Το 10χιλιαρο του Γερμανικού DAX, και τα νέα πολυετή, ή ιστορικά υψηλά που σημειώνουν οι περισσότεροι δείκτες στα μεγάλα διεθνή Χρηματιστήρια, δείχνουν να φέρνουν "θετική αύρα" και στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, διαμορφώνοντας ευνοϊκό κλίμα και διαθέσεις. Την ίδια ώρα παραμένει ζητούμενο η διεύρυνση του ενδιαφέροντος σε μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλώ, κάτι που προς το παρόν δεν είναι ευδιάκριτο.
Τεχνικά, το κλείσιμο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης υψηλότερα των 415 μονάδων, σε ωριαίο διάγραμμα, γύρισε το "short" σε "long" με επόμενο στόχο τις 426 - 430 μονάδες.
Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο και παρά το γεγονός ότι το εγχώριο retail "λάμπει διά της απουσίας του", η κίνηση του Δείκτη προς νέα υψηλά θεωρείται εφικτή μέσα στο Καλοκαίρι, καθώς θεωρείται δεδομένη η "πολιτική ανακωχή" προκειμένου να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην τουριστική περίοδο που έχει ξεκινήσει. Οι πολιτικές εξελίξεις θα επιστρέψουν στο προσκήνιο το Φθινόπωρο, μαζί με τις συζητήσεις για την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, την επιστροφή της τρόικας και τα Ευρωπαϊκά "stress tests" που θα διενεργήσει η ΕΚΤ για τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες.
Με αυτά τα δεδομένα, δημιουργείται "πεδίον δόξης λαμπρόν" για όσους θα θελήσουν να "σπρώξουν" τις αποτιμήσεις ψηλότερα, προκειμένου να τους δοθούν ευκαιρίες μερικών ρευστοποιήσεων, κάτι που προς το παρόν φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς τα ξένα χαρτοφυλάκια και λίγοι traders δείχνουν να έχουν το "μονοπώλιο" στον ημερήσιο τζίρο.
Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο επιφυλακτική σχολή σκέψης, η οποία παραδέχεται ότι η ημερήσια τάση στους βασικούς δείκτες του Χ.Α. είναι "απόλυτα ελεγχόμενη", το "rotation" στους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους συνεχίζεται, όπως και η διαμόρφωση των τελικών κλεισιμάτων από τις τελικές δημοπρασίες (σήμερα "τυχαία" ΟΠΑΠ και ΟΤΕ έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας).
Οι επιφυλακτικοί συστήνουν μετρημένες κινήσεις εκτιμώντας ότι από την συνεδρίαση της Δευτέρας, αν όχι από αύριο και μετά τις 14.00 που θα έχει ολοκληρωθεί η τριπλή λήξη δεικτών και μετοχών (triple witching) Ιουνίου, η Αγορά θα "αποσαφηνίσει" τις διαθέσεις της και θα αποδειχθεί αν η κίνηση αντίδρασης από τα πρόσφατα χαμηλά ήταν "fake", απλά και μόνο για να δοθεί "ευκαιρία εξόδου" για όσους είχαν εγκλωβιστεί σε θέσεις "long", ή βρίσκεται σε εξέλιξη το νέο ανοδικό κύμα που θα προσπαθήσει να επαναφέρει δείκτες και Δεικτοβαρείς μετοχές στα προηγούμενα υψηλά.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
-Δήμητρα Βασιλακοπούλου
Με δεδομένο ότι η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένη με το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα και τα περισσότερα από τα θεωρούμενα "μεγάλα" Χρηματιστήρια καταγράφουν πολυετή, ή ιστορικά, υψηλά, κάθε πιθανή - λογική διόρθωση, θα έχει πολλαπλάσιο αντίκτυπο στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, εκτιμά η Δήμητρα Βασιλακοπούλου.
Από την άλλη η επιστροφή του Χ.Α. στον Τραπεζοκεντρικό του χαρακτήρα, προϋποθέτει την επίτευξη νέων υψηλών στον Τραπεζικό κλάδο, προκειμένου ο Γενικός Δείκτης να διεκδικήσει τιμές υψηλότερες από τα υψηλά Μαρτίου - Απριλίου.
Σε άλλη περίπτωση και αν οι Τραπεζικές μετοχές φανούν αδύναμες να διεκδικήσουν νεότερα υψηλά, ο Γενικός Δείκτης θα συνεχίσει να κινείται στο εύρος μεταξύ 1080 και 1380 μονάδων, όμως μέσω αυτής της μεταβλητότητας και της αυξομείωσης των τιμών, τα ενεργά χαρτοφυλάκια θα συνεχίσουν να αποκομίζουν αξιοπρόσεκτα βραχυπρόθεσμα κέρδη.
Δυστυχώς, σημαντικός αριθμός μετοχών, εκτός Χρηματοοικονομικού κλάδου, που ανήκει σε εταιρείες με ελκυστικά θεμελιώδη, ή σε κλάδους που έχουν υποστεί σημαντική διόρθωση στα περιθώρια κερδών, παραμένουν εκτός των επενδυτικών πλάνων, εγχώριων και ξένων χαρτοφυλακίων.
Όσον αφορά τις "αδιόρθωτες" διεθνείς Αγορές και σύμφωνα με την άποψη της διευθύντριας επενδύσεων της Attica Wealth Management, για το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουν να κινούνται προς νέα υψηλά, ευνοούμενες από τις αποφάσεις - κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών, που συνεχίζουν να διοχετεύουν ρευστότητα η οποία ευνοεί τα εταιρικά αποτελέσματα και τις εκδόσεις ομολόγων, Κρατικών και εταιρικών.
- Απόστολος Μάνθος
Στο 31% των Fibonacci Retracement της πρόσφατης ισχυρής ανόδου από τις 1062 προς τις 1329 μονάδες σταμάτησε μέχρι τώρα τη βραχυχρόνια "υγιή" πτώση του ο Γενικός Δείκτης, κρατώντας αποστάσεις "πυρός" από τη σημαντική ζώνη στήριξης των 1245 με 1220 μονάδων, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.
Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η επαναξιολόγηση της βραχυχρόνιας περιοχής αντίστασης των 1290 με 1305 μονάδων. Αδυναμία εισόδου και ανοδικής διαφυγής, με αυξημένο τζίρο συναλλαγών, πάνω από τις 1305 μονάδες θα προκαλέσει νέο "pullback" προς τις 1245 μονάδες. Κίνηση, όπου είναι πολύ πιθανό να βάλει σε δοκιμασία τη προαναφερόμενη ζώνη στήριξης.
Η εκδήλωση ενός γρήγορου καθοδικού περάσματος του Δείκτη κάτω από τις 1220 μονάδες θα "ανάψει το κόκκινο φως" στο "στρατόπεδο των Bulls" καθώς θα δώσει σημαντικές τεχνικές λαβές συνέχειας προς το "προπύργιο" των 1180 μονάδων. Σημαντικό ρόλο παίζει και το "Uni-channel" του απλού κινητού μέσου των 50 ημερών. Η καθοδική τμήση του κάτω ορίου του, στις 1224 μονάδες, εάν συνοδευτεί με δύο τουλάχιστον ημερήσια κλεισίματα κάτω από αυτόν, θα αλλάξει σημαντικά το "view" της Αγοράς.
Στο εβδομαδιαίο chart του Δείκτη διαφαίνεται ότι η "κλεψύδρα" της ανόδου "αδειάζει" απειλητικά πράγμα που σημαίνει ότι ο Γενικός Δείκτης δεν έχει άλλα περιθώρια να κωλυσιεργεί κάτω από το σημείο κλειδί των 1330 με 1340 μονάδων.
Λίγο πριν πατήσει πάνω στο άνω "Uni – channel" του απλού κινητού μέσου των 50 ημερών, στις 403 μονάδες περίπου, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης άλλαξε πορεία ανανεώνοντας ανοδικά το χρόνο διακράτησης και επανεκτίμησης του επιπέδου στήριξης των 410 με 403 μονάδων.
Εδώ οποιαδήποτε επαναφορά του δείκτη με αξιώσεις πάνω από τις 425 μονάδες θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ως ιδιαιτέρως θετική. Στην αντίθετη όμως περίπτωση, που ο FTSE25 δηλώσει διαγραμματική αδυναμία, έστω και κίνησης προς τα εκεί, θα τον οδηγήσει εκ νέου στη στήριξη των 410 με 403 μονάδων με τις πιθανότητες καθοδικής λύσης και κίνησης χαμηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 400 μονάδων να έχουν μεγαλύτερο ποσοστό περάτωσης.
"Πάντως για ακόμα μια φορά, ο Τραπεζικός κλάδος με την από τώρα αναφορά των 'stress tests' της ΕΚΤ 'σπέρνει αγκάθια στο δρόμο του FTSE25 με εμφανή το κίνδυνο να 'θερίσουμε τριβόλια" αναφέρει με έμφαση ο υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν και την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισαν το +1,62% για τον δείκτη Nikkei (υψηλό τεσσεράμισι μηνών εν μέσω σημαντικών τοποθετήσεων σε Toyota Motor, Honda Motor Co και Sony Corp) και το +1,59% για τον ASX 200.
Με σημαντικά κέρδη κινούνται τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, ενώ ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, μετά τα νέα ιστορικά υψηλά, σημειώνονται στην Wall Street.
Σημαντικά κέρδη για χρυσό και ασήμι.
Μένοντας "στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού" ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας υποχώρησε ελαφρώς κατά 6.000 την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, στα Ταμεία εμφανίστηκαν 312.000 νέοι άνεργοι. Οι αναλυτές περίμεναν 313.000 αιτήσεις.
Υποδεικνύοντας ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στους επόμενους μήνες, ο πρόδρομος δείκτης (leading indicator) για τις ΗΠΑ ενισχύθηκε 0,5% τον Μάιο. Ο δείκτης ανήλθε στο 101,7 σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ερευνών Conference Board. Οι οικονομολόγοι του Ινστιτούτου εκτιμούν ότι "τα πρόσφατα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η οικονομία επιτέλους ξεφεύγει από την τάση ανάπτυξης 2% σε πιο εύρωστους ρυθμούς ανάπτυξης".
Επιστροφή στο ΧΑ
Σταδιακή βελτίωση του χρηματοδοτικού προφίλ των Ελληνικών Τραπεζών αναμένει η Moody's. "Credit positive" η μείωση της εξάρτησης από ΕΚΤ. Ο οίκος αναβαθμίζει στο 0,4% του ΑΕΠ την εκτίμηση για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας το 2014.
Η μόνη λύση για την Ελληνική οικονομία αλλά και για τις υπόλοιπες οικονομίες του Ευρωπαϊκού Νότου, που βρίσκονται σε προβληματική θέση, είναι η προσωρινή έξοδος από την Ευρωζώνη, σε συνδυασμό με υποτίμηση και "haircut" στο Δημόσιο χρέος, δήλωσε ο Hans-Werner Sinn από την Αθήνα, που βρέθηκε για το 13ο συνέδριο οικονομικών διευθυντών της KPMG.
Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αλεξάνδρας Γκίτση, συνάντηση με επταμελή επιτροπή από την China Development Bank είχε νωρίτερα σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με στελέχη του Υπουργείου, έγινε σαφές το ενδιαφέρον της China Development Bank για συμμετοχή της σε Ελληνικές Τράπεζες. Εκτός αυτού, τα στελέχη της CDB και η ηγεσία του Υπουργείου συζήτησαν τις δυνατότητες που υπάρχουν για τη δημιουργία κοινών funds, για επενδύσεις στα logistics αλλά και για εξαγωγές ελαιολάδου και άλλων τροφίμων στην Κίνα.
Ερχόμενοι στα όσα συνέβησαν κατά την σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και αναρριχήθηκε μέχρι τις 1291,37 μονάδες (+1,66%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1287,48 (+1,35%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1286,99 μονάδες με κέρδη 1,31%.
Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι Εθνική, Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, MIG, Viohalco, Intralot, Motor Oil, Jumbo.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΟΠΑΠ και ΟΤΕ και στο υψηλό ημέρας οι Εθνική, Μυτιληναίος και Viohalco.
Μένοντας στο ταμπλώ του FTSE25, δύο τίτλοι χρήζουν ιδιαίτερης αναφοράς και πιο συγκεκριμένα οι Ελλάκτωρ και Εθνική.
Στην περίπτωση του Ελλάκτωρα ο τίτλος συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και αν υπερκεράσει την τεχνική αντίσταση των 4,18 ευρώ, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 4,50 ευρώ.
Τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις "μετράει" η μετοχή της Εθνικής. Αν συνεχίσει να κινείται "βόρεια", ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η τεχνική αντίσταση στα 3,10 - 3,20 ευρώ.
Επίσης, ιδιαίτερα για την αυριανή συνεδρίαση, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η μετοχή της Alpha Bank, καθώς από 23/6 θα συμπεριληφθεί στον Stoxx 600 σύμφωνα με την τριμηνιαία αναθεώρηση του δείκτη. Σημειώνεται πως στον Stoxx 600 περιλαμβάνονται επίσης οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Πειραιώς.
Ο τζίρος, ο μεγαλύτερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων, έφθασε τα 149,5 εκατ. από τα οποία τα 28,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΦΦΓΚΡΠ, ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡΤΠ, ΕΥΠΡΟ, ΕΥΡΩΒ, ΔΕΗ, ΛΑΜΔΑ, ΟΤΕ). Μόλις οκτώ τίτλοι (ΕΤΕ, ΛΑΜΔΑ, ΠΕΙ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΦΦΓΚΡΠ) απέσπασαν το 84% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Χαμηλότερα του 25αρη, τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Revoil, ξαφνική κινητικότητα στην Τεχν. Ολυμπιακή, ενώ σημαντική μεταβλητότητα σημειώθηκε στον τίτλο της Lamda Development, καθώς η ανακοίνωση της τιμής της επικείμενης ΑΜΚ πίεσε την μετοχή μέχρι τα 4,92 ευρώ (-4,28%), όμως το placement των ιδίων μετοχών της εταιρείας επανέφερε τον τίτλο σε θετικό πρόσημο, κλείνοντάς τον στα 5,23 ευρώ (υψηλό ημέρας) με κέρδη 1,75%.
Πιο συγκεκριμένα, στα 4,25 ευρώ ανά νέα μετοχή όρισε το ΔΣ της Lamda Develompent την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, στο πλαίσιο της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, με σκοπό την άντληση κεφαλαίων μέχρι του ποσού των €150.000.000 με καταβολή μετρητών. Με βάση την τιμή διάθεσης, το ονομαστικό ποσό της αύξησης θα ισούται με ποσό €10.588.235,10 και θα συγκεντρωθεί με την έκδοση 35.294.117 νέων κοινών, μετά ψήφου, ονομαστικών μετοχών με ονομαστική αξία €0,30 εκάστη. Οι έχοντες δικαίωμα προτίμησης στην Αύξηση σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις αποφάσεις της Συνέλευσης, θα δικαιούνται να αποκτήσουν Νέες Μετοχές με αναλογία 0,794691552779231 Νέες Μετοχές για κάθε μία (1) παλαιά μετοχή. Ο βασικός μέτοχος (61,8%) της εταιρείας, η consolidated Lamda holdings προτίθεται να ασκήσει το δικαίωμα προτίμησης, όπως και να καλύψει τις μετοχές που ενδεχομένως παραμείνουν αδιάθετες.
Από την άλλη, "πακέτο" 3.497.599 μετοχών ή του 7,88% της εισηγμένης πέρασε μέσω του Χ.Α. στα 4,85 ευρώ. Η συνολική αξία της συναλλαγής ανήλθε στα 16,96 εκατ. ευρώ.
Τέλος, σε "ήρεμη δύναμη" εξελίσσεται ο τίτλος του ΟΛΘ που συμπλήρωσε και τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση χωρίς να ανεβάσει προσφορά. Αντίθετα η συμπεριφορά της μετοχής ανεβάζει το ενδιαφέρον για τις ανακοινώσεις που "θα βγάλει" η τακτική γ.σ. στις 26 Ιουνίου.
--ΧΠΑ
Συνεδρίαση νέας ανόδου, με τις συναλλαγές να αυξάνονται, λόγω μετακύλισης θέσεων, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (93.503 συμβόλαια).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 41.745, 21.096 για τον Ιούνιο, 19.736 για τον Ιούλιο, 1 για τον Αύγουστο και 912 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 416,5) κινήθηκε μεταξύ 413,5 και 419,25 μονάδων και έκλεισε με οριακό premium 0,06%.
Μικρός ο δανεισμός τίτλων (6.300 ΕΕΕ, 8.600 ΟΤΕ, 20.000 Ελλάκτωρ, 6.500 MIG, 7.000 Folli Follie Group), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (11.106), ΔΕΗ (3.524), Alpha Bank (12.555), Εθνική (12.245), Πειραιώς (4.280), ΟΠΑΠ (948), MIG (14.430), Eurobank (14.333), Ελ. Πετρέλαια (5.556), ΓΕΚ (2.632), ΕΧΑΕ (754), Μυτιληναίο (5.763), Ελλάκτωρα (838), Intralot (1.544), Motor Oil (186), Frigoglass (410), Σιδενόρ (560), Σωλ. Κορίνθου (212), Τέρνα Ενεργειακή (451), Viohalco (305), ΕΕΕ (159), ΕΥΔΑΠ (112), Μέτκα (224).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, αυξημένος όγκος συναλλαγών παρατηρήθηκε στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης (2.236 τμχ) όπου οι επενδυτές στράφηκαν εμφανώς προς τα δικαιώματα αγοράς (1.922 τμχ) έναντι των δικαιωμάτων πώλησης (314 τμχ) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα στάθηκε για ακόμη μια ημέρα στο 37%.
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (104.207.120 τεμ.), Εθνική (1.645.139 τεμ.), Πειραιώς (18.435.006 τεμ.), Eurobank (7.042.305 τεμ.).
Ας σημειωθεί ότι 8.481 συμβόλαια λήξεως Ιουνίου, δεν έχουν κλείσει, ή μετακυλιστεί θέσεις.