Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η χειρότερη βδομάδα της χρονιάς!

Γιατί το Χρηματιστήριο πήρε την κάτω βόλτα μετά το μεσημέρι. Οι εσπευσμένες ρευστοποιήσεις και η προσπάθεια αντίδρασης. Τα αντικρουόμενα μηνύματα από το εξωτερικό. Ποιες μετοχές δέχθηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις.

ΧΑ: Η χειρότερη βδομάδα της χρονιάς!

Ολοκληρώθηκε και η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που αποδείχθηκε, για τον Γενικό Δείκτη, η πλέον "επώδυνη" των τελευταίων 12 μηνών (!)

Πιο συγκεκριμένα, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που μόλις έληξε, με τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις και μία οριακά ανοδική (χθεσινή), αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη 7,35%, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα ο Τραπεζικός δείκτης σημείωσε απώλειες 8,69%. Ελαφρώς ενισχυμένη (+7,5%) η μέση μικτή ημερήσια αξία συναλλαγών, διαμορφώθηκε στα 142,5 εκατ.

Οι εβδομαδιαίες απώλειες 7,35% για τον Γενικό Δείκτη είναι οι μεγαλύτερες των τελευταίων 52 εβδομάδων, με τις αμέσως μεγαλύτερες να έχουν σημειωθεί κατά την εβδομάδα από 14/6/2013 έως και 21/6/2013 (-9,69%).
Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης έχει περιορίσει τα κέρδη του στο +4,07%, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 6,33%.

"Μαχαίρι που πέφτει" θυμίζει η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, έστω και αν μετά την καταγραφή του σημερινού ενδοσυνεδριακού χαμηλού, ενεργοποιήθηκαν κάποιες εντολές αγορών σε επιλεγμένους Δεικτοβαρείς τίτλους.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις και αναρριχήθηκε μέχρι τις 1232,24 μονάδες (+0,47%), όμως μετά τις 12.39 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Το "πρώτο καμπανάκι", για όσους κινούνται με βάση τα τεχνικά δεδομένα "χτύπησε" μόλις ο Δείκτης διέσπασε καθοδικά τον απλό ΚΜΟ των 30 ημερών στις 1219 μονάδες, ενώ οι κινήσεις "stop loss" που ακολούθησαν ανέβασαν στροφές στην πτωτική τάση και ο Δείκτης χάνοντας και το ψυχολογικό όριο των 1200 μονάδων, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 1199,55 μονάδες (-2,19%).

Στην περιοχή αυτή το "καμπανάκι έγινε συναγερμός" καθώς οριακά χαμηλότερα βρισκόταν ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών (1197 μονάδες) καθοδική διάσπαση του οποίου θα έφερνε μίνι "sell off". Έτσι ακολούθησε προσπάθεια αντίδρασης που έφερε τον Δείκτη μέχρι τις 1212,02 μονάδες, στις 17.00 βρέθηκε στις 1206,82 (-1,6%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1209,97 μονάδες με απώλειες 1,34%. Το σημερινό κλείσιμο είναι το χαμηλότερο των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 27/5 (1207,55 μονάδες).

Εδώ αξίζει να σημειωθεί, ότι η καθοδική διάσπαση των 395 μονάδων, για τον FTSE25, δημιούργησε κινητοποίηση και στην Αγορά Παραγώγων, με σημαντική αύξηση των συναλλαγών, αλλά και των "short" θέσεων (!)

Αρκετοί οι λόγοι που επιδείνωσαν το ήδη αρνητικό κλίμα στην εγχώρια Αγορά, πλην των τεχνικών ενδείξεων.
Κατ΄ αρχήν οι εξελίξεις στην γειτονική Βουλγαρία, με την Κεντρική Τράπεζα να καταγγέλλει οργανωμένη επίθεση στο Χρηματοοικονομικό Σύστημα της Χώρας, εν μέσω φημών για πιθανό επόμενο κρούσμα στον Τραπεζικό κλάδο.

Η πρώτη κίνηση των ενεργών χαρτοφυλακίων, στο Χ.Α., ήταν να αναζητήσουν τις εισηγμένες που έχουν σημαντική δραστηριότητα στην Βουλγαρία και να πιέσουν κάποιες μετοχές από αυτές τις εταιρείες, εν μέσω εκτιμήσεων ακόμα και για πιθανό "Bank run".

Επόμενο χτύπημα στην ψυχολογία των λίγων εναπομεινάντων αγοραστών στο Χ.Α. ήλθε από τις S&P και BofA.

Πιο συγκεκριμένα στη χαμηλότερη βαθμίδα, σύμφωνα με το σύστημα αξιολόγησης BICRA, έθεσε το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα η Standard & Poor's, αξιολογώντας τo με "10" - όπου "1" δίνεται στο καλύτερο σύστημα και "10" στο χειρότερο. Η Ελλάδα βρίσκεται στην ίδια βαθμίδα με Χώρες όπως η Αίγυπτος και η Λευκορωσία. Σύμφωνα με την S&P, τα "καλά" νέα είναι ότι θεωρεί πως οι Ευρωπαϊκές Αρχές στηρίζουν τις Ελληνικές Τράπεζες, ενώ το Χρηματοοικονομικό Σύστημα της Χώρας είναι σχετικά συγκεντρωμένο και σταθεροποιείται. Από την άλλη πλευρά, τα "κακά" νέα είναι ότι στις αδυναμίες του Συστήματος περιλαμβάνονται η επίπτωση της χρηματοοικονομικής κρίσης του Ελληνικού Κράτους, ο υψηλός πιστωτικός κίνδυνος και οι σημαντικές χρηματοδοτικές ανισορροπίες. Οι απώλειες των Τραπεζών στην Ελλάδα, λέγεται πως είναι σημαντικά μεγαλύτερες από αυτές άλλων Χωρών που έχουν παρόμοιο ύψος μόχλευσης του Ιδιωτικού τομέα. Ο οίκος προειδοποίησε πως η Χώρα αντιμετωπίζει πολύ αδύναμες οικονομικές προοπτικές, όπου η έλλειψη ανάπτυξης και οι αποπληθωριστικές πιέσεις είναι πιθανόν να διατηρηθούν τα επόμενα χρόνια.

Σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για την Ελληνική οικονομία κατά 0,2 ποσοστιαία μονάδα για το 2014 και το 2015 προχώρησε η Bank of America Merrill Lynch, τονίζοντας πως η γενική εικόνα για την ελληνική οικονομία παραμένει αμετάβλητη. Ωστόσο σημειώνει πως κρατά "ουδέτερη" στάση για την Ελλάδα μετά τις πρόσφατες εξελίξεις. Δηλώνει επιφυλακτική για τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα, καθώς η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους το β' εξάμηνο και το αυξανόμενο πολιτικό ρίσκο λειτουργούν αρνητικά. 

Όπως επισημαίνει η BofAML, ο ΟΤΕ ("Buy", τιμή-στόχος €12,8 ανά μετοχή) παραμένει μία από τις κορυφαίες επιλογές της στην Ελλάδα. Θεωρεί πως το ανταγωνιστικό περιβάλλον γίνεται πιο λογικό και πως τα αρχικά οφέλη μιας βελτιούμενης οικονομίας θα είναι ορατά ακόμα και από το επόμενο τρίμηνο.

Η Bank of America Merrill Lynch σημειώνει πως παραμένει "αγοραστής" για τις μετοχές της Alpha Bank (τιμή-στόχος 0,81 ευρώ) και της Τράπεζας Πειραιώς (τιμή-στόχος 1,99 ευρώ), από το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα, ενώ διατηρεί "ουδέτερη" σύσταση της για τη Eurobank (τιμή-στόχος 0,44 ευρώ).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Απόστολος Μάνθος

Σημαντικές απώλειες σημειώνει ο Γενικός Δείκτης μετά το φωτογραφικό "ενσταντανέ" της περασμένης Παρασκευής, στις 1305 μονάδες, σημειώνει ο Απόστολος Μάνθος.

Φυσιολογικά το ζητούμενο για το στρατόπεδο των "Buyers" ήταν η διακράτηση του επιπέδου των 1220 μονάδων, καθώς οποιαδήποτε διάτρηση θα σπρώξει τον Δείκτη προς την επόμενη περιοχή στήριξης των 1180 με 1175 μονάδων, χαλώντας το Καλοκαιρινό σενάριο καταγραφής τιμών υψηλότερα των 1400 μονάδων.

Στον αντίποδα για να μπορέσουν να δηλώσουν το "παρών" οι αγοραστές θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να πραγματοποιήσει άμεσα κλείσιμο άνω των 1245 μονάδων με τζίρο μεγαλύτερο των 100 εκατ. ευρώ.
Κίνηση η οποία συνδυάζεται και με έναν πιθανό "καλλωπισμό" τη Δευτέρα, ελέω των τριμηνιαίων και εξαμηνιαίων κλεισιμάτων στα Foreign Institutional Investor (FII).

Η αλήθεια είναι πάντως ότι η συνεχόμενη προσμονή στο θάλαμο της απραγματοποίητης διαφυγής προς νέα υψηλά, έχει κουράσει τα πιο αργά διαγράμματα weekly και monthly "ξεθωριάζοντας" μέρα με τη μέρα το "πράσινο" χρώμα της ανόδου.

Στο δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης αυτό που διαφαίνεται στο ημερήσιο chart τιμών, είναι κατά πρώτον η καθοδική διάτρηση του επιπέδου στήριξης των 410 μονάδων και κατά δεύτερον η αδυναμία διακράτησης των 394 μονάδων, σημείο όπου διασταυρώνονται οι δύο γραμμές, που ενώνουν τις αποτυπωμένες κορυφές των τεσσάρων πρώτων μηνών του τρέχοντος έτους. Στήριξη του FTSE 25 στις 394 μονάδες (περιθώριο ±5 μονάδων) θα δώσει την ευκαιρία για μια βραχυχρόνια αναρρίχηση προς 410 μονάδες. Καθοδική όμως διάσπαση των 394 μονάδων θα ωθήσει το δείκτη προς το επόμενο επίπεδο στήριξης των 375 με 365 μονάδων.

Από την άλλη και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, η αδυναμία του Τραπεζικού δείκτη να κρατήσει τόσο τον απλό κινητό μέσο των 50 ημερών, στις 185 μονάδες, όσο και τη ζώνη στήριξης των 179 με 174 μονάδων έχει πλήξει σημαντικά τη γενική εικόνα με τις επιμέρους Τραπεζικές απώλειες να είναι τουλάχιστον αξιοσημείωτες (!)

-Βαγγέλης Σιούτης

Με τρεις έντονα πτωτικές συνεδριάσεις ξεκίνησε η τρέχουσα εβδομάδα, που είχε σαν αποτέλεσμα τη διάσπαση της στήριξης των 1250 μονάδων, προσπάθεια στην επόμενη συνεδρίαση της διατήρησης των 1220 μονάδων και σπάσιμο τελικά στη συνεδρίαση της Παρασκευής και αυτής της σημαντικής στήριξης, επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Οι καθαροί τζίροι ήταν μειωμένοι την τρέχουσα εβδομάδα αφού παρατηρήθηκε οπισθοχώρηση των αγοραστών ενώ και οι ρευστοποιήσεις ήταν σχετικά περιορισμένες.

Οι επενδυτές δείχνουν να αναμένουν τις εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο, με την κατάθεση των νομοσχεδίων που περιλαμβάνουν τα προαπαιτούμενα για τις δόσεις. Στο επίκεντρο βρίσκεται η υπόθεση με τη "μικρή ΔΕΗ", με την Αγορά να θέλει να δει την Κυβέρνηση να κάνει πράξεις τις εξαγγελίες και χωρίς ασάφειες να προχωρούν τα προαπαιτούμενα.

Στον Τραπεζικό κλάδο, με την αυξημένη βαρύτητα στους δείκτες, η έκθεση της S&P, όπου κατηγοριοποιεί το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα στην υψηλότερη κατηγορία ρίσκου, επιδεινώνει τις ανησυχίες ενόψει των "stress tests" της ΕΚΤ το προσεχές Φθινόπωρο. Ο δείκτης των Τραπεζών διέσπασε την στήριξη των 177 μονάδων και πρέπει οπωσδήποτε να κρατήσει τις 163 μονάδες για να μην επιστρέψει στα χαμηλά του Μαΐου.

Η περιοχή των 1190 με 1180 μονάδων θα πρέπει να λειτουργήσει σαν στήριξη αφού εκεί είναι και το 50% της διόρθωσης της ανοδικής κίνησης από τις 1066 στις 1328 μονάδες. Όσο παραμένουμε πάνω από αυτά τα επίπεδα παραμένει σε ισχύ το ανοδικό σενάριο προσέγγισης των υψηλών του έτους στις 1380 μονάδες μέσα στο Καλοκαίρι.

"Στην πτώση της τρέχουσας εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έχει αφήσει 'gap' στις 1242 μονάδες, που θα ήταν θετικό να το καλύψει σύντομα, ενώ η επαναφορά πάνω από τις 1260 μονάδες θα αναπτέρωνε τις αγοραστικές διαθέσεις των επενδυτών" σημειώνει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Το τέλος Ιουνίου βρίσκει το Ελληνικό Χρηματιστήριο υψηλότερα από την αρχή του έτους, κλείνοντας θετικά ένα πολύ δύσκολο εξάμηνο από πλευράς χρηματοδοτικών αναγκών και διαχείρισης νέων", αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Σε αυτές τις πρώτες 181 ημέρες του 2014 οι Ελληνικές εισηγμένες άντλησαν 8,5 δισ ευρώ από την Αγορά σε νέες εκδόσεις μετοχών, 8,3 δισ ευρώ σε ομολογιακές εκδόσεις, μεταξύ αυτών και τα 3 δισ ευρώ της Ελληνικής Δημοκρατίας και 16,1 δισ ευρώ σε εκδόσεις εντόκων γραμματίων αν και πολλές εξ αυτών αποτελούσαν αναχρηματοδοτήσεις υφιστάμενων εκδόσεων.

Η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου αυξήθηκε στα 77 δισ ευρώ, από 67 δισ ευρώ στο ξεκίνημα της χρονιάς, με την μέση ημερήσια αξία συναλλαγών να εμφανίζεται αυξημένη κατά 74% στα 150 εκατ. ευρώ.

Οι αποδόσεις των μετοχών στην Αγορά είχαν πολύ πιο διακριτή συμπεριφορά, δείγμα των ισχυρότερων επενδυτικών αντανακλαστικών που έχουν διαμορφωθεί από την αύξηση του ενδιαφέροντος και κινήθηκαν στο επίπεδο της μεγάλης κεφαλαιοποίησης από το +33% έως το -31%, "αποδίδοντας σε γενικές γραμμές δικαιοσύνη" μεταξύ των επιχειρηματικών επιδόσεων των εισηγμένων εταιριών.

Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα οι συμφωνίες αποκρατικοποίησης που έφτασαν μέχρι το τελικό στάδιο ανακήρυξης νικητή περιορίστηκαν σε μία, αύτη του Ελληνικού αξίας 915 εκατ. ευρώ. Αν σε όλα τα παραπάνω προστεθεί στην εικόνα το γεγονός της διπλής εκλογικής αναμέτρησης του Μαΐου -που όσο να 'ναι δημιούργησε κάποιες σχετικές αναστολές στην δραστηριότητα των περισσότερων επενδυτικών κεφαλαίων- ο απολογισμός είναι θετικός αφού η κινητικότητα στην εγχώρια Αγορά ήταν έντονη και δημιούργησε μια καλή "μαγιά" για την συνέχεια, ενώ έλυσε περισσότερες εκκρεμότητες από όσες άνοιξε.

Το βασικό μεσοπρόθεσμο θέμα, πλέον, της Ελληνικής Οικονομίας είναι η αναδιάρθρωση του χρέους. Η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει τον Αύγουστο και είναι πολύ πιθανό να συνδεθεί και με την διεξαγωγή των "τεστ αντοχής" των Ευρωπαϊκών Τραπεζών το Φθινόπωρο.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν και οι "ζυμώσεις" για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ξαναβάζοντας τον πολιτικό παράγοντα στην εικόνα. Αν και οι εκλογές το Μάρτιο του 2015 είναι το σενάριο που επί του παρόντος φαίνεται να έχει τις περισσότερες πιθανότητες, η ύπαρξη πολλών ανεξάρτητων βουλευτών αφήνει χώρο και για το ενδεχόμενο αποφυγής της προσφυγής στις κάλπες.

Το πρώτο εξάμηνο αφήνει πίσω του εκκρεμότητες σε μικρό επίπεδο. Η Τράπεζα Πειραιώς σε κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα θα πρέπει να απορροφήσει την Γενική Τράπεζα, αφού πλέον η αυτόνομη πορεία της Τράπεζας έχει αποκλειστεί σαν ενδεχόμενο. Επίσης κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει η πώληση του πακέτου των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ (5%) το οποίο στάθηκε αφορμή για την υποχώρηση της μετοχής.

Ακόμα η Αγορά αναμένει την ολοκλήρωση της συναλλαγής πώλησης των μετοχών της ΔΕΣΦΑ, την πώληση της HOL από την Intracom, την έγκριση του ΕΣΧΑΔΑ για τον Αστέρα, την ολοκλήρωση της συγχώνευσης ΕΛΒΑΛ – ΕΤΕΜ (σχέση ανταλλαγής 1:6), την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πώληση του ΑΔΜΗΕ, την πρώτη φάση του διαγωνισμού για τα Λιμάνια και την δημόσια εγγραφή της θυγατρικής "Άνεμος" της Ελλάκτωρ.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να δυσκολεύεται με τους υπάρχοντες τζίρους να υπερβεί τα τεχνικά επίπεδα των 1.300 μονάδων. Η διαγραμματική εικόνα αναμένεται να επιβαρυνθεί περισσότερο αν ο Γενικός Δείκτης δεν σταματήσει στην περιοχή που κινείται ο κινητός μέσος των 200 ημερών λίγο χαμηλότερα από την περιοχή των 1.200 μονάδων. Η "μάχη" στις χρονοσειρές των 30 και 15 ημερών (1.220 μονάδες) χάθηκε για τους αγοραστές, οι οποίοι θα χρειαστούν μεγαλύτερες δυνάμεις για να αποφύγουν τα χειρότερα τα οποία θα έλθουν σε διάσπαση των 1.200 μονάδων.

Οι ταλαντωτές ακόμα δεν έχουν ακόμα εισέλθει σε υπερπωλημένες ζώνες τιμών, γεγονός που θα ενεργοποιούσε περισσότερα τεχνικά αντανακλαστικά, ενώ και ο MACD έδωσε "φρέσκο" σήμα πώλησης μετά την συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης.

Οι τεχνικές προδιαγραφές της ερχόμενης εβδομάδας δεν μπορούν να χαρακτηριστούν αισιόδοξες και βάζουν πρώτο το ενδεχόμενο συνέχισης της πτωτικής κίνησης προς τα επίπεδα των 1.140 μονάδων, όπου υπάρχουν καλές πιθανότητες μιας γρήγορης αντίδρασης, εκτιμά ο υπεύθυνος του τμήματος τεχνικής ανάλυσης της Beta Sec.

-Στρατή Πολυχρονέα

Οι εξελίξεις στον ΕυρωπαϊκόΤτραπεζικό κλάδο (σταμάτησαν οι εργασίες της Βουλγαρικής Corporate Commercial Bank και υπήρξε παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Βουλγαρίας, η Αυστριακή Hypo Alpe Adria τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης, πρόστιμο $8,9 δισ. σε BNP και φόβοι για νέα πρόστιμα σε άλλες Γαλλικές Τράπεζες και οι υψηλές κεφαλαιακές ανάγκες που φαίνεται να προκύπτουν από τα νέα "stress tests" της ΕΚΤ), σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές εξελίξεις (Ιράκ, Ουκρανία) και τις δηλώσεις στελεχών της FED (o Bullard είπε ότι τα επιτόκια μπορεί να αυξηθούν στις ΗΠΑ το Μάρτιο του 2015), οδήγησαν χαμηλότερα τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, σύμφωνα με την άποψη του Στρατή Πολυχρονέα.

Η καθυστέρηση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων του 2013 από μεγάλη μερίδα των πολιτών, πριν τη λήξη της προθεσμίας στις 30/6, η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για παράνομες περικοπές στις συντάξεις των δικαστικών λειτουργών, η ανάγκη διευθέτηση επισφαλών δανείων ύψους €77 δισ. βάσει δηλώσεων της ΤτΕ και οι φόβοι για νέες αυξήσεις μ/κ των Τραπεζών, αποτέλεσαν τους ενδογενείς παράγοντες που ενίσχυσαν την υποχώρηση του Ελληνικού Χρηματιστήριου, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες στην Ευρώπη, ήτοι -7,35%.

Όσον αφορά την Αγορά των Κρατικών χρεογράφων, μπορεί η αύξηση του spread των 10ετών εγχώριων σε εβδομαδιαία βάση να χαρακτηρίζεται αμελητέα (+3,57 μονάδες βάσης) και να μη πιστοποιεί ακόμα αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας, ωστόσο η σημαντική υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς Γερμανικού κατά -7,3%, το διάστημα 20/6 με 26/6, καταδεικνύει μια στροφή προς επενδύσεις χαμηλότερου ρίσκου που ενδέχεται να συνεχισθεί.

Άλλωστε, όπως έχει αναφερθεί και σε προηγούμενα σχόλια, οι αποδόσεις εταιρικών, αλλά και Κρατικών εκδόσεων, έχουν αρχίσει να γίνονται ιδιαίτερα "απαιτητικές" εκ μέρους των εκδοτών φυσικά, με τους επενδυτές να "ωθούνται" στην ανάληψη δυσανάλογου κινδύνου, εξαιτίας της υψηλής ρευστότητας και των εξαιρετικά χαμηλών αποδόσεων των προθεσμιακών καταθέσεων.

Η πορεία των τιμών των εγχώριων εταιρικών ομολόγων που εκδόθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες στη δευτερογενή Αγορά το επιβεβαιώνει, με τις διοικήσεις των εταιρειών να επιτυγχάνουν ακόμα και τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης αυτών.

Όσον αφορά το β΄ 6μηνο του 2014 και σύμφωνα με τον αναλυτή της Soliduw Sec. οι εξελίξεις στον Τραπεζικό κλάδο, οι δράσεις των Κεντρικών Τραπεζών (ιδίως της ΕΚΤ) και η πολιτική που θα ακολουθηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση (λιτότητα, ή χαλάρωση) θα αποτελέσουν τους σταθερούς καταλύτες στην κίνηση των Αγορών, χωρίς βέβαια να μπορούν να αγνοηθούν κίνδυνοι που σχετίζονται με γεωπολιτικές εξελίξεις ή με πολιτική αβεβαιότητα.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Καμία ουσιαστική διαφοροποίηση στην εικόνα των μεγάλων διεθνών Αγορών, όπου τα μικτά πρόσημα επικράτησαν στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές (ξεχώρισε το -1,39% του Ιαπωνικού Nikkei, με τους επενδυτές να προχωρούν σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και στον απόηχο της ενίσχυσης του γιεν), ενώ στο ίδιο κλίμα κινείται και το NYSE, κατά τις πρώτες ώρες της σημερινής συνεδρίασης. Επιφυλακτικά θετική η εικόνα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Ιούνιο, παρά τη νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ και διαμορφώθηκε στο 102 τον Ιούνιο από 102,6 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg – προέβλεπαν ενίσχυση του δείκτη στο 103.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η τελική μέτρηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Thomson Reuters/University of Michigan διαμορφώθηκε στις 82,5 μονάδες από 81,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Η μέτρηση ξεπέρασε τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires που τοποθετούσαν τον δείκτη στις 81,9 μονάδες. Η αρχική μέτρηση του δείκτη ήταν στις 81,2 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

"H Alpha Bank ετοιμάζεται να τιτλοποιήσει ναυτιλιακά δάνεια 1 δισ. ευρώ, αυτό το Καλοκαίρι έχοντας ως στόχο να μαζέψει περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ", υποστηρίζει το Reuters επικαλούμενο Τραπεζικές πηγές. Σύμφωνα με το πρακτορείο η συναλλαγή θα οργανωθεί κατά κύριο λόγο από τη Citigroup.

Η Ελληνικά Πετρέλαια ολοκλήρωσε με επιτυχία τη διαδικασία βιβλίου προσφορών και τιμολόγησης για το πενταετές Ευρω-ομόλογο, ύψους €325 εκατ., με σταθερό επιτόκιο 5,25%. Η συνολική ζήτηση ξεπέρασε το €1δισ, υπερκαλύπτοντας την έκδοση κατά 3 φορές, ενώ άνω του 60% του βιβλίου προσφορών προήλθε από ξένους θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές.

Ερχόμενοι στα της σημερινής συνεδρίασης, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση τα 44.412.347 δικαιώματα (ΛΑΜΔΑΔ) της εταιρείας Lamda Development συμμετοχής στην πρόσφατη ΑΜΚ με καταβολή μετρητών, διαπραγματεύσιμα από 27/6/2014 έως και 7/7/2014, με ελεύθερο ημερήσιο όριο διακύμανσης και τιμή εκκίνησης δικαιώματος € 0,524. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 27/6/2014 έως και 11/7/2014. Ο τίτλος έκλεισε με ημερήσιες απώλειες 42,75%.

Από σήμερα και μετά την ισόποση αύξηση και μείωση του Μ.Κ., οι μετοχές της εταιρείας "Αεροπορία Αιγαίου" είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. με τελική ονομαστική αξία μετοχής € 0,65 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού € 1,00 ανά μετοχή.

Από την άλλη, η ΕΧΑΕ αποφάσισε για την προστασία του επενδυτικού κοινού, την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας Μαϊλλης, ενόψει επικείμενης ανακοίνωσης από την εταιρία σχετικά με σημαντικές εξελίξεις.

Ακολούθησε ανακοίνωση της εισηγμένης σύμφωνα με την οποία υπεγράφη η Συμφωνία Αναδιάρθρωσης της Μαϊλλης με τους πιστωτές του ομίλου και την HIG Luxembourg Holdings 46 Sarl η οποία αποτελεί στρατηγικό επενδυτή.

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανικός όμιλος Hines, διαπραγματεύεται με την οικογένεια Στέγγου την απόκτηση του τουριστικού συγκροτήματος "Πόρτο Καρράς". Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις εστιάζουν στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η συναλλαγή, αν συμφωνηθεί το τίμημα, αλλά και στο ποια θα είναι η μελλοντική συμμετοχή του ομίλου Τεχνική Ολυμπιακή στη διαχείριση του συγκροτήματος.

Όσον αφορά στο τίμημα, η διοίκηση του ομίλου Τεχνική Ολυμπιακή φέρεται να έχει θέσει τον πήχη κοντά στα 500 εκατ. ευρώ, λόγω των σημαντικών περιθωρίων ανάπτυξης του Πόρτο Καρράς και του χαμηλού δανεισμού. Σήμερα το 76,95% της τελευταίας ελέγχεται από την Τεχνική Ολυμπιακή (+8,28%), το 11,42% από τη Μοχλός (+9,7%) και το 11,33% από τον Κων/νο Στέγγο.

Οι δύο παραπάνω επιχειρηματικές ειδήσεις, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν καλύτερο κλίμα για την εγκαταλελειμμένη μικρή κεφαλαιοποίηση, αν η Αγορά διέθετε τα στοιχειώδη αντανακλαστικά, ή αν το γενικότερο κλίμα στο ταμπλώ δεν ήταν τόσο αρνητικό.

Από εκεί και πέρα και αφού ολοκληρωθεί και η "ειδική" συνεδρίαση της Δευτέρας, η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά καλείται να δείξει αν οι μέχρι πρότινος αγοραστές ασχολούνται περισσότερο με το Μουντιάλ και το πρόγραμμα των διακοπών τους, βοηθούσης και της έλλειψης σημαντικών ειδήσεων.

Σε κάθε περίπτωση και για όσους επιλέξουν να προχωρήσουν σε τοποθετήσεις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, ποντάροντας σε τεχνικού τύπου αντίδραση, απαιτούνται αυξημένα αντανακλαστικά και "σφιχτά stop loss" (!)
Ξεκινώντας από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Μέτκα, Τιτάν, Jumbo, Folli Follie Group.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Τιτάν και Motor Oil και στο υψηλό ημέρας ο τίτλος της MIG, ο οποίος με ιδιαίτερα επιθετικό στο τέλος αγοραστή, συμπλήρωσε τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, "contrarian" στο γενικότερο αρνητικό κλίμα.

Μένοντας στις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές, ιδιαίτερο προβληματισμό δημιουργεί η "νότια" κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 34,40 ευρώ (κλείσιμο 20/6) για την Folli Follie Group. Αν ο τίτλος συνεχίσει να κινείται πλαγιοκαθοδικά, η επόμενη σημαντική στήριξη εντοπίζεται στα 27,30 ευρώ.

Λίγα πράγματα χαμηλότερα του 25αρη και πλην του ομίλου της Τεχν. Ολυμπιακής.
Έτσι συνεχίστηκε η κίνηση - ασανσέρ για την Ελγέκα, σχετική κινητικότητα στο Ιασώ, ενώ στους Ευρωσυμβούλους και στα 2,00 ευρώ, άλλαξαν χέρια 62200 τεμ. (όχι "πακέτο").

----ΧΠΑ

Επιστροφή των πωλητών και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να αυξάνονται σημαντικά μετά τις 15.00, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (29.253 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 12.358, 9.369 για τον Ιούλιο, 2.955 για τον Αύγουστο και 34 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 389,75) κινήθηκε μεταξύ 386,25 και 397,75 μονάδων και κλείνοντας πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή.

Αυξήθηκε κάπως ο δανεισμός τίτλων (40.000 MIG, 7.300 Jumbo, 22.200 ΟΠΑΠ, 9.000 ΕΧΑΕ, 10.000 ΟΤΕ, 2.884.200 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.182), ΔΕΗ (861), Alpha Bank (1.797), Εθνική (6.229), Πειραιώς (1.470), ΟΠΑΠ (266), MIG (1.274), Eurobank (1.200), ΓΕΚ (549), ΕΧΑΕ (13.074), Ελ. Πετρέλαια (187), Τιτάνα (107), Ελλάκτωρα (179), Μυτιληναίο (342).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap παρέμεινε στο 37%, ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν απογοητευτική στα μόλις 113 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (59 δικαιώματα αγοράς και 53 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (104.626.954 τεμ.), Πειραιώς (19.820.533 τεμ.), Eurobank (2.080.365 τεμ.).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v