Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψάχνει καταλύτες η Σοφοκλέους

Ενδείξεις συσσώρευσης στη σημερινή συνεδρίαση του χρηματιστήριο. Στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος αλλά και οι εξελίξεις από το εσωτερικό μέτωπο. Πτώση για ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ. Τι «αποκαλύπτει» η τεχνική ανάλυση.

Σε ρηχά νερά συνεχίζει να κινείται το Χρηματιστήριο κι η σημερινή συνεδρίαση (τελευταία του Ιουνίου) αναμένεται με εύλογο ενδιαφέρον. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως ενδέχεται να αποτελέσει παρακαταθήκη για τον Ιούλιο, δηλαδή να φανεί το πώς θα κινηθεί το Χρηματιστήριο τον μήνα που ξεκινά αύριο.

Ο Στέφανος Κοτζαμάνης σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως η αγορά δεν φαίνεται να ακούει ειδήσεις που θα την πείσουν είτε να αγοράσει είτε να ρευστοποιήσει μαζικά. Άλλωστε, οι σπουδαίες αποφάσεις σε ό,τι αφορά την πολιτική κατάσταση, την κυβερνητική δράση, τις τραπεζικές εξελίξεις και τη διαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους δεν αναμένεται να ληφθούν πριν από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Γι' αυτό άλλωστε γίνεται λόγος για μια χρηματιστηριακή αγορά που μέσα στο καλοκαίρι θα κινηθεί σε... ρηχά νερά.

Στις 1.209,97 μονάδες ο Γενικός Δείκτης την Παρασκευή από 1.245,15 τη Δευτέρα 2 Ιουνίου. Ενδιάμεσα, για τον Γενικό Δείκτη σημειώθηκαν διπλή κορυφή στις 1.322,90 και στις 1.307,26 μονάδες στις 10-11/6 και τοπική κορυφή στις 1.305,93 μονάδες. Πρόκειται για τιμές του ευρύτερου σχηματισμού που ξεκίνησε από τα χαμηλά της 19ης-20ής/5, και συγκεκριμένα από τον διπλό πυθμένα των 10.66,54 και των 1.119,30 μονάδων.

Ανάλογη κίνηση και για τον FT25 που την Παρασκευή υποχώρησε στις 390,40, ενώ στις 2 Ιουνίου ξεκινούσε από τις 402,35 μονάδες. Ενδιάμεσα σημειώθηκαν διπλή κορυφή (στις ίδιες συνεδριάσεις με τον Γ.Δ.) στις 428,46 και στις 422,96 και τοπική κορυφή στις 423,77 στις 20/6. Και για τον 25άρη ο ευρύτερος σχηματισμός ξεκινά από τα χαμηλά του Μαΐου όταν στις 19-20/5 σημειώθηκε ο διπλός πυθμένας στις 342,99 και 358,98 μονάδες.

Τα αναφέρω αυτά και γίνομαι λίγο κουραστικός, τα θεωρώ όμως χρήσιμα καθώς και η διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδας εντάσσεται σε έναν κυματισμό κορυφής και όχι ξεκάθαρης διόρθωσης με τελική στόχευση προς τα χαμηλά του Μαΐου.

Σύμφωνα με τη μέτρηση αναλυτών το Χ.Α. θα μπορούσε να συνεχίσει πλαγιοκαθοδικά το πρώτο 10ήμερο-15νθήμερο του Ιουλίου και να δοκιμάσει να αντιδράσει στη συνέχεια. Μάλιστα θεωρούν αυτόν τον κυματισμό τον πιο λογικά - πάντα τεχνικά. Ωστόσο ορισμένοι (λιγότεροι) βλέπουν πως και τον Ιούλιο το δεύτερο 15νθήμερο θα είναι πτωτικό και δεν αποκλείουν μία ανοδική τεχνική αντίδραση στις πρώτες συνεδριάσεις του που και χρηματιστηριακά ξεκινά αύριο.

Το ερώτημα είναι με τι καταλύτες θα κινηθεί η αγορά, καθώς έχει βαρύνει το κλίμα στις τράπεζες, ενώ στα ξένα χρηματιστήρια εξελίσσεται μία φυσιολογική διόρθωση από τα τελευταία ιστορικά υψηλά και τις κορυφές 6ετίας.

Στο εσωτερικό μέτωπο κυριαρχεί η μετωπική κυβέρνησης- ΣΥΡΙΖΑ - ο Φίλιππος Πανταζής αναλύει τις πτυχές μίας... συγκρουσιακής περιόδου, που πολύ πιθανόν να επηρεάσει (αρνητικά ή θετικά ) και το Χρηματιστήριο.

Όμως αυτό που παραμένει αστάθμητος παράγων είναι η κίνηση των τραπεζών με την επιφυλακτικότητα να έχει μπει στο παιχνίδι. Και εάν κρίνουμε από τη στάση των ξένων (ξεκινώντας από την περίφημη πια έκθεση του ΔΝΤ), θα ρίχνει τη σκιά της πάνω του για εβδομάδες. Θεωρητικά για τον κλάδο η αμφισβήτηση κι η επιφυλακτικότητα θα μπορούσαν να διατηρηθούν μέχρι Οκτώβριο - αρχές Νοεμβρίου.

Στις 168,50 μονάδες ο κλαδικός δείκτης (από τις 178,14 στην αρχή του μήνα, στις 2/6) με την Εθνική στα 2,64 ευρώ (από 2,59 στις 2/6) και με υψηλότερο σημείο για τον Ιούνιο τα 2,86 ευρώ στις 10 του μήνα.
Δεδομένων της βαρύτητας και της σημασίας του κλάδου, στη συνέχεια θα ανεβάσουμε περισσότερα για τις τράπεζες στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v