "παραφουσκωμένες" τις αποτιμήσεις στο ταμπλώ του FTSE25 (εκεί επικεντρώνεται και η μεγαλύτερη πίεση) και τα οποία πιέζουν (δεν υπάρχει "αντίπαλο δέος" στο ταμπλώ) προκειμένου να τοποθετηθούν σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα τιμών και στους ίδιους, εκ νέου, τίτλους.

Συνήθως, τέτοιου είδους κινήσεις ολοκληρώνονται με ένα "αποφασιστικό κούνημα του δέντρου" που έχει σαν στόχο τα "αδύναμα χέρια" (!)

Όσον αφορά τα περισσότερο λογικοφανή σενάρια, αυτά εστιάζονται σε δύο λόγους: Ο πρώτος είναι ότι οι περισσότεροι λογαριασμοί "margin" παραμένουν εκτός Αγοράς, μέχρι να αποκαταστήσουν το προαπαιτούμενο "τριμέτοχο" για να επιστρέψουν στην "ενεργό δράση", με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, καθώς μπορεί να έχουν προχωρήσει σε ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις, αλλά περιμένουν να ολοκληρωθεί το νέο πτωτικό κύμα για να προχωρήσουν στις απαιτούμενες τοποθετήσεις - αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων και ο δεύτερος είναι ότι οι εξελίξεις στο Ιράκ έχουν "ανάψει κόκκινο" στις "εισαγόμενες" αγορές στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τα ξένα χαρτοφυλάκια να τηρούν στάση αναμονής και όπου μπορούν να προχωρούν και σε σχετική μείωση θέσεων.

Σε κάθε περίπτωση η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά έχει επιστρέψει σε "short position", ενώ αν η "νότια" κίνηση των βασικών δεικτών του Χ.Α. επεκταθεί και χαμηλότερα των 1219 και των 395 μονάδων, τότε δεν θα μιλάμε για μία "ανεκτή" και εντός προγράμματος διόρθωση, αλλά μία ανατροφοδοτούμενη πτωτική κίνηση (!)

Στον τεχνικό προβληματισμό που δημιουργεί ο Τραπεζικός κλάδος, σήμερα προστέθηκε και ο τίτλος της ΔΕΗ που έχασε την θεωρούμενη ισχυρή στήριξη των 11,30 ευρώ και η επόμενη "μάχη" θα δοθεί στο ψυχολογικό όριο των 11,00 ευρώ.

Αντίθετα "ψύχραιμη", μέχρι στιγμής, συμπεριφορά, επιδεικνύουν οι Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ.

Επιστρέφοντας στους βασικούς δείκτες του Χ.Α. και σύμφωνα με όσους κινούνται με βάση τα ημερήσια διαγράμματα, για να δώσει η Αγορά αγοραστικό σήμα θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 1306 μονάδων και ο FTSE25, υψηλότερα των 423 μονάδων και με την αυστηρή προϋπόθεση ότι η κίνηση της ανοδικής αντίδρασης να συνοδευτεί και από αύξηση τζίρου.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Αγορά δείχνει να διανύει περίοδο χαμηλής επενδυτικής δραστηιρότητας, όχι μόνο λόγω εποχικότητας, αλλά και διότι λείπουν οι θετικοί καταλύτες, εκείνοι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν εύκολα τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. προς νέα υψηλά, επισημαίνει ο Νίκος Καυκάς.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τους χαμηλότερους όγκους συναλλαγών, φαινόμενο που δεν αποκλείεται να συνεχιστεί και στις επόμενες συνεδριάσεις.

Βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, μία καθοδική διάσπαση των 1220 μονάδων, για τον Γενικός Δείκτη, ενδεχομένως να ενεργοποιήσει κάποιο κύμα αγορών, με σκοπό να συνεχίσει ο Δείκτης να κινείται στο γνωστό εύρος μεταξύ 1200 και 1320 μονάδων, περιμένοντας τις εξελίξεις του Φθινοπώρου, όπως τα Ευρωπαϊκά Τραπεζικά "stress tests", πιθανή αναζωπύρωση των εκλογικών σεναρίων, τις εξελίξεις στο μέτωπο των εσόδων του Κράτους και γενικότερα τα μακροοικονομικά μεγέθη της Χώρας, με επίκεντρο την επίτευξη θετικού προσήμου στο ΑΕΠ, κυρίως λόγω Τουρισμού.

Για την τρέχουσα Θερινή περίοδο και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Merit ΑΧΕΠΕΥ, δεν μπορεί να αποκλειστεί αξιοσημείωτη διορθωτική κίνηση στις μεγάλες διεθνείς Αγορές, κάτι που δεν αφήσει ανεπηρέαστο και το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με "κόκκινα" ταμπλώ ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές (η ευρέως αναμενόμενη αναπτυξιακή πολιτική που παρουσίασε χθες η Ιαπωνική Κυβέρνηση, έτυχε επιφυλακτικής υποδοχής από την Αγορά), ενώ στο "ίδιο φόντο" κινούνται και τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, όπου Stoxx 50, CAC 40 (στο επίκεντρο βρίσκεται η μετοχή της GDF Suez, μετά την πώληση του 3,1% από τη Γαλλική Κυβέρνηση, με μικρό discount) και IBEX 35 σημειώνουν απώλειες μεγαλύτερες του 1%.

Τι φοβούνται περισσότεροι οι τραπεζίτες από τα "stress tests" της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας; Σύμφωνα με όσους συμμετείχαν σε δημοσκόπηση που έγινε στο Τραπεζικό συνέδριο του οίκου Fitch Ratings, η ισχυρή πλειοψηφία των ερωτηθέντων εκτιμά πως το πιθανότερο αποτέλεσμα της διαδικασίας θα είναι... τα τεχνικά προβλήματα. Μόλις το 1% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση εκτιμά πως δεν θα υπάρξουν τεχνικά προβλήματα.

Μικτά τα μηνύματα και μικτά τα πρόσημα, κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης στο NYSE.

Πιο συγκεκριμένα, η τρίτη και τελευταία μέτρηση της Αμερικανικής Κυβέρνησης για το ΑΕΠ α΄ τριμήνου των ΗΠΑ έδειξε ότι οικονομία συρρικνώθηκε ακόμη χειρότερα από τις προηγούμενες μετρήσεις. Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η Αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε 2,9%. Οι αναλυτές περίμεναν συρρίκνωση 1,8%. Στην προηγούμενη μέτρηση είχε μετρηθεί ύφεση 1% στο ΑΕΠ.

Οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών μειώθηκαν 1% τον Μάιο στις ΗΠΑ εξαιτίας της μεγάλης μείωσης στις παραγγελίες του Πενταγώνου για στρατιωτικό εξοπλισμό. Οι οικονομολόγοι περίμεναν πτώση 0,5%. Πάντως αφαιρουμένων των αμυντικών παραγγελιών, το μέγεθος έδειξε αύξηση 0,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Υπουργείο Εμπορίου.

Επιστροφή στο ΧΑ

Θετικά είναι τα συμπεράσματα της Citigroup για τις Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς μετά από ένα event που διοργάνωσε η Citi για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο που πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουνίου στο Λονδίνο.

Σε αύξηση της τιμής-στόχου για την ΕΧΑΕ, στα 9 ευρώ ανά μετοχή από 8 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε η Citigroup, δίνοντας σύσταση "neutral".

Σε αύξηση της τιμής-στόχου για τον ΟΛΠ στα 27,4 ευρώ ανά μετοχή από 27 ευρώ προηγουμένως προχώρησε η Alpha Finance, διατηρώντας αμετάβλητη τη σύσταση "outperform".

Το σενάριο νέας έκδοσης ομολόγου εξετάζει η διοίκηση των ΕΛΠΕ και για το σκοπό αυτό οργάνωσε investor call με διεθνείς επενδυτές. Η εταιρεία έχει ήδη δυο τίτλους σε κυκλοφορία. Ένα ομόλογο 500 εκατομμυρίων ευρώ με κουπόνι 8% (λήγει τον 5/2017) καθώς και ένα 400 εκατομμυρίων δολαρίων με κουπόνι 4,62% (λήξη 5/2016).

Πτώση που φτάνει το 20,8% (12,4% χωρίς τα πετρελαιοειδή) καταγράφουν οι Ελληνικές εξαγωγές τον Απρίλιο. Στο 7,8% φτάνει η υποχώρηση στο πρώτο 4μηνο του έτους. Αυξήθηκε το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο.
Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων, αναδεικνύοντας την αδυναμία Νοικοκυριών και Επιχειρήσεων να πληρώσουν τους υπέρογκους φόρους. Από τα νεότερα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προκύπτει ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο πεντάμηνο του έτους έφθασαν στα 66,47 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 36,5% του ΑΕΠ της χώρας. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξάνονται κατά μέσο όρο 1 δισ. το μήνα με τα "φρέσκα" χρέη (απ' την αρχή τους έτους) να διαμορφώνονται στα 5,2 δισ. ευρώ. Μόνο το Μάιο προστέθηκαν άλλα 873 εκατ. ευρώ. Ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων αναμένεται να ενταθεί από τον επόμενο μήνα, καθώς θα αρχίσουν να εκπνέουν οι προθεσμίες για την καταβολή του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.

Από την άλλη και σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στο 33,5% στα τέλη του πρώτου τριμήνου 2014 από 32% στα τέλη του 2013. Ο νέος Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος προσδιόρισε τα "κόκκινα" δάνεια στα 77 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 42 δισ. ευρώ αφορούν σε μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, τα 25 δισ. ευρώ είναι στεγαστικά δάνεια και τα 10 δισ. ευρώ είναι καταναλωτικά δάνεια.

Επανερχόμενοι στα της σημερινής συνεδρίασης, μεταβιβάστηκε το 13,46% της Eurobank Properties στην τιμή των 8,75 ευρώ, μέσω δυο "πακέτων" 3.886.848 και 9.750.000 τεμαχίων αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, κατά 120 εκατομμύρια ευρώ ενισχύει την κεφαλαιακή της επάρκεια η Eurobank μετά την επιτυχή διάθεση σε δυο ξένους θεσμικούς επενδυτές του 13,46% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank Properties.

Από εκεί και πέρα και κατά την σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 1219,79 μονάδες (-1,92%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1221,22 (-1,81%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1226,19 μονάδες με απώλειες 1,41%.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Εθνική, Πειραιώς, Μέτκα, Eurobank, Eurobank Properties.

Δεν έλειψαν οι εκπλήξεις κατά τις τελικές δημοπρασίες, που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας τους Jumbo, ΟΠΑΠ και Τιτάνα (από σήμερα οι (ΚΟ) & (ΠΟ) μετοχές της εταιρείας είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το ποσό € 0,10359 ανά μετοχή, το οποίο προήλθε από τη διανομή έκτακτων αποθεματικών και από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος (καθαρό ποσό: € 0,09323 ανά μετοχή).

Αντίθετα στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, EEE (επαναπροσεγγίζει τα ιστορικά χαμηλά, σε κλείσιμο), Intralot και Ελ. Πετρέλαια.

Ο τζίρος, λόγω και των "πακέτων" εκτινάχθηκε στα 256,7 εκατ. από τα οποία τα 135,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΛΠΕ, ΜΙΓ, ΠΕΙΡ, ΔΕΗ, ΑΛΦΑ, ΜΕΤΚ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΕΥΠΡΟ, ΑΛΦΑΤΠ). Πέντε τίτλοι και πιο συγκεκριμένα οι Eurobank Properties, Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς και ΟΤΕ "απασχόλησαν" το 85% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Χαμηλότερα του 25αρη, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Alco, ενώ η ανακοίνωση του μικτού μερίσματος - μαμούθ, ύψους 4,00 ευρώ ανά μετοχή, με καθαρή μερισματική απόδοση μεγαλύτερη του 12%, ασφαλώς και δικαιώνει τα "διορατικά" χαρτοφυλάκια που έπαιρναν διακριτικά θέση στην μετοχή κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις, κίνηση για την οποία είχε ειδοποιήσει εγκαίρως η στήλη.

Από την άλλη το γεγονός ότι ο τίτλος ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με συναλλαγές μόλις 3624 τεμ. και με ημερήσια κέρδη 0,83%, αποδεικνύει με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο την απόλυτη έλλειψη αντανακλαστικών από την Αγορά, καθώς ο ΟΛΘ δεν "έχει την τύχη" να ανήκει στον FTSE25 και να είναι στο "στενό club" των γνωστών ημερήσιων πρωταγωνιστών (!)

--ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν νέα μικρή μείωση στο συμβόλαιο του δείκτη και σχετική αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (17.087 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.314, 5.873 για τον Ιούλιο, 218 για τον Αύγουστο και 223 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 393,75) κινήθηκε μεταξύ 392,5 και 401,5 μονάδων, διατηρώντας την υπερτίμηση στο 0,15%.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (60.000 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (792), ΔΕΗ (942), Alpha Bank (3.137), Εθνική (4.253), Πειραιώς (3.934), ΟΠΑΠ (204), MIG (500), Eurobank (1.659), Ελ. Πετρέλαια (347), ΓΕΚ (206), Μυτιληναίο (213), ΕΧΑΕ (141), Τέρνα Ενεργειακή (111), Eurobank Properties (115).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap διατηρήθηκε στο 37%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν μικρός στα 640 δικαιώματα (559 calls και 61 puts).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (100.687.157 τεμ.), Εθνική (1.108.039 τεμ.), Πειραιώς (20.411.619 τεμ.), Eurobank (3.100.607 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 300 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, λήξεως Σεπτεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,70 ευρώ.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v