Σε κρίσιμο σταυροδρόμι το Χρηματιστήριο, σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, μετά το χθεσινό δεύτερο συνεχόμενο πτωτικό κλείσιμο, με τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα και των 1.250 μονάδων.
Διόρθωση που συντελέστηκε με συναλλαγές 123,7 εκατ. ευρώ, με σταθερές ρευστοποιήσεις στις τράπεζες και με μείωση θέσεων σε κερδοφόρες τοποθετήσεις και σε τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗΔΕΗ -0,55%.
Με... κατακόκκινο το ταμπλό για τον 25άρη η τελευταία προσέγγισή μου πως «ενισχύεται το ανοδικό σενάριο» φαντάζει παράταιρη τη στιγμή που δεξιά και αριστερά (ξανα)ζεσταίνονται ακόμη και σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
Είμαστε σε... καλό σημείο, με την... πλάτη στον τοίχο, υποστηρίζοντας πως τα «ισχυρά ξένα χέρια» παραμένουν παρόντα (αλλά όχι τόσο ενεργά όσο μέχρι τις αρχές Ιουνίου), ότι το Χ.Α., εάν αντιδράσουν ανοδικά τα ξένα χρηματιστήρια, θα συγχρονιστεί ανάλογα και πως η... μάχη για την κορυφή δεν έχει χαθεί.
Βραχυπρόθεσμα το περιβάλλον επιβαρημένο, και πάλι δεν συνηγορεί υπέρ του ανοδικού σεναρίου, ωστόσο η τεχνική εικόνα δεν έχει ακυρωθεί. Τουλάχιστον μέχρι και τα χθεσινά, νέα χαμηλότερα, επίπεδα. Στις 1.243,72 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 401,55 ο FT 25, με τις τράπεζες στην περιοχή των 173,99 και τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις 1.153,24 μονάδες.
Θα εστιάσουμε στον FT Mid, και με αφορμή ορθές παρατηρήσεις φίλων της στήλης, συμπληρώνοντας πως σύμφωνα με την eZMarket η υστέρηση του δείκτη έναντι του FT 25 ήταν η σοβαρότερη ένσταση σε βάρος του ανοδικού σεναρίου. Ειδικότερα «...αυτό θα επιβεβαιωθεί μόνον όταν οι δύο δείκτες (FT 25 και FT Mid) καταγράψουν νεότερα υψηλά τριετίας και προσεγγίσουν την περιοχή των αντιστάσεων των διευρυνόμενων σχηματισμών. Το πρώτο βήμα για μία τέτοια εξέλιξη θα είναι η επιτάχυνση της ανοδικής κίνησης του δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης για να συγκλίνει με της μεγάλης κατηγορίας, κλείνοντας την ψαλίδα με τον 25άρη».
Στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις παρατηρείται το παράδοξο αυτή η απόκλιση να κλείνει σε διόρθωση της αγοράς. Ειδικότερα εχθές ο FT Mid υποχώρησε στις 1.153,24 μονάδες, με απώλειες 1,44% έναντι 2,26% του FT 25 (και 2,10% του Γενικού Δείκτη).
Στη συνεδρίαση της Δευτέρας ο FT Mid υποχώρησε τελικά 0,51% έναντι 2,92% του FT 25 (και 2,72% του Γ.Δ.). Εξίσου ενδιαφέρον το ότι στην ανοδική συνεδρίαση της Παρασκευής με τον FT 25 να ενισχύεται 1,67%, ο FT Mid ενισχύθηκε μόλις 0,53% έναντι 1,47% του Γενικού Δείκτη.
Μπορεί να γίνομαι λίγο κουραστικός, αλλά συχνά ο... διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και στην όσο το δυνατόν ψυχραιμότερη μέτρηση των διαγραμμάτων που αποτυπώνουν τις κινήσεις κυρίως των insiders. Και παρά τη χθεσινή νέα βουτιά, τα «ισχυρά ξένα χέρια» κρατούν το μεγαλύτερο μέρος των θέσεών τους, δεν τις ενισχύουν (προφανώς), αλλά δεν έχουν ενεργοποιήσει προγράμματα εντολών πώλησης που να δίνουν το σήμα εξόδου.
Είναι κοινή εκτίμηση στην αγορά πως πολλά άλλαξαν με αφορμή την έκθεση του ΔΝΤ που ανέδειξε αρκετές... κρυφές πληγές (της πολιτικής κατάστασης, της οικονομίας, των τραπεζών), όμως έκτοτε η συγκυβέρνηση πασχίζει να αρχίσει να (ξανα)βάζει αυτογκόλ.
Δικαστικές ανατροπές και στο βάθος... μέτρα προειδοποιεί ο Φίλιππος Πανταζής και αυτό το αδιέξοδο όντως μπορεί να επιδράσει αρνητικά (και) στην αγορά. Από το μέτωπο της... ανάπτυξης, της αγοράς εργασίας, εύηχα όσα αποκαλύπτει ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου στην Ρούλα Σαλούρου, αλλά φωνές βοώσες εν τη ερήμω δεν αρκούν.
Με διόρθωση εχθές το βράδυ η Wall Street, κατά 0,64% χαμηλότερα ο S&P στις 1.950 μονάδες, από τις 9.938 ξεκινά ο DAX.
Και σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι για το Χ.Α. η είδηση που επιβεβαιώνει την τάση περαιτέρω συγκέντρωσης σε νευραλγικούς κλάδους -και ο τηλεπικοινωνιακός, ψυχαγωγίας είναι από τους σημαντικότερους- είναι η χθεσινή αποκάλυψη του Γιώργου Παπανικολάου για τον ΟΤΕ που μιλά με ξένη τράπεζα για σφήνα στη Forthnet. Μέρος αυτής της άκρως ενδιαφέρουσας τροπής η συνέχεια που δίνεται από τον Φώτη Κόλλια για τον «παρία» που έγινε... αστέρι της αγοράς.
Στα υπόψη των ημερών η σχεδόν παράλληλη κίνηση των FFG να προχωρήσουν σε ΜΟΔ ύψους 249,5 εκατ. ευρώ και σε απόφαση συνέχισης του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών.