Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Δεν του βγήκε η... αντίδραση

Η αντίδραση στο χρηματιστήριο δεν καρποφόρησε, καθώς ο ΓΔ έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος. Κέρδη κατέγραψαν Εθνική, Alpha Bank, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή. Στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν Πειραιώς και Eurobank. Απώλειες για Motor Oil, Folli Follie. Tι αποκαλύπτει η τεχνική εικόνα. Πώς σχολιάζουν οι αναλυτές.

Δεν πρόσθεσε κάτι καινούργιο, στα υπάρχοντα συμπεράσματα, η προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που είχε σαν κυριότερα χαρακτηριστικά την χαμηλή καθαρή αξία συναλλαγών, την αδυναμία αντίδρασης του Γενικού Δείκτη, έστω και τεχνικού χαρακτήρα και την ανύπαρκτη διάθεση "window dressing" εν όψει τέλους χρηματιστηριακού εξαμήνου.

Όμως, επειδή οι συνεδριάσεις Παρασκευής και Δευτέρας θεωρούνται "ειδικών συνθηκών", καθώς δεν αποκλείεται να επιχειρηθεί σχετικός "καλλωπισμός" των αποτιμήσεων, λόγω λήξης χρηματιστηριακού εξαμήνου, κάτι που μπορεί να ενδιέφερε εγχώριους και ξένους διαχειριστές, από την συνεδρίαση της ερχόμενης Τρίτης η Αγορά αναμένεται να δώσει σαφέστερες ενδείξεις για το κλίμα και τις διαθέσεις που αναμένεται να επικρατήσουν, βραχυπρόθεσμα.

Κατά την σημερινή συνεδρίαση επιχειρήθηκε μία πρώτη ανοδική αντίδραση στο Τραπεζικό ταμπλώ, όμως και αυτή αποδείχθηκε αδύναμη, καθώς μόνο η Εθνική έκλεισε οριακά χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας. Σημαντικά χαμηλότερα από το ενδοσυνεδριακό υψηλό έκλεισε ο τίτλος της Alpha Bank, ενώ στο χαμηλό ημέρας τερμάτισαν την συνεδρίαση οι Πειραιώς και Eurobank (!)

Η επίσημη ανακοίνωση, από πλευράς Στουρνάρα, ότι τα "κόκκινα" δάνεια έφθασαν τα 77 δισ. ευρώ, αλλά και η φιλολογία για πιθανό "κούρεμα" μέρους των επιχειρηματικών δανείων, σε συνδυασμό με την αναμόρφωση του πτωχευτικού κώδικα ώστε να δρομολογηθεί η διαδικασία αναδιάρθρωσης βιώσιμων Επιχειρήσεων, θα συνεχίσει να δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας για τον Τραπεζικό κλάδο, που θα κληθεί οριστικά να απεμπολήσει κάποιου ύψους από τις απαιτήσεις του, ενόψει μάλιστα των νέων "stress tests" του Φθινοπώρου.

Και επειδή το Χ.Α. έχει επιστρέψει στον Τραπεζοκεντρικό του χαρακτήρα, αν οι Τραπεζικές μετοχές φανούν αδύναμες να διεκδικήσουν νεότερα υψηλά, ο Γενικός Δείκτης θα συνεχίσει να κινείται στο εύρος μεταξύ 1080 και 1380 μονάδων, έστω και αν μέσω αυτής της μεταβλητότητας και της αυξομείωσης των τιμών, τα ενεργά χαρτοφυλάκια θα συνεχίσουν να αποκομίζουν αξιοπρόσεκτα βραχυπρόθεσμα κέρδη.

Περισσότερο επιφυλακτικοί δηλώνουν και αρκετοί από τους μέχρι πρότινος αισιόδοξους ξένους διαχειριστές, που εκτιμούν ότι το ράλι των Αγορών στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια έχει "ξεφουσκώσει" τους τελευταίους μήνες, τονίζοντας την αποδυνάμωση του monentum, σε συνδυασμό με τις "ακριβές" αποτιμήσεις και συστήνουν μερική κατοχύρωση κερδών.

Σε κομβικό σημείο παραμένει η Αγορά, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση των βασικών δεικτών.

Ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, η εκδήλωση ενός γρήγορου καθοδικού περάσματος του Δείκτη κάτω από τις 1219 μονάδες θα "ανάψει το κόκκινο φως" στο "στρατόπεδο των Bulls" καθώς θα δώσει σημαντικές τεχνικές λαβές συνέχειας προς το "προπύργιο" των 1180 μονάδων. Σημαντικό ρόλο παίζει και το "Uni-channel" του απλού κινητού μέσου των 50 ημερών. Η καθοδική τμήση του κάτω ορίου του, στις 1224 μονάδες, εάν συνοδευτεί με δύο τουλάχιστον ημερήσια κλεισίματα κάτω από αυτόν, θα αλλάξει σημαντικά το "view" της Αγοράς.

Με βάση το ημερήσιο διάγραμμα, το "stop" στο "short", έχει κατέβει με την επιβεβαιωμένη υπέρβαση των 1250 μονάδων.

Από την άλλη, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης επιστρέφει σε αγοραστικό σήμα, μόνο με την υπέρβαση των 411 μονάδων. Αντίθετα, καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 395 - 392 μονάδων, θα ανεβάσει σημαντικά στροφές στην πτωτική τάση.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Στις τελευταίες συνεδριάσεις παρατηρείται  μια κόπωση και μια πτώση του συναλλακτικού ενδιαφέροντος αλλά και μια εμφανής στάση αναμονής των αγοραστών, τονίζει ο Νίκος Σακαρέλης.
 
Η Αγορά μπορεί να είναι υψηλότερα, μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, όμως ανησυχεί για το κατά πόσο θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις αλλά και οι αποκρατικοποιήσεις. Μπορεί να φαντάζει εύκολο να περάσουν από τα Θερινά τμήματα της Βουλής τα προαπαιτούμενα για τις δόσεις του Καλοκαιριού, είναι όμως εμφανή τα σημάδια της  λεγόμενης μεταρρυθμιστικής κόπωσης στις τάξεις της Συγκυβέρνησης.
 
Ένα ακόμα σημείο ανησυχίας ήταν και η πτώση των εξαγωγών τον Απρίλιο, ενώ  στον αντίποδα προβλέπεται μια τουριστική κίνηση ρεκόρ το φετινό Καλοκαίρι που θα ενισχύσει το πρόσημο στο ΑΕΠ.
 
Βραχυπρόθεσμα, οι ροές  των χαρτοφυλακίων που επενδύουν στις αναδυόμενες Αγορές, ενόψει και του κλεισίματος του εξαμήνου, θα επηρεάσουν την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά.
 
Η εικόνα των Τραπεζών προβληματίζει ενόψει των "stress tests" των Ευρωπαϊκών Τραπεζών και κυρίως με τις παραδοχές που θα γίνουν σε σχέση με το τι ορίζεται μη εξυπηρετούμενο δάνειο αλλά και με την τρέχουσα αξία των εμπράγματων εξασφαλίσεων (κυρίως ακίνητα) που έχουν λάβει οι Τράπεζες. 
 
Υπάρχουν όμως εκτιμήσεις ότι οι Ελληνικές Τράπεζες θα βελτιώσουν την ρευστότητά τους με το Targeted Long Term Refinancing Operations(TLTRO)  της ΕΚΤ, μέχρι 10 δισ ευρώ, ενώ συνεχίζουν και επωφελούνται από τη μείωση των επιτοκίων καταθέσεων.
 
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Wealth FinancialServices στηρίξεις εμφανίζονται στις 1210 μονάδες με πιο ισχυρή αυτή των 1180 μονάδων ενώ για μια πιο πειστική αντίδραση θα πρέπει να υπάρξει διάσπαση των 1240 μονάδων με απώτερο στόχο τις 1280 μονάδες.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισαν το +1,45% του δείκτη Hang Seng, το +1,15% του ASX 200 και το -0,99% του δείκτη Sensex30.
 
Ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Ευρώπη, με τον τίτλο της Barclays να βρίσκεται υπό πίεση μετά την αγωγή που κατέθεσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, κατηγορώντας την για αθέμιτο ανταγωνισμό στους πελάτες της στις ΗΠΑ.
 
Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street καθώς τα στοιχεία για την προσωπική κατανάλωση και τις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών μετά τα χθεσινά απογοητευτικά στοιχεία για την πορεία του αμερικανικού ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο.
 
Πιο συγκεκριμένα, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 2.000 την περασμένη εβδομάδα στην Αμερικανική Αγορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, στα Ταμεία εμφανίστηκαν 312.000 νέοι άνεργοι. Οι αναλυτές περίμεναν κατά μέσο όρο 310.000 αιτήσεις. Στην προηγούμενη εβδομάδα είχαν κατατεθεί 314.000 νέες αιτήσεις.
 
Σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν ελαφρώς κατά 0,2% τον Μάιο, ενώ το ατομικό εισόδημα αυξήθηκε 0,4%, σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου Υπουργείου. Οι αναλυτές περίμεναν αύξηση 0,4% σε ιδιωτική κατανάλωση και εισόδημα.
 
Τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της Παγκόσμιας οικονομίας υποβάθμισε εκ νέου η HSBC. Ο οίκος αναμένει πλέον ότι η Παγκόσμια οικονομία θα "τρέξει" με ρυθμό 2,4% φέτος, από 2,6% που είχε εκτιμήσει τρεις μήνες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Η Barclays παραμένει επιλεκτική σε ότι αφορά τις Τράπεζες του Ευρωπαϊκού Νότου. Για τις Ελληνικές, αναφέρει πως η λειτουργική ανάκαμψη και το "turnaround" στην κερδοφορία τους βρίσκονται σε χαμηλότερη βάση, ενώ τα επισφαλή δάνεια, ο σχηματισμός μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα κόστη των καταθέσεων, η βοήθεια στη ρευστότητα από την Κεντρική Τράπεζα, ο αριθμός των εργαζομένων, όπως και ο αριθμός των καταστημάτων μειώνονται.

Από "Reduce" σε "Hold" αναβαθμίζει η Merit ΑΧΕΠΕΥ την σύστασή της για την εταιρεία Jumbo, ανεβάζοντας την τιμή - στόχο στα 12,40 ευρώ από 11,56 ευρώ προηγουμένως. Η βελτιωμένη τιμή για την μετοχή είναι κυρίως απόρροια της αναβάθμισης των εκτιμήσεων για την πορεία των πωλήσεων της εισηγμένης στη Ρουμανία.

Από την άλλη, από σήμερα οι μετοχές της Motor Oil ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2013, € 0,20 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: € 0,18 ανά μετοχή).

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα σχετικά στενό εύρος, μικρότερο των 15 μονάδων, με χαμηλό ημέρας τις 1222,89 (-0,27%) και υψηλό τις 1237,04 (+0,88%), άλλαξε επτά φορές πρόσημο, στις 17.00 βρέθηκε στις 1227,2 μονάδες (+0,08%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1226,45 με οριακά κέρδη 0,02%.

Ο τζίρος προσγειώθηκε στα 106,3 εκατ. από τα οποία τα 14,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΤΙΤΚ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ). Έξι τίτλοι (ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ) διακίνησαν τι 83,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι Τιτάν, Eurobank Properties, Folli Follie Group, ενώ αντίθετα δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Εθνική, Πειραιώς, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Μέτκα, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, MIG, Intralot.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Μέτκα και στο χαμηλό ημέρας οι ΕΧΑΕ, Πειραιώς και Eurobank.

Χαμηλότερα του 25αρη, σημαντικές απώλειες για την Alco, μετά από δύο συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, υπό πίεση η Unibios προσεγγίζει τα χαμηλά εννεαμήνου, ενώ ξαφνικά εξαφανίστηκαν οι όποιοι αγοραστές από την Ελγέκα.

Η καθαρή μερισματική απόδοση 12% "έδωσε" στον ΟΛΘ ημερήσια κέρδη 1,75% και συναλλαγές 2984 τεμ. (!), ενώ εξαιρετικά βραχύβιο αποδείχθηκε το αγοραστικό ενδιαφέρον για την Forthnet, παρά τις πιθανολογούμενες μετοχικές ανακατατάξεις.

Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή ίσως χρειάζεται η Profile, καθώς στα 0,8000 ευρώ άλλαξαν χέρια 130000 τεμ. (όχι "πακέτο"). Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα λογιστικά στοιχεία α΄ τριμήνου 2014, τα ίδια κεφάλαια έφθαναν στα 15,3 εκατ. οι μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις ήταν 132353 ευρώ και οι βραχυπρόθεσμες στα 2,94 εκατ. ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα έφθαναν τα 5,5 εκατ. Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στα 10 εκατ. ευρώ (!)

--ΧΠΑ

Διεκόπη το πτωτικό σερί, με συνεδρίαση μικρής ανόδου στην Αγορά Παραγώγων, ενώ αυξημένες ήταν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και εντυπωσιακά χαμηλότερες στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (8.208 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8.757, 7.055 για τον Ιούλιο, 1.672 για τον Αύγουστο και 30 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 396,5) κινήθηκε μεταξύ 393,5 και 398,5 μονάδων, αυξάνοντας την υπερτίμηση στο 0,44%.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (40.000 MIG), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (471), ΔΕΗ (398), Alpha Bank (1.756), Εθνική (1.334), Πειραιώς (2.000), ΟΠΑΠ (202), MIG (440), Eurobank (292), ΓΕΚ (302), ΕΧΑΕ (102), Motor Oil (286).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, απόντες δήλωσαν οι επενδυτές από την Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς στο τέλος της συνεδρίασης τα τερματικά έδειξαν μόλις 63 δικαιώματα να έχουν αλλάξει χέρια ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα παρέμεινε στο 36%.

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (104.626.954 τεμ.), Πειραιώς (19.820.533 τεμ.), Eurobank (2.080.365 τεμ.).

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v