Για το τρία στα τρία διορθώνει το Χ.Α. Οι πωλητές συνεχίζουν να έχουν το προβάδισμα «εκβιάζοντας» τιμές χαμηλότερες και των 1.240 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.Αναφέρομαι σε... εκβιασμό καθώς όπως αντίστροφα συμβαίνει σε φάσεις ανοδικής αντίδρασης της αγοράς, τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί στην αγορά ό,τι πιο «κουφό» σενάριο και εικοτολογία μπορεί να διευκολύνει τη διολίσθηση βασικών δεικτών και μετοχών.
Όλα αυτά με συναλλαγές μέτριες συγκριτικά με τις αμέσως δύο προηγούμενες ανοδικές κινήσεις που σημειώθηκαν μέσα στον Ιούνιο. Νωρίτερα ο τζίρος κυμαινόταν στα 45 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 66% στις τράπεζες, με 11,5 εκατ. ευρώ στην Εθνική και περίπου 11 εκατ. στη μετοχή της Πειραιώς.
Ο κλαδικός δείκτης μετρά απώλειες 1,67% και διορθώνει για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση από την κορυφή των 184,54 μονάδων που σημειώθηκε την Παρασκευή 20 Ιουνίου. Η αμέσως προηγούμενη κορυφή σημειώθηκε στις 197,72 μονάδες την Τρίτη 10 Ιουνίου.
Τις ημέρες της διόρθωσης ακούγεται πως εξετάζεται το ενδεχόμενο προληπτικών νέων αυξήσεων κεφαλαίου και γι' αυτό πιέζονται οι τιμές των τραπεζών χαμηλότερα. Φημολογούνται πολλά που σε μια διορθωτική συγκυρία επιτείνουν τις πιέσεις.
Κατά την εκτίμησή μου ο υπαρκτός κίνδυνος για το Χρηματιστήριο προέρχεται σταθερά από το πολιτικό πεδίο. Η εικόνα της συγκυβέρνησης, οι... άσπονδες σχέσεις μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δικαιολογούν τη νευρικότητα που επικρατεί στο Χρηματιστήριο κι εξηγούν την οπισθοχώρηση των περισσότερων ξένων.
Σημειώναμε νωρίτερα πως οι ξένοι είναι παρόντες, όμως δεν είναι ενεργοί και αυτό σχετίζεται με την αβεβαιότητα που επικρατεί για τις ελληνικές τράπεζες και τον πονοκέφαλο που δημιουργεί η υπόθεση της BNP σε Παρίσι και Βερολίνο. Αυτά εν μέσω των stress tests στις ευρωτράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Εθνικής, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank.
Από τις τέσσερις τράπεζες η δεύτερη άσκηση των warrants ήταν λειτουργική στην περίπτωση της Alpha Bank. Αυτό αποτιμάται στη μετοχή αλλά και στο ΑΛΦΑΤΠ. Αντιθέτως, ελάχιστες είναι οι προσδοκίες για τη δεύτερη άσκηση των warrants στην ΕΤΕ, με τη μετοχή να υποχωρεί στα 2,68 ευρώ και το ΕΤΕΤΠ στο 0,812 ευρώ.
Στο 1,61 ευρώ πέφτει η μετοχή της Πειραιώς, που μετρά και αυτή τρίτη συνεχόμενη διορθωτική συνεδρίαση, πλέον 0,10 ευρώ χαμηλότερα από την τιμή συμμετοχής στην τελευταία ΑΜΚ. Σταθερό στο 0,98 ευρώ το ΠΕΙΡΤΠ.
Οι ελπίδες όσων θεωρούν πως το ανοδικό σενάριο παραμένει σε ισχύ (μεταξύ αυτών και ο γράφων) επικεντρώνονται κυρίως σε ΟΤΕ και ΔΕΗ. Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη τα 11,40 ευρώ είναι μια κρίσιμη τεχνική στήριξη για τη μετοχή του ΟΤΕ που νωρίτερα διόρθωσε μέχρι τα 11,34 ευρώ. Για τη μετοχή της ΔΕΗ αντίστοιχη περιοχή είναι τα 11,38 ευρώ, ενώ νωρίτερα διόρθωσε μέχρι τα 11,40 ευρώ. Οι τιμές στήριξης αφορούν τελικές τιμές και κλεισίματα.
Το αρνητικό για την αγορά σε αυτήν τη φάση της διόρθωσής της σχετίζεται με την υπεραπόδοση που είχε προηγηθεί για τη μετοχή του ΟΠΑΠ. Στη μετοχή έχουν ενεργοποιηθεί εντολές πώλησης και από ξένο παίκτη από τα επίπεδα των 13,20-13,50 ευρώ (στις 20/6). Το... μειονέκτημα για τη μετοχή του ΟΠΑΠ είναι πως αποδίδει 31,85% από την αρχή του έτους και 12,83% σε διάστημα μηνός. Πρακτικά δίνει τη δυνατότητα εξόδου, μερικής κατοχύρωσης με διψήφιο ποσοστό κέρδους.
Σε σχέση με την προηγούμενη αναφορά μας, η εικόνα του FT 25 είναι ελαφρώς βελτιωμένη, καθώς για επτά μετοχές σημειώνεται θετικό πρόσημο, ενώ τέσσερις παραμένουν σταθερές.
Οι πωλητές έκαναν ενεργότερη τη συμμετοχή τους σταδιακά μετά τις 13.15, με επιπλέον πωλήσεις σε Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, ενώ μετά τις 13.15 υπερίσχυσαν σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil, Τιτάν. Πρόκειται για μετοχές του FT 25 με διαμορφωμένη μεσοπρόθεσμη ανοδική φορά και στην περίπτωσή τους οι πωλήσεις δικαιολογούνται αφού ο πωλητής αποκομίζει και σε αυτά τα επίπεδα μικρότερο ή μεγαλύτερο κέρδος.
Παραμένει η απόκλιση μεταξύ του FT Mid και των FT 25, Γ.Δ., με τις απώλειές του να περιορίζονται στο 0,14% και η διόρθωσή του να σταματά στις 1.150 μονάδες.
Περίπου στις 13.30 οι συναλλαγές έφταναν στα 50 εκατ. ευρώ. Από αυτά το 67% στις τράπεζες, με τις πιέσεις να παραμένουν σε Εθνική και Πειραιώς όπου είχαν αλλάξει χέρια περί τα 13 εκατ. ευρώ στην κάθε μία. Σε αυτό το διάστημα άλλαξε χέρια ένα πακέτο των 400.000 μετοχών Πειραιώς στο 1,625 ευρώ και ένα πακέτο 1.000.000 μετοχών της Alpha Bank στο 0,69 ευρώ. Νωρίτερα είχε περάσει ένα πακέτο 35.000 μετοχών της ΜΕΤΚΑ στα 13,11 ευρώ, ένα 100.000 τεμαχίων της ΔΕΗ στα 11,60 ευρώ και ένα 85.000 μετοχών του ΟΠΑΠ στα 12,81 ευρώ. Στην αρχή της συνεδρίασης είχαν γίνει δύο πακέτα σε MIG και Ελληνικά Πετρέλαια.
Η σχέση ανοδικών προς καθοδικές διαμορφωνόταν σε 38 προς 60, με μεγαλύτερη άνοδο για Alco, ΧΑΛΚΟΡ, Lamda, Κορρέ, Σαράντη.