Σε κίνδυνο και οι 1.200 μονάδες καθώς ο Γενικός Δείκτης διόρθωσε μέχρι τις 1.208 (στις 13.30-13.35) με εντεινόμενες ρευστοποιήσεις/πιέσεις στην πλειονότητα των μετοχών του FT25. Πωλήσεις εν μέσω επιδείνωσης της εικόνας στην αγορά ελληνικών τίτλων και φημών με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις από την γειτονική Βουλγαρία.
Γεγονός είναι, πως πριν 30-45΄ πως το ελληνικό 10ετές "τσίμπησε" στο 5,89% (διαφορά απόδοσης από το γερμανικό στις 467 μ.β) ενώ νευρικότητα με μικρή επιβάρυνση παρατηρούνταν στις αγορές ισπανικών και ιταλικών τίτλων. Επίσης γεγονός είναι η Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας καταγγέλλει οργανωμένη επίθεση στο χρηματοοικονομικό χώρο με το Euro2day.gr να έχει αναδείξει (από τις 12.04΄) το θέμα που αναφέρεται και για δεύτερη τράπεζα της γείτονος την First Investment Bank.
Στο διάστημα 13.30-13.45 παρατηρήθηκε έντονη κινητικότητα σε χρηματιστηριακά και τραπεζικά γραφεία καθώς αναζητούνταν η αφορμή της αιφνίδιας επιβάρυνσης του κλίματος και της εμβάθυνσης της υποχώρησης της αγοράς,
Μετά τις 13.45 έγιναν και δεύτερες πιο συντονισμένες προπάθειες να ισορροπήσει η αγορά με τον ΓΔ προς τις 1.210 μονάδες και την Εθνική σχεδόν μόνη να "βάζει πλάτη" για το σύνολο των μετοχών του δείκτη.
Στο ίδιο διάστημα κινητικότητα παρατηρήθηκε και στην αγορά Παραγώγων, καθώς ορισμένοι έσπευσαν να καλύψουν θέσεις τους στην υποκείμενη αγορά μέσω "πώλησης" Συμβολαίων του FT 25 προς τις 382 μονάδες (όπου έχει σχηματισθεί μία κατ΄αρχήν στήριξη-ανάχωμα για τον 25άρη).
Από τις μετοχές του δείκτη, αυτή που κρατούσε ήταν της Εθνικής, ενώ ακολουθούσε της Alpha Bank. Κυρίως η ΕΤΕ διατηρούσε τον κλαδικό δείκτη στην περιοχή των 170 μονάδων, ενώ η Αναστασία Παπαϊωάννου αναφέρεται εκτενώς στα της γενικής συνέλευσης της Alpha Bank και των δηλώσεων των Δημ. Μαντζούνη και Βασ. Ράπανου.
Η μετοχή της Εθνικής κινείται στο εύρος των 2,69-2,73 ευρώ, όμως από τις 12.45-12.50 οι περισσότερες πράξεις γίνονται προς τα χαμηλά ημέρας και τα 2,70-2,69 ευρώ.
Από τις μετοχές του FT Mid, με το ενδιαφέρον να παραμένει περιορισμένο, ξεχωρίζουν συγκριτικά Aegean, Intracom, ΕΥΑΘ, Fourlis.
Μόλις τρία τα πακέτα που είχαν αλλάξει χέρια μέχρι τις 13.10, και τα δύο από αυτά μερικών εκατοντάδων μετοχών στον ΟΤΕ, ενδεικτικά της άπνοιας που κυριαρχεί και σήμερα στην αγορά.
Η ουσία είναι πως οι θεσμικοί ξένοι προχώρησαν τις τελευταίες ημέρες σε μερική κατοχύρωση θέσεών τους σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ αλλά και σε FFG, Τιτάν, Motor Oil, Μυτιληναίο, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ πιο επιθετικά χαρτοφυλάκια μείωσαν σημαντικό μέρος της συμμετοχής τους και στις τέσσερις συστημικές τραπεζικές μετοχές.
Χωρίς τοποθετήσεις ξένων η αγορά δεν μπορεί να πάει πάνω από τις 1.235-1.250 μονάδες. Τουλάχιστον εχθές και σήμερα δεν συνεχίζουν με τον ίδιο ρυθμό τις πωλήσεις τους, όπως στο τριήμερο 23-25 Ιουνίου.
Μία ακόμα εξήγηση για την επιφυλακτική στάση των ξένων μπορεί να δοθεί και λόγω της έκθεσης-αξιολόγησης της S&P που κατατάσσει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα στην ίδια θέση με αυτό της Αιγύπτου και της Λευκορωσίας, δηλαδή στην τελευταία (στη χειρότερη).