Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Κλειδί η Εθνική και τα… μεσαία

Μία και η σημερινή μένουν μέχρι να βγει χρηματιστηριακά και ο Ιούνιος. Κλειδί οι τράπεζες, ειδικότερα η ΕΤΕ και το κατά πόσον θα ανταποκριθεί στον ισχυροποιούμενο ρόλο της. Προσπάθεια διαφοροποίησης στο χώρο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Δεν βγήκε, ακριβώς όπως θα θέλαμε, η χθεσινή αντίδραση, αλλά τα «ισχυρά χέρια» δεν έχουν πει την τελευταία λέξη τους. Με τον Γενικό Δείκτη σχεδόν αμετάβλητο σε κλείσιμο στις 1.226,45 μονάδες, τον FT 25 στις 395,61, με τις τράπεζες στις 169,54 μονάδες και τον FT Mid στην περιοχή των 1.155 μονάδων.

Ειδικότερη αναφορά για τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, που μετά από καιρό -και με τις τράπεζες και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ στο προσκήνιο- επανέρχεται σε ρόλο σηματωρού. Γεγονός είναι πως στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις ο FT Mid έχει διαφοροποιηθεί -προς το θετικότερο- από τους δείκτες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης FT 25 και των τραπεζών.

Για τέσσερις συνεχόμενες συνεδριάσεις ο δείκτης έχει αποκλίνουσα -προς υψηλότερα επίπεδα- διακύμανση από τους υπόλοιπους, καθώς συντελούνται διεργασίες και εξελίξεις σε σειρά εταιρειών-μετοχών που τον απαρτίζουν. Αυτό το στοιχείο καταδεικνύει πως αν μη τι άλλο εκτός από τράπεζες και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ και 2-4 χαρακτηρισμένα blue chips ένα μέρος του ταμπλό κινείται και ενεργεί. Εκτίμηση ειδικών της αγοράς είναι πως δυνάμεις της μεσαίας κατηγορίας σε αυτήν ή σε κάποια από τις επόμενες φάσεις της αγοράς θα βρεθούν θεαματικά στο προσκήνιο. Και αυτό το κομμάτι της αγοράς το χρειάζεται η... μαρκέτα.

Ωστόσο, τραπεζοβαρείς πλέον οι κύριοι δείκτες, με το 62% των χθεσινών συναλλαγών (106,3 εκατ. ευρώ) να αλλάζει χέρια στις τέσσερις τραπεζικές μετοχές και πολύ σημαντική την πειστική προσπάθεια της Εθνικής να αντιδράσει στα 2,68 ευρώ. Με συναλλαγές 11.841.495 κομματιών αξίας 31.490.579 ευρώ η μετοχή της ΕΤΕ ενισχύθηκε κατά 2,29%, την ώρα που στα κεντρικά του ομίλου ο διευθύνων σύμβουλος Αλεξ. Τουρκολιάς εμφανιζόταν αιχμηρός προς την ΤτΕ (προφανώς την απελθούσα διοίκηση) και προτρεπτικός προς το υπουργείο Οικονομικών.

Εθνική λοιπόν, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να καλύψει για εύλογο χρόνο τον κλάδο (χρηματιστηριακά) και να συμβάλει στη διατήρηση του δείκτη πάνω από τις 160-165 μονάδες. Για να δούμε...

Κι αυτό σε μία συγκυρία όπου σύμφωνα με την S&P «...το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται στην ίδια -χαμηλή- βαθμίδα με την Αίγυπτο και τη Λευκορωσία. Θετική η στήριξη των ευρωπαϊκών αρχών, όμως υπάρχει επίπτωση από την ελληνική οικονομική κρίση και τον υψηλό πιστωτικό κίνδυνο. Εύθραυστη η ανάκαμψη της Ελλάδας».

Σύμφωνα με τον οίκο, τα «καλά» νέα είναι ότι θεωρεί πως οι ευρωπαϊκές αρχές στηρίζουν τις ελληνικές τράπεζες, ενώ το χρηματοοικονομικό σύστημα της χώρας είναι σχετικά συγκεντρωμένο και σταθεροποιείται.

Βραχυπρόθεσμα, δεδομένου ότι απομένουν η σημερινή και η συνεδρίαση της Δευτέρας για να κλείσει χρηματιστηριακά ο μήνας, ενδέχεται να έχει βάση η χθεσινή εκτίμηση του Θανάση Σταυρόπουλου. Στο σχόλιό του πολύ σωστά σημειώνει: «Επειδή οι συνεδριάσεις της Παρασκευής και της Δευτέρας θεωρούνται "ειδικών συνθηκών", καθώς δεν αποκλείεται να επιχειρηθεί σχετικός "καλλωπισμός" των αποτιμήσεων, λόγω λήξης χρηματιστηριακού εξαμήνου, κάτι που μπορεί να ενδιέφερε εγχώριους και ξένους διαχειριστές, από τη συνεδρίαση της ερχόμενης Τρίτης η αγορά αναμένεται να δώσει σαφέστερες ενδείξεις για το κλίμα και τις διαθέσεις που αναμένεται να επικρατήσουν βραχυπρόθεσμα».

Με τη Wall Street όμως να προβληματίζεται από την οικονομία και να ρίχνει τις ευρωαγορές στο εξωτερικό.

Με την κυβέρνηση να μπλέκεται όλο και περισσότερο στην προσπάθειά της να... ξεμπλέξει την κατάσταση. Και με την αντιπολίτευση σε... ρηχά νερά.

Τουλάχιστον σήμερα δεν θα έχουμε τα χθεσινά... 40άρια του καιρού.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v