Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ήπιες μεταβολές στις 1.225 μονάδες

Σταμάτησαν τις πωλήσεις 3-4 ξένα funds και βρίσκουν στήριξη στα επίπεδα των 170 μονάδων οι τράπεζες. Ενισχύονται Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank. Υπεραποδίδουν MIG, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΕΤΚΑ, ΕΧΑΕ. Απώλειες για ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο.

Οριακές κινήσεις στο Χ.Α. Μέτριος ο τζίρος, σε στενό εύρος διακύμανσης η κίνηση βασικών δεικτών και μετοχών, με λίγες μετοχές να αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα.

Το βασικό πρόβλημα της αγοράς, όπως εξηγούσε χρηματιστηριακός παράγων, έγκειται στη στάση κυρίως των ξένων, οι οποίοι είτε κρατούν στάση αναμονής είτε επιφυλάσσονται για χαμηλότερες τιμές.

Τουλάχιστον, στη σημερινή συνεδρίαση η σχέση πωλήσεων/αγορών έχει βελτιωθεί αισθητά εν συγκρίσει με τις προηγούμενες τρεις ημέρες. Γεγονός που αποτυπώνεται κατ' αρχάς στον τραπεζικό κλάδο, με τον Τραπεζικό Δείκτη να βρίσκει στήριξη στις 168 μονάδες και την Εθνική και την  Alpha Bank στα 2,62 και στο 0,674 ευρώ αντίστοιχα.

Πολύ χαμηλή η συμμετοχή στα warrants, ειδικότερα όμως στο ΕΤΕΤΠ και στο ΠΕΙΡΤΠ. Ειδικά για τα δύο τελευταία είναι σαν να μην υπάρχουν, αφού στο warrant της Εθνικής η αξία των συναλλαγών δεν ξεπερνά τις 40.000 ευρώ και σε αυτό της Πειραιώς τις 25.000 ευρώ. Όταν η αντίστοιχη αξία συναλλαγών ξεπερνά τα 8,1 εκατ. ευρώ ξεχωριστά στις μετοχές Εθνικής και Πειραιώς.

Το πρόβλημα παραμένει κυρίως στις τράπεζες, με την Αναστασία Παπαϊωάννου να εξηγεί γιατί σκοντάφτουν οι μετοχές του κλάδου. Αυτό που σημειώνεται σχετικά αφορά τον λογαριασμό που θα προκύψει από τα εν εξελίξει stress tests της ΕΚΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες της Αν. Παπαϊωάννου, τις επόμενες ημέρες θα έρθει στην Αθήνα κλιμάκιο της ΕΚΤ με στόχο την επανεξέταση κάποιων στοιχείων.

Όμως, πρόκειται για έναν κλάδο που συγκεντρώνεται ταχύτατα, κι η Barclays σημειώνει πως οδηγεί σε συνέργειες κόστους και σε οφέλη κλίμακας. Στην Ελλάδα το ισχυρότερο τραπεζικό rebound είναι ο εύγλωττος τίτλος του σχετικού θέματος.

Προς ώρας η αγορά κρατά τη μείωση των πωλήσεων ορισμένων ξένων hedge funds σε μετοχές του κλάδου.

Μερική κατοχύρωση θέσεων επιχειρείται σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, σε αντίθεση με τη ΔΕΗ όπου συναλλαγές γίνονται στα 11,22-11,46 ευρώ.

Από τις μετοχές του 25άρη (πλην τραπεζών και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ) το ενδιαφέρον εστιάζει σε MIG, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ. Η μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ επανήλθε οριακά πάνω από τα 4 ευρώ στις 12.53, η MIG κινείται στο 0,457-0,468 ευρώ, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ αντιδρά μέχρι τα 4,23 ευρώ, στην ΕΧΑΕ οι αγοραστές έφτασαν μέχρι τα 8,70 ευρώ λίγο πριν από τις 13.00. Σημειώνεται πως η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ επαναπροσεγγίζει το υψηλό των 4,35 ευρώ (20/6).

Για ακόμη μία συνεδρίαση ο FT Mid κινείται καλύτερα απ' ό,τι ο Γενικός Δείκτης, ο FT 25 και ο Τραπεζικός. Με 1,12% αντιδρά προς τις 1.161 μονάδες, με 13 από τις 25 μετοχές σε άνοδο και με 2 σταθερές.

Νωρίτερα σημειώθηκε νέα υψηλή τιμή για τον ΟΛΘ στα 30 ευρώ, η MLS πλησίασε το υψηλό των 4,68 ευρώ, ενώ επανακάμπτουν Intracom, Υγεία, ΣΙΔΕΝΟΡ.

Για πρώτη φορά μετά από τρεις συνεδριάσεις η σχέση ανοδικών προς καθοδικές είναι υπέρ των πρώτων, καθώς ενισχύονται 54 τίτλοι.

Χωρίς σημαντικές μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DAX στις 9.880 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v