Προέχει η διατήρηση του θετικού momentum, των βραχυπρόθεσμων διορθωτικών κινήσεων συμπεριλαμβανομένων. Το γεγονός ότι η συνεδρίαση άνοιξε με καθοδικό χάσμα, συνεπεία των πρώτων εντολών πώλησης σε τραπεζικές μετοχές και στη συνέχεια σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, είναι ενθαρρυντικό καθώς δεν δημιουργούνται εγκλωβισμοί, ενώ δίνεται η δυνατότητα επιβεβαίωσης των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων.
Με απώλειες έως 1,35% οι βασικοί δείκτες, με τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα στις 1.285 μονάδες, τον FT 25 στις 415, τον Τραπεζικό στις 181 και τον FT Mid προς τις 1.175 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών στα πρώτα 25΄-35΄ της συνεδρίασης περίπου στα 8 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 70% στις τράπεζες, με την Πειραιώς να έχει τις περισσότερες συναλλαγές.
Με απώλειες -έως 0,55%- ξεκίνησαν και διόρθωναν νωρίτερα τα τρία κυριότερα χρηματιστήρια, με ενδεικτική την υποχώρηση του DAX προς τις 9.950 μονάδες. Ειδικότερα, η πτώση στο γερμανικό χρηματιστήριο αποδίδεται στην αρνητική έκπληξη της υποχώρησης του PMI, ενώ βουτιά σημειώνεται και για τον γαλλικό δείκτη.
Εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για το ανοδικό σενάριο στο Χ.Α. είναι η διατήρηση της τάσης στα ευρωχρηματιστήρια, στη Wall Street αυτό δεν συζητείται καν.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες, οι οποίοι υποστηρίζουν το ανοδικό σενάριο, θεωρούσαν... προτιμότερο ένα πτωτικό ξεκίνημα της εβδομάδας (θυμίζοντας τις δύο πρώτες της προηγούμενης εβδομάδας με -0,66% στις 1.262 τη Δευτέρα και με -0,30% στις 1.258 μονάδες την Τρίτη), παρά έναν ανοδικό εγκλωβισμό από τη στιγμή που στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δοκιμάζονται οι στηρίξεις (μετά την τελευταία ανοδική αντίδραση), απόρροια του PMI και του πολέμου για τα κοινοτικά όργανα.
Από αυτήν την άποψη, προτιμότερο είναι να δοκιμαστούν εξαρχής οι στηρίξεις για βασικούς δείκτες και μετοχές, να συγχρονισθούν η υποκείμενη αγορά και τα παράγωγα και στη συνέχεια, εάν βοηθήσει ο διεθνής περίγυρος, να δοκιμαστούν επίπεδα υψηλότερα από τις 1.310 μονάδες και πάνω.
Στις τράπεζες σημαντικές είναι οι απώλειες στη μετοχή της Πειραιώς, καθώς υποχωρεί 3,33% στο 1,74 ευρώ και με πρώτη στήριξη στο 1,70-1,71 ευρώ. Με αυξημένες συναλλαγές οι πωλήσεις στη μετοχή της Alpha Bank που θα δοκιμαστεί μέχρι το 0,71-0,70 ευρώ. Σαφώς σταθερότερη η μετοχή της Εθνικής με την προσφορά να απορροφάται στα 2,82-2,85 ευρώ, ενώ στη Eurobank οι πωλητές πίεσαν μέχρι το 0,40 ευρώ, περιοχή βραχυπρόθεσμης στήριξης που καλό θα ήταν να επιβεβαιωθεί.
Σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ οι πωλήσεις θεωρούνται φυσιολογικές στη διόρθωση της αγοράς καθώς και για τις 3 τα εβδομαδιαία κέρδη είναι σημαντικά. Πρόκειται για ρευστοποιήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων υπεραξιών θυμίζοντας πως για τη μετοχή του ΟΠΑΠ η εβδομαδιαία απόδοση φτάνει το 6,16%, παρά την τρέχουσα υποχώρηση 2,65% στα 13,27 ευρώ. Ανάλογα η ΔΕΗ, με απόδοση 3,04%, υποχωρεί μέχρι τα 11,85 ευρώ. Για τη μετοχή του ΟΤΕ η εβδομαδιαία απόδοση είναι 0,20%, καθώς σημειώνει πτώση στα 11,87 ευρώ.
Η κατανομή των συναλλαγών -το 70% στις τράπεζες και το 18% στις υπόλοιπες (πλην τηλεπικοινωνιών, τυχερών παιχνιδιών)- παραπέμπει σε ρευστοποιήσεις και κατοχύρωση θέσεων σε ευρύτερο αριθμό μετοχών/εισηγμένων από διάφορους κλάδους και τομείς.
Ρευστοποιήσεις στη μετοχή της Folli Follie μετά την τελευταία... φρενήρη άνοδο στα 34,40 ευρώ, αλλά και στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ μικρότερης έκτασης πωλήσεις έχουν γίνει στις μετοχές του Μυτιληναίου, της ΕΥΔΑΠ και της Τιτάν.
Λίγο μετά τις 11.00-11.05 είχαν γίνει δύο πακέτα, το ένα άξιο αναφοράς για 150.000 μετοχές του ΟΤΕ στα 11,88 ευρώ αξίας 1.782.000 ευρώ.
Παράγων της αγοράς αναφερόμενος στο πολιτικό κλίμα και στο κατά πόσον θα μπορούσε να επιδράσει θετικά ή αρνητικά μας παρέπεμψε στο σχετικό θέμα του Φίλιππου Πανταζή για τις νέες κόντρες Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ (εν προκειμένω για τη... μικρή ΔΕΗ).