Προσπάθεια για αντίδραση με χαμηλό τζίρο. Κυρίως εγχώριοι παίκτες ενεργούν στα πρώτα 40΄-45΄ της συνεδρίασης, ενώ οι λιγοστές πράξεις που γίνονται από ξένους περιορίζονται σε 2-3 μετοχές.Νωρίτερα, η Bank of America και η JP Morgan δημοσιοποίησαν δύο εκθέσεις τους για τις τράπεζες, με την JP Morgan αρκετά πιο θετική απ' ό,τι η BofA. Αυτό δεν αποκλείεται να το δούμε από τα μέσα και μετά της συνεδρίασης ή από τις αμέσως επόμενες να αποτυπώνεται σε κάποιον βαθμό και στο ταμπλό.
Οι τράπεζες έχουν πιεστεί κι έχουν διορθώσει σημαντικά βραχυπρόθεσμα, μετρούν εβδομαδιαίες απώλειες 5,62% και υπό προϋποθέσεις μπορεί να επιχειρηθεί αντίδραση προς τις 175-178 μονάδες.
Μετά από 4-5 συνεδριάσεις η εικόνα για τον FT 25 εμφανίζεται τεχνικά βελτιωμένη κι οι 385-387 μονάδες θεωρούνται πιθανό σημείο στήριξης, πάντα βραχυπρόθεσμα. Εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι τιμές, τότε θα επιχειρηθεί η επαναπροσέγγιση των 400-402 μονάδων για τον δείκτη.
Παρακολουθώντας μετοχές που θεωρούνται σηματωροί, είμαστε συγκρατημένα πιο αισιόδοξοι απ' ό,τι στις τελευταίες συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας. Ειδικότερα, η κίνηση σε ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία, όπως και η προσπάθεια αντίδρασης των Μυτιληναίου, Motor Oil, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ελληνικών Πετρελαίων.
Από τις 1.209,75 μονάδες ο Γενικός Δείκτης αντιδρά μέχρι τις 1.217,29 στα πρώτα 10΄ της συνεδρίασης για να ισορροπήσει προς τις 1.212 μονάδες πριν από λίγο.
Με την αξία των συναλλαγών χαμηλή, χαμηλότερη και από τον μέσο όρο των προηγούμενων πέντε συνεδριάσεων, αλλά με σταθερή την υπερσυγκέντρωση στον τραπεζικό κλάδο. Το 72% έχει αλλάξει χέρια στις τέσσερις τραπεζικές μετοχές. Το ενθαρρυντικό είναι πως στην Εθνική έχουν γίνει 2,9 εκατ. ευρώ και στην Alpha Bank πάνω από 1,4 εκατ. ευρώ, με τις δύο να αντιδρούν υψηλότερα. Έως τα 2,70 ευρώ η ΕΤΕ, έως το 0,688 ευρώ η Alpha Bank. Έως το 1,62 ευρώ αντέδρασε η μετοχή της Πειραιώς.
Λιγοστές συναλλαγές στη μετοχή της Lamda Development, περισσότερες όμως στο δικαίωμα της μετοχής. Το δικαίωμα διαμορφώνεται από το 0,36 ευρώ της αρχής στο 0,272 ευρώ (-9,33%) νωρίτερα. Θυμίζουμε πως η ΑΜΚ για την άντληση 150 εκατ. ευρώ διαρκεί μέχρι τις 7 Ιουλίου, την ερχόμενη Δευτέρα, και λογικά το δικαίωμα θα βρίσκεται σε διαπραγμάτευση μέχρι την Παρασκευή.
Στα 4,10-4,17 ευρώ η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που προφανώς και ευνοείται από την επικείμενη εισαγωγή της θυγατρικής Άνεμος. Ο Φώτης Κόλλιας εστιάζει σε λεπτομέρειες του ενημερωτικού για την εταιρία και στη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματός της. Σημειωτέον πως η Ελληνική Τεχνοδομική Άνεμος θα αντλήσει περί τα 40 εκατ. ευρώ, ανοίγοντας μετά από χρόνια έναν κύκλο ουσιαστικής χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από το χρηματιστήριο.
Αναμφίβολα θετική εξέλιξη, καθώς εάν υπάρξει καλό χρηματιστηριακό κλίμα και άλλες εταιρίες θα επιχειρήσουν στη συνέχεια να χρηματοδοτηθούν μέσω του χρηματιστηρίου. Καιρός ήταν το χρηματιστήριο να ξαναλειτουργήσει ουσιαστικά για το επιχειρείν.
Από τις μετοχές του 25άρη σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ έχουν πέσει σχεδόν κατακόρυφα οι συναλλαγές, καθώς και στις τρεις έχει αλλάξει χέρια συνολικά 1,05 εκατ. ευρώ λίγο μετά τις 11.15.
Για 40 μετοχές σημειώνεται άνοδος, για 28 διόρθωση, ενώ για 193 τίτλους η τιμή παραμένει αμετάβλητη.
Όλα κι όλα δύο πακέτα είχαν αλλάξει χέρια, στην Alpha Bank, των 500.000 και των 600.000 τεμαχίων και τα δύο στο 0,68 ευρώ.
Το ενθαρρυντικό για όσους συμμετέχουν στην προσπάθεια αντίδρασης είναι πως και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατούσε από την αρχή ανάλογη διάθεση. Ενδεικτικό το 0,44% του DAX στις 9.858 μονάδες, ενώ ο CAC 40 αντιδρούσε προς τις 4.439 μονάδες και ο FTSE 100 προς τις 6.765.
Τέλος να σημειώσουμε πως στα 17,10 ευρώ διαμορφώνεται η τιμή για τη μετοχή της Coca Cola HBC, κι η εταιρία αναφέρει πως βγάζει εκτός NYSE τα δικαιώματα (ADRs). Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, το delisting αναμένεται να ισχύσει γύρω στις 24 Ιουλίου, ενώ ο τερματισμός του προγράμματος ADR γύρω στην 1η Αυγούστου.