Μεταξύ... Σκύλλας και Χάρυβδης η κυβέρνηση, «βαρίδι» για το χρηματιστήριο οι εξελίξεις κυρίως στο πολιτικό πεδίο. Προσυνεδριακά αναφερθήκαμε στο σχετικό θέμα της Έλενας Λάσκαρη, καθώς αναμφισβήτητα όσα διαδραματίζονται σε πολιτικό επίπεδο επηρεάζουν και την αγορά.Σημειώναμε δε πως το χρηματιστήριο είχε αρχίσει να προεξοφλεί και να αφομοιώνει τα νεότερα από την πρώτη κιόλας μέρα του «ανοίγματος» της υπόθεσης του Τ.Τ.
Χαμηλότερα των 1.250 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, χαμηλότερα των 410 μονάδων ο FT 25, χαμηλότερα των 200 μονάδων ο Τραπεζικός. Κατά 1,70%, κυρίως λόγω Eurobank, διορθώνει προς τις 1.215 μονάδες ο FT Mid.
Λίγο έως πολύ αναμενόμενη η συνέχιση της διόρθωσης, με ουρά πωλήσεων από το δεύτερο μισό της συνεδρίασης της Παρασκευής. Στην πλειονότητά τους δεικτοβαρείς μετοχές της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης άνοιξαν με καθοδικό χάσμα, για να συνεχίσουν πιο χαμηλά.
Ωστόσο, θα πρέπει να προσεχθεί πως μέχρι τις 11.30 οι συναλλαγές παρέμεναν μέτριες, για τους βασικούς δείκτες επιβεβαιώνονταν οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις τους, ενώ στα χαμηλά της αγοράς, περίπου στις 11.20-11.25, έγιναν και κάποιες αγορές.
Στα 12 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, με πάνω από 1,3 εκατ. ευρώ σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ στην Πειραιώς.
Πωλητές έχουν ενεργοποιηθεί στις 24 από τις 25 μετοχές του FT 25 και στις 15 από τις μετοχές του FT Mid. Στο «κόκκινο» οι 24 μετοχές του FT 25, με σημαντική στήριξη για τον δείκτη στις 405 μονάδες.
Προς τα 4 ευρώ διορθώνει η μετοχή της Εθνικής, έως τα 11,14 ευρώ του ΟΤΕ, ενώ απώλειες πάνω από 3% καταγράφονται για τις μετοχές των ΕΧΑΕ, MIG, Jumbo.
Μέχρι τις 11.30 δεν είχαν γίνει «πακέτα» ή προσυμφωνημένες πράξεις, ωστόσο περίπου εκείνη την ώρα ενεργοποιούνταν και δεύτερος γύρος ρευστοποιήσεων, που πιθανότατα θα θέσει σε δοκιμασία τις πρώτες στηρίξεις για τον Γ.Δ. και τον FT 25.
Είναι προφανές πως, όπως επισήμαινε η Έλενα Λάσκαρη, τα μέτωπα που ανοίγουν για την κυβέρνηση δεν είναι λίγα, ούτε αμελητέα. Πόσο μάλλον σε αυτήν την πολύ κρίσιμη στιγμή, με το Χ.Α. να επιχειρεί να προεξοφλήσει την πολιτική παράμετρο.
Βραχυπρόθεσμα η αγορά έχει χάσει τα περισσότερα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που είχε και την είχαν οδηγήσει μέχρι τα τοπικά υψηλά στις 10 Ιανουαρίου. Σε εκείνο το διάστημα δοκιμάστηκαν τα άνω όρια, οι αντιστάσεις δεν διασπάστηκαν ανοδικά, με συνέπεια να ξεκινήσουν επιλεκτικές ρευστοποιήσεις.
Στην αρχή για κατοχύρωση μέρους βραχυπρόθεσμων θέσεων-υπεραξιών, συν τω χρόνω όμως έγιναν περισσότερες οι ρευστοποιήσεις λόγω της πολιτικοποίησης της κατάστασης.
Σημειωτέον πως μέχρι και τώρα, με τον Γ.Δ. να υποχωρεί σχεδόν 2%, η απόδοση του Δείκτη φτάνει στο 7% από την αρχή του έτους.
Για μετοχές σηματωρούς που είχαν πρωτοστατήσει στο ανοδικό δεκαήμερο του Ιανουαρίου, η μέχρι τώρα απόδοση παραμένει σε διψήφιο ποσοστό. Ενδεικτικά παρά το -2,63% για τη μετοχή του ΟΤΕ, η συνολική απόδοση φτάνει στο 14,79% από την αρχή του έτους. Έχει περιοριστεί στο 4,86% για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, μόλις στο 1,39% για τη μετοχή της ΔΕΗ.
Έχουν περιοριστεί τα αρχικά κέρδη για την πλειονότητα των μετοχών των δύο βασικών δεικτών. Έως τα 6,014 ευρώ υποχώρησε νωρίτερα η μετοχή του Μυτιληναίου, που όμως αποδίδει 6,69% από την αρχή του έτους. Κατά 5,97% αποδίδει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, που όμως σήμερα υποχωρεί κατά 2,03% στα 3,37 ευρώ.
Αντιθέτως, στο «κόκκινο» έχουν περάσει πλέον οι μετοχές της ΕΧΑΕ και των Ελληνικών Πετρελαίων.
Στις 11.35 οι συναλλαγές έφταναν τα 17 εκατ. ευρώ, καθώς η προσφορά αυξήθηκε όταν λίγο μετά τις 11.25 ο Γ.Δ. διόρθωνε προς τις 1.243 μονάδες και ο FT 25 προς τις 408.